Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 13 januari 2011

Neurologen som fick nog av VoF

Det har slagit mig att den bästa typen av Stenbockens tecken är oerhört taktfull, tålmodig och omvittnar alla de särdrag de gamla kineserna tillskrev en chun tzü, en överlägsen eller nobel människa. Den nobla människan arbetade på sin själs fulländning, vilket innebar mer än social kompetens. Det antika kinesiska människodealet grep således djupare in i människan än Stenbockens symbol, och för att förstå det måste man kombinera flera av zodiaktecknen - kanske alla tolv!

Den som minns testerna av soltecknen för brottsdömda (det första utvidgades senare till att omfatta 200 horoskop), minns att kriminaliteten i intervallet Skytten och Stenbocken sjönk så lågt att det var statistiskt signifiktivt. Bloggen validerade här den uråldriga tesen om Skytten som genuin kontakt med samvetet (egentligen Platons gudomliga intellekt) samt Stenbocken som medvetenhet om sitt sociala anseende, sin prestige.

2.000 år efter att de tolv zodiaktecknen tilldelats sina beskrivningar vi ännu idag kan känna igen (trots vissa tillägg och justeringar) formulerade Sigmund Freud hypotesen om ett överjag som individen internaliserade under socialiseringsprocessen. Det sociala överjaget motsvarar närmast exakt astrologins Stenbock.

När nu neurovetenskaparen Germund Hesslow från Lunds universitet tackar för sig och vägrar låta sig associeras med Vetenskap och Folkbildning som alltmer blivit ett tillhåll för unga tölpar, förvånar det inte att hitta hans horoskop i just det här relativt obefläckade intervallet av Skytt och Stenbock. 

Som vetenskapsman passar det sig förstås att soltecknet är det förutsättningslösa utforskandets Skytt, vars nionde hus motsvarar högre studier och forskning, vare sig i laboratorium eller i forskningsresor i okänd terräng. Samtidigt är ett sådant påstående naivt, för en genomgång av samtliga Nobelpristagare i t.ex. fysik visar - givetvis - inte att något enskilt logos monopoliserar den vetenskapliga mentaliteten!

Trots att Hesslows text imponerar stort i sitt modererade och jämnmodiga tonläge, vill jag tvärtom anföra just den här Skytten i just det här horoskopet som en pusselbit som förklarar varför han alls ursprungligen sökte sig till en förening som förutom att jaga "bad science" var ute med blåslampa efter häxor och pseudovetenskap (t.ex. astrologin). 

Det måste finnas något i Hesslows horoskop som avslöjar att också han, som alla barn av det tidiga 1900-talets kalla positivistiska vindar, tappat kontakten med arvet från Jerusalem och Aten, med den stora idealistiska tanketradition vi brukar anknyta till i namnet Platon. Åtminstone sedan Upplysningen har den filosofiska idealismen varit satt på undantag inom alla discipliner utom matematiken, vars utövare synbarligen kunnat förlika sig med tanken på att den materiella tillvaron är en explikation av tidlösa "idéstrukturer", att verkligheten är en tanke i Guds medvetande och att vår upplevelse av materialitet så att säga är bottennivån.

Med materialismen som världsåskådning når man den slutstation där det andliga mörkret är så totalt att man tar sinnenas vittnesbörd på allvar, och har glömt eller valt att inte inkludera vetskapen att vi alla är gudaväsen som "beamar" eller projicerar våra perspektiv in mot en delad arena. Världen som ett hologram som en illusion. 

Vissa är spelare och vissa blir itutade en vals. Det är de senare som faller i den fundamentalistiska fällan och tror de sysslar med verkliga föremål. Verkligheten är egentligen mental eller psykisk som pastor George Berkeley sade, och den judiska kabbalan som låter Guds ruach, Guds ande strömma ut i världen motsvarar den medvetandeström som också den store matematikern Alfred North Whitehead såg som tillvarons verkliga substrat. 

Jag undrar om han - och de gamla indiska filosoferna - egentligen talade om elektromagnetism... Flygingenjören Arthur M. Young, som skolade om sig till metafysiker, valde i vilket fall fotonen eller ljuset som utgångspunkt för sin modell om hur "fallet" ner i fysikalitet och determinism utvecklar sig - i grund och botten samma gamla berättelse som alla högre religioner alltid berättat. Det här är inte berättelsen om hur världen är konstruerad, utan om det medvetande som drömmer fram världen.

Från att ha varit en medvetslös dataprogrammerare under nätets första glada år, har jag de senaste åren läst så många tänkare att den nya eller rättare sagt antika bilden knappast satt sig riktigt än. Varje dag upptäcker jag nya samband mellan olika filosofier och ser Slottet ta form, det som så många genom årtusendena inspekterat och beskrivit på sitt sätt.

Jag har drömt om det på nätterna och när jag läser utdrag ur hypnossessioner med människor som i trance upplever att de är tillbaka i himmelen - själarnas hemmabas mellan exkurserna i tid och rum - inser jag att de hypnotiserade berättar saker jag drömt om.

Är det här arketypiska strukturer i Jungs mening? Är det faktiskt så världen är konstruerad? En osynlig "grid" ute i evigheten som återanvändas hur många gånger som helst. Som den här bocken asagudarna åt upp men som ständigt fick nytt kött på benen och kunde tjäna som skrovmål nästa kväll igen!

Ringer något av detta en klocka för neurologen Hesslow eller är han helt och hållet en produkt av det materialistiska projektet? Horoskopets Skytt och Stenbock är inte de enda signalerna på Eld och Jord i clinch, att tanken om ett gudomligt ursprung mörkas och släcks ut av det absolut tjocka Jordelementet.

Å andra sidan är det en fantastiskt målande kombination av element eftersom neurologin så att säga är naturvetenskapens Graal, hjärnan är bägaren och nyckeln till det medvetna livet. Så kombineras faktiskt Eld som rent medvetande och Jorden som det materiella substrat som livet behöver för att uttrycka sig och växa i självmedvetande.


Det är helt omöjligt att säga var den betydelsefulla Månen - sinnelaget - befinner sig. Den lämnar Skorpionen för Skytten strax före lunch. Men eftersom Hesslow höjer rösten i vämjelse - om än tempererad - över den urartning som VoF gjort sig skyldiga till, vill jag gärna tro det är en födelse under dygnets första hälft. Månen i Skorpionen är just den som invänder sig, protesterar mot korruption och förfall. 

Det är också en utomordentlig placering för detektivarbete och med dess härskare Mars i den typiskt fysiologiska och kroppsrelaterade Jungfrun skulle det här paret i den negativa, fysiskt bundna verkligheten perfekt beskriva naturvetenskaplig forskning. 

Men notera också hur Mars från sitt fysikalistiska perspektiv attackerar Solen i Skytten - symbolen för medvetandets gåta! Ja, astrologin vet ju att Solen eller medvetandet - eller ljuset - alla bara är metaforer för andesjälen, jiva-atman, men frågan var alltså om den neurolog skolad i väst - i Sverige av alla ofilosofiska länder! - har sådana tankar om det medvetande han söker i hjärnans alla vindlingar.

Är han bara ännu en av dessa som tror sig kunna rita en detaljerad karta som förklarar hur medvetande produceras av hjärnan? Eller är han en av dem som förstått att hjärnan är ett filter som krymper medvetandet, "personaliserar", färgar och ibland grovt distorterar det? Jag kan bara gissa....

Minns att Eld och Jord i aktiv dikotomi kan vara en potentiell degradation av andemedvetandet. Själen tvingas här gå genom materien och upptäcka att i "varje litet sandkorn" väntar det Stora Ljuset.

Eller, med den memorabla repliken från en av hypnoregressionisten Michael Newtons klienter, när han i hypnos uppmanas att flytta sitt medvetande till den punkt då det för första gången trädde i kontakt med sin nuvarande kropp i fosterstadiet: "Skit, vilken trög hjärna jag fick den här gången!" Så låter sanningen bortom neurologin. Vi är inte våra hjärnor, men vi använder oss av de redskap Naturen väver åt oss. Astrologin visar i Eld/Jord-konflikten hur brutalt mötet mellan ande och värld är. I de flesta fall verkar elden slockna totalt av en skopa jord.

  *****

På Newsmill även en andra artikel, av idéhistorikern Rickard Berghorn, som slutgiltigt torde köra VoF i botten. Vid de få besök jag gjort på deras forum har jag slagits av att det är ren pöbel som är där och tävlar i smartass-mentalitet och arroganta attityder. Berghorns analys av ledningens bristfälliga vetenskapliga kvalifikationer stödjer det intrycket av undervegetationen.

Frånvaron av god idéhistoria i den svenska skolan har lett till en skrämmande attityd bland dessa som, gissningsvis, de flesta är blivande tekniker och ingenjörer. Med lite otur har vi en en ny population av motsvarande Andra världskrigets människoföraktande nazism inom den här yrkesgruppen. Materialismens pris i högan nord.

De är redan en förlorad generation i det att den klipska tonåringens intellekt utvecklat de verktyg som krävs för att kunna försvara och vidmakthålla den egna livslögn som nu är nästan färdigbyggd. Ur den eviga filosofins perspektiv är dessa själar nu utestängda från reell intelligens intill dess att skeenden fullständigt krossar deras luftbubbla. Det kan röra sig om personliga tragedier eller deras egen eventuella död. Minns, personligheten är en engångsvara men essenser dras från det fullbordade livet och bildar kartritningen för en ny hjärna och en ny fysisk kropp.

*****

Se även VoF:s villfarelse i astrobelysning, samt det statistiskt signifkanta test som visar att de två element (Luft och Vatten) som dominerar VoF:s styrelse i en viss länkning är grovt underrepresenterat i horoskopen för Nobelpristagare i fysik.

Se även efterföljande inlägg som synar måltavlan för idéhistoriker Berghorns kritik, Per Edman.

*****

Någon av bloggens återkommande läsare kanske noterar en viss likhet mellan Hesslows himmel och den för migrationsminister Tobias Billström. Också där en Sol i Skytten disponerad av en fallen Jupiter i Stenbocken. Det är emellertid ganska uppenbart vad som degraderar den senare himlen, och jag diskuterar i det inlägget råbusen Mars inverkan på den totala gestalten. Hesslows Mars i Jungfrun är en betydligt mer kultiverad och intelligent placering, om man fryser övriga parametrar.

Inga kommentarer: