Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 25 januari 2011

Dags studera Åkessons brist på godhet

DN publicerar idag en debattartikel av någon kvartskändis vid namn Jimmie Åkesson. Han driver, vad jag förstått, en patologisk enfrågepolitik helt byggd på det egna psykets drift att vilja demonisera andra. 

Låt oss använda exakt samma redskap mot honom som hans föregångare, nazisterna, använde för att förklara vissa människor för att vara av en lägre ras inom människosläktet. Låt oss se hur Åkesson står sig mot stjärnhimmelens objektiva "raslära".

Den klassiska indiska filosofin värdesätter balans i allt, precis som pytagoréerna och efter dem hela den grekiska filosofin som vi i väst idag betraktar som våra egna rötter. Indisk filosofi ser varje fungerande värld, enskild individ och dennes psykologi som konstituerad av tre kvaliteterna Sattva, Rajas och Tamas.

Ibland når tillvaron inte upp till idealet och någon av kvaliteterna saknas. Vid Åkessons födelse domineras himmelen totalt av mörker (Tamas) och passion (Rajas) men saknar helt den intellektuella förmågan att gå vidare (Sattva). 


Som jag sade när Moderaterna installerade sin senaste skandalminister Sofia Arkelsten, här gäller "passion för mörkret". Och då hade hon åtminstone en placering i Sattva guna (en emotionell nyfikenhet på ny kunskap)! 

Hos Åkesson målar himmelen rent grafiskt upp Infernos eldar och inget därutöver. Han lever i helvetet på jorden eftersom han blir så irriterad av det han ser, och i likhet med andra i samma belägenhet förstår han inte själens mekanismer. Han inser inte att det är hans egna störningar han söker bekräftelser på då han stirrar vilt efter tecken på det onda i människor som inte är av pur svensk härkomst. 

Det här är elementär gymnasiepsykolog och inga märkvärdigheter.

Att detta hån mot allt mänskligheten uppnått i frågor om etik kan locka en viss procentsats svenska väljare, beror förstås på att Världssjälen - kosmos - periodiskt producerar svarta hål av den typ himmelen röjer. Åkesson är inte ensam om att sakna psykologisk mognad att rannsaka sig själv och fråga vad i hela friden hans tjatter (Merkurius) uppe i hjärnan handlar om. 

Han klarar inte att distansera sig och se att han tillhör den grupp som är besatta, besatta av arketypiska idékomplex som analytiske psykologen Carl-Gustav Jung skulle ha sagt.

Med obalansen i de tre gunas har vi inte ens skrapat på ytan till Åkessons korrupta själsstruktur och åtföljande ideologiska vanvett. Men astrologin ringar in fler ömma punkter.

Här finns som synes en våldsam eldhärd i den rena egocentrismens tecken Väduren. Mars + Venus brukar beskrivas som förhöjd libido/driftighet, men hatiska eller aggressiva Mars havererar här förmågan att uppleva jämvikt (Venus) pga. den solipsistiska tendensen hos Väduren - egosymbolen. 

Och till vad nytta är då den extremt sensitiva Jupiter i Kräftan, när protektionismens instinkt står under denna hänsynslöst egocentriska vilja att bli någon?

Åkessons födelsehimmel tecknar den mest ogenerade populist som kanske någonsin företrätt ett parti, och det är Eld och Vatten i krig som omvittnar den billiga sensationalism (populism) som vidhäftar denne arme sates existentiella nivå. Vi ska i bonusspaningen se en populär kvinnlig artist som gjort det enda raka av ungefär samma "stjärnor": koppla loss från folkhavet och bara "dansa för sig själv".

Och med upptäckten av den ogenerade själviskheten i Väduren har vi inte ens tittat på den skada kyligt kalkylerande gränsdragaren Saturnus tillfogar naturen i dess våldtäkt av hjärtevärmen i det älskande Lejonet. 

Som om inte den indikationen var nog, fortplantar sig Saturnus frusenhet hela vägen, via planetens strypande trekvartsvarv, till Solen själv - den levande anden och hjärtevärmens egen signifikator!

I ett enda penseldrag lyckas Saturnus på två sätt visa att generositeten är på botten! Och två sätt behövs, för astrologen efterfrågar alltid multipel attestering, vågar aldrig säga särskild mycket utifrån bara ett enstaka missljud.

Denna själ tycks emellertid märkt för nästa fas av helvetet efter sin "gärning" som svensk rasist. Att denna återfödelse till jorden ens kom till stånd, fastän Åkessons själ tycks inkapabel att "sattviskt" bryta upp sin passion för mörkret, förklaras utifrån reinkarnationsperspektivet att han likväl är här för att tjäna som en bricka i ett större spel. Några av oss kan se och lära av honom. 

Arketypiske psykologen James Hillman (så intelligent, klarsynt och läsvärd!) konstaterade mot slutet av sitt yrkesverksamma liv bland sorgliga människor som slavade under djupt sittande psykologiska komplex att det verkligen finns något sådant som "fördömda själar". 

Detta, antyde nyplatonisten Hillman, kan bara fattas som att deras tidigare liv hållit så låg kvalitet att de degraderat sig själva till "typer". De var så fångade i arketypernas våld (dessa principer som också astrologin studerar) att de åtminstone under det här livet permanent förlorat förmågan till psykisk autonomi. De var i ordets rätta mening besatta av onda andar och betedde sig som spratteldockor som någon annan - en transpersonell kraft - manövrerade.

I så måtto kan man t.o.m. vara tacksam att själarna från Satans kallaste regioner ibland tar plats på jorden för att förhöja spänningsfältet och öka kontrasten mellan Ont och Gott. För dem som drivit alltför långt in i ljummen värderelativism där "allt funkar" funkar till sist ingenting, alltmedan just den fråga relativisten smiter från tornar upp sig allt mer. Bob Dylan formulerade den som att, "it might be the Devil, it might be the Lord...but you've got to serve somebody". 

Åkesson tror säkert att han tjänar andra (puristiska, anala svenskar), men vad som helt undgår honom är att han spelar det ontologiska Mörkret i händerna. Han är en Livets fiende. Och utan Liv spelar faktiskt "svenskhet" ingen roll.

Åkessons psyke är som synes skadat genom Månens "detriment" i den saturniskt kalla och mörka Stenbocken. En fluga gör ingen sommar, men i det här fallet bekräftas Månens klena position av så mycket annat att stjärnhimmelen så att säga validerar sig själv. 

Precis som i horoskopet för självmordsbomben i Ryssland igår, är Åkessons båda LJUS svårt störda av mörkermannen Saturnus, fiende till andlig klarsyn och insikten att alla varelser är intimt förbundna i evigheters evigheter.


*****
Bonusspaning.

Jag ställd en fråga med fyra kriterier till min samling bestående av 4.700 horoskop. Har några celebriteter sällat sig till samlingen med t.ex. samma generationsknutna Saturnus "skadad" i Lejonet och därtill födda i Oxen, så att de känner sig hämmade av "begränsningar" (Saturnus) av vilket slag det än må vara?

För att skära ner antalet träffar önskar vi därtill också bara se vilka (om några) som har den sensationalistiska överdriftens krig mellan Eld och Vatten i sina psyken, just på det extremt ovuxna sätt (eller om man hellre vill det, "ungdomliga") som tecknas närhelst Mars står stark hemma i Väduren. 

Märk väl att Saturnus i attack mot Solen också kan tyda på att individen söker uttrycka sitt andesjälv (Solen) just genom "restriktioner" eller "formgivning". Astrologi är så komplex att det knappast går att göra den rättvisa genom att snuttifiera den och studera de multivalenta arketyperna en och en.

Med fyra sökkriterier återstod bara fyra namn av drygt 4.700:

  • Jimmie Åkesson; 17.5.1979 - invandrarhatare
  • Ayda Field; 17.5.1979 - Robbie Williams hustru
  • Shazad Khuram Ali; 11.6.1979 - en av terroristerna bakom London-bomberna för några år sedan.
  • Robin 'Robyn' Carlsson; 12.6.1979 - artist med enorm "ungdomlighetsfaktor" och stort hat mot "bolagsdirektörer" som söker styra hennes val av självuttryck.

Som synes var sökkriterierna så extremt tajta att bara namn från året 1979 (hitintills) har funnit sin väg in i min långsamt växande datasamling. Det är möjligt att det går många hundra år mellan just den här kombinationen, jag har inte kollat.

Trots det magra underlaget ser vi direkt bekräftelsen på talesättet att extremister i varsin ända av spektret är av precis samma skrot och korn. Det är tänkvärt att en av datasamlingens få terrorister tittade fram just i en sökning på "viktiga drag i Åkesson-mentaliteten"!

Vad Robbie Williams vackra hustru har i bagaget har jag ingen aning om, men en födelse samma dag som Jimmie Åkesson gör henne på sätt och vis till en naturlig match för en superstjärna som själv säger sig ha varit så från vettet att han för att överleva tvingades rensa ut hela sitt psyke. 

Att han nu går och gängar sig med en kvinnlig variant på Åkesson, indikerar kanske att det inte finns någon möjlighet att gå från svart till vitt i ett enda schackdrag. Även om man totalsanerar sin psykiska miljö kommer bara gradvis det nya jaget att kunna börja se sin omvärld för vad den är: en sorglig skådeplats av idel havererade själar. Vägen tillbaka till hälsa är gradvis.

Mot det jag just sade står emellertid astrologins ständiga brasklapp: stora själar (mahatmas) kan födas under vilja planetära konfigurationer som helst utan att bli permanent skadade. De bidar bara sin tid genom olycklig barndom och alla andra prövningar som "dåliga" stjärnor målar upp, och visar sedan sin sanna och goda natur när det blir lugn i stormen. 

En andra och mer prosaisk brasklapp är att även stormiga perioder ger lugna tidsluckor. Men här krävs exakt födelseklockslag för att se vilken som är den ledande planeten i födelsehoroskopet.

I Åkessons fall har vi så att bara tittat på ett av de periodiskt återkommande Harmageddon i Världssjälen och noterat hur påfallande väl han plockat upp mänsklighetens allra sämsta kvaliteter, provinsialism, egocentrism, fixering och synbarligen absolut noll förmåga att sattvist uppsöka nya infallsvinklar på sitt eget liv och sina tankar.

Som jag föreslog: En av de fördömda, inte här för att i detta liv mogna nämnvärt för egen del utan bara tvångskommenderad att tjäna som vägmärke och varning för andra.

*****


Bonusbonusspaning!

Horoskop för Åkessons debattartikel i DN.


7 kommentarer:

Magnus Johansson sa...

"DN publicerar idag en debattartikel av någon kvartskändis vid namn Jimmie Åkesson. Han driver, vad jag förstått, en patologisk enfrågepolitik helt byggd på det egna psykets drift att vilja demonisera andra."

Vilket struntprat som dessutom försöker vara nedsättande! Hur skulle det vara om du tog och lärde dig något väsentligt om vad frågan om den så kallade islamismen handlar om?

Anonym sa...

Det är såna som du, som blandar in "gott och ont" i horoskopet, som förstör astrologins anseende. Alla energier i horoskopet kan användas kreativt, eller destruktivt; det är upp till individen själv och hans/hennes medvetandegrad. Ingen är dömd negativt på förhand.

Och du blandar dessutom in dina egna politiska övertygelser. Lär dig se objektivt sakligt. Och sträva efter att uppnå en kosmisk, icke-värderande, intellektuell nivå.

Seaward sa...

"...förstör astrologins anseende"

Varför läser du inte inlägget innan du uttalar dig?

Två brasklappar mot slutet och du ser ingenting!

Utförlig information överst i högerkolumnen om bloggens flera typer av tilltal, och du ser ingenting!

Förväxla inte ditt egocentrerade självbedrägeri till astrologi med "kosmisk intellektuell nivå".

"Himmel och jord är inte humana, de behandlar människorna som halmdockor" - kinesisk vishet ur Daodejing. Den kulturen visste faktiskt något om "kosmisk nivå".

Anonym sa...

Blanda inte in ditt astrologiska hokus pokus med Jimmie Åkesson . Han är vårt lands sista hopp.

Anonym sa...

Kanske skall studera dina egna brister lite..
Tex din brist på kritik mot hokus pokus? Att du ofta är nedsättande mot all möjliga människor, är ju bara att se till höger om de personer du listar där..

Fast det är klart, ditt horoskop "visar" nog att du är världens bästa människa. Det är som Stalin sa: "Det spelar ingen roll hur folk röstar, det spelar roll vem som räknar."

Seaward sa...

"din brist på kritik mot hokus pokus"

Det hjälper inte att du spelar smart och efter föregående kommentators miss fiffigt hänvisar till "högerspalten".

För du har inte heller satt dig in i bloggens omfång.

Jag _utgår_ inte från att något är "hokus pokus" bara pga grupptryck eller en sjuk tidsanda med sänkt mental takhöjd.

_Hade_ du läst "högerspalten" med förståndet påknäppt, hade du upptäckt att bloggen söker verifiera eller falsifiera astrologins påståenden. Just för att avgöra huruvida dess teser är hokus pokus eller ej.

Anonym sa...

"Förväxla inte ditt egocentrerade självbedrägeri till astrologi med "kosmisk intellektuell nivå"."

Nog är det måhända en vettig uppfattning att sträva efter att låta starkt särpräglade kulturgrupper i huvudsak vara kvar inom sina ursprungliga geografiska områden. Det perspektivet gör INTE Åkesson till en mörkermänniska. Man kan ha det motsatta perspektivet, och hävda att sammanblandning av olika kulturgrupper, med skilda värderingar, är bra och eftersträvansvärt och därför vilja öka tillflödet till Sverige ännu mer från såna områden. Det är bara två diametralt olika politiska/filosofiska uppfattningar. Och inget är skrivet i sten (förräns konsekvenserna av de olika vägarna uppenbarar sig, men inte ens då kan någon ståndpunkt tolka med 100% enväldig rätt vad som är riktigt).

"Åkesson... synbarligen absolut noll förmåga att... uppsöka nya infallsvinklar på sitt eget liv och sina tankar..."

Om du tycker Åkesson är enahanda för att han argumenterar i sin valda riktning, så är Du lika enahanda som blandar in din egen politiska vinkling i astrologin.

Fy fan för astrologer, psykologer, och andra själasörjare, som drar in politik i sitt arbete, och försöker styra och manipulera andras uppfattningar! Det är ytligt och oseriöst och amatörmässigt!