Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 16 september 2009

Bobby Fischer - galen schackmästare



Tidskriften Time noterade några år innan den store schackmästaren Bobby Fischer gick bort 2008 att det inte saknas individer som blivit galna inom den här sporten, och nämner två namn utöver granskningen av den till sist djupt störde, intensivt judehatande och psykotiska Fischer, själv av judisk börd.
"A chess genius," wrote George Steiner, "is a human being who focuses vast, little understood mental gifts and labors on an ultimately trivial human enterprise. Almost inevitably, this focus produces pathological symptoms of nervous stress and unreality."

Time Magazine

He dropped out of high school at age 16. Although his IQ was reported to be 180, and his memory was renowned for its ability to retain information, he was not interested in anything but chess.

When he did play, his competitive streak shone brightly, but his attitude was arrogant, demanding, and combative. He played ferociously, often on the attack, and when events took a turn he didn’t like, he spewed forth conspiracy theories to explain himself.

AstroDatabank

Horoskopet är naturligtvis viktigt att studera och turligen finns en födelsetid, om än lågt rankad som "B" i Lois Roddens system. Men en ascendent i Kräftan för tiden 14.39 är mycket logisk med tanke på sitt självhat vad gällde sin etniska tillhörighet (Kräftan = slutna grupperingar, minoriteter) och särskilt då hatet mot modern - mödernet bär judiskheten i denna kultur. (Kräftan = mödernet).


Bloggens mest komplexa horoskop hittills?

Att födelsetiden mycket väl kan stämma märks framför allt när man uppsöker Kräftpersonans härskare Månen. I barnets självabsorberade position Väduren, krymper psyket till i det närmaste solipsism och psyket har sin världsliga placering i det äregiriga och maktmedvetna tionde huset - Stenbockens/autokratens hussektor!

Redan detta är en diskret indikation om egenmäktighet, men "syndromet" blommar ut för fullt när vi strax upptäcker att också Stenbocken själv är aktiverad, och inte av vilken planet som helst utan faktiskt Vädurspsykets disponent Mars.

Time Magazine noterar att Tiger Woods också var "monoman" utan att golfandet gjort honom varken vrång eller galen, men konstaterar sedan att,

Chess is a particularly enclosed, self-referential activity.
Detta är egenmäktighetssyndromet, fast i andra ord! Väduren = jaget, Stenbocken = begränsande inneslutning ("enclosure") i syfte att kontrollera!

Denna kritiska Mars opponerar sig direkt mot ascendenten vilket i indisk astrologi är en olycklig placering, då den leder till att personerna projicerar sina egna problem på andra! Jag har sett tråkiga exempel på detta i min närmiljö och t.o.m. sjundehuspartners som brutit samman pga detta demoniska drag hos innehavaren av Mars i sjunde!

Vad vi har i Bobby Fischers horoskop är med andra ord en riktigt djävul i ordets sanna bemärkelse, och frågan är om det går att se hans extrema intelligens och även åtföljande sinnessjukdom.


*****

Jag har flera förslag i fråga om intelligensen. Vad om Solen i Luft (Vattumannen) i ett Vattenhus för långsam degeneration (upplösning) - Skorpionens åttonde hus för borttynande? "Stryparen" Saturnus i Oxen kastar dessutom det onda ögat 270° framåt och träffar Vattumannens tecken. Dubblering av "dödsbud" alltså eftersom Saturnus är dödens planet i indisk astrologi medan Solen representerar intelligensen.

Fischer sades ha en enorm förmåga att i minnet kvarhålla stora mängder information men det är faktiskt inte i första hand Saturnus (fixeraren) strupgrepp på Solen jag ser här. Times artikeln misstänker sinnessjukdom bland schackspelare vara en följd av deras extrema besatthet enbart av spelet - monomani - och detta är just exakt vad Solen skadad av Saturnus symboliserar! Saturnus stramar åt och snävar in Solens lyskraft så att den blir en "fackidiot".

Istället är det Månen - psyket/sinnet - som jag tror är bärare av intelligensen här, men givetvis i kombination med den extremt uthålliga och snävt fokuserade Solen.

Den aggressiva och djärva spelstil Fischer hade, stämmer utmärkt med Månen i krigiska och självhävdande Väduren, och även om Mars sägs mer kontrollerad i det saturniska tecknet Stenbocken har vi redan sett dess benägenhet att skylla på "den andre" (7e husets partner) i denna världsliga position. Skällde och gapade gjorde Fischer verkligen! På judarna, på USA (så till den milda grad att han till sist inte längre var önskvärd i landet).

Det här liknar det första fallet av egenmäktighetssyndromet bloggen studerade, skådespelaren Christian Bale som blev hög på att höra sig själv gasta under en filminspelning. Det är uppenbart att den här Månen uttrycker ett extremt labilt och aggressivt psyke, för när Mars klassas som "upphöjd" i Stenbocken är det innan vi tagit med egenmäktighetssyndromet som den är extra djupt insyltat i genom att vara härskare över Väduren och disponera över psykets Måne!

Ja, Mars angriper från Stenbocken faktiskt direkt sitt eget tecken via en framåtriktad 90-gradersvinkel!


*****

Det tredje huset (som naturligen korrelerar med "brainy" Tvillingarna) är också viktigt för den mentala statusen. Här är huset länkat med Jungfrun som är det andra merkuriala tecknet och därför är logik och "smartness" uppenbarligen en viktig faktor, vilket ju stämmer perfekt. Schack handlar om ren och skär konsekvensberäkning utifrån en stor mängd variabler. Logiken/Merkurius måste vara i toppskick. Är den det här?

Merkurius i Vattumannen är inte alls en dum placering, för den rörliga och intellektuella administreras eller disponeras här av en mycket närbesläktad sälle: Saturnus, som ju representerar förnuft och organisation. I indisk astrologi tar Saturnus gärna emot Merkurius på sina gårdar och kallar den sin vän. Merkurius, den luriga och ibland falska nöjer sig med betrakta Saturnus som en neutral partner. Sammantaget således en stark placering för Merkurius och logiken!

Men notera därtill att Saturnus kastar sitt kontrollerande "onda öga" mot Vattumannen så den lite mer kortsiktiga logiken eller det seriella tänkandet agerar på basis av den mer långsiktiga Saturnus, en organisatör som dessutom slagit klorna i Solen och därmed riktar solljuset eller intelligensen, får intelligensen att dansa efter sin pipa!

Och Saturnus ser en fiende i den Sol/intelligens den söker begränsa till bara sin favoritsyssla. Så det är en mycket märklig form av koncentrationsförmåga, det här. Man skulle t.o.m. kunna tala om att det solära livsuppdraget har något ont över sig! Jag har mött män med Solen anfäktad av Saturnus kalla sig onda eller tala om en ond sida.

Social och fysiologisk utvikning. Saturnus/Sol ger nästan alltid problem med fadersgestalten! Saturnus tycks skänka en negativ självbild och fadern är ofta något av ett fiasko, eller en manierad nidbild av sann manlighet - ytligt spel med kläder och statusmarkörer ersätter en genuin solär självcentrering. Saturnus är "denna världens herre", och den söker korrumpera andligheten i en ren Sol.


Dessutom kastar här Saturnus ett kortare ont öga mot Fischers ascendent, vilket även det är ett negativt omen för det fysiska kroppsredskapets hälsa. I indisk astrologi kopplas neurologiska åkommor intressant nog till Saturnus och i det här horoskopet ställer den till med mycket förtret. (Saturnus = nerver är bara en preliminär iakttagelse men jag behärskar inte medicinsk astrologi och kan inte ta en sådan analys längre just nu.)

*****

Jag har väntat till sist med att nämna den mest självklara intelligenshöjaren: Expansionsplaneten Jupiter i Luft sänder en välgörande 240-gradersaspekt till Solen (och därmed också till logiska Merkurius)!

Naturligtvis hade det inte räckt att bara kunna hålla kontroll över otaliga berömda schackpartier i det förgångna - en saturnisk böjelse. Man måste vilja framåt också! Och Jupiter är förmågan att närmast synskt planera för framtiden - men märk att vi befinner oss i den mentaliserande Luften nu och inte i den klärvoajanta Elden.

En flexibel Jupiter-Tvilling kalkylerar som få och ger ett mentalt rännande fram och åter längsmed alla till buds stående möjligheter. Denna expansion av den rena simpla logiken men i kombination med den solära lyskraften, är, tror jag, vad som ger hiskliga IQ-värden typ de som nämnts i samband med Fischer.

(
För en genomgång av åtta berömda fysiker med intressanta Jupiter-placeringar, se här.)

Det ser extremt välgörande ut att Jupiter på merkurial mark (Tvillingarna) kastar sin välsignelse fram mot Merkurius som ju disponerar över Jupiters tillfälliga belägenhet!

Samtidigt inställer sig den yttersta frågan: vad gör all denna mentala expansion i det tolfte huset för "saker man gör till sitt eget förfång", den ultimata förlustens livsområde? Är det i den onda daimonens hus vi ser den mentala rörligheten straffa ut sig själv? Fischer kläckte ur sig konspirationsteorier utan någon som helst grund i verkliga fakta. Så beter sig en Luftvarelse som tappat all kontakt med verkligheten utanför sina egna mentala strukturer. Och det blir säkert inte lättare av att Fischers luft flöt runt i Vattenhus! Detta ger då en variant på dissociationssyndromet.

Efter att flera gånger ha aviserat att dissociationen kan uttrycka sig som sinnessjukdom har tror jag att bloggen råkat på det första extrema fallet av Luftens och Vattnets totalkrasch när de blandas samman. Fascinerande att Fischer inte sprang läck tidigare. I en djupare analys borde man studera det indiska dasa-systemet och granska hur han vandrade genom planetära cykler. Eftersom underligheterna började visa sig tidigt bör detta avspeglas i att han tidigt i livet nådde någon cykel vars planetära herre är riktigt insyltad i problem i födelsehoroskopet. Det får bli en annan gång.

Det är också värt en extra funderare att både Sol och Måne står i zodiaktecken som attackeras av sina härskare. Solens och Månens disponenter krigar mot sig själva! Och både Sol och Måne lyder under astrologins två naturligt onda planeter!

Det faktum att han skulle ha haft en extrem intelligens förbleknar inför alla de astrologiska signalerna på en moraliskt förkastlig, ja rent av ond själ.

Dessa är således ganska extrema budskap för frågor om mentalitetens kvalitet, och det är idel spänningar och fixeringar! Är det kanske fel att tala om sinnessjukdom under merparten av Fischers liv - borde man egentligen skärpa blicken lite mer och - med astrologin - lära sig att se att även om symptomen kunde rubriceras så, var det i själva verket REN ONDSKA som verkade genom den levande människan Bobby Fischer?


Efterord

Av oklar anledning föddes idén till Fischer-inlägget onsdagskvällen och då artikeln var färdigskriven 23.40 tittade jag på kvällshoroskopet för Stockholm. Det har just varit Jungfruingress för Solen (0°09') och den har därmed hunnit ifatt Saturnus som, också i den första graden av Jungfrun, tycks ha bytt tecken helt nyligen. Även Merkurius befinner sig hemma och i "upphöjt" läge i Jungfrun.

Vidare kastar Jupiter i Stenbocken sin välsignade 240-graderaspekt mot den här samlingen, medan Mars från hypermentala Tvillingarna slänger ett 90-gradersöga mot i Jungfrun och även sitt 210-gradersöga mot Jupiter och understryker vilken förhöjd merkurial ton som råder! Artikeln är i sak färdigformerad och redo att födas och typiskt nog är merkuriala Tvillingarna i stigande i öster. (Jag ska dock rättstava först så det är osäkert under vilket stigande tecken artikeln föds.)

Med andra ord, flera viktiga kvaliteter från Fischers horoskop i kvällsluften! Men via den dämpande Jorden och utan vare sig egenmäktighetssyndrom eller det dissociativa galenskapsvarslet. En sund analys med andra ord!
:-)

Att det var något "underligt" i luften märktes dock av att ungefär samtidigt en patroniserande kommentar inkom till bloggen som just gick i den överdrivet smalspåriga mentalitetens tecken. Just den mentalitet jag just studerat i fallet Fischer!

Notera att del 1 och del 2 om flygingenjören Young kretsar kring kontrollplaneten Saturnus 270-graders aspekt, och kontrollfaktorn är en påfallande problematisk ingrediens i Fischers horoskop. Bara en av livets många små jungianska synkroniciteter!

Inga kommentarer: