Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 23 december 2009

Vatten och Luft som överdosering?

Nya uppgifter i AB antyder överkonsumtion av piller för Brittany Murphy - och därmed krymper avståndet till andra fall av "död knall och fall", t.ex. hip-hopparen Ol' Dirty Bastard som föreslogs i en kommentar till förra inlägget om henne.

Men säg att olika soltecken har olika akilleshälar. Vågens "cool" och lugna stil beror på att de födda i detta tecken vet med sig att deras debila Sol inte är som motpolen Väduren (Solen "upphöjd" och extra stark) - en person som Anna Anka kan hetsa och vråla eftersom det tillhör den aggressiva Vädurens natur. Vågar däremot är "byggda för att chilla", och när sekundära störningar mot soltecknet drar dem ur spår från sitt ideal, då sliter det hårt.

För Lufttecken i synnerhet, tycks ett anfäktat mentalliv läcka över och påverka den fysiologiska varelsen mer än t.ex. för Jordtecknen (som ibland verkar vara gjorda av plåt).

Kan det funka som en allmän spelregel i frågan om de tolv soltecknens fysiska stabilitet?

Kräftan (Vatten), där Brittany hade sin olycksplanet, hålls f.ö. för att vara ett av de hälsomässigt känsligare tecknen, helt i linje med dess anknytning till naturens instinktiva skyddsmekanismer. Det gjorde att hon hade två mer än genomsnittligt sårbara tecken i konflikt med varandra.

AB-artikeln nämner en möjlig parallell i Heath Ledger vars död nu inte längre betraktas som ett självmord utan död via oavsiktlig överdosering. Tittar vi på hans himmel, hittas intressant nog samma tre misstänkta planeter inblandade i samma konflikt mellan Luft/Vatten! (Horoskopet i nytt fönster.)

Den här gången är det istället Solen och Mars (och Merkurius) som gör enad sak i Vatten-tecknet Fiskarna och angriper Månen ("livets början och slut") i Luft-tecknet Tvillingarna. Hos Brittany var det alltså Mars i Vatten som attackerade föreningen av Sol och Måne i Luft.

Notera hur Heath Ledger sades ha varit helt mentalt uppvarvad tiden innan överdosen. Detta rimmar väl med en debil Merkurius i Vatten och "anfäktad" av Mars som i ett introvert Vatten-tecken inte får någon själslig ro!

Död via överdos (eller mix av preparat som inte går att mixa) fungerar faktiskt rent logiskt under det "syndrom" som bloggen kallar "utstötning" eller "dissociation"! Kort och gott, "det skär sig". Man kan gå ett steg längre och likna Vattenelementet vid den kroppsegna och naturliga biologin och människans syntetiska piller för Luftelementet - de tankeprodukter människan. Vissa tankeprodukter går stick i stäv med det naturliga livet.

Djuppsykologen James Hillman var av den åsikten att en själ bör få "rasa ur sig" sin psykopatologi - att medicinera bort symptom som den "friska" omgivningen finner obehagliga bara fördröjer själens tillfrisknande! Jag har dock inte läst något om att han var ovillkorlig motståndare till psykofarmaka, bara att han tydlig insåg vilken pseudolösning detta "overlay" av "Luft" på den sanna psykiska naturen är.

Men i vårt vinstdrivna samhälle kostar det pengar att låta en själ på naturlig väg svetta ur sig sina demoner, vägledd under kanske många år av djupgående psykoterapeutiska program där man kommer i kontakt med de symboliska - zodiakala! - motiv som driver själen. Ur reinkarnationsperspektivet är det möjligt att pillermissbrukare som bara sopar problemen under mattan kommer att återfödas i en ny kropp ÄNNU SJUKARE än de är i det här livet.

Sensmoralen blir: Inte sopa sig själv under mattan! Spekulativt kan man misstänka att horoskop med väldigt tydliga brytningar mellan just Vatten och Luft handlar om själar som återfödda med många olösta problem i bagaget från tidigare liv. Deras födelsehimmel avslöjar att de kommer tillbaka till världen under en grasserande "dissociationsmekanism"!

Inga kommentarer: