Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 14 september 2009

Eniro-horoskopet: moraliskt bankrutt

I den civiliserade delen av världen används astrologin flitigt för affärsmässiga överväganden. Om denna remarkabla nisch vet jag föga. Men när Eniros vd nu tvingas krypa till korset och medge (fast motvilligt) att företagets provisionsdrivna säljare spårat ur och behöver civiliseras, är en liten astrologisk granskning av företagets status av intresse!

Jag blev i min naivitet chockad av att läsa DN:s läsarkommentarer som låter förstå att företaget är rena moraliska härdsmältan, med en fullt utvecklad uppsättning gangsterliknande affärsmetoder för att klämma ouppmärksamma företagare på pengar! Läs och bli förskräckt över hur det här företagsnamnet drivit sig självt ner i skiten!

Via en av kommentarerna som menar att de här gangsterfasoner följt Eniro sedan de seglade ut på egen hand valde jag som företagets avstampspunkt det ögonblick då Telia tillkännagav att de drog tillbaka allt sitt inflytande över varumärket genom att sälja av sin sista aktieklump. Detta kungjordes morgonen den 22 nov 2001. Telia hade redan tidigare samma år avyttrat en stor mängd aktier, men nämnda datum kan anses vara dagen för det nya Eniro, utan vad stabiliserande inverkan den gamle ägaren haft (som också skapat varumärket).

Låt oss betrakta följande karta som vilket reinkarnationsögonblick som helst. Även vi människor återvänder ju periodiskt till den här världen laddade av egenskaper som sedan ska börja visa sig i den utmätta färden genom tid och rum. (Det är av denna anledning den här bloggen presenterar Sveriges nationalhoroskop enligt senaste grundlagen från 1974 och inte någon äldre, medeltida karta. Sverige har "reinkarnerat" flera gånger sedan medeltiden, och vi är inte alls samma land och psyke som förr.)



Jag nöjer mig med att ta ut två detaljer i horoskopet för det nyfödda, "Telia-befriade" Eniro. Det ena är ägarförhållandet som indikeras via herre- och tjänarförhållandet mellan den stigande Solen i Skorpionen och tjänarkastens Saturnus som sjunker i väster. "Nu är jag min egen kung", hade Telias stigande Sol tänkt om det inte varit fråga om en juridisk entitet.

Minns att Saturnus i västastrologin må indikera världslig makt, men i Indien uttryckligen betecknar sänken av alla de slag samt den lägsta kasten - shudras. Dessa anses mer materiellt besmittade än någon annan. Som jag tidigare nämnt syns inte ett spår av detta i vår runda västzodiak där man visuellt får uppfattningen av den "naturliga zodiaken" att Stenbocken högst uppe i status- och karriärhuset skulle symbolisera livets högsta och mest åtråvärda mål.

"Titta, nu är jag någon i samhällets ögon!" Att resonera så är enligt den indiska zodiakens bakomliggande filosofi att totalt ha förlorat sin själ till materiell lidelse. Saturnus förknippas med den basala metallen bly och den bojar människan, sänker hennes intelligens och gör henne till "enbart förnuft". Tala inte om telepati med ett tung saturnier, de har aldrig varit med om sådana fenomen. "Vibrationsnivån" är för låg.

Bortsett från denna utvikning syns emellertid Eniro kasta av sig till ok eftersom Saturnus sjunker i väster, dvs, symboliskt dör. Det är den stigande Solen i självstyrande första huset som är den dominanta av de två. Men Saturnus är samtidigt förmyndaren (Telia som lämnar scenen), den kraft som förlänar stadga. Så det är inte en självklart positiv opposition, detta.

Särskilt inte när man tänker ett varv till och påminner sig att Solen och Saturnus är varandras naturliga fiender. Och i närkontakt med en direkt fiende suddas förmågan till nyansering bort, i direkt batalj kan missgrepp förekomma ("Allt är tillåtet i kärlek och krig."). Så låt oss minnas den här dominanta oppositionen när vi strax tittar på Eniros psykologiska status - dess företagskultur, dess själ.

Det är också notabelt att den soli-saturniska axeln löper mellan Skorpion och Oxe, vilket jag kallat den sataniska dimensionen i zodiaken. Här tar jakten på föda över totalt och människan (eller företaget) tappar sikte på allt utom sin fysiska existens. Vi måste noga se om den här narcissistiska tendensen som en Sol i egohuset varnar för och den simpla materialismen som Satan introducerat här, uppväges av något kraftfullt budskap i det nionde huset för samvete, moral och etik.

*****

Det nionde huset är den andra detaljen jag vill uppmärksamma här. Vi har redan sett en risk att Eniro ska bli ett glupskt företag som söker håva in andras pengar (Oxen = eget kapital, Skorpionen = andras tillgångar), särskilt som dess ego sniffar Venus (pengar) i samband med Merkurius/kommunikation eller kommunikationssystem.

"System":
Eniro säljer katalogtjänster och Merkurius i sig är enbart kommunikationen. Saturnus som opponerar soltecknet är själva systemeraren och organisatören! Så horoskopets soltecken är inte ett "fritt solstrålande" tecken med attributet "kommunikation" utan symboliserar en juridisk entitet som just har "organiserat" eller "filtrerat" dagsljus (kunskap via info) på programmet.

Venus kan i sammanhanget också läsas som "komfort" - söksystemen ska vara bekväma att använda, och i så måtto var väl Eniros reklam för "Supersök" indikationen om fjäsket för dem som är så "Venus" att allting utan hjärndödhet är komplicerat och förenat med plåga. Eniro har i hela sin levnad sysslat med att förenkla livet, och mixen Merkurius/Venus buren av solär kraft är en fin sida i det här horoskopet.
De primära symbolerna ger en ganska bra skiss av sökbara katalogtjänster, tycker jag.

Vad nionde huset gäller går det i Kräftans tecken (klanens säkerhet först, solidaritet i det lilla, protektionism, och liknande). Det kan direkt sägas att det här inte är något höjdarbudskap för moral och etik som innefattar fler än den närmaste egna kretsen. Men till denna måste man ändå räkna de kunder Eniro söker sälja annonsplats och andra tjänster.

*****

Så hur går då Månen (Kräftans härskare) tillväga i detta arbete? (Minns att vi redan sett att horoskopet är sataniskt, dvs starkt fokuserat på sina egna materiella behov, men inte andliga.)

Jo, Eniros horoskop producerar det värsta psyke man kan tänka sig, vilket direkt leder till slutsatsen att företaget lider av svåra moraliska blindfläckar! Problemet kan sammanfattas i ett ord: egenmäktighet! Det här laglösa beteendet aktiveras av samspelet (om man nu kan kalla det så) mellan Stenbocken och Väduren, där Stenbockens autokrata fasoner kombineras med Vädurens extremt själviska utblick på livet.

Den här Månen var INTE vad vi behövde sedan vi noterat att redan Solen i det första "väduriska" ego-huset tenderar mot självsvåldighet eller åtminstone självupptagen narcissism!


Egenmäktighetssyndromet i Eniros version uppstår när krigaren Mars står i den systematiska Stenbocken och hugger mot företagets psyke ("företagets själ"). Mars i Stenbocken anses visserligen äga en föredömlig självkontroll, så att den inte far ut i ren brutalitet, men det påståendet förändras av att den i just detta fall kastar sitt onda öga 90 grader framåt och binder ihop sig med psyket i Väduren.

Notabelt är också Månens klena världsliga placering: sjätte huset för underlydande och fiender (indisk astrologi anger det senaste). Väg sedan in att attacken från Mars kommer från tredje huset - "mentalitet" och "kommunikation". Här har vi faktiskt ett in-house-problem rörande de anställda och deras sätt att kommunicera och sälja (tredje huset och Merkurius är försäljarindikatorer). Och detta är vd:ns flyktväg enligt DN-artikeln - han skyller ifrån sig. I själva verket är den falskhet Eniros egen företagskultur, dess själ!

Eniro visar roffa åt sig-kapitalismen i dess absolut värsta dager. Detta är ett gangsterhoroskop i klass med de massmördare bloggen inspekterat!

Och vad gällde Månens budskap om nionde huset - glöm det! Detta är raka motsatsen till moral. Det finns ingen etisk medvetenhet alls i detta företag per den 28 november 2001 då Eniro återföddes i syndens och dödens tecken Skorpionen. En ny gast/geist eller ande tog nu plats och skulle de kommande åren att visa sig via skrupulösa affärsmetoder och fräcka missgrepp så typiska det ovuxna barnet Väduren som spelar herre på täppan (stenget på bergets topp).

*****

Och det här var ändå ingenting jämfört med den röta jag blev varse när jag inspekterade nuvarande vd:n Jesper Kärrbrinks födelse (samma soltecken, Skorpionen). Det förvånar mig inte att han försökt sig på en författarkarriär med kriminalböcker med hysteriskt passé titlar som "Elisabeth Gripe - ängel eller demon?" Det luktar cyniskt spekulerande i trendiga teman och Dan Brown hela vägen.



Vid närmare eftertanke lämnar jag himlen okommenterad, som övningsobjekt för ev. nyblivna sideriska astrologer. Det har blivit för många "sociala utstötnings-horoskop" på väldigt kort tid.

Notera dock den den förråade attityden till acceptabelt agerande när Lejon/liv och hederskänsla är skadad av den illvilliga Mars i Skorpionen. Detta, har jag sett i andra liknande horoskop, kan också ge ren och skär girighet - Lejonet närs av en ständig bitterhet från Skorpionen, vars själva natur det är att känna sig felfördelad (jämfört den Lejonet).

Tacka för det, den fick ju rollen av "demon" - notera hur passande boktiteln är på det som pågår på Kärrbrinks egen himmel och i hans ödesbundna psykiska struktur. Lejon/Skorpion leder till en simplistisk förenkling av livet i svart/vitt eller änglar och demoner. Av denna anledning blev Bo Renck grundligt sågad i USA för sin långfilmsdebut, och inte otippat har han Solen i Skorpionen och Månen i Lejonet!

*****

Beror anhopningen av utstötningssyndromet på att Solen nu hunnit upp Saturnus och under säg en vecka eller två står i Satans närhet? (En sk transit på himlen just ju.) När den fria andens fiende Saturnus således greppar tag om lyskraftens Sol på sin väg genon egna hemtecknet Lejonet (vem släppte in fienden i Lejonkungens hus?), då kanske det sker en andlig solförmörkelse så att ovanligt många småjävlar lyser fram i den värdige härskarens ställe?

Jag bara spekulerar!
:-)


_____

DN har även en tidigare artikel om Eniros problematiska kundförhållande.

Inga kommentarer: