Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 18 december 2009

Något om Unni Drougges vämjelse

Fylld av förväntan att höra en analys av hur "dödsstöten för rovkapitalismen" skulle gå till klickar jag på en länk. Den visade sig leda till författaren Unni Drougge. Ridå.

Newsmill avfärdar hon det nu avverkade 00-talet som ett årtionde av massproducerad skit, och för en stund känner jag exakt igen mig i mina trotsiga skoluppsatser på 70-talet - det vänstervridna årtiondet.

Sedan ser jag en kommentar som i detalj slår huvudet på spiken: Unni har själv inte producerat mycket mer än en hink avföring genom att i vämjelse slå ut mot det som var. Som vi strax ska se är det precis så hennes horoskop är konfigurerat. Via en mycket exakt astrologisk detalj kan man nästan räkna med en kräkattack från henne efter varje historiskt avslut.
Du är bra Unni, men att kritisera det uppenbara, det oviktiga och det generella och underhållningskulturen är verkligen ett av de fenomen som snabbast fyller en bunke till brädden med skit. Att sen doppa händerna i bunken och stryka händerna i fina mönster över en vägg förfinat inte vad det faktiskt rör sig om - materia utan näring som kritiserar annan sörja utan näring.

Nu glömmer vi det här och börjar om från noll 1 januari.
Kyss på dig och god jul!

#14 Alabaster, 2009-12-18, 09:30

Vad förorsakar den här kräkmentaliteten? Ja, om inte förorsakar så åtminstone illustrerar den, är ett horoskop som lutar sig tungt mot Vattenelementet. Elementet är inkännande och instinktivt, och därmed är också dess tillgång och begränsning satt. Det tänker inte så värst många steg framåt.

Moder Natur är en starkt reaktiv organism och hon kompenserar mest för uppkomna tillstånd. Det ligger inte på Vattenelementets bord att tänka flera schackdrag framåt eller bjuda på någon VISION om framtiden, för detta har vi Eld- och Luftelementen. Vatten utgjuter sig.




Att 00-talet kommenteras med en uppkastning bottnar i Skorpionen inom Unni - det tecken där Vattenelementet avstannat i sin cirkulation och förruttnar. Det är anus och könets tecken så att "skit" som tillmäle knappast kommer från någon som inte har problem med sin psykiska eller fysiologiska elimination. När Skorpionen utdelar sitt beryktade giftsting, är det en hel tunna skit som den avlossar, avfallsprodukter som legat och koncentrerats en längre tid. Inget av detta är längre någon nyhet på bloggen.

Den uppenbara Skorpionen som biter ifrån sig och vill bli lämnad ifred lämnar över till en Måne i Skytten f.o.m. klockan 16.00, men givet att Drougges orerande om "sju år av misshandel" i en tidigare relation är det uppenbart att hennes psyke är format efter "monstermagneten" Skorpionen. Hon uppsöker instinktivt mörka livserfarenheter eller företeelser där hon kan få bearbeta temat vämjelse och avsmak. Inte minst söker hon mörkret själv i formen av en patetisk vädjan om att få fortsätta vara anonym på nätet - jo, nog är det här en Mån-Skorpions psyke som talar!

(Intressant kan astrologens heder till del räddas även om födelsen ägde rum efter fyra på eftermiddagen. För nu blandas istället Månen med den aggressiva Mars, vilken som härskare över Skorpionen också leder till ett stingande sinnelag som mycket väl kan upplevas som baksidan av den skorpioniska mentaliteten!)

Tack och lov att det är ett kvinnligt horoskop där den traditionella könsrollen leder till internalisering snarare än utagerande - bloggen har hittat bra många bestialiska manliga massmördare med Månen i Skorpionen som, sin könsroll och den specifikt manliga biokemin trogen, har levat ut den här "debila" månplaceringen.

Apropå det stående problemet med att avgöra om astrologisk dysfunktion leder till offerrollen eller förövandet, påminner jag mig den sadistiska kvinnliga mördaren Myra Hindley (nytt fönster) med samma Måne i Skorpionen som Drougge. Även där en Sol i Vatten. Det kan vara intressant att jämföra de båda horoskopen och fundera över varför ett kvider harmset och den andra misshandlar och mördar. Som sagt, när Vatten dominerar och sekundära budskap inte hjälper till, kan de bli rejäla rättshaverister.

Författarinnan har lyckats göra sig till språkrör för några tusen störda internetungdomar som alla delar den egenskapen med sin "mormor", att de är patologiska i aversionen mot ett samhälle som söker styra upp Vattnets formlösa och amoraliska grundnatur.

Drougge basar över en liten armada barn av sin tid, som tvärtemot att vara självständiga i sitt internetbruk tycks mig som själva förkroppsligandet av det som nödvändiggjort den övervakningen Drougge undanber sig: hennes nyfunna bas är masskonsumenter av den "förhatliga" underhållningsindustrins strömlinjeformade produkter - med det tillägget att de i skydd av skorpionens mörka anonymitet stjäl allt de konsumerar. När nu Drougge indirekt faller ut mot sina egna nyvunna anhängare har hon trasslat sig in i en kamp mot väderkvarnar som liknar den Vattendominerade rättshaveristen. Inget är logiskt, när man synar det närmare.

Det "sensationalistiska" i horoskopet, horandet efter enkel framgång, syns i krigaren Mars från Eldtecknet Skytten som destabiliserar den inte helt tydliga Solen i Fiskarna. Det är från "offret" Fiskarna Drougges kvidande i artikeln kommer, dess disponent Jupiter är nämligen under attack.

Föremålet för Mars attack blir samtidigt den ultrakänsliga kvinnligheten - ultrakänslig för att Jupiter förstärker Kräftans eller sårbarhetens tecken. Här är då hennes feminism, som vanligt då kvinnors horoskop är störda av krigsplaneten Mars.

I en del fall är en vilt urspårad Mars i horoskopet för en feminist begriplig då Mars kan förvarna om våldtäkter eller misshandel i livsödet, men detta beror i sin tur i allmänhet på att horoskopet överlag håller en så ointelligent och "kick-fixerad" nivå att individerna vandrar rakt in i bakhållet. Minns bloggens iakttagelse att offer och förövare ofta är verksamma på exakt samma "vibrationsnivå".

Tydligt Vatten-baserade horoskop är definitivt i riskzonen för att känna för mycket och vara grumliga i den längre framförhållningen. Sinnesintrycket står i fokus. Samtidigt är det ju detta som utmärker åtminstone en aspekt av det som kan kallas sann kvinnlighet (notera att även män kan födas under astrologiskt "feminina" indikationer).

Den kvinnliga aspekt som går under namnet Visdom (Sophia) och som relaterar till Månen/sinnet som en stilla reflekterande vattenyta som inte längre krusas till följd av begär, är en i vår tid allt ovanligare feminin yttring (även den tillgänglig i mäns horoskop), och inget i Drougges text tyder på att hon, feminist, ens känner till den sidan av den arketypiska kvinnligheten.

Det förvånar inte att därtill se Drougges horoskop innehålla den än mer fördunklande "sataniska principen". Drougge klarar inte, vill inte, kan inte höja sig över sina låga instinkter som viskar till henne att hon minsann har rätten att leva så låglänt att hon smyger under samhällsmaskineriets radar.

Hon är ett genuint språkrör för en renodlad sensualist/materialist av den klassiska typen som gärna använder sig av vägnätet (det fysiska eller virtuella) men inte vill betala för vägunderhållet. Jag fick avsmak när hon smilade in sig hos de unga genom en timligt släppt gratis nerladdningsbar bok. När hon önskedrömmer om rovkapitalismens död bara låter det kommunistiskt eller anti-etablissemang. Men horoskopet visar att det bara är negativism och inskränkt protektionism som driver hennes munläder.

Hon är en outlaw, inte för att hon är en ond människa utan för att hon är alltför mentalt omtöcknad för annat än mer eller mindre väloljade utfall baserade intryck av populistiska fenomen: "Anna Anka" "Blondin 1,2...99". Det här där hon själv hör hemma, som en tvättäkta representant för vad bloggen kallat "den irrationella själen", dvs en begåvning i paritet med däggdjur i största allmänhet. Var lämnar det då denna snabbanalys - faller inte den i samma fälla? Fundera på det.

Människan - i det ordets djupare bemärkelse - föddes inte i kroppen Drougge, inte i det här livet.

Här och nu gäller: Drougge - en söt kvinna, just så feminin man kan räkna med när både Sol och Måne är negativt polariserade och Elden bidrar med lite extra karisma. (Notera också Venus i härskarläge hemma i sensuella Oxen och opposit den förmodade Månen och formslipad av Saturnus - men dessvärre också "nerkyld" och mer självisk av den. Venus/Saturnus-kopplingarna dras med ett dåligt rykte.)

Säkerligen en omsorgsfull egenföretagare med koll på sina affärer - Vatten är helt och hållet för sin egen överlevnad, och kanske också några närmast sörjande.

Som indikation på en författare kan jag inte uttala mig om horoskopets kvaliteter. Det intressanta var hur SOLEN i Skorpionen lyste så klart av de 100 Nobelprisen i litteratur jag studerade, men Solen är Intelligensens planet och Månen i Skorpionen är något helt annat. Horoskopet verkar tillhöra en habil socialrealistisk skildrare av subjektiva intryck.

Men bortom dessa personnära egenskaper tappar Drougges födelsehimmel i distinkthet. Den bidrar egentligen inte med något alls i sin samtid, och motsvarar därför mycket riktigt också en populistisk röst, den lilla människans röst, hon som i varje läge bara vill bevara sitt och ropar ut över förändringar hon inte förutsett i sin konsumistiska inskränkthet. (Vi har noterat att konsumism inte bara innefattar slutprodukter utan även medierna, infrastrukturen, vägnätet.)

Horoskopet påminner oss om att även om Naturen bara "panikkorrigerar" är andesjälen en faktor med längre framförhållning än ett liv. I ett annat liv är det möjligt att samma varelse vill jobba med ett annat livsprojekt. Då kommer det att återspeglas i ett helt annat horoskop i så måtto inte KARMA tvingar in en retur under t.ex. "frustrerad ambition" (Eld låst mot Jord) eller några andra astrologiska tecken på att andevarelsen inte ännu är "home free".

Inga kommentarer: