Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 12 november 2012

UFO-bruden från Ukraina

Man tror knappt det är sant hur en snygg ung tjej från Ukraina på bara några år förstört sig totalt. Se bilden i Aftonbladet på hur hon ser ut nu och jämför med den här naturliga och karismatiska skönheten från några (få?) år tillbaka:


Men skönhet går det tretton på dussinet och vill man nå någonstans utan  talanger behövs radikala (in)grepp. 

Det förvånade mig inte att hitta Solen i sceniska Lejonet och Månen i kolsvarta Skorpionen i det här horoskopet - kontrasterna mellan Sol och Måne kan inte bli större och jag provade försiktigt epitetet "dramadrottning" på den här kombinationen under en tid. Sedan insåg jag att all Eld och Vatten i beröring urladdar sig ungefär lika friskt och yvigt.


Horoskopet är intressant - eller kanske tragiskt - för att det enbart drivs nerifrån helvetesvärldarnas mörker, vilket tänder mellanvärldens passion. Både Sol och Måne i Tamas guna och sedan ett storkors i passionens Rajas guna. I passionstecknet Vågen tror jag fixeringen vid skönhet och former (Saturnus) och självbestraffande, halshuggna Drakhuvudet säger något om varför hon demolerat sitt ansikte så totalt.

För all del, axeln mellan Jord och Vatten (Stenbock och Kräfta) ger också en synnerligen stark dragning åt att modellera med lera, dvs stöpa om de förgängliga och korruptibla mjukdelarna för att få ett sken av Stenbockens stenhårda tusenårsrike. En kropp som ser evig och stilren ut. 

Stenbockens härskare är formplaneten Saturnus och här ligger en vek framgångs-Jupiter i formalismens tecken, bestrålad av en enorm energi i Kräftan.

Det är knappast förvånande givet dessa tendenser till överdrift att hon också tillskriver sig förmågan att resa utanför kroppen och besöka andra planeter. 

Och vem vet? Är det här ett horoskop för ett andligt geni som bara behöver komma förbi ungdomens förvirring? Jag vet inte.

Månens fall i Skorpionen är en potentiellt mycket svår position, vilket bloggen bekräftade i studiet av 161 mördare där den antika varningen för ett "dödens psyke" verkligen visade sig vara sann. 

Men samtidigt är inte den indiska astrologin orimlig, det finns en chans till, om bara Månens härskare är sund och stark. Det är den inte här, utan också Mars är fallen i Kräftans tecken och därtill i kombination (i delat tecken) med Venus - "horans syndrom". 

Att Mars är "verksamt god" enligt indisk lära, ter sig rätt dubiöst. Horoskopet rimmar mer med tanken om en internethora, en som vill synas till varje pris och vars psyke gärna lyfter fram nionde husets långa resor (ut ur kroppen) som ett sätt att göra sig märkvärdig och unik.

Eftersom den nådiga och välsignande kungastjärnan Regulus står på rät linje med Solen i härskarläge i Lejonet har hon verkligen blivit en "snackis", men frågan är hur mycket "kungavärdighet" som återstår när resten av horoskopet innehåller så många märkligheter.

Skulle man rita om kartan med de fyra elementen skulle t.ex. formplaneten Saturnus, fastän "upphöjd" i balansens och proportionens tecken Vågen angripa inbilskhetens Kräfta och dess instinktiva Vatten så totalt att man undrar om det är så här en sjuk självbild ser ut: Saturnus i Vågen känner den perfekta skönhetens form, men i den fallna delen av skapelsen, den som Kräftan och Månen bossar över, uppstår förvridna och sjuka föreställningar eftersom Vatten inte kan agerar på den medvetandenivå som Luft representerar. Vattnet kan bara skapa cancersjuka och vidriga kopior av den äkta varan. 

Jag har inte blivit imponerad av de "upphöjda" Saturnus i Vågen jag hittat under strövtågen genom tidningsrubrikerna så här långt. Men i allmänhet ser man väldigt tydligt hur Saturnus i dessa fall inte förmår kommunicera ner mot planeten jorden utan "kapas" av andra influenser. Den här kvinnan vet att hon vill vara Någon (Solen i Lejonet) men i övrigt har hon bara det låga Vattenelementet att plaska runt i. I den krusade ytan ser hon inte sin Sol (sitt verkliga jag) tydligt utan hon lever ut platta avbilder av .... barbiedockor!

Jag har länge misstänkt att det är mycket bättre att horoskopet helt saknar Luft än en Luft man står i dåligt förhållande till. Hennes psykes härskare Mars angrips här av Saturnus formideal (eller idé till form), men fallen som Mars är, och överhettad med Venus i ett horaktigt hungersyndrom blir allt bara fånigt. (Kräftorna vill alltid ha mer, de lever för att förbränna och konsumera - de illustrerar obeständigheten på den här planeten.) 

Ukrainska Valerie har samma typ av problem mellan Luft och Vatten som ger den värsta sortens imitatörer. Det är idag allmänt känt att Fredrik Reinfeldt har bedragit hela det svenska folket med en billig och falsk imitation av socialdemokratiska ord fast som rökridåer för att driva en annan sorts politik, och just innan valet 2010 hade han klumpighetan att i Aftonbladet avslöja att han precis som Barbie-flickan ägnar sig åt imitationer - också han har ett horoskop som "dissociativt" låter Luft och Vatten gå åt skilda håll. 

Det finns därför ingen anledning att tro Valeries interplanetära ut ur kroppen-resor är något annat än ren desinformation, typ Reinfeldt. Hon försöker bara få uppmärksamhet i medierna.


*****

Efterord

Det finns dock en lustighet med ukrainskan och hennes planetresor. En av "ut ur kroppen"-resornas pionjärer var Robert A. Monroe, en framgångsrik affärsman som ägde flera radiostationer i USA. Han var också en duglig kompositör och skrev radiojinglar. Plötsligt en dag "halkade" han ur sin kropp. Om detta skrev han en bok och sedan ytterligare två. 

"Ultimate Journey" skrivs när han är gammal, hans hustru är döende, och det knappast är läge att koka ihop en skröna för de lättrogna. Man t.o.m. hör en skepsis i texten om möjligheten att överleva döden, trots att han nu hade årtionden av egna resor i rymden och andra dimensioner. Det är ungefär som om han tänker, "var allt detta ändå bara något häpnadsväckande självbedrägeri?" Jag noterade att Monroe själv dog bara något år efter sin hustru och denna, hans sista bok.

Hans horoskop innehåller just den klyvning mellan Luft och Vatten som möjligen, möjligen skulle kunna innebära att Valerie faktiskt har en utomkroppslig medvetenhet! Skådespelare eller artister har jag kallat de enda som konsekvent tycks ha nytta av Vatten/Luft-klyvningen. Hela föreställningen på scen är en enda stor fantasi. Hos vanliga människor blir detta bara småljug eller t.o.m. utvecklad mytomani. (Jag har några läskigt opålitliga fall i horoskopsamlingen, där Vatten fullständigt forsar ner över en ascendent i Luft.)



Som synes finns det tydliga paralleller mellan den amerikanska affärsmannen och ukrainskan. Båda har energiplaneten fallen ner i Vattenelementets primära, passionerade och drivande tecken Kräftan. Hur många företag har inte ateisten och Humanisten Christer Sturmark sökt starta med sin fallna Mars i Kräftan? Och hur många av satsningarna har gått snett? Kräftan är "slutets" tecken, inte "startens"! 

Det bästa pionjärplaneten Mars kan göra i "slutets tecken" är att lära sig dö och undersöka vad som kanske händer sedan. Att Sturmark är landets Generalateist visar bara på att han inte vunnit kontroll över sin fallenhet ner i Mars-Kräftans fruktan inför slutet. Ateismen är bara en rationalisering av dödsskräck.

Detta innebär att både Robert Monroes och Valeries horoskop uppvisar instabilitet längsmed gränsen mellan det omedvetna (Vatten) och det medvetet rationella (Luft). Hos amerikanen är det turbulens i Kräftan som angriper Vågen, hos ukrainskan är det Vågen som söker kontrollera Kräftan. 

Dessa är naturligtvis två helt olika typer av "dissociation" och jag tänker inte bena upp symboliken i detalj. Men Kräftan har med rädsla och tillslutenhet att göra och Monroe trodde han var galen när han tappade greppet om sitt fysiska jag och flöt ut ur kroppen. Ingen kunde hjälpa honom men det var först när han accepterade - och Kräftans panikinstinkt lade ner, som han kunde börja kontrollera sina kroppslösa resor.

Man kunde nästan tro ukrainskan har läst hans böcker, för hon talar på exakt samma sätt som Monroe om "kompakta informationspaket" som utväxlas mellan andar. Det är först när det mänskliga intellektet söker begripliggöra saker som det går åt tid och möda att utveckla den omedelbara förståelse som är det sätt på vilket andevarelser meddelar sig med varandra. Egentligen pratade Monroe bara om Heureka!-upplevelsen, fast i ett förment andligt sammanhang. Ukrainskan säger:

"Jag har skrivit de flesta av mina låtar under astralt resande. Det är så jag samarbetar med andra kompositörer. Ibland kan jag skriva en låt i ett enda andetag."

Den sista meningen är exakt Monroe, fast i termer av musik.

Robert Monroes högre vetande - Jupiter - står onekligen intressant kopplad till båda de andra Lufttecknen. Och vad var hans yrke i livet? Eter - etervågor - ägde radiostationer och skrev musik "ut ur det blå"!

Robert A. Monroe


Senare tillägg: Monroes verifierade födelseklockslag hittas på astro.com. "Frisjälen" Merkurius stark i 1a huset i Jungfruns tecken.

Inga kommentarer: