Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 27 januari 2016

Skämtet om Danmarks nya nazistfasoner

Jag vet inte vad OMNI är för bolagiserad eller på annat sätt avknoppad extern innehållsleverantör till Aftonbölden. Förtjänstfullt nämner man i vilket fall en smart karikatyr i The Guardian över danska Venstre och deras uppenbart naziinspirerade tilltag med att beslagta alla värdeföremål från judarna, ursäkta krigsflyktingarna, som söker skydd.

Tyvärr är inte skärpan hos dagens svenska journalister vad den en gång var, och jag tror i det här fallet inte att "Omni" vill spara godbitarna i karikatyren åt läsaren att själv upptäckta. Tvärtom räknas delar av innehållet pliktskyldigt upp och man har all anledning att tror att den ansvarige inte fattade värst mycket av teckningen.

(Titta på Guardians bild innan du läser vidare.)

Så här är facit, med risk för att jag missat en subtil allusion till något danskt varumärke i det sätt varpå partinamnet och partiledarens namn fladdrar.


LEGO - Muren som markerar danskarnas allt tydligare främlingsfientlighet och slutenhet är gjord av Lego.




Dansk charkindustri. För att få grisen att växa sig fetare och ge mer pengar greppar karikatyrens Rasmussen girigt efter grisknorren. Även de gamla kineserna trodde att grisarna växte sig fetare om kan klippte svansen av dem. (Idag sker väl kuperingen för att de stressade grisarna i fångenskap annars biter svansarna av varandra!)



Devisen. Omni återger karikatyrens "Possibly the stupidest political party in the world" utan att röja någon medvetenhet om den uppenbara allusionen till ölmärkets devis eller som den allt mer patetiska svensken numer säger, eller inom kort lär säga, "catchphrase". Och då ska man minnas att vi redan importerat "slogan" ("stridsrop") från engelskan.

Så hur kunde Danmark sjunka så här lågt under all mänsklig värdighet? Det diskuterade bloggen 2009 och sen igen 2015 utifrån nationalhoroskopet. Här kan nämnas att en annan aktuell karikatyr använder den kända lilla sjöjungfrun på samma tema (råna flyktingarna för att finansiera den egna "godheten") och av den aktuella karikatyrens tre uppenbara allusioner till danska nationalklenoder hänför sig två till Jungfruns tecken - dvs. åkerbruk eller lantliv i stort - profitskapande verksamheter

Detta är i sig starka argument för att Danmark inte har Lejonet som ascendent utan den spydiga och ofta oskönt självtjänande Jungfrun som ascendenttecken.

Danmark:

http://siderisk.blogspot.se/2009/05/giftet-i-den-danska-folksjalen.html

http://siderisk.blogspot.se/2015/12/den-danska-personligheten.html


Lars Løkke Rasmussen:

http://siderisk.blogspot.se/2015/12/en-handlingens-man-solascendenten.html

http://siderisk.blogspot.se/2016/01/en-handlingens-man-en-gang-till.html

1 kommentar:

Anonym sa...

Astrologi-artiklar, vedisk astrologi:

http://www.saptarishisastrology.com/astrology_articles.php