Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 6 november 2012

Ateism - andens förtvining

En sekulär begravningsförrättare säger något i SvD som jag inte gitter läsa. Av en replik förstår jag dock att det rör sig om ett inlägg av stupiditetens och den diktatoriska allmaktsfantasins typ, vilket stämmer mycket bra med förrättarens soltecken. Mer om det senare.

Tankarna går till den nya ateistiska religionen - en skapelse av den helt negativa människovarelsen, stängd inför varje möjlighet att det skulle kunna existera något större än henne själv och hennes fattiga tankeförmåga. Hybrisens slutstation, den totala narcissisten.

Jag blir därför nyfiken på en förfalskad präst för alla dessa som av någon anledning förtvinat så i sina andar att allt som återstår vid sorg och död är att imitera en tradition, imitera en begravningsakt som en gång hade en hoppfull slutknorr om ett annat liv helt oberoende av de byggbitar materialismen känner och utan några som helst bevis påstår är allt som finns.

Bloggen startade ut med astrologins åtminstone på pappret snygga tudelning av en positiv och negativ polaritet, Jord och Vatten faller negativt nedåt, bort från det andliga centrum. På det hela taget stämmer den här bilden, även om "stora ateist-testet" avslöjade inte bara Jord-tecknet Oxen som den mest apatiska symbolen utan även det andra Venus-tecknet, förbindelseplaneten på den andliga Luftnivån.

Att Vågen är en så remarkabel ateist kan till del förklaras av den nya förfalskade humanismen som saluförd genom Humanisterna (komplett med fejkade kristna konfirmationer men nu istället en hyllning till Satan, dvs. Intighetens furste). 

Samtliga tre Lufttecken betraktas som den sociala människans domän i indisk astrologi, vilket även västtraditionen instämmer i: Tvillingarna/3 huset - kommunikation; Vågen/7e huset - allianser och äktenskap; Vattumannen/10e - ideologin och ideal som ett samhälles eller folks sammanhållande kitt. Man kan därför tänka sig att Vågens tecken så intensivt fokuserar den vågräta dimensionen - människa till människa - att den är helt oförmögen att intellektuellt pröva tanken på relationer i lodrät riktning (Gud - änglar och demoner - andar - människor)!

Den ateistiska begravningsförrättaren uppfyller alla bloggens ledtrådar till en själ som återvänt till jorden och iklätt sig element och planetära ledtrådar som återspeglar en extrem andlig apati.




Placerar man födelseplaneterna i den "naturliga zodiaken", med Väduren pedagogiskt vid sin naturliga position som ego eller jag (1a huset), ser vi en symbolisk placering för andlig klarsyn: I Skyttens nionde sektor - där religion borde praktiseras - finns faktiskt Venus som önskar harmoniera sig med det högre. Önskan om ljus och klarhet är dessutom extrem pga. hungern från demonen Rahu (Drakhuvudet). 

Men denna uppåtsträvande eldsflamma tillåts inte stiga mot himmelen, för Satans rike kräver denna själ som sin. Psyket är "fallet" i Skorpionen, i dödens åttonde sektor, och här ligger också Skorpionens härskare, olyckans Mars. Det betyder att Månen helt saknar potential att se bortom dödens motiv, att befrukta den med något högre. Döden står som ett isolerat budskap eftersom Mars i Skorpionen är en tautologi. Inte förvånande att hitta en människa som arbetar med detta motiv i sitt liv!

Och Venus åtrå till det högre hjälper inte Skorpionen - avfällingen och syndaren - att gå vidare till nästa nivå. Den dolda disponenten bakom denna skenbara association (Venus) med Ljusets rike (Skytten - ev. sinnebild för galaxens centrum eller Guds rike) är religionens och expansionens Jupiter.

Men denna Jupiter expanderar inte. Tvärtom står den i kontraktionens och krampens tecken Stenbocken. Det är det negativa (döda) Jordelementet som äger den här religionsmarkören. Och Saturnus själv då? Jo, placerad i Jord den med och nu dessutom i Oxen, det tecken som kanske mer än något annat befinner sig i en för-logisk och naiv identifikation med livets materiella sken. Man tror verkligen man är sin kropp på detta oerhört tidiga mognadsstadium i zodiaken. Man har inte ens nått Tvillingarna, intellektets första uppvaknande.

Här ser vi i Saturnus placering - som händelsevis också är själva andesjälens eller Solens ägare - en typisk "bakläxa". Solen i Stenbocken vill dominera och härska över världen men Saturnus befinner sig i Oxen som är icke-analytisk i förhållande till sin jordbundna instinkt. 

Se t.ex. den roliga men sorgliga clownen Charlie Sheen med ytterst kraftfull Ox-ascendent, och hans senaste återfall till kroppslig stimulantia (kokain & horor). Han ÄR inte mer än kropp i sin egen föreställning och kommer i detta liv troligen inte att passera spädbarnets orala stadium. Allt handlar om konsumtion i hans liv - han sticker åt "vänner" tiotusen för att de är "roliga" att ha i närheten. Här är dessutom Oxens monetära sida och dess äganderättsliga tendens i ett nötskal - de försöker köpa både livet och relationerna.

Genom att den lilla Eld som nu fanns i begravningsförrättarens horoskop skulle det vara passande att hon jordfäste de avlidna med enbart halva tankegången i det kristna begravningsritualet: "av jord är du kommen och jord ska du åter varda". Eller mindre finkänsligt och helt ologiskt eftersom den avlidne inte längre förmodas kunna höra något: "ruttna du i graven för någon utsikt till mer liv får du inte". Detta är då den sekulära människans - den obetänksamma ateisten - vill och får höra!

Räknar vi därför bort den Eld i horoskopet som förorenats av en förminskad expansionsplaneten (Jupiter/Zeus förminskas av sin ägare Saturnus som "äter den"), då har vi något som inom ockultismen kan kallas en "jordbunden ande". Och då går tankarna vidare till Lucifer, den fallna ängeln som störtade sig själv ur Ljusets värld och bildade den Mörka motpolen. 

Och i Satans följe följde tallösa andra ljusstrimmor (själar), en rörelse på "vägen ner" som inte ska sammanblandas med när "Logos blev till kött" (Johannesprologen). 

Som symbol för en enstaka inkarnation är ett horoskop som går helt i Jordbrunt en symbol för att syndafallet nått sitt maximum och att det rimligen måtte vända i nästa eller nästnästa jordeliv. Intelligensen kommer åter att vakna till liv. Men begravningsritualisten är inte där ännu. Den fallna Månen i dödens Skorpionen och en fixerad dödsdrift (Mars i Vatten = Thanatos) tyder på att den här själen - för mur många jordeliv? - valt att agera färjkarl för de fördömdas själar, för dem som inte kommer till himmelen efter sin död. 

Vad denna skara av skuggvarelser har för funktion i det större dramat, har jag spekulerat över tidigare. I sin egen utsiktslöshet hjälper de troligen själar som ännu har en smula fri vilja. De tjänar som varnande exempel, som vägskyltar för den observante och hjälp till deras ställningsstagande. Inte som sett och förstått Humanisterna kan dra någon annan slutsats att det är en hemvist för mycket, mycket små varelser. Underbegåvade undersåtar och ett prästerskap som rått kapitaliserar på ateismen som produkt.

*****

Bonusspaning - andra med liknande signaturer

Den mest rabiata ateist jag hittat i vänkretsen hade begravningsförrättarens Sol och Måne men i omkastade tecken! Notera att både Stenbocken och Skorpionen står för döden, Stenbocken indirekt via Saturnus som liemannen och Skorpionen direkt via tecknets eller arketypens primära väsenskärna.

När jag provar att genomsöka 6.700 sparade horoskop med följande sammansättning: Sol/Stenbock, Mån/Skorpion, Mars/Skorpion och Saturnus i något Jordtecken ... var det att kräva för mycket. Ingen har lyckats bli celebritet med en sådan extrem negativitet. För att behålla abstraktionens grundkärna tar jag bort den akuta smärtans Mars och då visar sig elva personer, några anonyma privatpersoner:

  • Wolfgang Amadeus Mozart;27.1.1756 - kompositör, slutade döv, utfattig och slängd i en fattigmansgrav. Den svenska begravningsförrättarens typ av grav?
  • Friedrich von Schelling;27.1.1775 - romantisk idealist, Gud reduceras till universum, Han är detsamma som Naturen, ett absolut Ego som undgår en evolution. Man noterar samma hybris som ateisten, att vilja reducera allt till sinnevärlden. Man kan också peka på Solen i Stenbocken som vill vara herre över täppan och att Schelling därför tenderar att måla Gud i sina egna arketypiskt bestämda färger!
  • Gottfried de Purucker;15.1.1874 - teosofisk ledare (andlig), vilket kan tyckas motsäga hela idén om Jordelementet och ateism. Men teosofin var inte så mycket en levande andlighet som en sammanslutning för systemfixerade personer som trodde sig kunna behärska gud genom teosofins plagiat av indisk filosofi, en filosofi som likt astrologin är för de svala typer som känner makt genom att behärska ett ämnes formalia. Det är således lika lite andlighet som hos poeten Schelling som krympte Gud till människans upplevelse av ett universum
  • Louis de Wohl;24.1.1903;15:30 - astrolog som arbetade åt brittiska underrättelsetjänsten under Andra världskriget. (Hitler hade också astrologer.)
  • Gladys Davis;30.1.1905 - livslång sekreterare åt hypersynska transmediet Edgar Cayce. Här den fenomenalt plikttrogna typen av Stenbock - mannen var fattig men hon förblev vid hans sida hela hans liv, tjänade honom och hans sak, och gifte sig under denna tid aldrig!
  • Robert Perloff;3.2.1921 - en av de 52 psykologer som skrev under manifestet om "g" - generell eller allmän intelligens. Den förkättrade debatten om olika intelligensnivåer är TYPISKT Stenbocken som vill ha en hackordning - definitivt med sig själv som höjdpunkten vad än saken gäller. Här anar man den nedstörtade Lucifer som nu bakvänt söker hävda att han är högre är naturen (Jord + Vatten) men till hand enbart har jordiska ting och mått.
  • Per Asklund;23.1.1952 - moderat politiker dömd för sexköp. Han förnekade hårdnackat - vilket även Satan är känd för att göra.
  • Anonym;31.1.1962 - lågmäld person som föddes nästintill strypt av moderns navelsträng, totalt jordbunden i sin omvärldsorientering. Livslång solitär - jfr sekreteraren Davis - Saturnus/Stenbocken tenderar mot ett oamoröst liv eftersom "systematiska" Saturnus har något sterilt och livsfientligt över sig. Jfr kvinnohatet bland spel- och it-nördar och våldsspelens enfaldiga preockupation med allmaktsfantasier och våld - Stenbockens stångande horn på väg till maktens torn och tinnar.
  • Börje Ekholm;21.1.1963 - vd i Investor, drog på sig folkets betydelselösa hat när det visade sig att han fick ut 110 miljoner kronor i bonus år 2011
  • Linda Isacsson;9.2.1972 - flängig resejournalist, intryck av att vara en "slicka uppåt och sparka nedåt"-typ vilket är just Stenbockens hackordningsprincip än en gång.
  • Yannick Bapupa;21.1.1982 - kongolesisk fotbollsspelare som dömdes till två års fängelse för våldtäkt. 
Våldtäktsmannen öppnar för frågan om vad i astrologin som kan identifieras som Hades, den personifierade underjorden (döden!) som våldtog den agrara jordbrukarflickan Persephone (Jungfrun), så att efter den dagen jorden alternerade mellan döda och fruktsamma perioder.

Svaret är inte långt bort: den auktoritära Stenbockens härskare Saturnus - också känd som Döden befinner sig i oskulden Jungfrun när våldtäktsmannen föddes. Han har därtill aggressionens, olyckans och libidos Mars i Jungfrun! Hades, Döden eller dödsrikets herre tycks alltså vara astrologins Saturnus, även känd som den utmätta tidens herre! Det var inte helt oväntat, men desto mer logiskt. Det finns en fantastisk symmetri och en inre koherens under mytologins yta! Och förklaringen är förstås att arketyper eller Platons "former" verkligen existerar! De dyker upp gång på gång i nya förklädnader men det finns alltid en släktskap mellan de olika manifestationerna. De är teman i det mänskliga jordelivet.

Satans egen begravningspräst har sin Saturnus i Oxen, det tecken som i hellenistisk astrologi står för Dödsrikets port. Dubbel emfas på döden således.

(Hellenistisk astrologi är en godtycklig term för tiden efter Alexander den Store som felaktigt anses ha fört astrologin till norra Indien. I själva verket hade Indien haft kontakter med Babylon långt tidigare. "Hellenistisk astrologi" blomstrade från det 3e århundradet fvt i väst och fram till att kristendomen sökte ta kål på alla former av hedendom under 500-talet, då bland annat Platons anrika akademi tvingades slå igen portarna.)

Givet den negativism till sexualiteten som rådde i senantiken, är det inte fel att läsa "dödsrikets port" som kvinnans vagina eller mynning. Det var ur kvinnans kropp som det nyfödda barnet steg fram och därmed kanske Platons identifikation av sema och soma, grav och kropp. 

Kvinnan som "Naturen" blir därmed en sinnebild för dödsriket och möjligen kan detta förklara den antika, socialt betingade homosexualiteten bland bl.a. grekerna (något Platon för övrigt beklagade). Väl i denna världen är det nu barnets mun som tar vid, behovet att konsumera för att hålla sig kvar i den materiella dödens typ av tillvaro, Oxen som den orala fasen - den enda fas Charlie Sheen lever ut i detta liv!

Vilka övriga i listan av elva har ateist-begravarens Saturnus i Oxen? Bara den kyliga programledaren Linda Isacsson. Saturnus passerade Oxen cirka 1972-73, vilket betyder en utdragen "årskull" som fötts till denna världen för att söka hitta distans till sin fysikalitet, vilket samtidigt är svårt eftersom Saturnus binder själen till Oxens tema.

Kan då den här "årgången" alls lyfta? Ja, om Saturnus ligger lågt på födelsehimmelen, dvs. inte i något av de fyra hörnhusen. I ett hörnläge har jag med egna ögon erfarit rent grotesk vardagsrealism och en fullständig oförmåga att tänka abstrakt. "Oförmåga" likställer jag med totalt ointresse. Intelligens kan variera en hel del inom en individ beroende på motivationen för ett ämne så att det som framstår som en kodum människan egentligen bara är en helt omotiverad person. 

Oxen är ibland så lat att den inte bryr sig om att svara på tilltal och förklara att den inte är intresserad av det ämnet heller, och då framstår den naturligtvis som obegåvad. Åtminstone som soltecken saknades inte Oxen bland talangfulla Nobelpristagare i matematik och fysisk (även om man då kan argumentera för att mätbarhetens domän är precis det motiverar just ett Jordtecken). 

Jordelementets begränsade (och begränsande) natur lättar bara i Jungfrun där Jord kombineras med lätthetens kvalitet (Sattva guna), så att det är här vi hittar typerna med extrema detaljkunskaper. Oxen bara är men Jungfrun börjar skyffla jord åt höger eller vänster. Ateismen - ett uttryck för "jordanden" - tycks dock inte lätta bara för att Jungfruns tecken tänker hårdare än den typiska Oxen. Överordnade Stenbocken symboliserar de spelregler eller måttstockar som Jungfrun applicerar i sin kritiska analys. Jordplan och Jordanalys. 

Det båda två opererar på är Oxen, "naturtillgångarna" i deras ännu obearbetade tillstånd. Inte konstigt att Jordelementet inte hinner tänka på de högre tingen! I det elementet söker man ju samla sina skatter i denna världen! Ateismen blir en patetisk ursäkt till ideologi för att dölja den verkliga bölden: girighet och maktlystnad.


9 kommentarer:

Anonym sa...

Det där inlägget i SvD är uppenbarligen föranlett av en artikel jag läste (minns inte var, men det var inte i SvD och jag har inte hittat den på nätet) som handlade om att vissa anhöriga klagat på att det i deras tycke talades om Gud och Jesus alldeles för mycket på begravningen! Istället borde prästen prata om den döde. Hur korkad får man bli, tänkte jag. Om man inte tål höra om sådana saker finns det ju faktiskt borgerliga begravningar. (Även om det naturligtvis är den avlidnes önskan därvidlag som ska respekteras.) Och så typiskt det stupida sekulära synsättet, att begravningen ska vara en ego-show för den döde, och om det talas om dennes liv kortare tid är det religiösa budskapet tar de anhöriga anstöt. (Men som det står i en replik är sju minuter faktiskt ganska lång tid.) Så Pellving tar så klart tillfället i akt att föra ut budskapet om sekulära begravningar, och upprepar just det där om att tal om den döde bör vara huvudsaken på begravningar, som kritiken mot kyrkliga dito gick ut på. Det är inte så konstigt att hon gör det, det värsta tycker jag är att det finns folk som har mage att klaga på att det på kyrkliga begravningar talas om det kristna budskapet, och inte uteslutande blir en individualistisk hyllning till en enskild avliden. Det är verkligen ett mått på "andens förtvning" i detta land.
S

Havsörnen sa...

Lite off-topic. Såg ett program på TV igår om stjärnors liv och död och universums livslängd. Enligt dokumentären är den tid som liv är möjligt i universum endast sisådär tio tusen miljarddels miljarddels miljarddels miljarddels miljarddels miljarddels miljarddels promille av universums totala livslängd. När sedan de sista svarta dvärgarna dött och senare till och med de svarta hålen förvandlats till intet kommer det eviga ingentinget. Men det var just meningslösheten med det hela som gjorde livet vackert, det pyttelilla ögonblick det råkar kunna existera. Detta är ateismens yttersta trossats. Lustigt att de inte reflekterar över den fullständigt absurda osannolikheten att livet skulle finnas just nu då.

Off topic 2: Merkurius vänder retrograd idag. Kommer valresultatet att fördröjas?

Seaward sa...

1. Hörs du inte finns du inte. De här artiklarna är påfallande ofta bara gratis reklamplats och jag tror definitivt att det är Sturmark & Ulvaeus featuring Humanisterna som ligger bakom ateisternas egen dödgrävare Pellving.

Den "niohövdade" hydran (bifurkationens princip i den fallna delen av kosmos) nästlar in sig överallt där det inte finns hjältar till hands att hugga av huvudena fortare än de hinner växa ut.

2. Det osannolikt lilla ögonblicket då liv var möjligt (ett synsätt som ignorerar antikens åsikt om att universum är odödligt och ständigt förgås och återuppstår i små virvlar inom den bestående helheten): Med de här kvantiteterna tid blir närapå det mänskliga tänkandet fånigt - återigen artens krampaktiga fastklamrande vid otillräckliga måttstockar. (Bloggen lever i hatkärlek till sitt eget ämne som just är en av Saturnus många små rutnät. Men åtminstone en gridd som berättar om vägen ur densamma!)

Unknown sa...

Havsörnen. Lustigt att livet finns till just då det finns till?? Att A=A? Man tar sig för pannan...

Anonym sa...

För att återföra diskussionen till begravningar, så hörde jag häromåret ett inslag på radio från en begravningsmässa (alltså handelsmässa)om något "begravningskoncept" som kallades Angel Box. Det hela var så absurt att jag först undrade om det var nåt sorts makabert skämt, men icke. Chockrosa kista, partysminkade och -klädda lik, "Partyt fortsätter" försäkrade försäljaren, och pratade någon sorts kontrakt om den saken, som ingick i "konceptet". Sjukt är bara förnamnet. Blev så tagen att jag skrev en satirisk text om "Änglalådor" http://www.poeter.se/viewText.php?textId=993763
S

Havsörnen sa...

Johnny: Jag menar så här. Om livet finns till ett antal miljarder år så är den tiden lika med noll i jämförelse med en påföljande oändlighet av ingenting. Dessutom måste det finnas en oändlighet av ingenting före universums förmodade skapelse. Att ett något kan existera intill ett ingenting blir i sig en logisk återvändsgränd. Chansen att vi ska "befinna oss" i ingentinget snarare än i varandets mikroparentes blir oändligt mycket större. Ditt motargument är att så tänker den tursamme lottovinnaren eller den otursamme som får blixten i huvudet för andra gången. Men visst kan man vända på steken. Oddsen för att att vi ska befinna oss i den tidsrymd då livet är möjligt (hur kort den än är) är 100 procent, eftersom det bara är då medvetandet finns och kan reflektera över frågeställningen.

Paradoxalt nog kommer sannolikt vetenskapens uppfattning om tiden som en rak linje med Big Bang i början och materiens upplösning som slutpunkt från kristendomen med dess idé om en skapelse och en domedag. Men hela tillvarons förutsättning är ju att allting snurrar. Galaxerna snurrar, planeterna går i omlopp, årstiderna återkommer, solen går upp och ner varje dag. Och nog är klockan rund. Tiden borde således liknas vid en spiral snarare än en rak linje.

Ett annat problem är ju det att tidsrymder uppfattas via människans perspektiv. Ett omedvetet universum utan liv har ju ingen uppfattning om att det var "länge" sedan det uppkom. TV-programmet hävdade att när universum kommit till sin slutpunkt så finns varken rum, dåtid, nutid eller framtid. Det stämmer ju, men varför inte anta att tid och rum inte finns överhuvudtaget. Det enda som finns är medvetande. Universum uppstår ur medvetandet, inte tvärtom. Det finns ingenting "där ute" som inte är en reflektion av vårt inre. Vetenskapens diskussioner om när universum uppstod och när det tar slut är fruktlösa. Så mycket smartare med en andlig livsåskådning. Det enda som finns är nuet och där finns också evigheten. Skapelsens, upprätthållandets och förgörandets principer existerar samtidigt och kontinuerligt.

Vetenskapen menar att medvetandet uppstår i våra fysiska kroppar när de utvecklats tillräckligt genom evolutionen. Det de kallar liv är det döda kött vi går omkring i. I själva verket är det när man föds som man dör! Men det ska det bli ändring på runt hörnet, för den som vill.

Foliehatten på! :)

Havsörnen sa...

Uppsatering: Såg TV-programmet i repris i natt, hela programmet denna gång. Det var avsnittet "Tiden" ur serien "Universum" som sänds i SVT. Enligt programmet är tidsfönstret där liv är möjligt i universum från att de första stjärnorna tänds till den sista atomen försvunnit och inte ens fotoner eller strålning finns kvar är en tusendels miljarddels miljarddels miljarddels miljarddels miljarddels miljarddels miljarddels miljarddels miljarddels procent. I programmet medverkade bl a en professor (eller liknande titel) i fysisk filosofi, vilket är en härlig paradox! Programmet förklarade varför tiden endast går i en riktning, framåt, och att just alltings förfall är det som gör att livet kan uppstå. Döden är livets förutsättning.

Stjärnbilderna går mot sin obevekliga död, precis som allting annat. Det är bara det att det tar ofantligt lång tid. Vad händer då när materien, elementet Jord, inte längre finns och inkarnation inte är möjlig? Har all karma upplösts och alla själar blivit ett med Gud då? Eller spelar det ingen roll eftersom tiden inte finns på andra sidan och återfödelsen kan ske när som helst i historien? :)

Seaward sa...

I fysikprofessorn Amit Goswamis kultiga 90-talsbok "The Self-Aware Universe" letar jag upp sidan 102 där han ordar om att tidspilen inte alls bara pekar framåt. Kvantfysikern (och geniet) Schrödingers ekvationer medger även rörelse åt andra hållet. Goswami förklarar den skenbara "irreversibilitet" vi ser i naturen" som en följd av den ytterst lilla sannolikheten att makrokroppar (människor och planeter) ska vänta på tidspilen och börja färdas tillbaka mot sitt ursprung.

Men det är just detta ett psyke kan göra under meditation! (min hypotes) Platon talade om anamnesis - om att "sluta upp med att vara så glömsk" angående sitt ursprung. Troligen syftar han här på att återkalla minnen av sina tidigare liv - eller hela universums. Lyckas man med det senare tyder mycket på att man är en mindre gud.

Indisk filosofi lär ju ut att universum periodiskt uppslukas för att sedan "reinkarnera". Under en "Brahma natt" - en period utan ett manifest kosmos, befinner sig de levande varelserna förstås utanför tid och rum. De kanske har semester och roar sig kungligt i den Totala Potentialens himmel bortom himmelen? :-)

Det är möjligt att en Brahma-natt bara är lokal i universum, precis som det antika kosmos är en väldigt begränsad karta med jorden i mitten och så sju himlar och en åttonde sfär (stjärnorna). Frågan är dock om inte redan antikens tänkare precis som Giordano Bruno långt senare listat ut att varje Sol (stjärna) är ett centrum i sitt eget kosmos.

En Brahma-natt behöver kanske inte betyda mer än att universums lokala regioner "reinkarnerar" cykliskt medan universum självt är evigt (som grekerna sade).

Filosoferna såg dock universum som ett levande väsen (zoe, zodion=zodiaktecken) fyllt av tillfälliga celler vilka byts ut. Även om zodiaken går under en dag (slutet på vårt lilla hörn), kommer kanske en annan värld - vårt solsystems reinkarnation någon annanstans - att formulera tankar kring en annan zodiak - baserad på den stjärnrymd vår Världssjäl kan observera när den vaknar upp på nästa varv, efter en natts sömn.

Det är en evighetsmaskin...

Havsörnen sa...

Programmet inflikade att saker och ting likväl kan gå baklänges på atomnivå, men om skeenden i naturen kunde gå både framåt och baklänges skulle det sammantagna resultatet bli alltings stillestånd.

Det är en makalös manick...