Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 1 september 2009

New Age-wacko (pseudovetenskaplig precision)

Började läsa en artikel som verkade intressant om Chartreskatedralen och dess zodiakmotiv. Men snart nog började jag fundera över den New Age-nördighet som genomsyrade materialet. Artikeln var inte historisk utan tjänade bara den holländske författarens vilja att sälja in sin långsökta version på den grasserande (åtminstone på sina håll) föreställningen att år 2012 kommer att bli en vändpunkt i världshistorien.

Om denna intressanta del av Mayafolkets föreställningar skrev för övrigt indianen Frank Waters, romanförfattare och folklivsforskare, redan 1975.




Uppenbarligen är det holländarens underliggande vilja att systematisera som styr, och som driver honom att producera sin egen copycat-version på Mayaindianernas profetia om en ny värld 2012 ("den sjätte världen"). Genom att förvirrat och ahistoriskt blanda den äldre sideriska och den tropiska zodiaken tycker han sig se budskap i Chartreskatedralens astrologiska motiv.

Turligt nog skyltar författaren med sitt födelsedatum på en sidosajt, så vi kan med egna ögon se hur en datatekniker som slagit slint rent astrologiskt kan se ut. I sin personliga presentation talas om en omvälvande "upplevelse" i början av 90-talet (runt 30-årskrisen) och hur han sedan dess slukat New Age-böcker. I brist på födelsetimma är det lönlöst att söka efter denna vändpunkt, men rent generellt avslöjar horoskopet mycket om en som FABRICERAR och FÖRFALSKAR äkta andlighet och producerar en FYSISK imitation.

Jag har flyttat fram Månen till lunchtid eftersom den bara några timmar in på dygnet går in i Jungfrun, just det tecken som är känt för att älska att leka med siffror på det sätt den här holländaren gör. Han gör sken av att vara en exakt vetenskapsman, vilket är exakt vad också Christer Sturmark (Humanisterna) försöker med sin Måne i Jungfrun. Detta är ett matematikertecken, så den här lilla justeringen är knappast kontroversiell. Månen i Lejonet hade inte alls orkat bry sig på det sätt den här minutiösa dataprogrammeraren gör!

Notera hur Jungfruns typiska millimeterprecision genomsyrar designen på hans båda sajter: Jungfrun tycks ha en fäbless för att allt ska vara så småttigt och exakt som möjligt där föregående Lejonet istället satsar på monumentalkonst (där behovet av att mejsla fram små detaljer så klart är mindre)! Detta är helt i linje med tecknens respektive härskare, Merkurius respektive Solen.



Jag utesluter inte alls att han upplevt något, men de fyra elementens fördelning talar om att hans bidrag till 2012-fanatismen är en rent litterär produkt. Rent förnuftstänkande utan "högre upplysning".

Särskilt Stenbocken är känd för att älska att tillverka rationalistiska byggen! Stenbocken är "The Master Builder". Det är därför inte förvånande att holländaren ränt runt i Chartreskatedralen och inspekterat praktbygget utifrån Jordelementets särskilda känsla för geometri och proportioner. Stenbocken är "världsberget" och ett substitut för, eller återsken i denna världen av, "nästa värld".

Ja, Stenbocken minus andlighet kan beskrivas som att den symboliserar denna världen som kulturell konstruktion. (Oxen är den naturliga jorden och Jungfrun de flinka händerna som kultiverar fram det "stenbockiga".)

Notabelt är den fullständiga bristen på Eld. Och utan födelsetid förefaller inte heller hans enda placering i Luft (filosofiska Jupiter som passerar Vattumannen under cirka 12 månader) bidra med något särskilt. Om något degraderas Jupiters filosofiska klarsyn av störningen från den onda Mars som skickar sin 210-gradersstråle framåt genom zodiaken.

Är det därför han söker hitta en mening i katedralens symbolik via BÅDE siderisk och tropisk zodiak? I mina ögon är det här spekulationsiver som på ett postmodernistiskt sätt försöker röra ner precis allting i samma gryta. Var hela postmodernismen en psykisk störning ett mentalt sammanbrott i västerlandet?


Dessa möten mellan Vatten och Luft har regelbundet förts på tal i bloggen. "Lost in translation" har varit en beskrivning. "Irrationella impulser som sedan söker rättfärdiga eller rationalisera sig själva" har varit ett annat omdöme. I några få fall en inspirerande wacko eller crazy läggning, som med surrealister och komiker. Men här bara ett knastertorrt försök att få dårskap att se vetenskaplig och trovärdig ut!

För det är ju Jordelemenet - Stenbocken/Saturnus med dess materialistiska konstruerande, uppbackat av psykets enorma intresse för att väga och mäta och skapa millimeterprecision - som är basen i horoskopet.

Luft/Vatten-problemet plus Jorddominans stavar jag "New Age-wacko och nörd"! En som sitter hemma och TÄNKER UT en egen, trovärdig version av 2012-profetian. En falsk profet som bara använder Saturnus - det praktiska förnuftet.

Jämför - i nytt fönster - horoskopen för två "äkta" profeter som arbetar utifrån kontakt med "det inre": vår egen Swedenborg och USA:s kände Edgar Cayce.

Inga kommentarer: