Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 28 januari 2014

Han vill ju absolut ingenting!




En av SvD:s bästa läsarkommentarer efter att tv-psykologen låtit Fredrik Reinfeldt oemotsagd utgjuta sin totalt efterhandsrationaliserade barndomsbild:
10:40 Gunnar: Han vill ju absolut ingenting! Inga visioner alls. På ett aktivt sätt visionslös. Jag trodde inte att det fanns såna människor. Och att den delen av kritiken mot honom var retorik. Men nej då. Han ÄR så där. Åh fan, tänkte jag.
Det var därför den här bloggen redan tidigt konstaterade, "var man på rätt plats" eller rättare sagt, vart zodiaktecken har sitt verksamhetsfält. Reinfeldts soltecken Kräftan motsvarar det fjärde huset för det privata, för trygghet och förnöjsamhet. Det fjärde kontrasterar med det tionde offentliga huset och indikerar dels de enskilda hushållen i tionde husets "samhälle" och 10e och 4e kan också läsas som "arbete och fritid" eftersom Kräftan och Månen kommit att beteckna Naturen, om vilken filosofen Herakleitos sade: "Naturen älskar att dölja sig". Och dolde sig under intervjun det gjorde Reinfeldt! Totalt.

I teorin är det således inte alls bra för samhället om det leds av politiker som har en stark Kräfta i tionde huset - cancer sprids i samhällskroppen vartefter de särintressen ("privata hemmet") börjar bryta ner samhället. Det är naturligtvis ett tecken på en bortom rim och reson falsk statsminister att han, av alla naturer, kallade Svenskt Näringsliv lobbyister för sina särintressen! 

Nu har inte Reinfeldt Kräftan i tionde huset för staten, det offentliga eller arbetet, utan i elfte huset för ideal. I andra sammanhang har jag ifrågasatt om man alls kan kalla en styrning från den simpla vegetativa instinkten ett medvetet ideal. Intervjun och kommentaren här ovan tycks bekräfta min tes: det irrationella eller vegetativa elementet (Naturen) lever i blindo och kan bara orientera sig efter hunger och törst - Naturen vet inte vad ett ideal är!

Reinfeldt upphöjer således en simpel plantas livsprocesser till ett ideal. I hans "arbetslinje" belönas plantor som fungerar medan Reinfeldt för plantor på sjukbädden eller i arbetslöshet ordinerat strypt näringstillförsel för att de mirakulöst ska tillfriskna och bli arbetsföra - fast nu till lägre lön!

Reinfeldt är en sadist mer än något annat, ett korkat verktyg för den globala rovkapitalism som föröder land efter land på jakt efter billigaste arbetskraft. Han har under åtta år aktivt sökt tippa över Sverige i riktning mot ett låglöneland utan högre vetande. Han är nämligen inte helt korkad, utan rikt utrustad med brottslingens typ av bakslug och självisk intelligens. Några kommentarer i SvD kallar detta för en man som inför psykologen (oavsiktligt) avslöjar sig som mer intresserad av sin egen karriär än av politiken.



Återvänder man till en gammal karta som fokuserar den materiella naturens tre kvaliteter Tamas (mörkret) - Rajas (passion) och Rajas (ljuset) kan det verka svårt att avgöra vilken kvalitet som dominerar Reinfeldt. Dårskapens mörker är verkligen dominant via ett storkors, men å andra sidan är den lidelsefulla och instabila Rajas företrädd av inga mindre än de två Ljusen, dvs. Solen och Månen. Men Sattva med en enda planet är å andra sidan kopplad till det enskilt viktigaste tecknet i "landsfaderns" horoskop, hans ego- eller ascendenttecken.

En stark förekomst av Sattva kan synas ge en mer motsägelsefull natur, men det beror på att den lysande människan till skillnad från den mörka ständigt är på väg och därför omprövar alla ståndpunkter kontinuerligt. Det är uppenbart av Reinfeldts storkors i mörkret att han är en djupt negativ och konservativ natur. Han tror egentligen inte människor om gott. Det har jag kopplat till ett självhat, om man läser aggressionens Mars i första huset ("stridshingsten"?) som en imploderad krigare - Jungfrun tillhör ju den negativa polariteten.

Här är det således den i grunden onda olycks- och krigsskaparen Mars som driver den sattviska Jungfrun - det är inte den bästa typen av Jungfrun och särskilt inte när den står i första huset vilket gör Mars till en både essentiell OCH verksam illgörare. Det enda ljus den sattviska Jungfrun förefaller sprida med en sådan här råbuse inom sin domän är det ljus som låter oss alla se hur falsk och manipulativ den här människan är! Hade han ägt Carl Bildts Skorpionascendent hade han varit en mästare på mörkläggning och haft ett pokeransikte utan like. Men Reinfeldt avslöjar sin dolda lömskhet så uppenbart.

Går man sedan till den sattviska (ljusa, medvetandegörande) Jungfruns härskare Merkurius, är den i sig rajasisk (passionerad) men befinner sig här i Lejonet, ett av de mörka Tamas-tecknen. Vi kan därför i princip stryka Sattva guna ur Reinfeldts karaktärsuppsättning. Han har inget ljus i sin kropp eller sitt psyke. Det är därför, i lika hög grad som Solen som jobbar mot den mörka och irrationella vegetativa delen i en människa, han inte har några visioner för samhället. Alla är ämnade åt sin egen kropps hunger och försök att styra sina liv för att mätta den ihåliga tomhet som utmärker ateistiska och sekulära människor som Fredrik Reinfeldt. 

Vår statsminister: ett fantastiskt exempel på hur lågt en västerlänning utan något intresse för de stora frågorna kan sjunka.


Tillägg

"Den irrationella själen."I antiken ansågs Naturen vara irrationell eftersom den saknade rationell styrning. Platon kallade fenomenvärlden för en imperfekt approximation till de exakta Idéernas ("Formernas") värld - de former man i Platons akademi studerade på ett vis vi idag skulle känna igen som astrologi!
Polariteten 4e privata huset och 10e samhälleliga huset återspeglar den här tudelningen mellan känsla och förnuft. Husens naturliga tecken är Kräftan och Stenbocken och det är förstås Stenbockens härskare Saturnus som står för rationalitet (men total avsaknad av passion eller empati). 

Därför är Saturnus i härskarläge i Jordelementet ändå inte den optimala symbolen för förnuftet utan Saturnus i härskarläge över Luftelementet, dvs 11e idealhusets korrelat Vattumannen. Notera hur listigt antikens tänkare skapat schematiken: Månen/Vatten/Kräftan - den irrationella instinktssjälen står inte i direkt opposition till den rationella själen, den essentiella Luftplaneten Saturnus - själens form. 

Denna höga Saturnus (Gud Fader!) placeras i en död vinkel i förhållande till 4e/Kräftan/Månen. Den som blott drivs av överlevnadsinstinkten (som fallet tycks vara med Reinfeldt) FÖRMÅR INTE SE ELLER FÖRSTÅ VAD DEN HÖGA RATIONELLA SJÄLEN ÄR FÖR NÅGOT!
 
Den Vegetativa Själen enligt Claudius Ptolemaios
i oseende aspekt gentemot den Rationella Själen.
Indisk astrologi känner istället inkonjunktläget (150°)
som den dödande (förblindande) 210°-aspekten
som Mars ensam kan alstra. Huruvida Ptolemaois
variant är en korruption av det indiska schemat
eller en vidareutveckling, är okänt.

Den förr så rabiate ateisten Christer Sturmark förefaller ha dragit sig tillbaka något från offentliga debatter men verkar alltjämt i det fördolda. Noterade nyligen att han grundat en tankesmedja av sekulär och ateistisk typ som primärt verkar ha lockat till sig andra medlemmar av Humanisterna samt folkpartister. 

För det här korta tillägget kan man dock påminna sig hans påfallande problem mellan just Kräftan och Vattumannen. Han försöker upprätthålla ett sken av humanism (Luftelementet, människosläktet Vattumannen) men det är en falsk humanism som utgår från den irrationella eller nutritiva själens HAT mot den Fader en låg och irrationell kognition försöker se med för ändamålet inadekvata sinnesorgan och naturligtvis misslyckas helt.


Sturmarks argument mot Gud är att det varken går att slicka Guds röv eller peta finger i något sår i hans kropp - exakt den typen av resonemang man kan räkna med från en som drivs av olyckans och fiendskapens Mars i dess oseende relation till Saturnus - Nous eller det gudomliga intellektet - i dess rena hemmaläge i Vattumannen.

Just den indiska astrologins unika 210-graders aspekt från Mars "fallen" ner i den sublunära grönsakssjälens nivå mot Vattumannen skulle kunna vara det mest pregnanta uttrycket för den här bloggens "dissociationssyndrom" som tänkas kan! Här försöker en blind krigare döda den Fader och Gud han inte ens kan se om han finns där uppe! Och sedan har vi förstås Satanshuvudets (fixstjärnan Algol) gradexakta korruption av religionens och filosofins signifikator Jupiter i det här horoskopet. 

Vad kan det bli annat än en sekulär propagandist, givet den furiöst ledarskapshunrande Solen i härkarläge i Lejonet? En man på samma nivå som Fredrik Reinfeldt - sådana är de ledartyper det sekulära Sverige producerar. Astrologin avslöjar att de alla tycks slåss mot inre demoner och väderkvarnar. Därmed tappar de i effektivitet och hamnar långt under den internationella nivån i debatter och diskussioner.

Den eminente engelske matematikern John C. Lennox måste ha trott att han hamnat i en mellanstadiesammankomst inbjuden till debatt med Sturmark och någon hätsk svensk astronom i samband med översättningen till svenska av hans bok God's Undertaker för några år sedan. Men han insåg snart läget och gjorde uttryckliga eftergifter med en generös hänvisning till sin fördel då engelska var hans men inte motdebattörernas förstaspråk. Faktum var att svenskarna knappt klarade att formulera sina argument på engelska, en smula pinsamt givet den gästande Lennox dignitet.

Man skulle även om Sturmarks ateistiska humanistprojekt kunna säga precis det SvD-kommentatören sade om Reinfeldt: "Han vill ju absolut ingenting."

1 kommentar:

Anonym sa...

Mitt i prick.
Människan enbart som ätande, sovande, arbetande och konsumerande biologisk varelse. Och med konsumtion menas konsumtion av det man har direkt framför ögonen: TV-program, Fryst pyttipanna, senaste bestsellerdeckaren, den lättillgängligaste musiken... I den visionslöses värld är det man ser - det som finns. Och så till den milda grad, att den som kommer in i den visionslöses grotta och påpekar att himlen är högre än grottaket, strax blir ihjälslagen (för att använda en Platonsk liknelse).
Det är så sorgligt att detta synsätt skall få ligga som inversion över smog, när halvkvävda själar törstar efter luft och något högre än att nöja sig med än det allra, allra lägsta.