Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 22 februari 2009

Pusselbitar till en självspillares dåd

Det ges flera pusselbitar till självspillaren Heath Ledgers psykologi i en DN-artikel.

Beräkning enligt den astronomiskt korrekta
sideriska zodiaken, där positionerna under
1900-talet ligger c24° tidigare än i den
korrupta västerländska zodiaken.


Fascinerande är att en "neo-vedisk" astrolog på nätet prisade Ledgers "upphöjda" Jupiter i Kräftan för dess goda inflytande på en Merkurius som å sin sida anses "debil" i Fiskarna...som om astrologen överhuvudtaget inte noterat den horribla konjunktionen mellan Merkurius och våldsplaneten Mars i martyr- eller offertecknet Fiskarna!

Senast jag läste en grundbok i astrologi lärde jag mig att expansionsplaneten Jupiter är lika duktig på att förstora upp de dåliga indikationer den kommer i kontakt med som de goda! Och vilken tolkning bör man välja om Merkurius står debil och samtidigt attackeras av göraren av ont, Mars? I ett martyriskt lagt och hyperkänsligt tecken som Fiskarna?


*****



Och den mäktige brittiske 1900-talsastrologen Charles Carters analyser - uppenbarligen baserade på ren logik och djup förståelse av den astrologiska symbolikens grundläggande valörer - fortsätter att träffa helt rätt.

Ledgers horoskop innehåller en närmare koppling mellan Lufttecknet Tvillingarna och Vattentecknet Fiskarna än man vill se. Sinnessjukdom sade Carter om det här, eller en så morbid fruktan för vissa tillstånd att man själv spinner loss och skapar dem! (Essays on the Foundations of Astrology, 1947)

DN-artikeln kommer snuddande nära den analysen: Ledger kunde inte stänga av tankarna. Det undermedvetna fantasielementet Vatten spinner och spinner och tvingar Luftelementet att mentalisera och mentalisera...

Vatten och Luft symboliserar, respektive, den irrationella och den rationella själen i människan. Den som väljer "känslan" får finna sig i ett dimmigare förhållande till logiken och kanske hela tankesfären. Lite som kvantfysikern Heisenbergs osäkerhetsprincip (wikipedia - i nytt fönster). Det här är inte fråga om IQ mot "emotionell intelligens" utan, i de extremare fallen, generalknas i hela det psyko-somatiska systemet.

För notera, det var Ledgers själva psykes (Månen i Tvillingarna) härskare Merkurius som skapade den oheliga alliansen mellan Luft och Vatten. Och Merkurius var som sagt "debil" som ren logiker, samt anfäktad av Mars överhettning - en kombination man sedan kan förstora upp typ 1000 gånger genom Jupiters enorma inflöde av expansiv energi.


*****

Månen är som sagt "själen" i astrologin, och där västerlandet numera förnekar mycket som de sedan kommer att tvingas lära om på nytt, så representerade en gång Månen - Luna - sinnelaget i största allmänhet. Människan bestod i antiken av en "högre" och en "lägre" del, och materialister och känslomänniskor är, tyvärr, totalt förslavade i den sub-lunära världen, rov för de fem sinnenas tyranni.

Om detta var den tidens filosofer eniga. Känslan korrumperar omedelbart den rena tanken och det krävs i princip en kompetent general för att kunna operera logiskt under full känslostorm. Merparten av människorna går in i tunnelseende och klarar knappt 2 + 2 när hormonerna förklarar krig mot människan.

Och Ledgers hantering av emotioner och känslotillstånd talade för sig själv: Venus opposit Saturnus. Alienation gentemot sina egna känslor. Där såg den neo-vediska astrologen i alla fall rätt.


*****

De senantika platonisterna lösgjorde de Fyra Elementen från deras fysiska världsbild och begagnade dem som metaforiska markörer för tillvarons olika ordningar. Skeenden i Eld och Luft ansågs därmed inte ödesbestämda medan skeenden i Vatten och Jord var det.

Den irrationella själen är således ett förkroppsligande av Felsteget - det inbyggda systemfel Platon hävdade fanns i den materiella världen (jämfört med idévärldens perfekta förlagor).


I Heath Ledgers fall kan man därför tänka sig ett genetiskt (biokemiskt) fel (Jord och/eller Vatten) vilket återverkade negativt på hans mentala liv (Luft), så till den grad att hans ande och fysiska värdkropp inte fungerade tillsammans.


*****

Man kan, ur reinkarnationsperspektiv, fundera över meningen med en kort inkarnation i ett felstämt redskap, eller vilka tidigare liv som låg till grunden för att förr eller senare nödgas kvittera ut en kort tur och retur till jorden för en sådan upplevelse...

De som granskat de märkliga fynd som seriösa läkare som Brian Weiss m.fl., rapporterat i samband med hypnoterapi, har emellertid noterat att själen förefaller ha en egen agenda. Ofta liknar den inte nämnvärt det lidande värddjuret människans egna ambitioner! Redan de gamla grekerna lamenterade den obetydliga del i ett större drama människorna spelade.

Kineserna kallade den gudomliga Himmelen "inte god" som människan betraktar godhet, i det att den konsumerade kroppar som man kastade halmdockor i offereldarna.

Den ödmjukande insikten tenderar vi idag att förtränga, vi sekulära, gudlösa materialister som själva är måttet på allt - se denna exempellösa idolfixering och personkult precis överallt! Men det pågår ett annat "experiment" på planeten jorden också, vilket öppnar mot frågor många inte lagt en timma av sina liv att fundera över. Den här bloggen (och min andra, Ockulta ögat) söker av och till ringa in vari det experimentet kan tänkas bestå.


Avslutningsvis kan man i DN-artikeln notera att Ledger intuitivt sökte sig till marijuana, en bevisad stresslösare från naturens örtagård - men det räckte inte. Han gav sig på en farlig blandning av syntetisk farmaceutika också, och det blev slutet för honom.


Tillägg 090223
 

Var filmkarriären verkligen värd en postum Oscar?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en intressant blogg! Men jag tror att Heath Ledger föddes år 1979, inte 1970?

Seaward sa...

Tack för ditt vakna öga!

Jag har skrivit fel år på astrokartan. Det står 1979 i min datafil och planeterna som visas är för detta år.

Man jag ska ändra på bilden för undvika förvirring.