Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 25 september 2013

Regeringen Reinfeldts totalitära tendens

När jag efter ett politiskt återuppvaknande för tre år sedan började se regeringen Reinfeldts paralleller med en fascistisk diktatur, kände jag att det var lite av en plakatens retorik. Men tiden går och det blir bara tydligare vilka monster svenskarna råkat välja att sköta landet åt sig. Läs "Regeringens skymf mot yttrandefriheten" i Expressen och förskräcks!


Och på tal om totalitära tendenser... Det är förstås en paradox att just den tidningens chefredaktör var den första att ge bloggosfären på båten. Kommersiella medier som låter praktisk demokrati genomsyra dem föll inte Thomas Mattsson på läppen, som torde ha varit den som stängde av systemet med en bloggosfär som kommenterade och pekade mot tidningen. Istället startade han som en öststatsdiktator sin egen chefsblogg. 

Så mycket intressantare, tydligen, att läsa om hans alla små ställningstaganden som tidningsman än det bloggande svenska folket med dess skiftande perspektiv på aktualiteter. En genuin egomaniker, den där Mattsson, och det är bara att hoppas hans Sol och Måne och deras respektive ägare (Saturnus resp. Merkurius) inte i varje enskilt fall leder till så usla resultat.



Den extremt torftiga kartan har kommenterats tidigare och den här gången vill jag bara peka på "demokratiunderskottet". För en total materialism eller SAKLIGT orienterad person - Jordelementets domän - kan fruktsamt Vatten vara en räddning. Den döda materialismen ger ett tillfälligt intryck av att leva och röra på sig - liket har fått liv. Detta är ett liv och en utblick ur ett strikt biologiskt perspektiv. Det räcker för sådana här människor att korka upp en flaska årgångsvin och lukta på aromen. De är inte medvetna på en särskilt hög nivå utan lever och reagerar enbart i förhållande till sina sinnen.

Mattssons Jupiter befinner sig i Vatten (i Skorpionen). Men vad händer nu med den stora välgöraren och dess förmåga att få blomsterrabatterna att prunka?

Den bruna infärgningen i Skorpionen påminner om att bakom eller under Jupiter verkar välgörarens disponent som i detta fall är den lilla ogärningsmannen Mars, ytterligt starkt placerad i jordbruna Stenbocken, kombinerad med tidningsmannens sinnelag och toppad med demonen Rahus girighet - hybrisen som söker mäta sig med gudarna. 

Stenbocken är torr som fnöske och Mars är en Eldplanet. Varför Mars i antiken ansågs "upphöjd" i Stenbocken har varit en nöt att knäcka. Tanken som naturligt ger sig är att den turbulenta och onda krigshetsaren mår väl av att ägas av kontrollören och begränsaren. Mars i Stenbocken vet att välja sina strider. Bakom hets och tidningsdrev finns en iskall, planerande Saturnus - chefredaktören med Saturnus särskilda koppling till Tiden. 

Om Mars är alltför impulsiv och snabb i vändningarna brukar Saturnus anses alltför långsam (för att inte tala om dess inåtvända natur). Men om Saturnus ligger i bakgrunden och kontrollerar den övergripande planen, då kanske Mars som dess lydiga spjutspets kommer till bästa rätt? Den överilade Mars blir aningen långsammare eftersom Saturnus representerar den militära "orderkedjan", men krigaren blir mer välriktad i sina attacker. 

Dessutom befinner sig Mars i det zodiaktecken som gör anspråk på (och också representerar) världsdominans, "Jag kom, jag såg, jag segrade" skulle mycket väl kunna ha sagts av någon med Mars upphöjd i Stenbockens tecken. Dessa människor vill erövra världen, de vill nå maktens torn och tinnar.

Allt detta tillsammans ger naturligtvis ett sinnets (Månen) närmast obeskrivliga makt- och auktoritetshunger. Och fastän en fulländad signatur för den psykopatiska typen av chef, chefen som inte tål några motsägelser, är det samtidigt här "demokratiunderskottet" i Mattssons karaktär ska sökas.

Stenbocken, Oxen och Jungfrun är alla högaktiva och negativiteten hos den här människan närmast ofattbar. Mars i Stenbocken suger skiten ur den välvilliga Jupiter i Vattnet för att få sina egna nejder att blomstra - den här mannen skulle göra vad som helst för att nå framgång. Ett riktigt obehagligt horoskop och det är kanske ändå tur att han bara basar över en borgerlig skräptidning. 

Men ympa in lite Mattsson i blötdjuret Fredrik Reinfeldt (Solen i Vatten) och vi skulle ha det perfekta maktmonstret. Reinfeldts "dissociation" mellan Sol och Måne - hans bristfälliga interna kommunikation - ledde till sist till att det "sovande" och enligt Reinfeldt "mentalt handikappade" svenska folket började se vilken orealistisk tok de fått på halsen när de röstade bort en urspårad socialdemokrati 2006.

*****

Månascendenten säger inget om individen, horoskopet rör två till två och ett halvt dygn. Men ofta nog ger en sinnelagsascendent god utdelning eftersom den lyfter fram en sida som bättre förklarar individen än soltecknet.

Chefredaktörens horoskop är med Stenbocken i första huset verkligen fult. Precis som med Fredrik Reinfeldts (fysiska) ascendent i Jord, förvandlas Mars till mer än bara naturlig illgörare - ett epitet Mars inte kan lastas för, kriga och splittra är VAD den är och DET den gör. 

Mars ses hos Reinfeldt i hans fysiska uppenbarelse och faktiska handlande - den är i hans första hus en aktiv skadegörare. Sådana här människor ska aldrig ges ansvar för andra människors väl och ve - Reinfeldts placering passar bäst för en plåtslagare eller professionell idrottsman! (Dåren kallar till presskonferens över ett småbråk inom fotbollen - där såg man hur omdömeslös Reinfeldt egentligen är.)

Också för chefredaktören är Mars en verksam illgörare men nu på det psykiska eller lunära planet - mannens självhat, likt Reinfeldts, måste vara obeskrivligt! Om Mattsons onda, negativa och tankar om att underkuva all opposition och alla motsägelser (en genuin diktator) sedan går från sinnelaget ut i armar och ben och konkret handling, det är en annan femma. Att så snabbt stänga av bloggosfärkopplingen i Expressen vittnar om att Månen absolut verkar på ett rabiat negativt och makthungrigt sätt genom denna varelse.

Och det blir ännu värre när man ser till Jupiter-dimensionen - Mattssons intresse av att gynna och stötta andra. Jupiter är här en verksam illgärningsman och dessutom upplever ett sinne i Skorpionen som sitt ideal att döda (Skorpionen) - all opposition mot det egna enväldet kan förmodas. Jupiter är framgångens stjärna och tyder på att han är en framgångsrik mördare, men den filosofiska och sublima astrologin klassificerar denna Jupiter som en verksam illgörare. Mattsson hyser alltså närmast sadistiska ideal ("det är gott att döda") och det är bara att hoppas på att gränsdragaren Saturnus mittemot förmår begränsa den här mannens mycket svarta sida! Saturnus förvandlas ju till en av de verksamt goda när dess eget tecken Stenbocken intar första huset.

Det här är visserligen en lite mer positiv läsning av horoskopet än i tidigare inlägg, men det ändå en kritisk opposition mellan de två stora "ödespenslarna" Saturnus och Jupiter. Jag har mina dubier huruvida den extremt negativa axeln Oxe/Skorpion (den sataniska, strikt inomvärldsliga axeln) överhuvudtaget förstår vad sann godhet är. 

Jag kan misstänka att Mattsson hamnat på Expressen för att han själv är helt fylld av tidningens logotyp som påminner om ett "getingsting" - att vilja sätta åt de onda. Då projicerar han sin egen ondska (Mars), t.o.m. sin fundamentala ondska (Jupiter ägare av Mars) på andra människor och ser det som sin plikt, som en fundamentalistisk terrorist att nedkämpa allt som HAN råkar anse är en motståndare. Vi har att göra med fanatikertypen av horoskop, fastän bara murrigt skönjbart pga. de negativa elementens fördolda sätt att verka. Fanatismen syns genom handlingarna, men i så måtto man diskuterar enbart SINNELAGET upplever sig Mattsson vara "den Utvalde" (nionde huset för dem som åtnjuter Guds gunst).

Med Mars-Jupiters genuina vilja att nedkämpa andra måste Mattsson ha hatat bloggosfären från första dag. Hela bloggfenomenet påminde honom om en oändlig mängd enskilda chefredaktörer, var och en herre över sin egen blogg. Och en född diktator HATAR att se fler av sin egen sort. Han skaffade bort länkarna till landets bloggare från Expressens sidor. 

"JAG DEN ENDE" tänker den sinnessjuka Världsskaparen enligt de senantika gnostiska skapelsemyterna (innan han i en version tillrättavisas av en ännu högre makt som Demiurgens hybris tvingar fram i berättelsen).

Det är inte ofta bloggen sänker sig till lyteskomik eller negativa kommentarer om någons utseende, men studera fotot överst och den pose Mattsson väljer att inta och särskilt hans ögon. Här ser man mördaren eller kanske megadiktatorn klart och tydligt. Jo, planeter och zodiaktecken sätter sina spår i utseendet även om ämnet bara verkar bli mer komplicerat ju mer man nystar i det. 

Man påminns om romerske filosofen Plotinus (200-talet) som mig veterligen är den första västerlänning som tydligt lade ut texten om att allt går igen i allt, att hela universum finns i varje partikel du kan tänkas vilja avsöndra från helheten. Fysikern talar gärna om atomer eller subatomära partiklar, biologerna är förtjusta i molekyler och gener och astrologerna tittar på planeterna var och en för sig. Alla dessa partiklar är bara fenomen på ytan, helheten finns som Platons Idéuniversum bakom allt sinnena upplever av den yttre världen.

Plotinus tanke fanns redan i hinduismen från vilken romaren hämtat åtskillig inspiration - genom hela hans samlade verk citerar han konstant andra textkällor men utan att uppge vilka. Några enstaka gånger nämner han Platon som källa men förväntar sig att läsaren ska veta vilken bok han refererar till.


PS. En tagg på bloggen har döpts till "diktatorskomplexet" men jag betvivlar nyttan av den. Många kombinationer av astrologiska faktorer kan leda till något som liknar härsklystnad, vilket Mattssons karta visar.

Inga kommentarer: