Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 11 december 2009

Var finns styrkan i Tigers horoskop?


Krackelerad

Avtrubbad av att ha förutsett ett betydligt värre problem i Tiger Woods horoskop medan skandalen ännu bara bestod i ett eventuellt snedsteg, har jag inte absorberat alla nya detaljer som sedan framkommit.

Men några rader i SvD är av intresse:
Det finns en sann berättelse om hur en ung Tiger Woods ser på tv, som nybliven vuxen. Han ser ett naturprogram på tv, med en av vännerna. Dokumentären visar hur en lejonhane dödar en rival och även tar livet av kullen med lejonungar. Kvar finns en ensam lejonhona – som bestigs av den nya härskaren.

"Hur coolt var det då?" sa Tiger i soffan. "Man har inte råd att vara svag i den här världen!"

Tiger Woods har sedan knatteåren lärt sig att han är bäst, att han är en gåva och att han kan få vad han vill bara han bestämmer sig. Nu vet vi att han byggde upp en självupptagen mentalitet även utanför golfbanan – han tog för sig.
Så hur ser styrka ut i Tiger Woods horoskop?



Det första inlägget nämnde faktiskt den aspekten, men i termer av hans kontroll över sina rörelser. Mobilitet sorterar under Merkurius som är det här horoskopets totalhärskare då den regerar över Jungfruns tecken som stiger i öster när Tiger Woods föds.

Särskilt fokuseras händernas och armarnas rörlighet som instrument för att våra mål via denna planet och detta tecken, så symboliken för elvasnåret i Kalifornien vid den här datumet var verkligen träffsäker.

Merkurius är också kommunikationens planet. Här står Woods talförhet under järnhård uppsikt i kontrolltecknet Stenbocken. Inte särskilt spontan alls - snarare genomkontrollerad i varje ord.

Stenbockens egen härskare Saturnus har "uppsyn" över kommunikatorn via oppositionen från Kräftans tecken, sinnesrörelsens tecken. Inse vad mycket som berättades där via två tecken och två planeter, både om Tiger Woods nerver (Saturnus) och om hans förhållande till kommunikation, och hans inre själsliv!

Det freudianska överjaget (Saturnus, "den form samhället vill att jag ska anta") är här påfallande klent placerad eftersom Kräftan är det mjuka innanmätets tecken - bokstavligen motsatsen till Saturnus naturliga hemvist (Stenbocken).

Vartenda ord om familjefadern och hemmets värderingar är alltså ren och skär formalism (Saturnus) när de kommer från den här teckenplaceringen: inövat prat, det blomstrande hemmet fattat på det torftigast tänkbara sätt: som en merit i andras ögon.

Detta är alltså överjaget som simpel yttre måttstock på framgångar. Denna "samhällets form" för vari framgång består har "importerats" in i den känsliga mottagaren Kräftan och hela Tiger Woods inre jag är en ren karbonkopia av samhällets yttre värderingar. Saturnus påverkar Merkurius som i sin tur är hans medvetna rollspel via ascendenten, så att han blir den perfekta ögontjänaren vars mun pratar precis de ord det propra samhället vill höra från honom.

Kadaverdisciplinens planet i den i sig fluktuerande och periodvis blödande Kräftan, tyder på överkompensation för att dölja alla tecken på fluktuation, dvs ett stenhårt avvisande av icke-kvinnlighet, icke-blödande ("torr maskulinitet")! Och naturligtvis: extremcensur av allt som verkligen pågår i Tiger Woods subjektiva inre. Troligen pågår ingenting eftersom Saturnus ytlighet torkar ut själsdjupet!

Jag tänkte inte på det just då, men nyligen noterade jag hur drastisk Dogge Doggelitos Saturnus är, och vilka tvära kast och "kapitelbyten" planeten introducerat i hans liv. Han tillhör också den sub-generation som hade Saturnus illa placerad i Kräftan!
Viktig exkurs. Det ska genast tilläggas att Saturnus sitter illa till i vart och vartannat zodiaktecken! Jordelivet är jävelskap och sen dör vi. Och ingen delar ut smockorna bättre än Saturnus, Liemannen som sätter snålt tilltagna gränser för vår lycka. Den här guden jobbar med att uppfostra den fallna själen så att hon vaknar upp ur sin materialism genom att ta ifrån denne det hon surt förvärvat.

Detta pågår varv efter varv, liv efter liv, tills vi inser att vi aldrig kommer att lyckas som varelser på den lägsta medvetandenivån, den vi delar med trygghetssökande djur. Omogna och urartade själar har emellertid ännu inte någon mental distans till sin animaliska själ och projicerar därför sitt hat över livets faktiska villkor på objektifierade instanser av Saturnus: myndighetspersoner eller sådana med främmande avgränsningar för vilka de är, t.ex. via avvikande hudfärg.

Rasister har alltid svåra problem med sin medfödda Saturnus och det är ingen slump att just denna planet också skapar stupiditet - låg intelligens! Dumhet är nämligen ett säkert sätt att dra på sig smällar och genom smärta växer också förståndet. Ja, Jordens metoder för instruktion är sällsamma!
Varför det skar sig totalt för Tiger Woods i smart skadebegränsning är enkelt att förstå: Saturnus i Kräftan (+ sekundära indikationer) visar en människa som överhuvudtaget inte fungerar utanför det inövade mönstret. Han är en så ointelligent människa (se indraget ovan) att han inte har några tankebanor förberedda som täcker in den eventualitet där hela hans myt spricker!

Woods ("träskalle") ÄR framgångsmyten inifrån och ut, och på ett konkret fysikalistiskt sätt. Alla hans viktiga psykologiska punkter i horoskopet utspelar sig på Vatten- och Jord-nivån - där lergeggan som uppstår av kombinationen är långt värre än Jord eller Vatten som enskilda indikationer.

Han äger därför ingen "själslig" reflektionsförmåga, saknar visdom (begreppet är numera bortglömt i västerlandet, men slå gärna upp det och jämför skillnaden med t.ex "data" eller "kunskap").

Eftersom Merkurius står mittemot och fångar den upp den här prestationskåta och livsstilsmedvetna planeten som förtärt all naturlig godhet och allt djup som Kräftans tecken brukar vara kapabelt till, får vi en motsvarighet till en sociopat!

Det förvånar mig att ingen använt det ordet ännu, men det är exakt det vi har att göra med. Jämför karaktären Patrick Bateman i "American Psycho", det enda som saknas hemma hos Tiger är fysiska lik i garderoben.

Så var finns styrkan i Tiger Woods horoskop? Svaret är: han har en god atletisk kropp. Och har övat länge på att bli en perfekt slag- och puttmaskin, jobbat på att binda ihop de koreografiskt exakta positioner, de former som han likt kampsportare har realiserat genom lång träning. Han är en fulländad slagmaskin på greenen.

Sedan har han ingenting alls mer att ge utom framgångens yttre tecken: prylar och mer prylar och upplevelser som pengar kan köpa. Jag bara häpnar över hur en människa som Elin kunnat finna något intresse i den här slätstrukna människan som inte bjuder på sig det allra minsta. Men kring blindfläckarna i hennes horoskop skrev jag tidigare. Även om den övergripande gestalten: att Tiger Woods försökt och bortom förväntan lyckats imitera den vita övre medelklassdrömmen.

Men det är bara en själlös kropp mot vilka publik och sponsorer har projicerat sina drömmar om den moraliske och upprätte och framgångsrika familjefadern. Den uttryckliga degradationen bortom och under beteendekopierandet, Tigers sociopati, studerades i det första inlägget i samband med den eländiga oppositionen mellan Mars och Venus som degraderade hans psykiska substrat - den redan från början känsligt placerade Månen.


Tillägg.

Ett halvt dygn efter inlägget meddelar Tiger Woods världen sin time-out: DN

Inga kommentarer: