Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 14 januari 2016

Där hade han allt tur, den där Gårdinger




Pontus Gårdinger kan skatta sig lycklig som får leka arrogansen av sig som tv-stjärna i skyddad verkstad. Hade han inte trots att girighetens alla astrologiska signaturer lyser rött förmått ta sig in på mediecirkusens ytligare vatten kanske han skulle slutat som sin look-alike, den vettlösa Linda Nani som enligt AB är internationellt efterlyst efter stölder, rån och kallsinniga knivhugg mot offer.

Vilka är då banden som driver de här två sköna figurerna?

Som sagt, den ständiga hungerns element Vatten och primärt begärets planet Månen, "fallen" ner till den svarta och blinda driftens nivå (Mars) i Skorpionen. Jag har inte räknat brottslingar på länge, men som någon minns duggar Månen i Skorpionen tätt inom kategorin mördare och det är kanske mest tur att denna Nani inte lyckats träffa annat än händer och armar ännu! 

Astrologin är inget ämne för "jämlika Sverige", i detta ålderdomliga system understryka tvärtom hur olika saker och ting är, och till ett Vatten-element - om det tillåts dominera - fäster sig epitet som t.ex. "den irrationella själen", "ha-begär", och "blind passion". Det är också sorgens element eftersom den Vegetativa Själen representerar varelser som jagar ting som bara mättar för stunden. I kombination med Eld uppstår "sensationalismen" som dessutom är distinkt "kick-driven" (eller skapar sensationer).


Bara Jord och Vatten (lera), och
en matsked dysfunktionell Eld


Med lite tur kan det här livsödet med åren
komma att börja förakta den
banala framgången (se sjätte huset)


Vaga som kartor utan exakt klockslag blir, ser man ändå tecken som visar varför Pontus kom in i lekhagen medan Linda lämnades utanför i den hårda socialrealistiska kylan. Gårdingers Saturnus är mycket mycket starkare i sin härskarposition i Vattumannen och dessutom i ett "klippfast" hörnläge än kvinnans Saturnus i förfulande krig mellan "se och vilja äga"-kombinationen Eld och Jord i 2a huset för just ägandeinstinkt. Eller med bloggens dubbeltydiga formulering: "andens brutalisering".

Men det måste också sägas, att den skicklige brittiska astrologen Charles Carter verkar ha rätt som starkt misstrodde stortrigonen. Då talade han utifrån den västerländska aspektläran enligt vilken det är ytterst lätt att pricka in tre planeter i samma element (120 graders avstånd). I indisk astrologi är det enbart Jupiter som kastar en 120- och 240-graders vinkel och hos Linda Nuni händer detta i sorgens och hungerns element Vatten. Carter sade att olyckan i stortrigonen låg i att individens öde blir för sammanflätat med andra, och om vi talar om en "gudomlig triangel" nere i den blinda och instinktiva Vegetativa Själen är det uppenbart att denna inte är god! 

För en god stortrigon, se Dalai Lama eller den lika älskvärda brittiska karaktärsskådespelaren Alan Rickman som just avlidit. Studera horoskopet och förstå vilken människokärlek som utgår från den himmelen. Rickman var hängiven socialist i hela sitt liv (Solen i Vattumannen med Venus kärleken till människosläktet) och han gjorde mycket välgörenhet. Studera sedan Linda, Solen i självtjänande Jungfrun (som när man lägger Solen i första huset för "handlingsmänniskans ascendent" alltid har grupptänkandets Vattuman som sin sjättehusfiende, sin sjättehusolycka. 

Det är således mer än bara Vattnet som drar ner det här horoskopet. Vissa tecken i kombination tycks tendera åt mer eller mindre gynnsamma håll även om inte alla med Jungfru och Skorpion i sig nödvändigtvis blir som den här kvinnan. Kombinationen var uppe bara häromdagen - se Vad då jag dyster?.

Båda har den "sataniska axeln" (Oxe/Skorpion) som tenderar att stanna i frågor om ägande och ev. uppslukas av jordiskhet och Gårdinger hade en gettoliknande (underprivilegierad) uppväxt även han, om jag minns någon intervju rätt. Men hans Saturnus indikerar ändå en folklig och social stomme som ser lättare ut att bygga på TROTS att kombinationen av Vattuman och Skorpion tenderar som socialt utanförskap, antingen som marginaliserad underklass eller som Gårdingar själv numera gör: driver med sig själv och sin tv-stjärnstatus, en som "lirar i en annan division, högt över gemene man". Han kommer nog alltid att vara lite på kant med sig själv och de sociala gruppen han tillhör/inte tillhör...

Hans Sol i Kräftan söker sig visserligen till små skyddade grupper men är där en vänlig och generös själ - det är värt att notera att hans extrema materialism (modell för herrkläder) kan ses i "horkarlssyndromet" Mars+Venus i materialfixerade Oxen, men att denna libido som kanaliseras mot pengar och ägodelar ändå inte är helt usel. Med Skorpionen i första huset blir Mars i den här kombinationen en verksam välgörare och hjälper Gårdinger att få alla dom där pengarna och kostymerna som är hans "existensmaximum" i detta liv. 

Trots Månen i Skorpionen hos båda, och tydliga paralleller i kraniets formgivning, går det astrologiskt att gissa sig till vem som ligger närmast till att urarta - och det rejält. Det finns liksom inget stopp på det Vattenflöde av begär och veklagan som flyter genom den efterlysta kvinnans stortrigon i Upplösningens Element.

*****

Bloggaren blir vänligare och mer generös i sina omdömen med åren! I ett tidigare inlägg om Gårdinger, från 2010, lät det så här. Om sju år ytterligare kanske t.o.m. de lägsta kryp får toppenbetyg!

Som i den västerländska astrologin, som bevisat sig oförmögen att hantera frågor om moral och andra högre ting på ett trovärdigt sätt. Det går inte att förstå astrologins budskap om man ständigt utgår från fel zodiaktecken till följd av vårdagjämningens precesssion under de kanske uppåt 2700 år som gått sedan zodiaken kodifierades. 

Undertecknad tror på dunkla grunder att zodiakens konstruktion ska spåras till det ny-assyriska riket, men det är bara ett påstående på dunkelt förnummen grund - bland annat denna dröm-pusselbit.

Inga kommentarer: