Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 9 april 2010

VoF:s villfarelse i astrobelysning

Tyvärr gick det inte att hitta födelsedata på alla dem som fallit utanför VoF:s snäva världsbild sedan föreningens "utmärkelse" Årets förvillare instiftades 1987. Se den här snabbgranskningen som ett litet stycke kuriosa, som funderingar utifrån några astrologiska syndrom (elementära kombinationer) som bloggen ofta fallit tillbaka på.

Jag har inte satt mig in i skäl som talar för eller mot korandet av den ena eller andra "förvillaren", men i några fall är det för en genomsnittligt utbildad människa uppenbart att VoF är helt ute och cyklar. Naturligtvis kan det mesta presenteras som villoläror, bara det som hålls för att vara verkligt definieras tillräckligt snävt. Definiera dig för hårt och du är snart en paranoiker som upplever att hela världen är emot din "insikt".

Och det är exakt vad de gör. I fallet Erland Lagerroth t.ex. agerade VoF bara stupid åsiktspolis. Lagerroths lista med läsvärt på nätet har givit mig många timmars fantastisk "food for thought" (även om det inte först var genom honom som jag mötte vissa av de internationellt stora namn han nämner).

År Korad Solen Månen
1987 Dag Stålsjö (avliden) ? ?
1988 Amelia Adamo Vattumannen Fiskarna
1989 Alt. medicinkommittén --- ---
1990 TV4/Sjunde sinnet --- ---
1991 Jens Tellefsen Kräftan Stenbocken
1992 Catrin Jacobs Lejonet Fiskarna
1993 Sassa Åkervall ? ?
1994 Lotta von Arnold Skytten Oxen
1995 Nils-Axel Mörner ? ?
1996 Right Livelyhood --- ---
1997 Toni Ivergård Oxen Jungfrun
1998 Erland Lagerroth Skytten Kräftan
1999 Eva Moberg Vattumannen Väduren
2000 Susanna Ehdin Väduren Vattumannen
2001 Mats Molén Jungfrun Stenbocken
2002 Rosemarie Johansson ? ?
2003 Kanal 5/Förnim. av mord --- ---
2004 Olle Johansson ? ?
2005 Ella Bohlin Stenbocken Lejonet
2006 SvD/Idag-redaktionen --- ---
2007 Tvagengruppen --- ---
2008 Vidarkliniken --- ---
2009 Annika Dahlqvist Skytten Skytten
2010 VoF ?

När jag tittade på motiveringarna på Wikipedia slog mig att VoF har väldigt få strängar på sin lyra. Antingen är det människor/föreningar som anses lära svensken att ÄTA fel eller också handlar det om vad den reduktionistiska materialismen vägrar acceptera: att naturen också innehåller "övernaturliga" fenomen, dvs fenomen som bryter mot de lagar vi för tillfället tror oss veta något om.

Vad jag aldrig riktigt förstått är hur den här rörelsen bekämpar t.ex. telepatin fastän John Bells (och Alain Aspects) kända försök inom kvantfysiken visat att signallös kommunikation över ljusets hastighet uppenbarligen existerar.

Om inte VoF självs sätter på sig dumstruten för årets utmärkelse hoppas jag någon annan i myndighetsposition gör det. Sverige behöver inte sådana här proppar i maskineriet på väg till fritt tänkande kring hur tillvaron kan vara beskaffad.

När man tittar på vilka zodiaktecknen som undgått VoF:s dummerjönsstrut kan man börja fundera på om dessa är samma tecken som dominerar juryns egna horoskop. Tyvärr vet jag inte vilka individer som kommer samman för att fatta dessa beslut, men lika underrepresenterad som Nobelpristagare i fysik som Tvillingarnas tecken är, lika lite föds folkförvillare i detta tecken.

Detta kan tolkas som att de, även om de inte är Nobelprismaterial, heller inte som grupp utmärks av informatörens tecken, denna Tvilling som så lätt övergår till desinformatör, dvs en förvillare, om den träder i kontakt med sekundära störningar.

Istället är det inom VoF:s egna led man hittar Tvillingarnas tecken och i synnerhet hos en av VoF-ledarna, Hans Isaksson. Som en av de äldre och troligen mest tongivande måste jag därför misstänka just detta livsöde som en dold påverkan på resultatet i ovanstående tabell, just genom "Garvarns" sätt att förhålla sig till skilda paradigm och språkspel annat än det egna.

Voffaren Aija Sadurskis sinnelag (Månen) i Väduren leder också till de kritiska Tvillingarna, ett kunskapstecken, eftersom Månens härskare Mars befinner sig här vid hennes födelse.

Kanhända kan man genom att gå igenom VoF:s styrelse och ta ut snittvikten på tecknen se varför vissa av de tolv kommit undan! Faktum är att jag gjorde den kontrollen för en tid sedan och fann följande:

VoF Solen Månen
Sven-Ove Hansson Skorpionen Vattumannen
Per-Olof Hulth Oxen Oxen
Dan Larhammar Fiskarna Skorpionen
Jesper Jerkert Vågen Oxen
Hanno Essén (ordf) Jungfrun Tvillingarna
Aija Sadurskis (v.o) Kräftan Väduren
Per Edman Tvillingarna Väduren
Sofia Fransson Vågen Vågen
Dan Israel Fiskarna Lejonet*
Peter Olausson Vågen Tvillingarna
Martin Rundkvist Fiskarna Skorpionen
*VIR ingress ~14.00


Gissningsvis har inte alla dessa satt sig till doms över andra ända sedan start, men det är ändå intressant att särskilt Luft i formen av Tvillingarna samt Vatten är överrepresenterade inom gruppen som helhet.

Tre förekomster vardera har Tvillingarna, Vågen, Fiskarna, Oxen och Skorpionen. Som synes förekommer varken Tvillingarna, Vågen eller Skorpionen bland syndabockarna. Är det VoF själva som projicerar "skuggsidan" av sina egna tecken på folk utanför gruppen?

Notabelt är också att Skyttens, den vidsynta förekommer bland syndabockarna men inte alls inom VoF. Symboliskt så det förslår! Överlag finns det mer "öppen" och klarsynt Eld bland de som kallas förvillare än inom det här slutna vaktbolaget VoF.

En annan infallsvinkel är att Luft och Vatten inte i en och samma kropp mixar inte väl. De ger i värsta upphov till sinnessjukdom och "förluster av begriplighet vid översättningen" som jag tidigt kallade kombinationen. 

Men att det är den psykiskt störda själv som har problem med hur han/hon tolkar sin omvärld, vilka fakta som accepteras och vad som förnekas, det lär ingen utomstående kunna komma och förklara för vederbörande. Så vi får låta de här förvirrade människorna fortsätta leka väktare över den ortodoxa tanken.

Eftersom det är 11 personer med två placeringar var i var grupp är det lätt att jämföra: uppenbarligen syns det att människor kämpar och försöker ändra på verkligheten i gruppen av "förvillare", det är Eld (ambition) i kamp mot Jord (sträv realism) som dominerar med 15 av 22 placeringar (68%). VoF-gruppen domineras istället av problemet att känsla och tanke inte går ihop och Vatten och Luft tillsammans har också 15 av 22 placeringar!

Uppenbarligen VILL INTE VoF någonting alls, de har ingen ambition att föra världens vetande framåt, om så är i kamp mot dagens konsensussanning ("Jord") !!! Däremot lider de som grupp betraktad av en påfallande brist att förstå sig på andra språkspel. Vatten och Luft leder till svårartad dissociation.

Precis som jag pekat på att det utifrån rådande planetpassager kan utläsas en pågående gruppsocial psykos i folksjälen Sverige, tycks VoF internt vidmakthålla ett psykotiskt medvetandetillstånd. Nej, in i deras sammanträdesrum vill ingen gå. Den gruppen attraherar för mycket orena andar när de kommer samman. Överbetoningen på Luft och Vatten visar att elementen bekämpar varandra på ett mer olustigt sätt, faktiskt, än hos de s.k. förvillarna.

Överväg för en sekund att VoF kan ett fenomen sänt från den mörka sidan! Satans personliga ombud för att förvilla sinnena på svenskarna så att de tror Mörker är Ljus och vice versa. Att VoF saknar Eld som kollektiv grupp bådar inte gott för det här landet, särskilt som de har tumme med makten och härligheten.

På radionyheterna hörde jag i veckan att Sverige sjunker neråt på listan av de nationer som äger Kreativitet (räknat i patent/per capita eller liknande). Svaret på varför landet tappar mark ligger i en kombination av den världsbild VoF företräder och den kognitiva slutenhet den leder till.

En negativ feedback-loop leder till ett ytterligare strypande av den klarhet som Elden representerar. Till sist har vi en nation av svenskar som är lämnade att sitta och pussla med samma gamla bitar som de från början hade bestämt sig - under tiden har världen tagit sig en helt annan rutt.
So long.


Se även: Bristen på Solen i Skytten bland de Nobelprisbelönta fysikerna 1901-2009.

Inga kommentarer: