Bild (beskuren) från History & Women |
Hittar ett citat från en dikt av brittiske 1700-talspoeten Alexander Pope och inser plötsligt att han ironiserar över Jungfruns tecken på precis samma sätt som den här bloggen, men via Roms vestalier (dedikerade oskulder som vaknade över Roms egen makroversion av hemmets härd).
"How happy is the blameless vestal's lot! The world forgetting, by the world forgot. Eternal sunshine of the spotless mind! Each pray'r accepted, and each wish resign'd."
- Alexander Pope
Övertygad om att Pope måste ha något själv i Jungfrun för att så väl kunna teckna vestaliens separatistiska önskan om att "slippa beblanda sig", går jag till Wikipedia för ett födelsedatum och noterar att han var känd för ett bitskt och satiriskt sinne.
Då fattar jag äntligen att ovanstående strof är ironiskt menad! Han beundrar inte alls tendensen att privatistiskt skygga och bara tänka på sitt - det särdrag som så totalt dominerar Nya Moderaternas horoskop och egoistiskt självtjänande politik.
Jag hinner faktiskt rita ut nedanstående karta innan jag vid sparandet upptäcker att jag redan hade en sparad karta och uppenbarligen fascinerats av Pope i ett annat men glömt sammanhang (se inlägg från 2009).
Men hur väl stämmer inte misstanken. Vem är bättre skickat att ironisera över Jungfruns sämre sida än den som föddes då själens form (Saturnus) passerde genom tecknet !!??
Det är naturligtvis "elden inom den döda och försjunkna jorden" som illustrerar hur poeten tar strid mot den här tendensen att bara vilja slippa undan och begränsa sig till självtjänande privatism. (Se inlägget om Tokindividualismen.)
Här kommer som en himmelens bekräftelse på mina tankar om individuelismen som gått får långt ett bejakande tecken från en av litteraturshistoriens största poeter. Folk uppe i himmelen måste ha ett gott öga till den här bloggen! Och tacka för det, ingen annan verkar ju ha tid mitt i all sin själsdödande konsumtion att skriva om vår verkliga identitet på övervåningen!
Men det är inte irritationen i den döda Jorden som bäst förklarar Pope som satiriker (eller ens poet). Jag har sedan tidiga inlägg om Birro pekat ut Tvillingarna som poeter och här har vi den ytterst litteraturintresserade Håkan Juholts bitska Mars i Tvillingarna som återkommer med sin satiriska skärpa! Innan högerns olika krafter bestämde sig för att eliminera Juholt som alltför "vänster" hann han visa prov på sin utmärka humanitet och ironiska skärpa: "Till och med pingviner har det varmare i sitt samhälle än svenskarna under Reinfeldts högerregering."
En sann klassiker som tyvärr snart översköljdes av det samlade kupp-drevets ansträngningar att skydda vårdvinster och allt vad det nu handlade om. De som deltog i detta kommer vid sin död att stå inför en himmelsk domstol som visar dem exakt vidden av deras brottsliga natur....
Att Alexander Pope har en ömsesidig reception mellan författarens Merkurius i Eld och krigarens Mars i Luft går knappast att toppa! Men även Juholt hade kombinationen av den subjektiva och därför vassa Väduren och den klipska Tvillingarna. Det är därför inte helt fel att ta fram hans retoriska slagkraft här.
Sarkasmen över en själens form i Jungfrun alstras alltså i den vassa kombinaionen i den kreativa Eld/Luft-sfären och det är detta som "läcker in" och destabiliserar Jordelementet/Jungfrun (och Oxen).
Och apropå humor och ironi, är inte Pope och Seinfeld väldigt lika varandra? Man måste ha sett Seinfeld "in action" för att känna igen ögonen på porträttet av Pope, men Seinfeld grimaserar ständigt och det här var det enda foto där han håller sig något så när allvarlig:
Alexander Pope runt 1800, Jerry Springfeld 2010 |
Den astrologiska förklaringen till de här två gloende hästansiktstyperna skulle kunna vara de rejäla överlappningar som pågår mellan horoskopen i regionen 13-17 Väduren/Vågen!
Notera också att horoskopen tillsammans bildar en ömsesidig reception (Sol och Venus), ett fenomen som ofta dykt upp i look alike-sammanhang och kanske är astrologins objektiva bekräftelse på att allt subjektivt (!) ligger i betraktarens öga!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar