Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 26 december 2011

När Moderater ägnar sig åt etik...

Det finns inga nyheter i Anders Lindbergs artikel i Aftonbladet om moderaternas skötebarn, den privatiserade svenska vården som leder till att gamlingarna lider svältdöden och slirar runt i sitt eget bajs eftersom vinstintresset nu för evig tid är en fiende till mänskligheten. 

Men det är nyttigt att i en kort artikel få alla dessa generande upptäckter om hur Sverige kunde förfalla på bara fem år med Fredrik 'det sovande folket' Reinfeldt. Jag tror han gruvligt överskattat folkets sömn. 

När RenSvält från 2014 vill lagstifta om privat vanvård i alla landets kommuner seglar han och Filippa "jag-och-mina-vänner-sjukvårdsentreprenörerna" Reinfeldt på lyckliga drömmoln. För inte tror de väl att svenskarna kommer att välja denna politik en tredje gång, nu när det blir allt tydligare hur moderatism visserligen ger en samhällsgrupp lite mer i plånboken men att priset för att sälja sin själ till Djävulen kostar mycket mycket mer än det smakar. 

För att inte tala om att moderatism drar ner landet i ett träck av lögner - i Moderaternas värld är historieförfalskning helt okej för att locka väljare. Eller att stå och tala beklagande om "sjukvårdsreformens" olyckliga sidoeffekter när man hade hela läget helt klart för sig från första början! 

Vem är denne Fredrik Reinfeldt egentligen? Han, som fixade in propagandisten Schlingmann i regeringen - betald av skattebetalarna vare sig man röstade eller inte för att få en smet av PR-material som rör ihop Moderaterna med Sverige. Är Reinfeldt vad man förr i tiden avsåg med en genuint ond människa, en ulv i fårakläder bakom en oförarglig uppsyn? Onda andar är mästare på att förklä sig och på det viset lura dem som inte klarar att tänka ens tre sammanhängande tankar utan bara går på de banala sinnesintrycken!

Lindberg säger det nästan själv i de här raderna:
Enda ­sättet att snabbt öka produktiviteten och göra stora vinster inom vård och omsorg är att färre anställda gör mer. Resultatet är sämre livskvalitet för de äldre och att människor dör i förtid. Det visste regeringen. Vården privatiserades ändå. Resultatet blev Carema.

En läsarkommentar är belysande:

Harry Rönnberg · Andra svenska lyceum
-Tja det satt en viss Axén-Olin i Caremas etiska råd fram tills det började förekomma artiklar i pressen som vittnade om mindre bra etik inom företaget.

Låt oss titta på moderata stockholmspolitikern Kristina Axén-Olins horoskop och se om några klassiska tecken på girighet eller korruption finns med som en utmaning i detta liv att stå emot eller ge vika inför.



En kort spaning tillbaka påminner om att hon lämnade positionen som finansborgarråd 2008 och hade innan dess brottats med alkoholism. Den som sett de här medelhavsgröna Vattenregionerna i andra horoskop är naturligtvis inte förvånad. Bloggen har upptäckt hur nära missbruk av olika slag Vattenelementet är.
*****

Det här var det kanske mest samvetsprövande horoskop jag räknat ut! För det tillhör samma år och soltecken som kartan för en av de personer som betytt mest för mig under många år. Och detta trots att jag snart insåg att människan objektivt sett inte var god (vem är det?) utan hade avsevärda inre problem, dock undertryckta merparten av tiden. Men till svagheterna kunde anas tendenser till svekfullhet, tydlig narcissistism, fobier och lynnighet: varvade den sötaste gulliggull-mentalitet med ren elakhet. Dissociationsstörningen (Vatten attackerar Luft) mellan de prominenta hörnhusen.

Det var en kvinna med bristande intellektuell disciplin och uppenbart fylld av många inre onda andar. Det kan ha förekommit våld från faderns sida, det fanns oklarheter i familjebakgrunden och tal om vapenhot i hemmet. Samtidigt var hon något av en mytoman som det var ibland svårt att avgöra vad som bara var fantasi och verklighet. På plussidan en enorm kärlek till djur och allt levande (abortmotståndare). Även i detta horoskop ett sinne/Måne i den "biologiska världsbildens" Vatten - som hos Axén-Olin fast ett annat tecken.

Låt oss kort bena upp den "etiska moderatens" himmel och se vad som brister. Den totala avsaknaden av det varma hjärtats Eld är bara alltför uppenbart. Här kan heller varken Mars (Eld) eller Solen (Eld) kompensera eftersom BÅDA ÄR FALLNA i sitt respektive tecken. 

Sista chansen är att endera befinner sig i ett eldigt hus som har med individen att göra - första eller femte, men trots brist på födelsetid är det uppenbart att kvinnan som Caremas etiska expert antingen är korrupt eller saknar vett att inhämta relevanta uppgifter. Jag klassar det här som ett kylslaget och förslaget beräknande horoskop, men en obegåvad typ av slughet.

Och skälet är förstås den fallna krigaren Mars i Vatten som attackerar och stör den solära intelligensen: hennes livs stora milstolpar ska alla kantas av misslyckande, och varje illa uttänkt plan blir ytterligare ett knivhugg (Mars) i det redan vid födelsen svårt traumatiserade instinktslivet. 

Vi betraktar här Vattenelementet som bärare av negativa instinkter - skräp från tidigare liv som i detta liv, i denna kropp, förorenar individens böjelser. Kvinnan är en närmast exakt personifikation av vad judarna kallade den onda böjelsens dominans (Yetzer ha-Ra). 

Kylan i Vattenelementet och dess olyckssaliga begär efter energi som kan värma den tomma insidan leder de här människorna att kalkylera bakslugt. När Månen kombineras med det giriga Drakhuvudet havererar värdtecknet Kräftan och blir den illistiga, den intriganta typen av kvinna. 

Förstå nu varför Annika "Fallskärm" Falkengren blivit stor bank-vd, med samma demon i psyket har hon samma svarta hål i det inre. En gnagande oro som ger arbetsnarkomaner (en väldigt sjuk typ av människa!) Hon är bara tvungen att patologiskt dra in mer och mer pengar i bankvärlden till sig själv och sin "familj" - aktieägarna. 

Den här planetkombinationen ger tydligen en störd typ av Kräfta - men, givet att det är Fredrik Reinfeldts soltecken tydligen en bra beskrivning på den sort som söker sig till Moderaterna: iskalla varelser fyllda av habegär. Sociopater

Jag noterar att Falkengren också har en Mars/driftighet i de begärsfulla vattnen - den blott vegetativa själens målsättningar: pengar=mat=överlevnad, samt att hon också delar Axén-Olins illa placerade tvåsamhets-Venus. Båda kvinnorna har den i ett av Mars behärskat tecken och Falkengrens Venus i Väduren är rätt extrem: pengarnas Venus i egoprincipens tecken gör inget om det inte gagnar det egna jaget - det finns inte en anstymmelse till idealism ännu i detta tidiga läge i zodiaken. 

Jämför Håkan Juholt med Venus i härskarläge i Vågen: honom kan man tro att han vill människors materiella väl, bara man ser igenom den lögnpropaganda om bidragsfusk som högerpressen spred - det är så typiskt Venus i Vågen att vilja tillmötesgå den andra parten att han t.o.m. bad om ursäkt för regler som inte ens fanns - de där som någon okänd person på högerstyrda regeringskansliet smusslade in på webbsajten några dagar senare för att "hjälpa" Aftonbladet i försöken att få Juholt att avgå.

Att sitta i etiska rådet skulle kanske gå att utläsa ur Vågen som gärna vill se balans och rättvisa råda. Men här har vi nästa problem. Inte bara är Solen i Luft attackerad av en fullständigt vettlöst omoral i vårdtecknet Kräftan, Solens disponent Venus är också skadad genom sin plats i Skorpionen. Inte lika (pro-)aktivt självisk som Falkengrens Venus i Väduren, men mer på Skorpionens negativistiska sätt: den söker på alla sätt skydda sina tillgångar, vilket parodiskt nog i allmänhet leder till oetiska handlingar! Skorpionen skapar Synd och Död just i sina försök att trotsa livets lagar och skydda sig mot sin egen innebörd: den oundvikliga döden!

(Skorpionens svåra uppdrag är att öppna alla dörrar och fönster på vid gavel och lära sig att egot bara är en observationspunkt och inte har något som helst egenvärde, egot är inget värt att skydda eller starta krig över.)

Och denna skorpioniska Venus disponent är i sin tur den fallna Mars! I det här läget uppstår det rundgång: Mars-Sol-Venus är en sluten "loop", ett djupt astrologiskt komplex.

Vi finner alltså den solära Intelligensen som en liten bubbla Luft indragen i ett hav av kalla, mörka, och begärsfyllda Vatten. Här är horoskopet för TOTALA LIVSLÖGNER. Den tillgängliga intellektuella förmågan (Luft) tjänar enbart begärets Vatten.

Att Merkurius "jordar" sig i sitt eget härskartecken Jungfrun ger i det här sammanhanget bara den praktiska närvaron att hitta vägar att berika sig. Jungfrun som måntecken dominerade tydligt det femtiotal moderata politikerhoroskop som studerats och det är begripligt eftersom redan Sol-Jungfrun Greta Garbo, sittande i en hamnbar levererade den klassiska Jungfru-repliken: "I want to be left alone". 

En mer privatistisk och introvert osocial typ får man leta efter! Varje planet som står i detta tecken söker leva för sig själv enbart, och domineras horoskopet totalt kan man få egenföretagaren som inte har annat än onda ord att säga om staten eftersom han/hon "berövas" sin inkomst och får betala skatt. I Jungfrun kulminerar zodiakens första akt, den själviska akten. Från och med Vågen vaknar insikten om att ingen människa lever för sig själv allena. Men i Axén-Olins fall fungerar som synes Vågen inte alls bra.

Och då har jag inte ens gått in på den materialistiska och makthungriga axeln Stenbock/Kräfta!

*****


Bonusspaning, andra Vågar samma år.

En sökning bland drygt 5.700 horoskop gav förutom Axén-Olin och nämnda bekant ytterligare fem personer:
  • Adolfo De Jesus Constanzo; 1.11.1962 - ritualistisk torterare och mördare (sökte vinna mer makt genom handlingarna); bisexuell med homo-preferenser
  • Bina Chaurasia; 14.11.1962 - Ericssons nya personalchef, kritiskt diskuterat helt nyligen!
  • Demi Moore; 11.11.1962 - amerikansk trailer trash som artade sig riktigt bra, även om man insåg de inre blindfläckarna vid relationen med långt yngre Ashton Kutcher
  • Evander Holyfield; 19.10.1962 - världsmästare i boxning, populär figur, tre äktenskap och 11 barn - minst. Här visade sig olyckans Mars i Kräftan bland annat som förlust av en gigantisk lyxvilla!
  • Laura San Giacomo; 14.11.1962 - aktris. Julia Roberts bedövande söta italiensk-amerikanska sidekick i sin genombrottsfilm Pretty Woman.

Går man djupare skiljer sig individerna förstås åt - Laura, Sol-Våg/Mån-Tvilling, är en mer markant Luftmänniska och fadern ägde ett pappersbruk: papper = det skrivna och tryckta ordet = hemmiljö i Tvillingarnas/skrivarens tecken. Tydligen drogs hon direkt mot kultur och teater och ett gott liv trots den anskrämliga fallna Mars.

Uppenbarligen hade Ericssons nya personalchef en tillräckligt risig barndom i Indien för att inte vilja tala om saken i en intervju, uppenbarligen hade Demi Moore en skral början, uppenbarligen kom mördaren Constanzo från påvra förhållanden. Misär finns även i medelklassen som fallet med min forna bekant indikerade och sammantaget tycks vi här se en annan av den fallna Mars tendenser: den försämrar kvaliteten i barndomshemmet. 

Vi har redan sett att den ger markant fler homosexuella, men Kräftan står ju generellt för grundläggande trygghet bakom hemmets välmående och skyddande väggar. När olyckan Mars letat sig in i hemmet, då finns det anledning att dra öronen åt sig. Eftersom individen är FÖDD med olyckan i det inre, är detta karma. 

Själen bär med sig något man måste se reprisen av i OBJEKTIV FORM i sitt eget barndomshem. Det är naturligtvis negativt karma, själens egna synder som nu demonstreras handgripligen via omilda föräldrar eller liknande... Från och med nu vet man hur det KÄNNS (för detta är karma på emotionell och inte intellektuell nivå). 

Problemet är att mer elände ibland tycks späda på den ondska som redan finns i individen! Dvs, individen missar livets budskap och istället för att bli de svagas riddare och värn blir man själv en skitstövel - även i detta liv. Det säger sig själv att livet då sätter in hård medicin i nästa, själen får ännu hårdare smällar för att fatta vad det goda livet handlar om. Det goda livet är raka motsatsen till Moderaternas politik.


Och till sist, Axén-Olins två ansiktshalvor i montage. Tala om dr Jekyll och mr Hyde eller en dubbelnatur!



Tillägg.

Roligast är som vanligt bloggen Badlands Hyena som kommenterar en dåre som driver en "tankesmedja" och lovprisar girigbukens förmåga att låta ett sjukhem, drivet i rent vinstsyfte, "självorganisera" sig.

Jag upprepar, horoskop för borgare tyder på en märkligt försämrad intelligens. Jämför den här mannens brist på Eld och sura Måne med Axén-Olins. Notera återigen giriga demonen i Kräftan men nu ligger pengarnas Venus i klorna på den!



Japp, det är Mona Sahlins olyckliga kombination av sinnelag i Oxens, pengarnas och den kroppsliga komfortens tecken i kombination med omoraliska Mars. (Det stavas: "Tobleroneskandal" eller i vårt fall "Caremaskandal".)

Snåla och själviska naturer resulterar som regel. Men här är något i hästväg eftersom detta psyke nu disponeras från Oxens härskare Venus i den kalla och giriga demonanfäktade Kräftan! Lägg till en fallen Jupiter för noll generositet, ja förutom att den redan innan sitt fall är strypt av snåla Saturnus!

Mannen vet exakt vad vinstintresse leder till - det står skrivet i hans ogynnsamma stjärnor - men Tvillingarna är amoralisk och blir pga horoskopets beklämmande grundton här omoralisk. Så han skriver en ren lögnkrönika i Expressen till vinstintressets försvar. Vilken genomskinlig nolla.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har en god vän som är född en dag före Axén-Olin, och alltså med samma måne. Trots detta "hemska" horoskop har hon dock lyckats bättre än moderaten när det gäller mänskliga kvalitéer, vågar jag nog säga, fast vi inte har känt varann särskilt länge, och mest umgås på distans. Månen med drakhuvudet i kräftan behöver inte resultera i en "illistig och intrigant kvinna", och inte heller i girighet på pengar. I hennes fall gäller begäret snarare barn, för hon fick fem barn på sex år. (En av "supermödrarna" jag skrev om en gång förr. Den enda med solen i luft och den enda med ett intellektuellt yrke) Luft-vattenkriget har i hennes fall uppenbarligen fått utlopp i en minimalistisk men ändå uttrycksfull poesi. Jag känner inte till något om hennes bakgrund, annat än att hon flyttade mycket, och att båda föräldrarna är i livet och gifta med varandra. Jag vet också så pass mycket som att hon definitivt inte kan rösta på moderaterna och att hon har ett andligt intresse. Känns bra att veta att det finns människor som fötts under så pass svåra himlar men som ändå gjort det bästa av sin förutsättningar.
Jag känner också en man som är född 19/10 -62,som är varmt religiös. Där visar mars i kräftan nog inte på problem hos honom själv utan är uppenbarligen ett uttryck för hans yrkesval. Han jobbar socialt med utsatta familjer.

Att mars i kräftan har med "olyckan i det inre", karm osv att göra får mig att tänka på min pappa som har denna placering, liksom båda hans halvsyskon på moderns sida. Min farmor hade nämligen månen i skorpionen, som ju inte heller indikerar någon lycklig barndom. Hon blev tidigt faderlös och flackade runt med sin rastlösa mor. Hon blev en inbunden, tyslåten människa som bara sa om sin barndom att "det är ingenting att prata om".
S

Seaward sa...

"Rätt" ascendent stuvar ju om en hel del och kan förvandla olyckliga stjärnor åtminstone till delvis lyckliga (planeters "verksamma natur").

Apropå religion och arbete med socialt utsatta är det exakt vad Wikipedia noterar att aktrisen Laura San Giacomo hänger sig åt numera. Till och med i rollen som prostituerad i Pretty Woman var det lite av barmhärtig samarit över henne! Den lite problematiska bekanten var också djupt engagerad inte bara i djurrätt utan också humanitära frågor. Ett bra sätt att bota de inre demonerna.

Supermamma med sex barn var ett av de roligaste (och mest neutrala) uttrycken för "förstärkaren" Rahu med moderskapets Måne i moderskapets Kräfta jag hört om! Octo Mum är en intressant parallell till "girighet" när det gäller avkomma. Där står Drakhuvudet ensamt i driftlivets Skorpion och förstärker således Mars, var den än befinner sig.

I detta fall en stark Mars i härskarläge i "nya livets" Vädur om i 90-gradersattack mot moderskapets Kräftan (Eld/Vatten-krig eller förhöjd emotionalitet i frågan barn/Väduren och moderskap/Kräftan).

Med känd födelsetid ses Rahu/Ketu-axeln löpa längsmed ärans/vanärans 10e/4e-husaxeln. "Vanära" nämns aldrig om fjärde huset, men om 10e är "ära i samhällets ögon" kan ett "stört" tionde plus fjärdehusproblem antyda ett hem i vanära! Rahus vilja att visa sig superfertil moder i offentliga tionde huset leder till att basen (4e) blir bräcklig.

I släptåg på alla hennes barn (de tidigare plus åttlingarna) följde ju våldsamma ekonomiska bekymmer och förlusten av kontakt med modern. Nå, det var en helt annan horoskopbild än den här...

Anonym sa...

Det är i o f s "bara" fem barn hon har :-) En annan sak som är lite speciell med henne m h t hennes ålder är att hon gillar hårdrock - åker med barnen (inte alla på en gång dock :-)) på rockfestivaler och senast på en Iron Maiden-konsert. Misstänker att det också är ett sätt att bearbeta "de inre demonerna".
S

Seaward sa...

Fem på sex är ändå en rätt "besatt" period av livet, lite av en hang-up. Nästan som när folk i fattiga tider pressade ur sig barn för att garantera sig om att någon försörjde dem på ålderns höst (Kräftan/Naturens giriga självbevarelsedrift). :-)

Jag läser nu den mäktiga men i sina stycken omåttligt svårbegripliga romerska filosofen Plotinus (3e årh). Han jämför det autentiska varandet (Gud, själar - Platons Former) med den absoluta ondskan som är motsatsen till evighetens självtillräcklighet. Absolut Ondska visar sig därmed i ett oändligt behov, som Materiens svarta hål som kräver och kräver, men aldrig kan fyllas.

Det slår mig att han beskriver Ondskan i exakt samma termer jag beskrivit Månen och Vattenelementet i snart tre år! Jag måste ha varit platonist i ett tidigare liv, för sanningen är att jag inte läst mycket Platon alls då jag började blogga.

Han nämner att denna Ondskans ur-princip möjligen ligger bakom bilden av den verkliga Verkligheten, och om man ser Vatten som elementet som speglar den andliga verkligheten (Eld som levandegör Luftens "Former" eller andeväsen), då anar man att han - också - betraktar Jordelementet som symbolen för den ultimata Ondskan.

Han är påverkad av Aristoteles här, för han talar om en Ondska så extrem att inte en enda Form kan tränger ner i denna kaotiska massa av Icke-Existens. Det är alltså inte egentligen Jordelementet han talar om utan "den primala materien".

Intressant nog illustrerade de gamla kineserna ordet för jord med två vågor - som Vattumannens symbol - som om de menade att materia i själva verket är en energi eller en vågrörelse (chi-energin i akupunktur?). Är detta månne en koppling till astrologins Vattenelement som ofta anses anknyta till dolda formativa krafter, den osynliga Naturen bakom det materiellt synliga (Jordelementet)?

Då är det ändå Månen i härskarläge i Kräftan som symboliserar den totala bristen på Autentisk Existens, dvs Ondskan själv - och som kvinnans tecken känner det könet bara alltför väl till hur kristendomen lastat det för att representera Fan själv!

Mer astrolog-praktiskt gör det att dessa människor (både män och kvinnor med Månen i Kräftan) har enorma behov att fylla för att söka täppa till det här hålet. I mindre dramatiska termer än Plotinus kan man kanske tänka sig att man får denna födelse-Måne pga ett tidigare liv i extrem fattigdom - för jag menar, det är inte få människor som föds fixerat hungriga.

Och tecknet tycks jobba av egen kraft, ta t.ex. Fredrik Reinfeldt med Månen i 2a huset för pengar som disponent för Solen i "svarta hålet" Kräftan i 11e huset för stora pengar. Där kan man tala om att ha fått "pengar på hjärnan." Men det är Kräftans bakomliggande tomhet.

Istället för ett årligt barn, ett jobbskatteavdrag om året tills hela idén patologiskt tjatats till leda (varför själen söker något annat och krama musten ur eftersom summan av lasterna - eller Icke-Existensen - är konstant).

Anonym sa...

Då är det ändå trösterikt att veta att även människor med mycket jord och vatten kan vara annat än "fallna materialister" - som jag vågar påstå att varken jag el min väninna är...
Skulle vara kul att veta hennes födelsetid, för att se om hennes "inre människa" ser annorlunda ut...
S

Seaward sa...

Det är nog en större utmaning att gå ner genom både Vatten och bottna i Jord och lyckas behålla "minnet" av de högre världarna...

Plotinus talar mycket om vilket håll själen blickar mot: vänder den sig från Elden (som Plotinus likt naturvetaren Ptolematios närmast håller för att ligga i en kategori bortom elementläran!) och blickar mot Jord, mot Stoftet, dör dess levande kontakt med sin "högra själsliga sida" omedelbart.

Här upprepar och förtydligar han bara Platons berömda liknelse med fångarna i grottan som bundna sitter och tittar på skuggbilder mot väggen medan ljuset befinner sig åt andra hållet...