Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 1 mars 2016

Josefin Nilsson och livets utgång


Ainbusk Singers då det begav sig (tidigt 00-tal?)
 Josefin Nilsson till vänster.


När jag läst om sångerskan Josefin Nilssons tydligen plötsliga död vid bara 46, tittat till hennes födelsekarta och noterat den extremt osäkra månplaceringen (29° Väduren vid lunch), vandrar plötsligt tankarna till horoskopet för den plötsliga tunnelkollapsen i Japan för några år sedan. Försöker den så kallade intuitionen säga något här? 




Jag flyttar hypotetiskt fram tiden bara så långt att Månen hinner in i Oxen. Då uppstår en version av den "sataniska axel" och har att göra med överdriven negativitet och jordbundenhet, kanske med frosseriets dödssynd, för mycket intag av substanser, föda, stimulantia eller droger. 

Mycket Vatten brukar späda på den hungriga och otillfredsställda lägre kroppsliga naturen så att horoskop med ren lersörja brukar kunna urarta till extrema materialister - eller bluessångare: se horoskopet för den kriminellt glömda sångerskan Esther Philipps, död vid 48 efter att ha varit heroinmissbrukare sedan tonåren. Här den fallna Månen med expansiva Jupiter i Skorpionen och denna "fördjupade" men skadade lägre natur baseras på Mars i Stenbocken, en stenbock som vägrar släppa kontrollen. Vissa livsöden har vissa "konstanter" som inget kan rubba. Dessa är liv då själen betalar tillbaka för synder som värdkroppen bara eventuellt kan skönja under nattens drömmar.

Jag upplevde i vilket fall alltid något jordnära och "oxigt" över sångerskan snarare än en yster bagge, men som synes av kartan är ett år när den tunga och tröga Saturnus "faller" i Väduren, knappast ett år för den normala typen av detta tecken).

Intrycken går tillbaka ända till det sena 80-talet när gruppen började göra väsen av sig, och vid den tiden kände jag i vilket fall bara till den västerländska (tropiska) zodiaken, enligt vilken Josefin Nilsson var Oxe i sinnelaget. Att en tidig Ox-Måne hamnar under den onda stjärnan Algols strålar verkar logiskt givet att medierna valt en "eländesrapportering" för både Josefin och hennes syster som lidit av depression. Jag skulle tro att båda systrarna hade samma åkomma, men hos Josefin snarare kanske manodepressivitet. 

Se hur depressionens Saturnus i sig är "nedpressad" pga. sitt "fallna läge" i Väduren och hur detta omen knyts till Venus, kvinnor (säkert med början i kvinnorna i ens närhet). Om man antar en Måne i Oxen kommer därför den lokala närmiljöns Måne här att bli väldigt snäv och territorial ("Gotland") och disponenten blir just kvinnoplaneten Venus. 

Utan känd födelsetid är det dock lönlöst att försöka spana på Josefins syskon (äldre syskon via 11e huset), så man får nöja sig med att notera ett visst "kroniskt allvar" kring kvinnor runt Josefin och naturligtvis också i hennes egen balans i förhållande till sig själv. Venus i Väduren är den kanske "minsta" positionen för kärleken, eftersom egoprincipens Vädur sätter agendan: "jag och mina känslor kring mig själv", ungefär. Det finns beröringspunkter mellan den blockerade Elden i detta horoskop och dess försök att bryta sig fri från den fängelseliknande grotta som Månen i Oxen tecknar. 

Trots att Josefin var artist och inte grov kroppsarbetare hade hon märkligt nog slitit ut en höftled redan i 40-årsåldern och nyligen genomgått en operation. Venus tecknar hela bäckenet till vilken höftleden ansluter och naturligtvis är Venus kopplad till arbetarklassens och utmattningens Saturnus inte en bra kombination när Saturnus är "fallen".

Jag har inga biografiska data, men hon förefaller aldrig ha fött barn, vilket också skulle kunna rimma med den märkligt sterila Saturnus, när den påverkar Venus som i sin tur disponerar Månen och moderskapet - i sig angripen av Djävulens stjärna!


Men så börjar jag se paralleller mellan det här horoskopet som - tydligen - förutspådde "materialsvaghet" och kollaps i förtid och den japanska tunnelkollapsen 2012:



Biltunnel kollapsar med Månen i
kommunikationstecknet Tvillingarna


Se dessa direkta paralleller:
  • Solen i korruptibilitetens (dödlighetens) Vatten och tillsammans med den intensifierade ambitionens norra månnod. (Josefin framstod alltid som något av gruppens streber och linslus - hon försökte till skillnad från de andra sig på en solokarriär.)
  • Solen opposit framgångens Jupiter (men även hajpade bubblor som spricker, mäktiga byggnadsverk som kollapsar, billiga framgångar som upplöses i vinden).
  • Månen under attack från olycksbringaren Mars.
  • Saturnus i samma tecken som Venus - men i opposita tecken i de två kartorna.
  • Den svekfulla djävulsstjärnan som lovar världen mot att man säljer sin själ men som bedrar i sista akten. Denna Algol är involverad i den sataniska axeln som en korrumperare av framgångens Jupiter och i opposition till Solen i tunnelkollapsen. För Josefin korrumperar Algol eventuellt hennes Måne, vilken dessutom "äts" inifrån av den förbrukande Saturnus (den onde arbetsgivaren och resursägaren som äter sina barn/de anställda).

För att kunna avgöra om dessa paralleller (som jag förmodar att mitt undermedvetna mindes sedan tunnelhoroskopets uppritande) bara är en slump eller en kuslig astrologisk indikation om "materialsvaghet" och risken att byggnationen fallerar före förväntad livslängd krävs en omfattande studie av många, många kartor med samma överlappningar. Tyvärr har jag inte tid att med den studien nu.



Bara en sista iakttagelse som stödjer tanken på en Måne i Oxen. SVT.se visade ett foto på Josefin som troligen inte är årsfärskt utan representerar ett idealiserat eftermäle, ett foto som anger hur vi ska minnas kvinnan, inte längre den unga flicksnärtan utan en mognare kvinna runt 35 och ännu inte med några påfallande tecken på slitage som skulle förstöra idealbilden. Första fotot jag såg av henne sedan Ainbusk Singers stora år, och jag slogs direkt av hur mycket tydligare hårdheten i grundhoroskopet (Saturnus + Venus) börjat visa sig.


Och så tyckte jag mig se en föga smickrande parallell till framlidne dråparen Christer Pettersson, en gång också han en man med artistiska ambitioner. Han har känd födelsetid och Månen i tidiga Oxen under påverkan från djävulsstjärnan Algol. Jag ser liknande näsor och maya-indianska läppformer och det där förhärdade i blicken. 

Saturnus, Döden, angriper Petterssons Sol i Väduren och han har planeter i Fiskarna så att vi även här har remarkabla överlappningar, fast av annat slag än de aspektbaserade likheterna mellan Josefin och tunnelkollapsen. Jo, det finns nog fog för Aftonbladets okänsliga rubrik om "ärr i kropp och själ" (senare ändrat till "kollegan sade..."



En liknande näsa och sydamerikanska läppform kan ses även hos underhållaren Charlie Sheen, som visserligen föddes i det dramatiska Lejonet, men hade en Ox-ascendent som innehöll hungrande demonen Rahu (som en lätt parallell till Christer Petterssons Algol/Månen/Rahu).

*****

En annan sak som stödjer tanken på Månen i Oxen för Josefin Nilsson är hennes dödsdag, den 29 februari. Klockan 13.07 gör Månen entré i motsatta tecknet Skorpionen och där ligger som bekant redan liemannen Saturnus. Sedan en kort tid har också olycksbringaren Mars gått in i sitt negativa härskarläge. Av AB:s nyhetssändning, publicerad 16.42, förefaller det sannolikt att hon gick bort efter att Månen gjort entré i Skorpionen.

Både de naturliga illgärarna är en negativ umgängeskrets för en Måne som dessutom anses "fallen" i Skorpionen. Det är svårt att tänka sig en mer "lämplig" belastning av den "tunnelkollapsande" sataniska axeln än denna - förutsatt att artisten föddes med Månen i början av Oxen. Men givet den hypotetiska månplaceringen är det nog oklokt att spekulera ytterligare över eventuella "dödstriggers" bland de transiterande planeterna.


Tillägg. 

AB fyller på med uppgiften att Josefin Nilsson lade sig för att vila under förmiddagen. Någonstans därefter lämnade hennes själ kroppen. Men eftersom det inte sägs när någon först tittade till henne hjälper inte uppgiften så värst mycket. Det kan alltjämt vara så att Månens ingress i Oxen strax efter klockan är nyckeln.

Naturligtvis har den senaste tidens "dödshoroskop" antytt att betydligt större planetära indikationer samtidigt tornat upp sig - annars skulle man få dödsångest en gång i månaden! - men dessa tyngre indikationer struntade jag i här.


Fick lustigt nog själv ett mörkt besked vid ett-tiden - en väninnas väninna och ett återfall av cancer. Saturnus passage genom Skorpionen stryper ju som bekant tursamhetens Jupiter (i Lejonet) under denna period, så det är en allmänt mörk tid.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man kanske kan få "skrämselhicka" när man läser dina rader och framförallt ser fotona på Christer Pettersson och Charlie Sheen som jämförelse, tillsammans med Josefins foto. Denna gotländska med sin säregna röst och vackra uppenbarelse, och medlem i den svenska Ainbusk Singers...

Men om man ska tro på det som det redan har skvallrats om i flera år i Stockholmskretsarna - och när hon bodde där, så var det alkohol, kokain, en dom på snatteri och en relation med en svensk skådespelare där misshandel ingick i hennes vardag.
Så inte var det då speciellt konstigt om Babben Larsson nyligen gick ut och talade om att Josefin hade ärr i både "kropp och själ". Babben som enligt egen utsago var god vän med henne, och hade tillbringat senaste nyårsaftonen med Josefin och hennes syster.

Josefin själv gick ju också ut i pressen och talade om sin flytt tillbaka till Gotland igen och om sina depressioner, och om hur dåligt hon hade mått, precis som hennes syster också gjorde om sina depressioner - talade relativt fritt om dem ut i pressen.

Det talas också om att Josefin åkte ut och in på den psykiatriska kliniken och att hon medicinerades för sitt dåliga mående, vilket kanske inte blir så svårt att tro då hon själv talade om sina depressioner.

Efter flytten tillbaka till Gotland så bodde hon först hos sina föräldrar för att senare flytta in till sin syster.
Nu talas det om att det var systern som bodde hos Josefin, men hur det nu än var med den saken så verkar inte dessa båda kvinnor ha haft någon relation med män eftersom de bodde med varandra.

Enligt tidningarna under de senaste dagarna så var Josefin stelopererad i ryggen 2 ggr, och att det visst berodde på det att hon hade fått problem med höfterna, och för några veckor sen blev opererad på den ena höften.
Hon haltade efter operationen så klart, hade visst en infektion i kroppen, hade enl tidning börjat tappa sitt hår, något som läkare inte visste vad det berodde på (mina egna tankar: p g a medicinering? inre stress? eller sorg?).

Någon i Visby hade visst sett henne för några veckor sen komma med en bag-in-box i handen och hon såg "jävligt risig ut" enligt denna källa.

Min spontana tanke var att hon kanske hade blandat medicin med alkohol och därför somnat in? men när kommentarer under de senaste dagarna har börjat komma från b la hennes anhöriga om en hundpromenad som hon gjorde med sin syster och hund, för att senare gå till sängen och somnat ganska snabbt in, då rör det sig kanske mera om något som hände i hjärta eller hjärna?

Vad hennes dödsfall än beror på så levde uppenbarligen Josefin Nilsson ett rätt så brokigt liv - på alla sätt och vis. Det skulle säkert kunna bli material för en hel långfilm här om någon skulle få för sig att göra en om henne, precis som man gjorde om Monica Zetterlunds liv och den filmen är helt klart sevärd.

Seaward sa...

Tack för ditt taktfulla bidrag. Om det stämmer att den lantliga flickan greps av "storstadens syndfullhet" (och skadades svårt av denna) är det i en vag bekräftelse på att Månen i sideriska Oxen kan stämma. Jag har åtskilliga anonyma fall av formidabla sybariter, hednoister, och livsnjutare med den här placeringen. Utvecklingspsykologiskt motsvarar Oxen spädbarnets sugreflex och mammas bröst. Näring eller stimulantia blir överdrivet frestande ingredienser där alienation barn/mor satt in riktigt tidigt. Samtidigt ska inte världens mammor lastas. Själen valde den här modern för att spela ut ett problem den hade med sig (från tidigare liv). Alla är i någon mening varandras kulissväggar och projektionsytor...