Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 18 november 2017

Några strötankar vid morgonkaffet

Ibland repeterar bloggaren för sig själv vad han egentligen sysslar med på denna blogg. Som i det här styckena...

Utan klockslag vet man inte om planeten är hörnplacerad vilket tycks vara det mest potenta budskapet, den hörnplacerade har inga problem att uttrycka sig i det externa (falska) livet. Övriga planeter kan förbli på det inre (sanna) verklighetsplanet eller vara fullständigt slumrande i individens liv och istället fungera som djupt sittande attityder. Typ, 12e huset som sägs indikera material som rullas över från närmast föregående liv och nu utanför individens ego-medvetenhet ändå uttrycker sig på ett sätt som omgivningen lätt kan se.

Jag har spekulerat att 8e huset indikerar en annan typ av karma som lever vidare i detta liv, men djupare problematik som ännu inte är mogen på det sätt 12e motsvarar sattviska Fiskarna som tycks mer föränderliga och bränner hundra gånger mer karma under sina liv än de rigida Skorpionerna. Filosofiskt (apropå Wolffs gay läggning), stämmer detta med tanken om att själen som sådan är ett "syndafall" från en högre intellektuell verklighet.

När själen kommer i kontakt med Vatten och identifierar sig med biologi och näringsläror, då är det bara ett kort steg kvar till hylikern, materialisten som bekymrar sig om miljön och om näringsrik kost. Men som Herakleitos sade: Vägen upp och ned är samma väg. Jord/Vatten-smeten agerar därför ut samma sanningssökande men på ett mer kroppsnära sätt. Karin Bojs i DN tror på gener och fitnessfolk räknar antalet steg de tar (finansminister Andersson borde begrunda den sjuka fixering det är att både räkna  på nationalekonomin och räkna sina dagliga steg - hon borde bryta med åtminstone den ena lasten).

Dessa har hamnat utanför intelligensens värld och leker i en lägre verklighet med barnens Lego-bitar. Astrologin söker peka på den verkliga processen: allt i vår värld är tillfälliga fixeringar kring saker som ytterst är "noetiska principer" - intellektuella väsen i en annan och evig värld. Människorna beter sig som släpiga och diffusa härmapor som upprepar samma beteenden som deras grundton i en "högre" verklighet.

Det är här jag lånat in de fyra elementen för att beskriva, ja, en hackordning. De är "låga" och tillhör denna värld enligt aristotelismens naturlära. Följer man hans läromästare Platon signifierar de också något utöver sig själva och Jordelementet representerar därför formlös och därmed ond materia medan Luftelementet betecknar den noetiska, intellektuella värld varifrån former eller idéer sänker sig ner som avatarer och bildar, grovt uttryckt, 1/ människornas värld i kontakten med Jord  2/ gudarnas värld när Luft stannar vid Eld - symbolen för Den Ena bakom sitt gudomliga intellekt. (Både Luft och Eld är här supralunära element och håller sig ovanför Vattnets nivå och definitivt över Jorden.)

Eftersom även människor med enbart Eld och Luft i horoskopen bevisligen är födda i fysiska kroppar kan man inte tolka schemat bokstavligt. Men detta var den filosofiskt informerade idén som tidigt på bloggen fick mig att enbart kalla mixar av Eld och Luft för "kreativitet" (vilket en läsare företrädesvis i Jord invände sig mot). Men detta är grundkurs Platon: enbart Medvetande (Eld) medvetet om sitt innehåll (Luft) kan skapa ur intet (så som människor skulle uppfatta det).

Andra, t.ex. dem som utmärks av Eld möter Jord använder Elden som fysisk synförmåga eftersom konkret Jord bundit själen som i Platons berömda grottliknelse. Deras kreativitet bygger på kopiering av redan befintligt gods och detta faller kort om vad kristendomen (i sin stöld av platoniska idéer) kallade CREATIO EX NIHILO. Materien var först en tankeform i Guds luftiga medvetande och några själar var okloka nog att följa den tanketråden till dess yttersta konsekvens. Därav det gudlösa Sverige med sin teknokrati och sitt inhumanitära beteende människa till människa och sitt räknande på allt och alla i termer av pengar och profitabilitet... Dock bor det en smula kreativitet även i materialistens KOMBINATORIK och i bland är det ren ELD, rent snille som uttrycker sig oväntat nytänkande kring befintliga TING och vad man kan ha dem till...

Ur ett annat perspektiv agerar därför existens på alla nivåer ”kreativt” ut sina ödesmönster i syfte att "pressa skiten ur själens porer" och återvända till sin ursprungliga form som är rent medvetande.

Vem kan säga när själen blivit ren nog så att kedjan av återfödelser till denna planet plötsligt bryts? De själar som därefter återkommer gör så av helt fri vilja och aldrig för att de är här för att gynna sig själv.



Inga kommentarer: