Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 4 augusti 2009

Ingen rök utan eld




Fenomenet piratism bottnar som bekant i urbota själviskhet och en asocial grundattityd. För en opportunistisk slacker med en latent makthunger kan ett lands demoralisering ner i tjuvmentalitet bli språngbrädan ur sin egen soffliggartillvaro. Så upplever jag de steg som ledde fram till att Piratpartiets ledare Falkvinge nådde sin nuvarande position.

Men en grupp får just den ledare de själva är värda, och knappt har den första vågen av svensk entusiasm på kräldjurens nivå bedarrat förrän kverulansen sätter in - och nu riktad mot den egna representationen!

(Man ser vilket fiasko hela den här pseudoverksamheten är, den som sprang ur det enda hårda faktum vi har: en spolierad generation gratisnerladdare som ville integrera sitt "ge mig, ge mig!"-beteende med samhället och göra det rumsrent genom att vinkla strålkastarljuset bort från den essentiella grunden, mot en tunn hinna av politisk argumentation.)


*****

Ingen rök utan eld: Falkvinges födelsehoroskop är just så bedrövligt som hans kritiker nu låter antyda. DN säger att han odemokratiskt och toppstyrande drev igenom sin egen lön. Jag minns artiklar från tidigare i år, då han själv talade om att EU-posten var ett bra sätt för honom att lösa sin ekonomiska sits. Jag minns också hur den nymornade politikern råkade avslöja sin sunkiga privata livsstil vid en hemma hos-intervju. Dessa varningssignaler figurerar alla på födelsehimmelen.




En födelse med Solen infekterad av girighetens demon Rahu


Egenmäktigheten först. Ja, vad annat än förvänta sig med den födelse till Stenbockens tecken? Den "lägre sorten" av det här tecknet bekänner färg så fort de får den minsta makt. Stengeten av den lägre kalibern klättrar raskt upp till världsbergets topp och börjar sedan stånga neråt för att säkra den lilla maktposition han/hon uppnått.

I dess simpla manifestationer är tecknet smått tragiskt: dess pampbeteende är pompöst och plumpt. Intelligensen är ofta under genomsnittet. Stenbocken ingår som ena halvan av en psykologisk dysfunktion jag kallat "egenmäktighetssyndromet" här på bloggen. Den andra halvan ges av egocentricitetens tecken Väduren (eller dess härskare, krigaren Mars).

Här visar sig faktiskt Mars inneha en nyckelroll och den tycks ha spelat in i Falkvinges uppenbarligen sunkigt ostädade privatliv. Hemförhållanden och sinnelag tecknas båda av Månen, och här ligger denna personliga planet i kaostecknet Fiskarna.

Kaos kan infereras eftersom vi har millimeterprecisionens och prudentlighetens Jungfrun mitt över i zodiaken - astrologin består av idel polariteter av detta slag. Även en zodiak där vissa delar saknas skulle kunna rekonstrueras tack vare denna interna logik! Antikens lärde visste hur man bevarade ett material åt kommande generationer.


Men det här är inte det normala drömmande och lätt osystematiska sinnet hos Fiskarna, utan en "luni-martial" typ. Den "onda", hetlevrade och turbulenta Mars tillsammans med sinnelagets Måne är den indiska astrologins mardröm. En perfekt indikation för a-lagare och slackers. Fiskarnas utopistiska dagdrömmar solkas här av Mars tendens till osystematik och framfusig "ge mig"-mentalitet (se Falkvinges ultimatum om 45 papp i månaden).

Saknas i övrigt disciplin i horoskopet, blir den här psykologiska kombinationen till en pesthärd. Vi får uppviglare, orosspridare, en civilisationens fiende som inte bryter ner för att han/hon har ett nytt bättre evangelium, utan bara för han är en kaosmakternas omedvetna hantlangare. Under störningar i Vattenelementet (Fiskarna) hittar vi nästan alltid opportunism och flörtande med den obildade pöbeln.

Under bloggens etikett "sensationalism" kan dess intensiva uttryck granskas. Det visar sig att Falkvinges horoskop i mycket bygger på sådan här banal opportunism eftersom sinnelagets Måne disponeras av dess härskare Jupiter och denna planet ligger i ett Eldtecken (Skytten). Därmed är psyket "uppeldat" av såväl den skandalbringande Mars som den framgångssugna (och -bringande) Jupiter.


Finns det då något konstruktivt nytt som Falkvinge har att komma med utöver detta våldsamt krängande och turbulenta inre känslosvall? Nej.

Solen symboliserar vår aktiva mission i livet. Men Stenbocken handlar bara om att vinna reell makt, vinna position, etablera sig på toppen av hierarkin. Att få en plattform så att det man har i sinnet dess lättare ska kunna realiseras. Men vi har ju redan sett att sinnet på denna himmel är "shit for brains" (om än förpackat som en utopistisk vision om "nätets/kommunikationsverktygens frihet" - Merkurius och Jupiter i kombination). Så vad återstår?



*****

Vi får ta analysen ett steg djupare. Solen i Stenbocken kan förtydligas genom en granskning av tecknets herre Saturnus. Detta är gränsdragningens och lagstiftningens planet. Den är extremt "inomvärldslig" och konkret. Varthän den viljemässiga och syftande Solen i Stenbocken för individen, avgörs av dess disponent Saturnus och hans egna förehavanden.

Nu faller det sig inte bättre än att Saturnus är en av astrologins "naturligt onda" planeter. För inse, att "avgränsa", "vinna position" etc, är ett ont även om vår värld håller stånd mot kaosmakterna enbart genom definitioner, positionsangivelser etc.

Så långt är berättelsen ännu rätt neutral. Men Saturnus hade vid denna födelse en obehaglig egenhet: den vill lägga beslag på och kontrollera pengar! Genom sitt "långa onda öga" som sträcker sig 3/4-delar fram genom zodiaken, träffar Saturnus pengarnas och vällevnadens planet Venus. Diktatorn har fått grepp om stålar!


Som sagt, ingen rök utan eld. DET ENDA Falkvinge ville med sitt liv (enligt Solens disponent), att komma över eller ha sista ordet om pengar (eller produkter och varor som representerar ett monetärt värde), har redan visat sig bli till grunden för de egna partikamraternas kritik.

Våra liv är skrivna på himlen då vid föddes och en sådan här motivation i livet stavas helt enkelt "dålig karma" - Falkvinge är en simpel själ (som så många av oss) och som inte gjort många knop på det moraliska planet i tidigare liv på jorden.

Det som lockade fram hans maktambitioner i detta liv var enbart den sida där han redan stod i skuld till livet: grabbaren, den giriga, den som vill ha och till och med är beredd att skapa en pseudopolitik för att legitimera egots omättlighet.

Men hej! Var det inte det hela Piratpartiets agenda från första början? Att underkänna den gamla ägarfördelningen och själva ta kontrollen över produkter och varor som representerar ett monetärt värde här ute i den verkliga världen?

Förstå hur patetiska människor utan filosofi och kultur ter sig så fort t.o.m. en vag ljuskälla som astrologin riktas mot dem! Jag tror ingen ens vill tänka på vad som skulle återstå om någon underkastade piratismen en djuppsykologisk analys för att tydligt visa från vilka bottenlösa djup av förvrängningar den springer!

För minns, med den arketypiska psykologen James Hillman, att före alla andra diskussioner måste vi diskutera PSYKET - den spelplan på vilken vi lägger ut alla andra texter. Vi vill väl veta om underlaget är hållfast eller kvicksand innan vi ens börjar orera om "integritet" och andra modeord i tiden? Integritet för vem? Eller för vad?

Vet piratisten överhuvudtaget VAD inom sig själv han söker värna? Eller är han blind i den mest elementära av frågor, den om vem han är och, om han nu inte är allt han borde vara, hur han ska återvinna sin mänskliga nobless?



Tillägg 090904.

En härligt elakt vinklad intervju av Expressen understryker perfekt den utfrågades Mån-Mars-kombination i vagabondens tecken Fiskarna!

3 kommentarer:

Rick Falkvinge (pp) sa...

Väldigt intressant och lång analys baserad på Stenbocken i solen. En detalj bara: jag är född 17 minuter in i Vattumannen.

Seaward sa...

Tack för påpekandet Richard Falkvinge. Det är ett intressant och för astrologin berikande faktum att det vid båda tillfällena föremålet för en kritisk analys inkommit med en respons det har rört sig om födelser i Stenbockens tecken!

Och ingen av de båda stengetterna har från sin intuitiva känsla att tillhöra världsbergets höjd kommit på tanken att komma ner och sätta sig in i bloggens spelregler, koncist given högst upp: bloggen tar, som namnet antyder, sikte på den sideriska zodiaken. I den astronomiskt mer korrekta versionen förvandlas 80% av alla Vattuman till Stenbockar, vilket även gäller här.
:-)

För att göra iakttagelsen dubbelt intressant för astrologistudenten, kan nämnas att det även vid förra tillfället var en Stenbock med psyket (Månen) i Fiskarnas tecken, en religionsbekämpande biolog vid Stockholms universitet!

Det var det enda inlägg jag önskar att jag skrivit i en något smidigare tonläge, men i gengäld var det en direkt respons på lustigpettern, som "bara på skoj" företagit sig att begå en avsiktlig blasfemi mot kristendomen i en tidning.

Notera hur lik hans respons är Falkvinges!
:-)

Som i det fallet _finns_ potentialen för ett högre tänkande än piratism i Falkvinges horoskop (via kombinationen Merkurius + filosofiska Jupiter), men jag valde vid detta tillfälle att fokusera på det innehåll som svarade till tidningsrubrikerna.

Seaward sa...

Vill för astrologistudenter tillfoga en teknisk kommentar.

"Född 17 minuter in i Vattumannen", kommenterar inläggets subjekt. Men detta är en omöjlighet även vid bruk av den tropiska zodiaken (som denna blogg förkastar). Redan vid midnatt befinner sig Solen drygt 50 distansminuter in i Vattumannens tecken.

Återstår därför att uppfatta uppgiften som en felskrivning utifrån ett feltänk och att den avser förmedla "17 minuter in på dygnet". Detta skulle, återigen enligt den mer rättvisande sideriska zodiaken, ge Jungfruns tecken stigande över Göteborgs östra horisont.

Ett mycket passande tecken för småkivande om vem som har rätt till hur stor del av kakan - konsumenten mot underhållningsindustrin eller internt inom partiet!

Ett Jordtecken som persona innebär också att dess härskare Merkurius, här i Eldtecknet Skytten, står på kant med sin hembas.

För Eld och Jord, har bloggen demonstrerat, slåss alltid om materiella resurser, fördelning och liknande, och Jungfrun är, som alla Jordtecknen, ganska självmedveten och beskylls ibland i den astrologiska litteraturen att främst vilja se om sitt eget hus.

Därmed hamnar horoskopets aktiverade filosofiska indikator (Skytten) i klämläge. "Översättandet av expansionsfilosofin" till den egna personens omständigheter går inte smidigt då den egna personen verkar som en skopa jord över den idealismens eld som i övrigt brinner.

Notera också att Jungfruns tecken kanske mest av alla hänför sig till den nya kommunikationsteknologin. Uppstarten av första noden i Arpanet (1 okt 1969) ger filosofins Jupiter med Solen och kommunikationsteknologins Merkurius i Jungfrun (den sistnämnda härskar här och är också "upphöjd" i sitt eget härskartecken).

Systemet kraschade, vilket kanske kunde ha förutsagts utifrån 1 oktober-horoskopet: den turbulenta olycksbringaren Mars låg i Skytten, tecknet för inte materialistisk utan verklig filosofi!

Se även bloggen för en av de viktiga vetenskapsmännen inblandade i Arpanet, Sol-Jungfrun Jacques Vallee. För att påvisa en trend kräver Spanarna på P1 tre evidens. Nå, Christer Sturmark, f.d. manualskrivare till datorprogram, lobbade hårt för att göra Sverige till ett internetland. Han har psyket (Månen) i den tekniskt detaljerade Jungfrun.