Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 5 april 2010

Tiger Woods far - kontrollfreaket

Flera källor anger att Tiger Woods patologiska personlighet kan bero på faderns kontrollbehov. "Min son kommer inte att påverka individer utan hela nationer", ska han ha sagt medan han levde (USA Today). Själv var han som bekant också otrogen mot sin fru, och mönstret tycks ha överförts redan där och inte bara genom den maktberusning inom toppidrotten som DN skriver om.
By the time Tiger was 2, Earl was drilling him on mental toughness...
"I pulled every nasty, dirty, obnoxious trick on him," Earl wrote. He tossed balls in front of Tiger while he putted. He dropped bags of clubs behind Tiger when he hit tee shots. He'd cough during the backswing.
"I played with his mind," Earl wrote.
(USA Today)
Den astrologiska berättelsen om en felfördelad färgad i USA och hans vilja att revanschera sig via avkomman kan hållas extremt kort. Horoskopet är simpelt intill det imbecilla, två motiv säger egentligen det mesta.



Kontrollfreaket är det första. Saturnus är organisatören och den stränga patriarken som håller var sak på sin plats. Saturnus kan också uppvisa oerhört maktlystna och världsliga sidor, som när fader Woods börjar tala om sin löftesrika son i termer av nationell påverkan. Han låter som en politiker och trycket på politisk-ideologiska Vattumannen får Mona Sahlins lilla Sol-Vattuman vid solnedgången att förblekna totalt!

Eftersom Saturnus härskar även över Stenbocken där vi finner den här, kan man säga att den disponerar över sig själv vilket innebär att 5 av de klassiska 7 planeterna stavas KONTROLLBEHOV. Jag har flyttat in Månen i Vattumannen, men skulle han ha fötts bara några få timmar in på dygnet hade sinnelaget stått kopplad direkt till Saturnus i Stenbocken, en extrem indikation på drömmar om makt.

Men den tendensen är egentligen lika stark med Månen och Solen som en nymåne, dvs projektstartartecknet. Pappan kände med rätta att mannens och kvinnans sammangående (Solens och Månens heliga bröllop) resulterade i en stor i bemärkelsen signifikant avkomma. Han förstod bara inte att storheten också skulle ha en avigsida...

Här är det fenomenalt intressant att åter nämna de gamla babyloniernas namn för Vattumannens tecken: "Den Stora"! Jag har tidigare menat att poängen är att det är Vattumannen som har förmågan att fatta något stort eller viktigt när han ser det, det tillhör Saturnus att forma ett koncept och råmaterialet är förstås Lejonet, Solens eget tecken, i rak opposition till Vattumannen.

Solen vet inte hur stor den är, men Vattumannen mittöver ser och "greppar" (begrepp/koncept)! Kanske är det Sol-Lejonets brist på förmåga att definiera sig själv som förklarar varför den klart toppade min undersökning av 56 horoskop med mentala problem...

Det andra motivet på Tiger Woods fars himmel är det inte sällan psykologiskt avtändande egenmäktighetssyndromet. Väduren (barnet, egoperspektivet) mixar illa med Stenbockens maktdrömmar. Det blir som att faktiskt lämna över makten till ett litet barn med dess ännu unga och helt egocentriska allmäktighetskänslor. Omdömeslösa diktatorer är vad det här brukar leda till.

Eftersom Venus/Afrodite är inblandad, tycker man sig se faderns dåliga moral i kärleksfrågor, att han tog sig rätten till kärlek lite som han ville - en klar förlaga för sonen att imitera (Tiger Woods horoskop innehåller tydliga problem i Stenbocken som i sina värsta stunder är en psykopatisk imitatör - den köper ytor och riggar en låtsasvärld - de nyrikas förbannelse.)

I sanningens namn måste också sägas att jag hittat många exempel där en Saturnus i direkt eller som här diffus kontroll över Venus, istället skapat extrema moralister! Men här gäller bara ett diffust bakgrundsmotiv, "egenmäktigheten", där man upphöjer sina egna impulser till allmän lag. Det är alltså kontrollfreaks-varning ännu en gång, fast nu via en annan "dialekt"!

*****

Jag etiketterar också med "rationalism" eftersom Saturnus i realpolitisk Jord behärskade hela faderns "mentala luftrum" (Vattumannen). Dvs, alla hans mentala planer syftade till materiella mål. En instrumentalist, om det någonsin gått en sådan på jorden! Känner någon igen sonen Tiger Woods i detta?

Den skrämmande tanken infinner sig att Tiger Woods hela liv bara är ett radiostyrt zombie-liv, att hela förklaringen till hans framgångar egentligen syns i faderns extrema Luft/Jord-horoskop! Tiger bara realiserar den mentala konception (Vattumannen) som vi ser på kartan här ovan! Själv har golfaren inget "vett" alls i skallen, dvs noll värdefulla budskap i Luft. Han har varit något slags självgående under, intill hans verkliga sinnelag uppenbarades.

Inga kommentarer: