Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 19 januari 2016

Döende artister (En olycka kommer aldrig ensam)





Fler dödsfall i artistvärlden som ligger så nära varandra i tiden att man kan misstänkta snarlika astrologiska inflytanden. Det är två bandmedlemmar, Glenn Frey, gitarrist och låtskrivare till många av supergruppen Eagles mest kända låtar får helt riktigt större rubriker än Dale Griffin, trummis i Mott the Hoople, som hade några få år av superstjärnestatus under den brittiska glamrockeran. 

Glenn Frey var Eagles första gitarrist men kan vara lite överskuggad av att den magnifika Joe Walsh gick med i gruppen lagom till deras monsteralbum "Hotel California". Det var populärt vid den här tiden att rockband höll sig med två ledgitarrister.

Det är som om himmel och jord leker "call and response" just nu, eftersom inlägget Dödsfall under Jupiter och Saturnus pekade ut likheter på födelsehimlarna för några artister som tätt i tiden lämnat densamma. Och med de två senaste rockmusikerna är parallellerna lika slående. Det handlar återigen om födslar i samma "era", med vilket jag menar att de två stora ödespenslarna Jupiter och Saturnus befinner sig i samma tecken hos båda två. 

Dessutom var båda männen födda i samma soltecken (Vågen) och det är inte omöjligt att de har Månen i en kompletterande opposition, så att planeten för "livets utgång" på något sätt speglar samma sak. Med Eagles-gitarristen är dock månplaceringen extremt osäker och ser man på transiterna vid dödsfallet lutar det åt en medfödd Måne i tidiga Stenbocken så att Solens passage påverkar avslutets planet. Men detta är ren spekulation.

Glenn Frey, Eagles


Dale Griffin, Mott the Hoople




Båda männen hade en historia av sjukdom och Griffins alzheimerdiagnos vid 58 tyder på ett medelsvårt förlopp. Han fick 7 år att leva. (Bloggarens far fick diagnosen runt 60 men lyckades hanka sig fram cirka 16 år.)

Frey var svårt reumatisk och hade lunginflammation vid tiden för ett kirurgiskt ingrepp - kort sagt ett mycket svårt allmäntillstånd. Det är då de planetära makterna har störst chans!

Solen är klassad som "fallen" i Vågens tecken vilket skulle kunna tolkas som att livsvitalitet är lägre i detta tecken. Tecknet är ofta lugnt och reflektivt och verkar kompensera bristen på gåpåaranda hos den "upphöjda" och stridiska Solen i Väduren genom att tänka mer och bättre än de ofta väldigt impulsiva Vädurarna.

Eftersom männen tillhör samma årskull av Vågen delar de dessutom den kritiska ytterligare decimeringen av livskraft genom att den "halshuggna" södra månnoden (Draksvansen/Ketu) befinner sig i tecknet och Frey som för tillfället hade lunginflammation har dessutom andningsvägarnas Merkurius i samma tecken som den svaga Solen och Ketu.

Liemannen (Saturnus) står natalt riktigt uselt för båda två eftersom den i Lejonets tecken disponeras av livets Sol. Och Solen är fallen... Hos den reumatiske Frey var dessutom Solens disponent Venus fallen (i Jungfrun) medan alzheimerdrabbade Griffin har soldisponenten i Lejonet, vilket jag finner svårt att bedöma, själv Våg med Venus i Lejonet (egna horoskopet är alltid en blindfläck). Musikern har alltså Venus med Saturnus i Lejonet vilket i och för sig är två planetära vänner som kommer samman, men samtidigt är Solen och Venus planetära fiender! 

Det är inte ovanligt att man hamnar ett dödläge som detta, många horoskop har olika pusselbitar som tycks ta ut varandra så det är svårt att säga något distinkt. Då får man gå vidare... Men här tycks en hälsosvag Sol som bas för Liemannen och den svaga vitaliteten vara en ogynnsam kombination. Om Solens disponent var viktig runt 40 (en tid då Solen dominerar) blir Saturnus disponent allt viktigare ju äldre man blir. Att Saturnus har en fix ålder när den "sätter in", ska inte tas som bokstavligt. Båda dessa horoskop visar att Liemannen kan komma när som helst.

När sedan transiterande Saturnus kastar sin långa 270-aspekt från dödens Skorpion mot livets Lejon, då vet man att Terminatorn är aktiv i de här männens liv....De dör när Solen själv gått in i saturniska Stenbocken (och det är här en eventuell Måne i Stenbocken för Glenn Frey skulle lägga till ytterligare ett omen).

Givet den svaga Saturnus som tecknas hos båda dessa Vågar kanske det är så enkelt i just detta fall att det räcker med att olyckans Mars passerar genom Vågen just nu! Mars är en sjukdomsalstrare, en krigisk, feberartad och förvirrande faktor. Det finns inget gott att säga om denna planet utom då att den i goda horoskop kan ge en intensitet och ett jävlar-anamma. Det är en självisk planet som söker erövra och göra saker till sina. Mars är astrologins lilla illgörare här på jorden bara överskuggad av Saturnus/Döden som bestämmer när sanden runnit ur timglaset. Missa inte hur illa männens medfödda Mars-i-Skorpionen mår just nu, med den begränsande Saturnus i passage i genom samma tecken.

Till sist då "sekundvisaren" Månen som vid båda dödsfallen transiterar Vädurens tecken och således opponerar sig mot männens Sol. Givet den bräcklighet som signaleras av den grund som nu är lagd "i tiden", kanske det räcker att Månen passerar båda männens "zoomlins" Drakhuvudet/Rahu som söker sig uppåt mot stjärnorna och att Månens disponent just nu är Mars, som i båda männens födelsehoroskop är hårt strypt av den transiterande Saturnus.

Det är således även med dessa två dödsfall en imponerande serie kopplingar mellan födelsehímmelen och himmelen just nu. Detta var bara en snabbstudie skriven samtidigt som jag tittar på kartorna och skjuter in något extra stycke om en viktig faktor upptäcks. Så här långt tycks inte Jupiter ha haft med saken som i de tidigare fallen. Och det kanske inte är så konstigt. Både Lemmy, David Bowie och Carina Jaarnek var födda i jupiteriska Skytten, men här är det två Vågar som kan förmodas mer sensitiva på någon annan punkt. Just i detta fall tycks det vara Liemannen själv i kombinationen med den fallna Solen som indikerar en ovanligt svag årgång av Vågens tecken.

Inga kommentarer: