Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 2 juni 2011

AB:s överkucku Helin utan moralisk kompass

Den 2 juni skriver AB:s egen överkucku Jan Helin om att konungaaffären nu kokat ner till den ultimata dikotomin, Sanning eller Lögn.

Han menar vidare att kritiken från Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, om det ondsinta mediedrevet är "irrelevant". 

Skälet? Att "bilderna finns"!

Så låter en människa utan moralisk kompass, en effekt av den, fastän inte nödvändiga i praktiken närmast allenarådande materialismen hos den moderna människan.

För att klargöra vad Jan Helin gjorde här, han tillmätte några fotografiers existens större betydelse än den rena personförföljelse han som antirojalist givit klartecken åt för sina hundar till underhuggare. 

Detta är en så låg kapning av sakfrågan Ramberg lyfte att man aldrig trodde att en tidningschef skulle nedlåta sig till den!

Men en blick på horoskopet visar varför Jan Helin inte klarar en normal diskussion - som en diktator känner han sig tvingad att äga frågan, om det så innebär att man plötsligt bara byter ämne i hoppet att ingen märkte kapningen. 

I exakt överensstämmelse med sitt okänsliga biträde Karin Petterson, politisk chefsideolog på AB, föddes Jan Helin under det skadade psyket i Stenbocken, tecknet som inte fogar sig pga. den här arketypens instinkt (C-G Jung) att vara den som bestämmer över den jordiska dagordningen. 

Anm. "Skadad" är här inte ett tillmäle utan en teknisk term i astrologin som hänför sig till när individen fått allt helt bakfram. I Mån-Stenbockens fall sätts empati och genuin, upplevd förståelse på undantag till förmån för en blott nominell diskurs, det hyckleri Jesus anklagade fariséerna att bedriva på sin tid.




Visst kan rent geni komma även ur den här sinnelagsplaceringen: Bee Gees Robin Gibb föddes den 22 december 1949 under en himmel oerhört snarlik Jan Helins, med Solen i Skytten, Mars i Jungfrun (i attack mot Skytten) och Månen och (artisteriets) Venus i Stenbocken. [1]

Men, Helins icke-svar på Rambergs kritik tyder mycket möjligt på den rena dumhet som ibland tycks åtfölja Jordelementets reifikation eller förtingligande av det som går att förtingliga och förnekande av det som inte går att "ta på".

I den låga vibration som Helins skadade psyke i Jord indikerar, är ett foto verkligare än vissa "etiska betraktelser" och han har t.o.m. mage att skamlöst släpa den antika dikotomin Sanning/Lögn i sin materialistiska smuts. 

Troligen är han inte tillräckligt bildad för att förstå sin egen materialistiska grundsyn, där total relativitet råder och inget sådant som, det plötsligt väldigt viktiga, sanningskriteriet existerar. 

Jag talade om hyckleriet i samband med hans tidningskollega Karin Petterssons horoskop. Och med samma typ av sinne som hennes ser vi även i Helins fall hur tillämplig attribueringen är. Stenbocken är inte genuin moral utan konventionellt spel för gallerierna. För Jan Helin, kanske ändå i nymornad insikt om att han borde känna visst besvär, handlar allt nu om Prestige. Medierna är nu oerhört befläckade av sin hantering och därför drar han fram de stora orden Sanning och Lögn.

*****

Helins jupiteriska Sol i Skytten tycktes lova så mycket mer, men disponenten Jupiter är upphöjd i populismens tecken Kräftan och bildar med Solen "bara" ett sensationalistiskt krig mellan Eld och Vatten. Det är bara att inse, Helin basar över en tidning som talar till pöbeln och för att nå massan krävs hyckleri och dubbelmoral i generösa mängder. Allt för upplagan.

Sanning och Lögn är en dubbelentitet Helin således egentligen inte tror på som den modernist han är - begreppsparet härrör från före "Upplysningen" då människan satte sig till doms över Sanningen och tog bort den stora begynnelsebokstaven (värderelativism). 

Det är just genom att förneka existensen av objektiva moralvärden medierna nu beter sig så illa att t.o.m. vanligt folk ser att något tappat bäringen visavi en objektiv morallag som lyckligtvis de flesta ännu intuitivt känner även om dess existens helt underkänns av den materialistiska moderna världen.

Sanning och Lögn är inte ett begreppspar en man som Jan Helin inte har rätt att ta i sin mun. För Rambergs diskussion fördes på en etisk, andlig nivå. Den handlade om mediernas faktiska liering med ondskan (lögnen) och kriminaliteten, där det i Konungens fall det bara ryktades om indirekt samröre med den senare.

Jan Helin är en oskön slugger som försöker dölja mediernas problem och eliminera det moraliska dilemmat genom det rent löjliga påståendet att ett ting (fotot) faktiskt existerar. På samma grund skulle den moraliskt bankrutta svensken kunna hävda att bara för att datortekniken nu finns är det okej att ägna sig åt storskalig stöld av filmunderhållning.
Är då Jan Helins mentalitet att likna vid en simpel tjuvs? Ja, tydligen.

Underklassens Saturnus associeras i astrologin till fattigdom och den äregirighet som därur föds. Men i svåra problem också till förfalskningar,  ränksmideri och annan illist - i kontrast med den korttänkta passionsbrottslingens Mars. 

På kartan kan ses Jan Helins Saturnus - disponent och inre "vibration" till hans hycklande sinne i Stenbocken - angripen av den omoraliska Mars! 

Värsta sortens bilförsäljare skulle jag säga, helt utan den mogna människans sensibilitet. Av den nobla Solen i Skytten finns inte ett spår kvar, när man bockat av samtliga de övriga planeternas förehavanden.

*****

Tillägg

Intressant nog skiljer sig inte Expressens överkucku, tidigare studerad här, från Aftonbladets i fråga om sinnets cyniskt realipolistiska inställning. Hans snarlika försvar för mediernas övergrepp är dock så mycket mer ambitiöst än Helins att jag f.n. inte orkar läsa mer av den Tredje Statsmaktens försvar av sig själv. En läsarkommentar säger allt: "Spräck inte livstycket Mattsson". Ljuvlig.


_____

1. Chockerande nog är Robin Gibbs horoskopet oerhört likt den förfärande inflexibla Tobias Billström (m) och här måste exakt klockslag till för att skilja getterna från fåren. Robin Gibb har den för artisteri närmast perfekta Vågascendenten vilket lyfter fram Venus till hans kanske viktigaste planet. Tiden för den invandrarhatande bigotten Billström är inte känd, men han måste rimligen styras av något mindre behagligt på sin himmel. Ve den som råkar i planeternas våld och inte förverkligar sig.


Inga kommentarer: