Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 18 september 2009

Desperata Skorpionen & sexövergreppen



Kända skådespelerskan Teri Hatcher tog mod till sig och kom ut med att själv ha varit utsatt för sexövergrepp under två års tid i barndomen i samband med att hon heroiskt ställde upp för ett barn i samma situation. (AB)

Den här pusselbiten förklarar så mycket om de detaljer skräppressen tidigare givit av henne som person: alltid vägrat nakenscener, fruktat sängkammarscener och varit "för negativ" och ständigt orolig över framtiden, trots sin stora framgång.

I samband med väldigt "oroliga" födelsehimlar för kändisar undrar man alltid vad som finns i garderoben och som skulle förklara de väldigt negativa astrologiska tendenserna. I allmänhet är ju den officiella bilden av personen väldigt putsad, och att utläsa alltför mycket av t.ex. de roller skådespelare tackar ja till ger bara vissa vinkar om vilka inre demoner de väljer att "leva ut" framför filmkameran. Eller, som i Teri Hatchers fall, vilka scener vi inte får se dem i.


Obs. Födelseuppgift om Palo Alto finns också, men det
är likväl samma VattumanPersona.

Låt oss raskt gå igenom horoskopets bekräftelser på de fragmentariska pusselbitarna: Månen i 12e huset för försakelser, förluster men också, enligt indisk astrologi, "sängkammarens hemliga nöjen". Här hittar vi barndomen och psykets planet Månen och i känsloaversiva eller känslohämmade Stenbocken! (Inse, Månen i det strama saturniska tecknet är ingen som gnäller och gnyr i första taget, detta är en extremt självkontrollerad position för psyket.)

Redan denna indikation om känslolivet i puritanska Stenbocken i vad som borde ha varit en hussektor för sexuell utforskning visar att Hatcher är mer nunnetypen än slampan! (Tolfte representerar ju också slutna institutioner där "icke-världslighet" råder, t.ex. kloster. Andra uttryck för "skyddad verkstad" är mentalvård och fängelser.)

Det finns alltså något slutet och tillbakadraget över Hatcher vilket jag tycker man kan se i hennes roller. Att soltecknet är Skorpionen, negativt polariserat och av tamas (fixerad, låst, mörklagd) kvalitet, bara förstärker intrycket. Hennes utagerande, solära del baseras på ett känsloliv som rationaliserar känslorna och "översätter" dem i fysisk koreografi, handling eller ord.

Alla saturniskt färgade horoskop omvittnar en tydlig inre censurmyndighet. I många fall är det helt enkelt ett tecken på en djupgående fostran - vuxen- och omvärlden har djupt format individens inre. Den här typen av prägling kan också uppstå med Saturnus i fjärde huset (som är den domän som naturligt knyter an till Månen - både planet och hus representerar "insidan", "det privata").

Bloggens ofta upprepade "egenmäktighetssyndrom" finns här också: en expansiv kraft (Jupiter) barnets tecken Väduren samexisterar på himlen (i tredje huset för mentalitet) med barndomens planet Månen i 12e huset för "umbäranden" eller "hemliga sängkammarnöjen".

Tack vare födelsetiden kan vi lokalisera "egenmäktigheten" till 12e huset, en saturnisk person (myndighetsperson) har på ett negativt sätt format henne i barndomen (Väduren som generell symbol för barndom), eller möjligen i den mer specifika fas som Tvillingarna (via tredje huset) representerar: Merkurius brukar knytas till skolmognad, när intellektet börjar ta form, och i västastrologin brukar perioden 5-12 år nämnas (i harmoni med utvecklingspsykologins fynd).

Allt det här är förstås väldigt svävande, men med Hatchers berättelse om övergreppen mellan fem och sju blir plötsligt symbolerna tydligare, särskilt det dunkla tolftehusbudet om skadliga auktoritetsfigurer inom den närmare hemmiljön. (Och se var tolftehushärskaren Saturnus befinner sig - på Teris egen kropp/1a huset.) Egenmäktighet är ett dåligt generellt omen på en himmel (även om vår kultur uppmuntrar människor att "ta för sig" och "satsa på dig själv").

Med facit i hand, är det faktum att Hatcher var familjens enda barn kanske den bästa läsarten för den här kombinationen av budskap kring Månen och Saturnus.

Som enda barn tycks det meningsfullt att Jupiter (expansion) i Väduren tecknar stor uppmärksamhet på henne som barn. Jupiter i Väduren är som att säga "lyckosam egoutveckling" och här kan vi speciellt lokalisera den positiva utvecklingen till tredje huset, dvs hennes unga intellekt. Notera att båda föräldrarna hade avancerade yrken, hennes mor var kärnfysiker och fadern ingenjör!

Detta utmärkta omen om logik och intellekt bestyrks ytterligare av att Jupiter också "välsignar" logiska Merkurius genom sin långa 240-gradersaspekt.

På temat positiva inslag måste nämnas att Jupiter också stimulerar Venus mittemot, hemma i sitt positivt polariserade härskarläge i Vågen. I mina ögon är den här oppositionen mellan skönhet (Venus) och "expansion" (Jupiter) en av de faktorer som bidrar till kvinnans exceptionella utseende och karisma.

Men regeln är inte osviklig, och förvisso är hennes ansikte originellt (multietnisk släktbakgrund), så det är väldigt passande att också finna den "frånstötande" aggressorn Mars attackera hennes ascendent (fysiska yttre), En häftig Lejon-Mars som skänker karismatisk Eld till den svala Vattuman-personan. Med en förstärkt Venus och en världsligt prominent Mars är ett "älska/hata" i förhållande till hennes utseende mycket troligt.

Jag har mött en annan kvinnlig Skorpion (med Månen på en Lejon-ascendent - som Madonna) och ett till Teri snarlikt utseende (fast ett annat födelseår). Detta var en fd fotomodell och som antingen uppskattades för sitt utseende eller också kritiserades för det. Det uppstår märkligt låsta positioner (djupt ingrodda attityder snarare än sattva gunas intellektuella rörlighet) närhelst de "fixerade" tecknen är starka i horoskopet!

Det räcker med att en "fixerad" människa visar sig för att omgivningen ska börja uppvisa fixerade attityder! Det är som om var och en av oss är en "filmprojektor" som strålar ut vårt eget horoskops komposition så att vi genom vår omvärlds beteenden ska komma att lära känna oss själva bättre!

En annan sak om Venus i härskarläge i Vågen är dess förnämliga husposition: det nionde huset för "högre medvetande", lagen, religion och filosofi. I sin glammiga karriär kanske det inte märks så mycket (och jag har aldrig läst ett ord om Teri Hatchers djupare tankar), men detta är ett perfekt omen om en mycket rättvisetänkande människa. Ett extremt högt utvecklat samvete.

Vad då om sexövergreppen i barndomen? Jag går inte in på prognosberäkningar för att lyfta fram "kritiska perioder i livet", utan nöjer mig med att notera hur bedrövligt illa förbrytarplaneten Mars angriper både Hatchers fysiska kropp och Solen i Skorpionen - dvs sitt eget "hemmatecken" (Mars regerar över Väduren och Skorpionen).

Eftersom Skorpionen relaterar till sexualiteten som en djup tvångsmässig instinkt inbyggd i naturen (det biologiska livets förprogrammering att gå vidare, överleva) är detta naturligtvis allvarliga omen! Faktum är, som jag sagt tidigare, att det är nästan omöjligt att skilja på horoskopet för en sexualförbrytare och det för hans/hennes offer.

Vad som i Hatchers fall skulle kunna få vågskålarna att luta mot att hon är offret är att aggressorn står i sjunde huset, "partnerns hus" och i första rummet alltså inte är hennes egen aggression/överträdelse utan en "kontraktsbunden allierads" aggressions- eller libidoproblem. Indisk astrologi tillåter en betydligt djupare analys av alla möjliga släktskapsförhållanden via de 12 husen, man jag nöjer mig med att konstatera att förövaren var "kontraktsbundet allierad" genom äktenskapet till Teris moster.

Månen i tolfte huset för utstådda umbäranden är en annan indikation på att det här horoskopet tillhör ett brottsoffer snarare än förövaren.

Med de här kunskaperna om underligheter i dolda 12e vilka påverkat hennes känsloliv (Månen), får man en möjlig koppling till Teri Hatchers problem med att vara sexig framför kameran eller i det offentliga: se hennes prominent placerade Sol i 10e huset för en påfallande offentlig karriär, men hur denna Skorpion-Sol ju faktiskt är hemlighetsfull och förtegen. Skorpionen är alls inga exhibitionister och vad de gör, vill de göra i mörkret. Skorpionen i 10e är med andra ord inte någon självklart lyckad placering för vissa typer av aktiviteter, som t.ex. att blotta privata kroppsdelar!

Än tydligare blir detta genom Solens kombination med avmätta av avståndstagande södra månnoden Ketu! Vi kan kalla
detta en upprepning som anger ett tema. Horoskopet visar någon som explicit undanber sig agerande av "skorpioniskt privat natur" i det offentliga!

Lägg nu till Saturnus stigande i öster - en tillsluten moralist - och vi har en tredje indikation av samma generella typ! Och här aktiveras nu också det sociala utstötningssyndromet vilket gör Teri Hatcher väldigt apart i något avseende. Det här horoskopet skulle kunna beskrivas som rena antitesen till "hor- och horbockssyndromet". Kvinnan har aldrig bjudit ut sig för att komma någonstans i karriären. Min åsikt är att det här är en mycket högt utvecklad själ, och detta på basis av följande placeringar:

Den normativa och moraliska Saturnus stiger i öster, stark världslig via placeringen i första huset. För att inte enbart bli en nej-sägare och "förbjudande fostrare" har vi Jupiter, en planet med både en "eldig sida" och en "vattensida" i perfekt harmoni med Eldtecknet Väduren för att kunna "sälja sitt ansikte" och hävda sig själv (fast alltid under Saturnus begränsande eller modererande inverkan).

Notera också att Jupiter-Vädur är ytterst mån om harmonin med andra via den positiva kopplingen till Venus i Vågen och där den senare befinner sig i 9e huset för högre medvetande.

Mot detta antyder Mars i 7e likväl drabbningar med närstående! Kanske just därför att Teri Hatchers godhet synliggör eller t.o.m utlöser ondskan i närmiljön! Det jag säger här är mycket kontroversiellt men illustreras flera gånger i Nya testamentet där berättelserna om Jesus ger vid handen att hans blotta närvaro "triggar" människor som är besatta av demoner (dvs totalt styrda av omedvetna komplex). Principen känns kanske lite mer bekant via talesättet att "motsatser attraherar varandra".

Jupiter (högre medvetande, samvete) beter sig som en avatar ("en nedstigade") och offrar sin höga, "naturliga" position i nionde och förädlar på ett lägre plan det tredje husets "ordinära intellekt". Detta bud dubbleras så att ett "tema" uppstår: Jupiter välsignar också självuttryckets och intellektets Merkurius i Jupitertecknet Skytten. (Notera att indisk astrologi, till skillnad från västerländsk, inte håller Merkurius för att vara suboptimal i Skytten.)

En lycklig Merkurius är som att säga "extremt framgångsrik försäljare eller kommunikatör", och Teri Hatcher har väl knappast något att klaga på.

Att hon sedan vill att Desperate Housewives ska hålla på för evigt för att hon är så orolig för förändringar till det negativa, ska nog mer sorteras under det obearbetade själsliga innehåll som vi ser i höggradigt omedvetna 12e huset, där Månen i Stenbocken likväl ger en dragning till "tusenårsriken" - Stenbocken är det typiska imperiebyggartecknet som vill ha hållbara lösningar.

Därvidlag finns en uppenbar självmotsägelse i Teri Hatchers horoskop eftersom hon samtidigt är så expansionsvillig Jupiter/Merkurius - där också den nästan aggressivt företagsamma Mars ingår i en serie av tre positioner som initieras av Jupiter. Det går också att visualisera dessa som att Hatcher äger en sällsynt triangel av Eld på sin födelsehimmel. Notera dock astrologen Charles Carters varning för "stortrigonen" i inlägg (2) om aktrisen Megan Fox.

Självmotsägelsen är inte alls unik - mängder av horoskop innehåller såna här paradoxer, vilket förklarar varför folk är som de är. Astrologin lyfter fram dessa isolerade "komplex" som styr oss från dag till dag och där vissa situationer leder till frontalkrockar mellan olika böjelser. (Se åter Hatchers doldis-Sol i offentlighetshuset.)


Jämförelse - Eniro-chefen.



På väg mot en "look-alike" med Teri?

För bara några dagar sedan avstod jag från att granska Eniro-chefens horoskop med hänvisning till att tillräckligt många sociala mobbare och råbarkade själar redan avhandlats. Intressant nog föddes han samma år och bara två veckor före Teri Hatcher. Hans försök att etablera sig som en författare med böcker som frossar i psykologiskt mörker ger ett intressant perspektiv på Teri Hatchers horoskop, inte minst som det är precis samma angrepp från Mars på hans Skorpion-Sol två veckor tidigare.

Att lägga upp horoskop nära varandra i tiden (fast från vitt skilda håll i världen) ger en fascinerande inblick i hur "Världssjälen" under veckor (eller månader eller år!) kan "djupfrysa" vissa motiv medan andra motiv sakta roteras fram.

De få rader jag ägnade åt Eniro-chefen underströk en hänsynslös och girig tendens, men i Teri Hatchers fall har vi alltså med hjälp av födelsetimman kunnat notera att "värstingen" Mars i just hennes fall tenderar att ha "drabbat henne" i formen av "kontraktsbundna" partners.



"Naturlig zodiak" med Väduren som förstahus
- visar enbart dygnet som sådant


Chefens födelsetid är inte känd och därför kan det inte sägas i vilken utsträckning han kan vara "medaljens andra sida", dvs en utövare av hänsynslöst ledarskap (Mars-Lejonet motsvarande sexförbrytaren i Teri Hatchers barndom), snarare än offret för utstådda övergrepp. Att han skriver böcker med nattsvart innehåll tyder dock på att det rådde "svåra demonangrepp" denna senhöst 1964 och att man tar till de medel man har för att "rensa ut sitt psykiska system"...

Notera dock hur chefen själv har "den giriga, snacksalige försäljaren" som sin egen sinnelagsindikation (Månen + girighetsdemonen Rahu i krämarnas tecken Tvillingarna) - och det var exakt detta problemet med Eniro gällde! Uppenbarligen ser det här horoskopet inga problem med oetisk, bufflig telemarketing utan tvingades vakna först med protesterna.

(Jag glömde rita in den "gröna" harmonin mellan Venus och Jupiter på chefens himmel - kanske för att problemen på både sol- och månsidan var så iögonenfallande att en litet tillskott från välvilliga Venus inte i grund förändrar helhetsbilden...)

Inga kommentarer: