Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 5 november 2009

Plagiarism: en horoskopstudie

Nog är det penibelt att vara prisbelönt kokboksförfattare och sedan bli beslagen med grova plagiat av böcker som bara har några år på nacken! Skulle jag ha ett kriminellt sinne skulle jag åtminstone försöka leta upp någon bortglömd historia att göra mig ett namn på - eller söka hålla en redan etablerad stjärnglans vid liv med...

Wikipedia skriver om den här personen, som sviktat makalöst i omdöme, att hon vunnit internationella priser, och det är också i sina delar en väldigt gynnsam himmel som rådde då hon föddes. Går det alls att trovärdigt argumentera för att oärlighet syns på en så här allmänt gynnsam himmel när skandalen redan är ett faktum? Låt se.


Till att börja med föddes författaren i Väduren - ett av zodiakens tre mest kriminellt belastade tecken. Men en statistisk sanning dömer inte det enskilda fallet. Inte ens när man finner författar- och kommunikationsplaneten Merkurius i granntecknet Fiskarna, som också ingår i det märkliga intervall av förhöjd kriminalitet som jag hittade vid en studie av drygt 130 dömda brottslingar.

Nej inte ens att det tredje av värstingtecknen, Oxen, är aktivt, är mer än en överensstämmelse med det statistiska fyndet. Kanhända börjar det osa lite pyrt för den uppmärksamma astrologen som känner till att zodiaken gnisslar illa precis i slutet ett varv (Fiskarna) och början på ett nytt (Väduren, Oxen)...

Vi provar att nysta från ett annat håll...

I många inlägg "färgar" jag inte samtliga kombinationer (eller konjunktioner som de kallas i väst) mellan planeterna. Här vill jag dock med gröna fläckar påminna om att Solen och Mars båda är eldiga planeter och "bästa vänner". Det blir en stridbar natur, och den gynnar en karriär som bygger på självständighet. I synnerhet som Solen anses "upphöjd" i Väduren och Mars här är hemma i sitt positiva härskarläge, har vi en makalöst tydligt indikation på en som gör sig karriär som ett ansikte och namn - en typisk sololirare.

Månen är psykets eller sinnelagets indikator och här bjuder enbart dygnet (utan födelsetid) på problem. För cirka 08.00 på morgonen lämnar Månen Stenbocken och går in i Vattumannen. Jag har valt det senare eftersom sannolikheten är större för denna placering, och dessutom har Månen med födointag att göra och hamnar i Vattumannen tillsammans med Venus som antyder framgångar eller pengar till följd av frågor om "kvinnliga sysslor".

Notera också hur framgångsplaneten Jupiter från skribenttecknet Tvillingarna "belönar" vårt hypotetiska sinnelag i Vattumannen där den mixtrar med typiskt kvinnogöra - Venus, representerar via härskarskapet över munnens tecken Oxen kökskonsten och alla sensualistiska konstarter. Här händer "det kvinnliga" dock i Luft, vilket händelsevis stämmer bra med att det är en som författar om kökskonsterna (och med framgång/Jupiter alltså).


I omedvetna men känslosamma Fiskarna hittar vi så en riktigt suboptimal kombination av Merkurius och Saturnus vilken jag bara med tvekan grönfärgade. Tekniskt upplever kontrollplaneten och systematikern Saturnus kommunikatören Merkurius som sin vän, meden den lilla ungspolingen Hermes (Merkurius hos grekerna) för sin del är känd som en amoralisk natur, t.o.m. en tjuv, och en som väljer att gå sina egna vägar - Merkurius fördrar Saturnus så att kombinationen ur kommunikatörens perspektiv är neutral.

Vid närmare eftertanke borde jag dock ha rödfärgat kombinationen eftersom Merkurius anses "debil" i Fiskarna och erfarenheten har visat Saturnus vara neutralt till svagt placerad i detta Vattentecken. Och...den "naturligt onda" Saturnus är under vissa omständigheter en hycklare som imiterar ytor för att komma någonstans i karriärklättringen, dvs en plagiatör av yttre former den inte har någon genuin inre kontakt med: "monkey see, monkey do".

Denna Saturnus kastar nu sitt onda öga framåt i zodiaken och träffar Oxens tecken, som på sin mest grundläggande nivå representerar födan som går åt att driva den föregående Väduren (jaget). Att den formfixerade Saturnus "slår rot" i Oxen beror på att här finns en planet som tar emot - ja snarare den matematiska spökplaneten Rahu (norra månnoden). Den är känd som girig och omoralisk i indisk astrologi, så frosseri i termer av mat eller pengar (och omoral!), skulle kunna vara ett problem för de "sub-generationer" om 1½ år som då och då föds med Rahu i Oxen.

Men inte alla under denna långa period utan bara de där Rahu vaknat till liv pga planetära aspekter. Att den gör det här, och i samband med den onda Saturnus och minglar med en "debil" författarplanet i svampiga Vattentecknet Fiskarna börjar nu likna den skandalösa historia som briserat som en bomb. Min gissning är att detta inte var en tillfällighet utan att betydligt mer i kokboksspecialistens författarskap kan vara stölder.

Horoskopet, trots några snygga ingredienser, är faktiskt kritiskt. Inte bara den naturligt onda Saturnus kickar igång den sol- och månförmörkelseskapande matematiska axeln mellan Rahu och Ketu, utan kvinnans egen vilja att kriga sig fram till en primär position i livet (Väduren) innebär här att den omoraliska och själviska Mars kastar
sitt onda dödsöga (210°) framåt i zodiaken - och träffar dödens och analöppningens tecken Skorpionen där den andra halvan av det här demoniska paret befinner sig.

Och vad har vi då? Jo Satan i full sving på denna himmel. En våldsamt grov beteckning jag valt för förhållandet när en människas liv helt styrs av ett kretslopp som börjar vid det man konsumerar (Oxen) och når avträdet (Skorpionen) vilket tillika är dödsskräckens tecken som sätter igång en ny cykel av konsumtion. Den sataniska axeln i zodiaken kan teckna en människa som enbart lever som hennes "andligt förmörkande överton" vill: preockuperad av denna världens trivialiteter, enbart fixerad vid nästa mål mat. Ett prosaiskt liv som tydligast beskrivits i orden "att vinna världen men förlora sin själ".

Det är föga förvånande att hitta den här axeln via de vanartiga demonerna Rahu och Ketu, och kokboksplagiatören sällar sig således till en skara satanister på den här bloggen - några riktigt skamliga - vilka enkelt kan studeras via etiketten Satan.

Ska jag gissa är det den tvivelaktiga författarplaneten Merkurius samkväm med Saturnus som skapat "problemet". Dock inte ensam, utan just för att Saturnus därtill triggar girighetsdemonen Rahu, samtidigt som Solen i Väduren är erkänt omoralisk (här är bra många av de oövertänkta passionsbrotten), och Mars må vara vän med Solen men den är inte moralisk och här angriper den så den sataniska axeln från andra hållet.

Framgår det vilken härdsmälta av NEGATIVA SYNERGIER som finns här? Kalla det för en röta under ytan, för ovanpå fanns ett glassigt skikt av Luftelementet (medier, kommunikation, förlagsindustrin) och framgångar (Jupiter) och pengar (Venus) som gick hand i hand.

Det här är exakt samma fenomen som hos massmördaren Ted Bundy (se listan till höger): massor av luftcharm via Venus och Jupiter i Vågen, men därunder total röta via överaktivering av de båda demonerna!

Det värsta är att vi har dessa människor runtom oss. Det är en sort av alla dem som strävar och uppnår framgång. De kallas målmedvetna "go-getters" i vår kultur, och de är totala rövhål i sina anspråk på att skörda så mycket som möjligt för egen del. Författarens karriärhalva (Solen) är en rövare, medan den personliga halvan (Månen) en helt annan person! Dr Jekyll & Mr Hyde-varning?

För det senare talar att vi här har ännu ett horoskop med samtidig
Skorpion och Vattuman, dvs det sociala utstötningssyndromet. I vissa fall visar det sig som dissociation - där den ena handen inte vet vad den andra gör, men där det ibland handlar om ett avsikligt mörkande eller att man söker vinna en merit genom att putta ut någon annan i mörkret (jfr den förgrymmade originalförfattaren).

Jag tror den kriminella toppen med Väduren i centrum är väldigt begriplig: Det är EGO som skadar människans själ så att hon binder upp sig i ett dussin skitliv på jorden bara för att betala tillbaka allt det hon tog. Men eftersom KARMA bara fungerar som korrektion om den känns, har vi en hel mänsklighet av fattiga gnällspikar som i okunskap tycker livet är orättvist. Det är tur att de har jalusit nerdraget så att det inte kan se vilka typer de har varit! Själv har jag råkat få se några egna historiska nedslag, och en del var inte vackra...

Skulle en civilisation som innefattade astrologi kunna bidra till en bättre fostran av barnen (skräddarsydd fostran om man ser att det fötts ett rötägg!) och därmed en mer excellent mänsklighet? Ja, drömma om det kan man ju alltid...

DN med rikliga citat på plagiarismen, DN om att Norstedts drar in kokboken, samt AB:s tagning.


PS. Den här bloggens dialektiska framväxt är intressant. Förmiddagens skriveri rörde den Sanna Kreativitetens natur (jag t.o.m. skrev detta med versaler). Efter lunch upptäckte jag kokboksskandalen som egentligen var gårdagens nyhet, och bloggen "balanseras" genast ut av ett exempel på falsk kreativitet! Lustigt, är det inte?


Se även ett annat resonemang om falsk kreativitet i inlägget om new-agearen som fabricerar profetiska sanningar enbart från "klipp och klistra"-nivån av sitt medvetande.

Här om den svenska folksjälen och mat, mat, mat...


Tillägg.

Under det att den här snabbgranskningen skrevs inkom kokboksförfattaren med djupt känd ursäkt i DN. Kort deadline, stress på slutet och sammanblandning av rådata från efterforskningarna med det egna manuskriptet gavs som skäl.

Det ligger kanske något i att Väduren är tecknet som ofta gör sig skyldig till "passionsbrott", och jag passar än en gång på att notera att Merkurius klassas som debil i Fiskarna, kaosets och "manuskriptsammanblandningens" tecken.

Hennes ursäkt kan vara korrekt - men stämmer inte med att Merkurius faktiskt vid sin sida har - och kontrolleras av - den systematiska Saturnus. Saturnus är också en utmärkt lögnare eftersom den har ett extremt pokerfejs (se föregående inlägg om komikern Peter Wahlbeck).

Sammantaget gör ursäkten varken till eller från, den stammar från samma kommunikativa centrum i horoskopet som bokplagiatet. Kanhända befinner sig författaren just nu under så enorm stress att hon återigen producerar text som inte är riktigt genuin? Då har vi ringat in horoskopets akilleshäl ganska väl: Merkurius-Saturnus-Rahu.

Inga kommentarer: