Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 3 maj 2010

Hellenius - min hjälte!


Hellenius & Hallberg - två sardoniska humorister


Läser om i Aftonbladet om den optimala satiren, levererad från David Hellenius mot nygifta paret Wahlgren-Bagge.

Hur skapas ett sådant komiskt snille? Och hur kan ett kändispar falla så lågt som att underhålla en livsstil genom att sälja sig - hora! - så ogenerat inför öppen ridå? Här är sjukdomsinsikten lika obefintlig som när Nicole Kidman försökte få ut skrattretande summor för de första fotografierna på det nyfödda barn hon aldrig fick med Tom Cruise.

Hellenius horoskop först - någon som känner igen det här?


Hellenius föddes samma dygn som Sveriges senaste grundlag trädde i kraft och han är med andra ord ett förkroppsligande av vårt gemensamma nationella horoskop!

Åtminstone fram till cirka halvett på eftermiddagen - sedan Månen lämnar Väduren och gör entré i Oxen. Men med den barnsliga busighet han griper sig an sina uppgifter röstar jag för ett sinnelag i ungdomliga Väduren snarare än den mer stadgade Oxen, även om Mars energier befinner sig i det senare tecknet.

Med ett hypotetiskt sinne i Väduren kommer Hellenius själv att antingen vara i position att agera ut den svenska materialismen och det egocentriska tunnelseende som är Mån-Vädurens största problem (och den svenska folksjälens). 

ELLER... Han kan med den nationalhoroskopets och sin egen avsevärda intelligens (som i Sverige företrädesvis kanaliseras mot ett groteskt planerande och systematiserande av precis allt och allt) använda Vattumannens klara blick för linjeföring till att häckla just den självtjänande planläggning som är så typisk för fiffelsvensken.

Och det är precis det han gjort i det klockrena hånet av systematiska svensken i Wahlgren och Bagges tappning! "Välvilja medels systematisk planläggning." Ljuvligt!

Jag kanske har varit alltför kritisk mot det svenska nationalhoroskopet. Å andra sidan är Hellenius uppenbarligen representativ för det bästa på vår gemensamma himmel: den intelligensskapande och fyndiga kombinationen av Solen och Jupiter.

Se även Seth McFarlane - så ser intelligent (och elak) humor ut astrologiskt!

*****

Kändisparet Wahlgren/Bagge kan ingen astrolog med bästa vilja i världen förutspå en varaktig relation, horoskopen skiljer sig i grundtonen. Jag övergår här till den vediska kartan och de fyra elementens pedagogiska färgning:


Ett osäkerhetsmoment! Bagges Sol lämnar under förmiddagen Skorpionen och går in i Skytten. Jag väljer en födelse vid lunch (eller senare) för en optimistisk och chanstagande Skytt. Att vara talangscout för Sony/BMG handlar inte om att som en Skorpion sitta och säkra sin trygghet utan om att spotta ny talang, ta chanser som kan ge framtida rikedom!

Med även psyket (Månen) i ett jupiteriskt tecken (Fiskarna) är hon en gambler från början till slut och Eld/Vatten ger en sensationalist. Ja, det är Bagge som har drivit på den här vidriga sponsringsidén så vitt jag kan se av horoskopen, inte Wahlström.

Niclas är egentligen inte alls en materialist - han har både Sol och Måne i Luftelementet vilket tenderar mot en tänkande och t.o.m. idealistisk natur.

Men den här "resonabla" livslinjen (Måne > Sol brukar beskrivas som livslinjen eller vägen från ingrodda familjevärderingar till egna självständiga - solära - beslut och viljeakter) undermineras en smula av gyttjan, av att Nicklas övriga horoskop drar mot Jord mixat med Vatten. Det här är just är den genomsnittliga småputtriga människans kombination - hon som älskar att kratta sina rabatter och vara naturens trädgårdsmästare.

Notera hur båda kopplar pengar (Venus) till sin sinnesvärld (Vatten) via mediebranschen Merkurius.

Nicklas har Merkurius-Venus i bostadens och kapitalvarornas Kräftan, så om jag säger att det var Laila som var chanstagerskan som ville pröva snabba klipp och en lätt väg till statusboende, är Niclas knappast den som säger nej. Han harmonierar tvärtom med Lailas Merkurius-Venus i Vattentecknet Skorpionen - Skorpionen som alltid söker fylla sitt svarta hål och bli trygg. Inte sällan genom att överdriva livets materiella aspekter.

Se bara Linda Isacssons klent placerade psyke, Månen i Skorpionen, attackerad av banala och överhettade Vädurs-Mars och hur hon nu medger i AB vilken "kick-junkie" hon alltid varit innan hon satte bo och mognade till.

Varför de här horoskopen, trots deras minsta gemensamma nämnare i en vilja att svampa åt sig pengar via mediebranschen inte förutspås en livslång tomtebolycka i det subventionerade skrythuset (eller annorstädes) beror på att ett sinnelag i Vatten (Bagge) och ett annat sinnelag i Luft (Wahlbren) inte alls relaterar vad gäller "tankestilen" eller attityden till livet.

Detta har de två uppenbarligen inte märkt än, men det bekräftar bara vad Platon sade för 2.300 år sedan: det är de mest outvecklade själarna som kämpar sig fram till de synliga positionerna. Äldre själar ser igenom fåfängan som TV4 skulle göra idiot-tv av.

*****

Nere i folkdjupet syns inte själens blemmor eftersom folkdjupet per definition är en ormgrop och ett träsk av tankar och känslor utan någon vettig struktur. Men när låg mentalitet flyttas upp och blir till underhållning, då är det för att åtminstone några själar skamset ska komma på att det finns nobless i livet och basal sunkighet.

Såtillvida kan man säga att Niclas och Laila offrar sig, så att vi andra ska vakna till liv och sköta våra livslinjer med lite mer ärbarhet och integritet!

Om nu svenskarna kunde sluta hacka på hederskulturer och förstå att det faktiskt finns en idé bakom hedersbegreppet bortom de uppenbara patriarkala missbruk som förekommer när svaga män lutar sig mot hackordningstänket, då skulle Sverige på sikt självsaneras.

Simpla idéer som de kändisparet funnit smarta skulle automatiskt lämna den svenska folksjälen som de onda andar de är. Det skulle vara under svenskens värdighet att fiffla och förbättra för sig själv på smygiga sätt.

"Every need has an ego to feed"

Bob Marley - "Could you be loved"

Svenskarna skulle höra upp att spela pinsamt världsamvete och istället bli ett genuint rättrådigt folk, medvetna om att det ur himmelens - Ödets - perspektiv existerar krafter som Heder och Vanära. Det har alla andra kulturer redan listat ut och många håller envist fast vid den insikten. Kanske kände vikingarna till det, men knappast dagens ömkliga, politiskt korrekta, och "jämlika" svenskhet.

Astrologin är en av antikens metoder att se om det håller på att barka åt helvete med själen och stabiliserande åtgärder bör sättas in. Yrkesframgång och celebritet har inget med själens kondition att göra.

*****

Enligt Expressen blev paret sårade av skämtet på Humorgalan och det bästa vore om TV4-satsningen aldrig blev av. Då har alla lärt sig något av det här lilla intermezzot i tiden.

Tillägg 18/5. En tid senare (Expr) har paret Laila och Niclas bestämt sig för att inte kommersialisera sitt allra innersta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

vilket gör att tanken om än så ogärna leder till en namne, laila freivalds, blotta tanken ger mig obehagliga rysningar. enda svensk minister som avgått två gånger. född 22 juni 1942 lettland. namnet lär bla ha betydelsen mörker i det arabiska språket.

Demokratbloggen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Seaward sa...

Kommentarer med alltför ringa anknytning till inlägget raderas. Här gav jag visserligen en öppning för allmänt politiserande, men bloggen handlar primärt om astrologi.