Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 1 oktober 2013

Jesus hat mot kapitalisterna

[Ett långt inlägg som rekapitulerar flera tidigare och spänner över både religionshistoriska fakta, astrologiska teser och bådas tillämpning på samtidens dominanta ideologier och neuroser.]



Genom ett nyligt arkeologiskt fynd konstateras (återigen) att småfågel, offerlamm och nötkreatur utgjorde en viktig del av det antika Jerusalems ekonomi. LiveScience berättar om en ansenlig soptipp med benrester som grävts fram.

Det finns säkert en kärntrupp i de cirka 500-600 sidvisningar den här marginella bloggen har per dygn och den gruppen har säkert redan noterat att Satans stjärna (arabernas al-Ghul, Algol) figurerar i de sekteristiska judiska Dödahavsrullarna som en skadlig influens i "Oxens fot", vilket den här bloggen tolkar som "insteget i Oxen".

För en materialist börjar människan kanske vid foten och fortskrider upp till huvudet. För en andlig människa, som Platon, är själen belägen i huvudet men det är först när "fötter nuddar mark" som "ordet blir kött", dvs. själen reinkarnerar i en jordisk kropp.

Algol i Oxens tredje grad passar märkligt väl som kandidat till den ondska som judiska astrologer såg emanera från denna punkt på himlen, liksom den ur detta negativa perspektiv märkliga antika "upphöjelsen" av Månen i just tredje graden av Oxens tecken! Tredje graden figurerar i både indisk och i alexandrinsk (hellenistisk, västastrologisk) tradition så båda går sannolikt tillbaka på en äldre källa som kanske också den judiska astrologin följer. Den babyloniska (persiska) astrologin är en het kandidat! (Det är dock persiska mager - stjärntydare - som inser tidens tecken och ger sig ut på resa för att hitta det nyfödda jesusbarnet.)

Är det offret av en oxe/ko som "upphöjer" det offrade dödköttet ända upp till Himmelen? Är det så enkel den astrologiska bakgrunden är? Från en annan passage ur rullarna kan man inhämta att Belials eller Satans tre nät - Pengar, Hor och Förorening av Templet - snärjer själen till Den Ondes enda intresse: att förmörka själen! 

(Ren ondska kan per definition inte ha någon egen målsättning - är individens svaghet lusta framträder Djävulen som en frestare. Har individen värre bagage med sig in i det här livet kommer Djävulen som en verklig satan och skapar svåra bekymmer. Djävulen är som en spegelbild av oss själva som visar eller ger oss vår sämre tendens in extremis.)

Det var kombinationen av två av fångstnäten som fick Jesus att rasa över kommersialismen på templets förgård där köpmän satt i långa rader och sålde duvor och andra små flygfän för vanligt folk att offra. Att ha degraderat Guds hus till en simpel marknadsplats för pengamänniskorna var kanske det ultimata hånet, den saggiga sortens människas ointresserade finger mot Himmelen. 

Det är lustigt att Urban Bäckström, avgående vd för Svenskt Näringsliv (köpmännens herre), var född till Oxens tecken och dessutom under den tid då svensk slavmentalitet nådde sitt all-time low - med arbetsgivarnas hatkampanj mot folkets bildning på högskolenivå. "Hobbykurser" var det som fick denna låga tjur (Taurus) att se rött och i synnerhet har den här bloggen fastnat för det helt civilisationsfientliga svenska brölet att "högskolefilosofi inte är ett lönsamt ämne". Den här kampanjen mot tänkandets gåva, har tydligen inte bedarrat än av ett replikskifte i SvD att döma.

Som Svenskt Näringsliv låter Satans röst när den lobbyvägen försöker täppa till den fria luften, den mänskliga tanken som söker svinga sig uppåt och förstå mer. Det vill inte krämarna och ekonomerna som satt sig ett trappsteg ovan det låga folket och söker hämma och blockera deras tankeutveckling. T.o.m. Stefan Löfvens högervridna socialdemokrater kommer efter sin valseger 2014 att fortsätta driva samma kreaturets modell för människan: äta för orka jobba för att få pengar att köpa mat för att orka jobba för... 

Satan angriper magsäckens och sinnelagets Måne i den mest triviala verklighetsbild mänskligheten kan förfalla till - Oxen, materieidentifikationens, pengarnas och den homeostatiska kroppsbalansens tecken - och Satan är därför ytterst en kraft för det goda, trots att dess budskap är ren och skär ondska: Djävulens eviga viskning i örat att är att sälja sin själ för lite av det materiella goda, Reinfeldt framför Djävulens budskap när han viftar med ett femte jobbskatteavdrag alltmedan landets gemensamma tillgångar och goda kvaliteter förfaller mer och mer då självtjänandets är det ledande temat.

Både Nya Moderaterna och dess första partiledare har självtjänandets och vinstintressets tecken Jungfrun som det ledande/stigande tecknet. Man kan kalla Jungfrun för en intensifiering av den materialistiska men rätt loja Oxen. Oxen är på det hela taget nöjd med vad den här pga. sin identifikation med det kroppsliga. Jungfrun har hamnat i ett skevt, negativt läge till Jordelementet och förstår ännu inte att problemet inte ligger i MER MATERIA, MER VINST, utan i att man här nått det stadium då synden och olyckan börjar manifestera sig och att det är dags att ändra sin förståelsehorisont, höja sig upp från mätbarhetens domän och det kalkylerande sinnelaget.

Det har tagit bloggaren sin lilla tid att förstå vad som troligen menas med Månens eller sinnelagets "upphöjelse" i Oxens tredje grad. Det är Algol eller Satan som via sina förledande viskningar och frestande löften - fast ibland genom olyckor och problem - söker väcka människan ur sin blinda (sovande) identifikation med pengar och materialistiska synsätt. Men inte som ondskans hantlangare Fredrik Reinfeldt i "Det sovande folket" menade, ett uppvaknande från "passivt bidragsberoende" i en socialdemokratisk välfärdsstat och till arbetslinjen - uttrycket för en neurotisk människa som slagit knut på sig själv och tror livets mening är att skapa mer och mer vinst. 

Reinfeldt beskriver i själva verket bara Oxens rörelse till Jungfrun - till den ständigt arbetande och likväl alltid missnöjda materialisten som inte längre trivs med sitt kroppsliga liv, som en Oxe, utan kallhjärtat kalkylerar med allt och alla för att förbättra lönsamheten. Det är, som vi sett, ett misstag eftersom man måste höja insatsen i Jungfrun och inte bara tro att MER materia ska göra susen mot den kroniska oförmågan att passa in tycks utmärkande för det här solitära tecknet. "Ensam" och "oskyddad" - dvs. sårbar - är gamla nyckelord för stjärnan Spica i den sädeskärve Jungfrun håller i sin vänstra - sinistra - hand. 

(Den negativa polariteten anses "vänstervriden" - sinister på latin - vilket innebär kontraproduktiv. Det är därför en paradox att de som klagar på "tärande" och "olönsamma" människor i verkliga livet är de som skapar problem genom att propsa på en lägre verklighetsnivå än mänskligheten är destinerad att nå.)

Det är på grund av Nya Moderaterna därför vi har Stockholms gator fyllda av olyckliga människor som jobbar morgon, middag, kväll för att förbättra sin status och sina mätvärden på pappret. Notera hur ensamma (sociofobiska) alla är: de ränner runt och jobbar enbart mot sina individuella mätinstrument (på gymmet eller på överarmen) som berättar dem hur väl DE MÄTER mot Satans idealbild. 

Dessa är människor som fångats av Jungfruns onda baksida även om de själva astrologiskt saknar betoning på detta tecken. De blir, var till mans, lite av den negativa rasisten som skiljer på magra och feta och t.o.m. (som många borgerliga politiker) föreslår straff för dem som inte passar in i deras egen mätbarhetsneuros. Flygbolagen tänker seriöst på öka biljettpriset beroende på hur många kilo övervikt resenären har enligt deras rasistiska världsbild - penningtänkandet och vinsten som början på fiendskap och olycka mellan människor - exakt som Jungfruns "naturliga" sjätte hus noterar!

Vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith har noterat att dagens naturvetenskap bär tydligt sataniska drag och det är kvantfysiken som lockar fram sådana här urspårningar lite varstans i västsamhället. Sifferprecisionen håller på att ta död på den kompletta människan! Sen är det bara en tidsfråga innan nästa Hitler med rasutrotning på programmet stiger fram. 

Faktiskt, det är Hitler-vibbar lite varstans i det svenska samhället efter bara sju år av Reinfeldt-välde! Smiths påstående låter magstarkt, men jag föreslår "Science & Myth" - det här är en av västerlandets nu levande vassaste tänkare och mes lust monterar han ned Stephen Hawking-kosmologin i ett bokkapitel som borde bli en klassiker och en milstolpe ur västerlandets uppvaknande ur sin falska religion som enbart handlar om alltings mätbarhet - scientismen.

Är DETTA sanningen om Månens "upphöjelse" i Oxens tredje grad - att det är härifrån UPPVAKNANDET från sömnen utgår - fastän i den materiella sömnens egen symbol - då har astrologins västtradition helt korrumperat symboliken med sin förklaring att det oroliga sinnet (Månen, skiftande som tidvattnen) "lugnas" och "stabiliseras" i Oxens tecken. Jag trodde länge att sådan var tanken, men om man ser Satan som Åklagaren och att "Gud har ett problem med allt kött"


Inte ens det kulturella u-landet Sverige saknar motivet med Jesus som gör upp med den kapitalistiska mentaliteten - Jesus som en satan som söker väcka menigheten till insikt om hur i grunden skevt samhället blivit. Här är den berömda scenen i en gammal kyrkomålning från Gotland.

*****
*****
*****


Jungfruns symbol har fått mer uppmärksamhet än någon annan på den här bloggen - och i allmänhet negativ. Inte för att jag hade någon åsikt om den här jag startade den för 4½ år sedan utan för att tecknet utmärkt sig i flera negativa sammanhang, vid flera kvantitativa tester. Bl.a. finns en liten men tydlig överrepresentation av Månen i Jungfrun i horoskopen för brottsdömda, och moderata politiker upprepar naturligtvis samma månplacering.

I så måtto kan man säga att astrologin AUTOMATISKT realiserat den arketypiska läran om Jungfrun som "olyckans" och "fiendskapens" zon och dessutom blir den grekiska myten om Persefone som rövas bort av Hades från det åkerfält hon odlar för att säkra sin egen vinst mer begriplig. Den som brukar (utnyttjar) åkern för att öka sin vinst är uppenbarligen den som tagit Oxen ett steg för långt. Venus eller "samklang" härskar i Oxen och förklarar kreaturet som bara är vad det är. Men Persefone är inte nöjd med vad hennes mor har givit henne utan hon vill "förbättra lönsamheten". 

Och gissa vad? Jo, Venus "faller" handlöst i Jungfruns tecken, faller ner till det stadium där Hades våldtar och smutsar Jungfrun - den rena och orörda (och smarta men näriga lilla flicksnärtan). I den här dramatiska "kortslutningen" av Venus, som också är tvåsamhet, från Oxens enkelhet till Jungfrun, har vi en annan del av zodiakens komplexa berättelse - Jungfrun väljer hellre ensamhet och antisocialt beteende för att hon sätter sin "fallna Venus" i högsätet: det är viktigare för en Jungfru att söka förbättra sin vinst, om det så innebär att sälja ut sin kropp till allmän beskådan, sina barns skolgång för att vinsten är viktigare eller sin egen möjlighet till god vård på gamla dagar. 

Så korttänkt är Merkurius intellekt när den sjunker ner i Jordelementet och tappar bort budskapet det hade med sig. Ett budskap Jesus aldrig glömde eftersom han hade ett absolut rent sinne som lät Merkurius - ängeln eller budbäraren - verka fritt.

Och ändå... Det är i Jungfruns tecken Merkurius har den unikt dubbla funktionen av dels intellektet i negativt, världsligt eller inskränkt nyttoinriktat ("utiliarian") härskarläge och samtidigt kallas "upphöjd". Den här paradoxen, hur en simpel "gatsmart" och nyttooriktad Merkurius skulle kunna vara "upphöjd", om man med det senare avser ett ideal. Återigen språkförbistring mellan antiken och vår moderna tid! Merkurius "upphöjelse" är något helt annat än dess härskarläge i Jungfrun.

Som rörlig och lätt härskare över Jordelementet är Merkurius enbart ett praktiskt, skarpt och kalkylerande intellekt, hyperkritiskt och negativt i avsaknad av annan ledstjärna än just den nedbrytande analysen, den separerande och segregrande tendensen.

Den har jag just upplevt hos en optiker som mätte in läsglasögon, så individuella anpassade att de är helt handikappande, långt värre än det billiga skräp jag köpt på varuhuset för 80 kronor (en bråkdel av vad de här kostade). Jag återvände raskt till de gamla som, fast inte exakt lika hård slipade, räcker gott för bokläsning och där inte rummet försvinner i sudd bortom en halvmeter... Optik, så typiskt Jungfruns princip när den gått vilse i precision för precisionens egen skull. Den stackars kvinnliga optikern besannade exakt bloggens misstanke om att Jungfrun verkligen inte ser skogen eftersom hon är så intresserad av de enskilda trädens skärpa.

Men Merkurius "upphöjelse" är alltså något helt annat. Och det ger oss möjligheten att avsluta inlägget med ett gott budskap: Jungfrun har också en positiv funktion som den tidiga kristendomen, kanske med astrologisk kunskap, infogade i berättelsen om Jesus födelse. 

"Guds son" ÄR ängeln (ta-ta!) men behövde tydligen en jordisk moder för att kunna anta en biologisk kropp att klä sig i för att utföra sin livsuppgift (vilket Jesus soltecken nu kan ha varit...) Marias jungfrufödelse är en av de kristna lärosatser de flesta idag fnyser åt, trots en och annan rapport från biologin om djurarter som faktiskt kan framskapa avkomma ur sig själva (be mig inte om detaljerna, jag läste om det för länge sedan).

Men se Merkurius som symbolen för "Guds son". Då blir plötsligt jungfrufödelsen logisk utifrån det astrologiska systemet: Venus eller kärlekens fall ner i Jungfrun, tecknet som undanber sig relationer för att hon i evigheters evighet jobbar med temat "min renhet", motsvarar en kvinna som ännu inte känt någon man men som ändå blir mor eftersom Merkurius "upphöjs" - det är som förnuftsprincipen (logos) Merkurius är "Ordet som blev kropp" (enligt Johannesevangeliet).

För Jungfrun som "renhet" som tidlöst motiv, se en sunkig version i Jungfruascendenten Fredrik Reinfeldts osannolika förmåga att ducka för smuts och hålla sig "oskyldig" medan hans folk faller som furor i olika skandaler eller lämnar honom - han markerar uppenbarligen i närkretsen att hans högsta prioritet är hans egen karriär. Bloggen har argumenterat att det är naturliga illgöraren Mars stigande i Jungfrun i öster som bidrar till en sämre "läsart" av tecknet i detta fall.


Således: nedvärderingen av könsumgängets Venus i Jungfrun för att bevara den egna "renheten" innebär i ett och samma tecken samtidigt Merkurius "upphöjelse. En högre intellektuell princip har möjlighet att födas enbart genom en som bevarar sin "renhet".

Det här ska inte bara fattas symboliskt. Jämför med idrottsmyten att undvika sex med partnern kvällen före en viktig tävling. Merkurius är nämligen den högre, rationella själen, och den som klipper kontakten med sin DIRIGENT genom att sänka sig ner till enbart en "livsnjutares" nivå - som glassreklamen numera söker sälja in varumärket Magnum sedan anspelningen på ren egoism, "Jag och min Magnum", blivit utnött.

Idrottsmyten hävdar alltså att kroppens muskeltonus slappar till sig genom sex före en tävling, kroppen är tillfredsställd och presterar sämre på tävlingsdagen. Merkurius - den högre själen - fordonets herre har förlorat kontrollen över sin körsven som är det låga sinnet (Månen) och Månens kontakt med de fem kroppsliga sinnena. Hela det fysisk-andliga systemet kollapsar av sex kvällen före en tävling - i den måtto man ställt upp i tävlingen för att vinna!

De som läst Bhagadvad Gita som förr distribuerades fritt på gator och torg (åtminstone i Stockholm) av den då livaktiga Hare Krishna-rörelsen (bhakti-eller hängivenhetsgrenen av indisk filosofi), kan ha sett den här illustrationen som troget återger den indiska Samkhyafilosofins syn på kroppens olika segment - alla tydligt korrelerade med astrologins planetära principer.



De fem hästarna är de oroliga sinnena - människor som springer på varje sinnesimpuls utan att överhuvudtaget koordinera intrycken. Körsven som håller i tömmarna är manas (sinnet eller Månen), där den något mer begåvade individen avstämmer olika sinnesdata med varandra.

Men verklig förmåga till beräkning kommer först när ekipagets ryttare (längst bak i vagnen) har inflytande över kroppsfordonets resa. Resenären har många namn men i det här sammanhanget gäller buddhi (intellekt eller Merkurius).

Nu råkar Buddhi också användas som synonym för Purusha eller Guds kosmiska gestalt, den judisk mystik tradition kallar den himmelska Adam eller Adam Kadmon. Och det är den Himmelska Människan som är Guds son. Således: in i den perfekt rena kroppen kan den Himmelska Människan - arketypmänniskan med dess kunskap om den här artens väg - födas! 

Jungfrufödelsen bekräftas således även i indisk filosofisk tradition, förutsatt att man ser det positiva Jungfruns tecken via sin extrema negativitet är till för att locka fram. Jämför nu med vad moderater som jobbar runt som dårar i Stockholm "renar" sina kroppar i för syfte? 

De är smått sorgliga i sin reinfeldtska blindhet för de är sekulära och religiöst indifferenta och förstår inte längre den bisarra driftkraft som verkar genom dem. Möjligen renar de sig - men för ovärdiga motiv - för att behaga en nazilägerschef som kräver "fitness"-tänk av sina anställda! Eller ännu värre: de onanerar på öppen gata - joggar runt utan att skämmas, eller svettas loss på gymmet. För sig själva inför andra illustrerar de då "renhet för renhetens skull". Och det är riktigt improduktivt, riktigt självinkrökt! "Kött" kommer aldrig att få del av "Himmelriket" (som till att börja med är ett medvetandetillstånd, uppnåeligt även här på jorden). Merkurius blev Kött, men inte för att stanna där permanent utan för att upphöja sinnet (Månen).

"Om Människosonen blir upphöjd kommer han att dra alla människor till sig" (Joh 12:32, fritt översatt).

Notera hur "alla" eller massorna i astrologin betecknas av just Månen. Människosonen - vårt kollektiva och högre och bättre Jag - som talade genom Jesus - önskar precis som den här bloggens kanske första citat från Platon höja det sublunära eller fallna sinnet (Månen, manas) upp mot Merkurius eller den rationella själens tankenivå. 

Det är i BUDDHI, i Intellektet eller Kristus alla delar identitet och utgör artens väsen. Det är som EN MÄNSKLIGHET, ett tajt integrerat SuperMedvetande vi en dag kommer att lämna planeten Jorden för att vandra vidare i evigheten på väg mot nya äventyr - kanske som en skapargud i vår egen rätt.

Detta vill inte Fan eller Pan medge, ni vet, tönten med kåtslag som har bockfötter (Satan under sin förklädnad från frestare för dem som ännu inte förmår uppleva skillnaden mellan att bara vara ett djur och att vara människa). Därav sekularismens och konsumismens våldtäkt på våra sinnen (Månen) dygnet runt i hela våra köpstarka liv. 

Nu duger t.o.m. bögar att kränga prylar till, för att inte tala om att redan småbarn ska drivas in i inskränkt konsumtionsmentalitet. Psykologins teser om PRÄGLING används av dem som söker bränna in varumärken som McDonalds i själva ryggmärgen på småbarn. Nu splittrade presidentfamiljen Reinfeldt har haft en hel del med McDonalds att göra, tydligen.

När bloggen startade var inte bloggaren själv medveten om det, men hans Måne (manas) i Tvillingarna, dvs. baserad på Merkurius (buddhi) och Merkurius i femte huset för individuation är en viktigare förklaring till den riktning bloggen tagit än man först kan tro. Bloggen är helt enkelt hur Ordet skulle låta om det var en astrologi med allmän nyfikenhet på livet.

Men om man blir en kroppsfetischist som moderaterna i synnerhet verkar vara, då har vi nått det mentala förfall som drev en man som Adolf Hitler, inte heller han med Jungfrun aktiv i horoskopet men ändå uppfylld av galna föreställningar om orena och rena folk. För den sorgliga berättelsen, se gårdagens inlägg om sekulära och orena judar i svensk nutid - sådana som juden Jesus stormade mot utanför tempelgården utifrån riktlinjerna inom hans rörelse: Hat, evigt hat mot Hatets/Satans barn.
Se även: Ett litet jesus-scoop 
När den kristna bibelns Jesus säger att man ska vända andra kinden till - under alla omständigheter! - då har vi mycket möjligt med ren historieförfalskning att göra. Dödahavsrullarnas handlingsprogram och tre röda skynken (Satans tre nät) förklarar så mycket bättre Jesus märkliga beteende i vissa centrala bibelberättelser!




Så här, som i Aftonbladet, ser svenska högermediers enda budskap ut numera, ett rätt talande förfall jämfört med den ambitionsnivå Jesus satt för människans intellektuella utveckling.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det var ju en intressant utläggning, men jag vet inte om jag köper allt i den, om uttrycket tillåtes...:-)
Det där med att det ska vara samma tänkande som ligger bakom myten om jungfrufödsel som det där med myten om att undvika sex före en idrottsprestation t ex. Låter lite väl sökt. Den myten gäller ju bara män, eftersom förklaringen sägs vara att själva tömningen skulle dränera dem på kraft. Om det ligger något i det är ju inte jag människa att avgöra, men jag skulle gissa att det bara är båg.

Apropå att det där med uppmaningen att vända andra kinden till så tror jag betydligt mer på att det är äkta än vad historien med jungfrufödseln är. Den senare är en del av den efterföljande mytbildningen kring Jesus, för att förstärka det hela och övertyga om att han var den väntade Messias. Men uppmaningen att vända andra kinden till är fullständigt logisk utifrån ett karmiskt perspektiv. För att utjämna karma behövs att inte ny vrede alstras gentemot en antagonist, för då snurrar hjulet - den onda cirkeln - bara på, med vedergällning på vedergällning, på vedergällning...
Historien med månglarna i templet däremot - om den är sann, vilket man gärna vill tro :-) - är en annan sak. Det var berättigad vrede - helig vrede om man så vill - som Jesus riktade, inte mot _en enskild individ_ utan mot en _företeelse_ som var fel.
Så det är skillnad på vrede och vrede kan man säga... påbudet om att vända andra kinden till innebär inte (som säkert många tror) att en rättskaffens människa ska gå omkring som en lallande fåne och glatt ta vilken skit som helst, utan att man inte ska gå omkring och bära på agg och bitterhet i sitt sinne.
S

Seaward sa...

Jag säger inte att det är samma tänkande bakom båda de nämnda uttrycken. Bästsäljande idéhistorikern (och astrologen) Richard Tarnas trycker hårt på arketypens MULTIVALENS. Grundprincipen kan attrahera och hålla många sinsemellan motsägelsefulla betydelser, just för att en arketyp inte är som Jungfru - slav under antingen-eller-tänkandet som t.ex. så tydligt syns i tecknets dragning mot diskriminering.

I stycket om den obefläckade avlelsen är det en helt annan Jungfru, om du så vill, som diskuteras än den vinstlystna typ som stiger som Nya Moderaternas signum eller utmärker sig som ett mörkt och drivet sinnelag (Månen) bland de 400 brottsdömda horoskopen. Det finns många boningar i Faderns hus och förvirrande nog bär flera stycken samma namn. För att se skillnaden måste anden vara med.
Det intressanta nya spåret som inlägget föreslår är SAMTIDIGHETEN i Venus depression och Merkurius upphöjelse. Där är den obefläckade avlelsen. Detta kan inte begripas i två dimensioner eller som en linje mellan två punkter och allra minst genom att försök att paralleller till andra ”typiska” yttringar av Jungfrun.

Det är alltså fel ingång att hålla ”JUNGFRU” som konstant utan att vilja spräcka kärilet och följa den egentliga diskussionen. Ett, om man så vill, hämmat beteende som stämmer exakt med ditt soltecken Jungfrun! Det är din ledande arketyp som söker bevara sin renhet men som hindrar dig från att följa med, vilket samtidigt visar att Ordet inte är inkarnerat i dig (ännu). Ordet respekterar inte Formen (Saturnus) – Jesus lämnade åt fariseerna att putsa kärlens utsidor.

Hur pass nydanande han var jämfört med Dödahavsrullarnas författare, det tror jag inte forskningen kommer att röra vid ännu på ett halvt århundrade. Messias var given rätten att ändra statuter enligt rullarna, men då uppstår frågan om rörelsen erkände Jesus som Messias eller om han bara var en Maskil (en Lärare), en av många som drog runt på dammiga vägar och värvade soldater till Rättfärdighetens krig.
Karma-yoga låter en Guds krigare dräpa utan att ådra sig negativ karma.

Deepak Chopra har skrivit och talat mycket om detta förhållningssätt till sin kropp och dess handlingar. En bödel i statens tjänst skulle annars samla tungt karma, men i den mån han enbart är ett instrument lastas han inte för alla de mord han begår... Dödahavsrullarna innehåller noggrannare instruktioner om när man ska älska och när man ska hata än jag redovisar. Läser du dem så kommer du att se nya ställen där den nytestamentlige Jesus får en bakgrund till sitt handlande.

T.o.m. upptäckten vid brunnen och kvinnan som talar om smulorna att han har en vidare, mer ”global” uppgift än att värva ”Israels barn”, har sin förlaga i Dödahavsrullarnas instruktioner för ett nytt handlingsprogram i den Yttersta tiden (som föregår det heliga och blodiga kriget mot Satans barn – romarna). Jag är benägen att med skeptiker tro att mer än man kan tro dessa skenbart historiska episoder är litterär fiktion. Det är i själva verket en senare generations esséer som fiktionaliserar sina lärosatser och låter den litterära Jesus ”agera ut” rörelsens Ljus-Mörker-doktrin - Kärlek/Hat.

Även den grekiska filosofin ägde tanken om dessa två kosmiska principer och bloggen har diskuterat behovet av både Hatets Vädur (Mars) och kärlekens Våg (Venus) i den kosmiska världsprocessen. Försöker man blunda för den ena av dessa förstår man inget av Guds handlande i evigheten. Ditt argument för andra kinden till, stämmer, men Dödahavsrullarna menar att det finns situationer då man ska ”odla hatet i tysthet” och på ytan verka spela med. Det motsvarar Jesus rättesnören att vända andra kinden till, eller gå dubbla sträckan som slav och bära romarens bördor. Eller, som Jesus arresterad och anklagad, vägra att ens tala till sitt försvar. Där odlar han hatet i en ”tystnadens ande” som Dödahavsrullarna säger. Mycket av detta fanns i länken från 2009 om ”lilla jesus-scoopet”.

Anonym sa...

Det verkar som om du missförstod min invänding. Att ett teckens arketyp kan ha "multivalens" och synbarligen motsägelsefulla yttringar, det kan jag faktiskt förstå, så jungfru jag är. Den vinstlystna eller hälsofanatiska typen av jungfru var det öht inte tal om i min kommentar, utan jag menade bara att jag inte ser någon koppling mellan idén om avhållsamhet för män före idrottstävlingar, och den obefläckade avelsen.

När det gäller utläggningen om hat och dess vara eller icke vara i religiösa sammanhang råder nog i stort sett konsensus mellan våra uppfattningar :-) Det du skriver på slutet verkar f ö stämma med något som står i en av Hahns böcker (har den inte själv så kan inte slå upp och kolla). Men jag minns att de frågade Anden om historien om äktenskapsbryterskan i Bibeln, och fick en snarlik förklaring till hans förtegenhet vid tillfället.
S

Seaward sa...

Venus som mättnad och komfort är en perfekt fiende till ett vaket Merkurius-intellekt, och idrottsmän behöver vara hungriga.

Gåtan med Venus "nedgradering" konjunkt med Merkurius "uppgradering" visar att celibatet (eller jungfruskap) befordrar den högre själsliga principens födelse i köttet (jordelementet).

Ett fortsatt undertryckande av Venus krävs sedan för att Merkurius åter ska kunna höja sig UR köttet. Jungfrun är på sätt och vis "död" - arketypen en spelplan för själens Intention. Jungfrun är död formalia, men i den nya teorin om fall/upphöjelse spårar jag bara vad som kan vara en nedlagd tanke från första början med det babyloniska schemat. Det var dock de persiska magerna som var de första att hylla den nyfödde kungen i krubban och Thomas McEvilley menar att det finns spår från tvåflodslandet på att reinkarnationen (ordets tillblivelse i en kropp) var känd även där (föga förvånande med tanke på närheten till Indien - rötterna till själavandringsläran kan ligga hos shamanfolk enligt klassicisten Peter Kingsley och i så fall har tanken vandrat ner norrifrån både till Indien och till Sumerien.)

Jag medger att dessa är svåra ting och eftersom jag skriver det Ordet inspirerar mig att skriva tar det ofta lite tid innan jag själv fattar vad som kommit på pränt. Vore väl konstigt om inte gåtorna var än svårare för människor som inte ens lever företrädesvis "i det blå"!
:-)

(Detta är inte skryt, jag refererar till mitt horoskop och sammanhanget mellan Merkurius, Måne och Sol i Luft i Eldhus. Jag skriver inte dessa inlägg, utifrån en tidningsrubrik och horoskopet kommer impulserna som sedan bara händerna behöver knacka ned. Det är en gåtfull känsla att bara sitta och se någon annan skriva. "Jag" bara observerar.

Ibland havererar processen kanske för att själssegementen inte samverkar bra den dagen eller i anslutning till det ämnet - eller pga. matförgiftning. Utöver cirka 3800 publicerade har 300 skrotats och några få, 3-4 stycken, tagits bort i efterhand.)

Anonym sa...

Det är säkert just det där med inspirationen från Ordet som gör den här bloggen så intressant att läsa...
Och lite, lite grand av det du beskriver tror jag att jag upplevde själv igår, när jag skrev andra stycket i kommentaren. Jag behövde inte fundera på hur jag skulle formulera det, utan plötsligt bara kom det, jag var som en sekreterare som tog diktamen. :-)

Seaward sa...

Diktamen är rätta ordet - och där är ju Jungfruns Merkurius (Nebu) igen, Lejonets högra hand som konkretiserar chefens lösliga vision och förbättrar dennes dåliga handstil ! (Det har sagts att lejonet har dålig handstil, och minsann var några av de värsta krumerlurskribblare jag sett födda i sideriskt Lejon. Dock var båda mycket eftertänksamma och det var bara "handarbetet" som inte motsvarade tenkens pregnans. Men man kanske inte ska göra för mycket av bara två fall...)

Anonym sa...

Nej det är nog sant, det sista, för jag har alltid haft en dålig handstil :-) Har alltid haft svårt att skriva rakt och jämnt (och sakta och noga) och gillar ö h t inte att skriva för hand. Gud vare tack och lov för tangentbordet!
(Kanske man i mitt fall ska skylla på mars och saturnus inblandning med med merkurius... och så har vi ju Rahu också :-))
S