Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 22 april 2010

Nadya: horoskop i mörker


Första rundan i tv-sofforna 2009

Sedan "Octo-Mom" var på tapeten förra våren har Nadya Sulemans födelsedata blivit offentligt. Det här blir tveklöst skolexemplet på Tamas guna - den mörka och medvetslösa kvaliteten - tills dess nästa och ännu mer extrema yttring dyker upp!



Det är intressant nog ännu ett horoskop från samma period som de svenska skådespelarna Forselius och Sällström som begick självmord. 1974/75 syntes förhöjd dödsdrift under cirka 1½ år medan "hungriga drakhuvudet" Rahu passerade dödens tecken. Och Skorpionen är en del av det stora korset i mörkrets kvalitet.

Kan det under vissa omständigheter dyka upp mörka hål som individerna söker fylla på olika sätt, t.ex. med barn i mängd. Och bara när inget annat fungerar väljer att ta adjö av livet självt?

Att supermammans egen kropp/ascendent ingår i korset bara understryker att mörkläggningen på något sätt rör hennes förhållande till sin egen kropp och dess kapacitet. Också att Månen (moderskap) och Venus (kärlek) i direkt opposition till hennes fysiska kropp understryker vari hennes blindfläck ligger!

Håll med om att astrologin är klockren i sitt sätt att beskriva vilka livsuppgifter vi som själar tar oss för att "vakna upp".

Enligt AB säger Nadya numera, "Det går inte att ångra barn. Men valen var barnsliga. De var omogna." Jag säger bara: Mars i Väduren, barnets impulsivitet!

Nadya säger vidare, "Det känns som om jag inte tänkte på den tiden". Nej, Tamas guna är just "habituerad mentalitet", ett självgående system att attityder och pre-fabricerade svar på varje fråga. 

Hon har en Vattumans utblick och kan därför jämföras med svenska nationalhoroskopet (Solen i Vattumannen). Även svensken söker verka för ett maximalt organiserat land, men i fallet Nadya fungerar inte Vattumannen alls. Dess härskare Saturnus, som står för just formalism och arrangemang, har hamnat precis vid Solen, den fria tanken och den fria intelligensen. Kvinnan var bara besatt av en enda rigid formalism: skaffa mer och mer och mer barn! 

Saturnus är, som jag ibland sagt, en rejält intelligenssänkare när den lägger en slöja över Solen. Jag såg henne i intervju med dr Phil och visst såg man Tvilling-Solens rappa svar, men hon var länge stenhård och oemottaglig för argument. Sol/Saturnus blir typer som tror sig ha "den enda vägen". Jfr Humanisternas ordf. Sturmark med Solen opposit Saturnus mellan två fixerade Tamas-tecken. 

De här omständigheterna borgar inte för ett religiöst eller upplyst sinne eftersom slentrianargumentationen har individerna i sitt våld. De vill inte tänka fritt, de vill ha en dogm. Det är därför Humanisterna så hårt angriper religionens yttre och rigida former men inte förmår säga ett ord om dess inre dimensioner. (Ateister tror naturligtvis inte att det religiösa formatet har något innehåll...) 

På samma sätt var Nadya inkapabel att på egen hand tränga in i de sanningens ord som sades till henne (av bl.a. modern). Hon hörde bara ordens yttre form (Saturnus) men missade deras själ eller innebörd.

Uppenbarligen har nu Nadya nu "omprogrammerats" så att hon nu släpper ifrån sig en ny serie med memorerade fraser, som att hon "var oansvarig", etc. Men tro inte att Tamas guna - mörkrets och vanvettets kvalitet så lätt ger tappt!

Mörkret vill vila i rutinmässighet, och hennes sattviska Sol i Tvillingarna är nertrögad av Den Långsamme (Saturnus indiska namn, Shani)... Jag gissar att det är en livsuppgift att vakna andligt med en födelse så här djupt i det arketypiska Mörkrets rike.

Se etiketten "Tamas guna" för andra hejare med stora delar av en komplett världsbild helt mörklagd. Några av dem tycks bara marginellt medvetna.

Inga kommentarer: