Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 28 juli 2013

New York Times bästsäljande bok sommaren 2013

Via en kort artikel i DN av typen dum-underhållning som fokuserar nyhetens minst viktiga men mer publikfriande aspekt, upptäcker jag hur rätt i tiden den här bloggens fyra åtföljande, Dödahavsrulle-influerade inläggen hamnade.

En amerikansk religionshistoriker har den här sommaren innehaft New York Times förstaplacering över bästsäljande böcker, och ämnet var just den militant-nationalistiska Jesus som den här bloggen berörde.

Zealot: The Life and Times Of Jesus of Nazareth.


Bokens publiceringsdatum var den 17 juli 2013 (bäst notera direkt - Amazon är hemska på att tappa kontrollen på när böcker kommit ut och börjar snart ange publiceringsdatum för senare tryckningar eller nyutgåvor).

Om nu mitt första inköp av Dödahavsrullarna gav ett bokhoroskop som väl tecknade rörelsens puritanism, vad ska då inte det här horoskopet berätta om "seloten" eller "ivraren" Jesus?

Utifrån ren konvention väljer jag Greenwich koordinater när det gäller en global publicering och midnatt för publiceringsdygnet.




Fiskarnas tecken stiger i öster. Jesus påbörjade sin publika karriär med tillropet till fiskarna, "Kom så ska jag göra er till människofiskare istället" och så startade hela gängets värvningsturné. Dödahavsrullarna berättar att i Ändens tid måste alla med på tåget, "kvinnor och barn" också, och mycket riktigt hittar vi Nya testamentets Jesus i ivriga filosofiska samspråk med främmande kvinnor, något som knappast var kutym i den här trakten, vid den här tiden.

Jag vet inte exakt vad författaren Reza Aslan kommer att presentera för tes, men muslimer har i allmänt förstått den judiska forskaren Robert Eisenman bättre än stirriga kristna (västerlandet är psykotiskt sedan 11 september-dramat och går inte att tala rationellt med - vad sysslar NSA/USA med egentligen?).

Det är uppenbart att att "lejonet Aslan" (=Kristusanden) spinner vidare på Eisenmans insikt om att Jesusrörelsen existerade och verkade i en politisk kontext. Rörelsen ägde allt gemensamt och ingen behövde som i Reinfeldts själviska Sverige förnedras pga. den strukturella arbetslöshet som ingen kommer att ändra på eftersom den håller nere lönerna alltmedan Djävulens barn berikar sig till det yttersta.

Inget har med andra ord förändrats sedan antiken, men Jesus modersamfund hade löst problemet genom att starta en stat i staten, en kommunistisk infrastruktur där alla ställde upp för varandra om man delade visionen. Detta var dock inte nog för vissa mer militanta sinnen här betecknade "seloter" eller "glödheta ivrare". USA skulle naturligtvis kalla Jesus grupp separatistiska terrorister om Jesusrörelsen levt idag. En suspekt "cell" att hålla ögonen på via telekomspionage.

Månen i Jungfrun opponerar nästan gradexakt Fiskarna vilket påminner om att detta är diskrimineringens och separatismens tecken! Ja. Esséerna "diskriminerande" mot den övriga befolkningen, det "avfallna Israel" och vägrade befatta sig med den sekulära dyngmentalitet som den grekiska kulturen dragit in över landet (jfr amerikansk skräpunderhållning i världen idag och medvetslösa borgare som inte längre har någon politisk förståelse kvar av vilken värld de befinner sig i och bidrar till). Det är därför en mycket lämplig Måne i det tecken som är mest fixerat av alla att behålla "renheten" - puritanism.

Eftersom Fiskarna symboliserar villigheten att visselblåsa och offra sig personligen (martyrium) kan det inte förvåna att tecknet som ascendent har många onda krafter emot sig, många planeter antar skepnaden av "verksamma illgörare". Men Fiskarna har god tumme med just Månen i Jungfrun. Detta är en god Måne. Puritanismen är berättigad och återkommande läsare kan för stunden glömma hur kriminellt belastad Mån-Jungfrun visat sig vara. 

Med Fiskarna i öster gäller således INTE idén om ett vinstjagande och själviskt sinnelag. Däremot ser vi av bokhoroskopet att Mån-Jungfrun behåller samma rädsla för att skita ner sig med "utomstående" som är en olycklig aspekt av Moderaternas extremt diskriminerande horoskop. men bokhoroskopet ligger ljusår över det partihoroskopets unkna orientering mot självberikande! Här är Fiskarna, självuppoffringen i öster, inte Jungfruns självtjänande! Det må vara samma zodiaktecken i grunden, men dess yttringar kan vara bättre eller sämre.

Efter att ha sprutat ur mig fyra Dödahavsrulleinfluerade blogginlägg på raken var jag tvungen att i ett femte fråga vad det var för konstig dag. Det horoskopet är bara några dagar senare än det för boksläppet. Intressant nog fyllde Månen i Fiskarna samma funktion som Fiskascendenten i kartan här ovan! 

Och Fiskarnas härskare, filosofins och religionens Jupiter, ligger verkligen dissociativt till i horoskopet för boken om Jesus korta karriär som slutade med avrättning (martyrium)! Bokhoroskopet - med Fiskascendent och dess härskare som via dissociationen mellan Luft och Vatten skjuter den fysiska kroppen ifrån sig - passar mycket väl in bilden av Jesus som en budbärare (Tvillingarna/Merkurius) som lärde ut att man måste förkasta den lägre och irrationella Vattensjälen för att lära känna sig själv som ett Ljusets barn (eller söner). Och han gjorde det på det mest radikala sättet: lätt myndigheterna avrätta hans fysiska kropp. Lyckades hans andesjäl sedan återuppväcka en kliniskt död kropp. Det är där förnuftet tenderar att komma emellan...

Av Dödahavsrullarna framgår att gruppen internt kallade sig Ljusets barn (benei = söner), och det är egentligen märkligt att det bara är på ett enda ställe i Nya testamentet Jesus antyder vilken grupp han ser upp till:

Jesus svarade: ”Ännu en kort tid är ljuset bland er. Vandra medan ni har ljuset, så att mörkret inte övervinner er. Den som vandrar i mörkret vet inte vart han går. Tro på ljuset medan ni har ljuset, så att ni blir ljusets söner.” När Jesus hade sagt detta lämnade han dem och var försvunnen. (Joh. 12:35-36)

I frågan om "uppståndelse från de döda" innehåller bokhoroskopet visserligen en märklig indikation i åttonde dödshuset: dödens Saturnus upphöjd - ja till och med "abnormt" upphöjd via Drakhuvudet. Jag tänker inte försöka locka fram någon tolkning just nu. Vad jag ser av Amazon väljer författaren att berätta den rationalistiska historien om en man som dog men vars anhängare snart nog gudaförklarat honom - särskilt en urspårat missionär vid namn Paulus. 

Allt det här har, som sagt, historikern Robert Eisenman redan gått igenom i tjocka böcker, inte minst avtrycken i Paulus brev på stridigheter mellan honom och Jesus bror Jakob som tagit över ledarrollen i Jerusalem efter att storebrodern avrättades. Jakob ifrågasätter Paulus hopdiktade historia som han predikar för folk utanför landets gränser och att Paulus börjat tumma på de "judiska" sidorna tron. Paulus, som en slem försäljare, försöker sälja in sin produkt genom att urvattna den, göra den lite mer aptitlig...

Indisk astrologi har en tredelning av det stoff människan är vävd av och den finaste kvaliteten hos all materiell substans kallas Sattva. Det är bara Tvillingarna som representerar tankelivets Luftelement i dess sattviska tillstånd och det gör, enligt indierna, Tvillingarna till naturliga filosofer. Det märktes visserligen inte i bloggens "filosofgranskning" men å andra sidan bestod nästan alla 120 av av västerländska filosofer. Dessa kanske i sig är för tjockskalliga för att tydligt visa det indierna trodde sig veta om tillvarons subtila strukturer... 

Se även: Nytt studium av filosofins Jupiter (juli 2011)

Det är perspektivet av den indiska läran om de tre gunas (kvaliteterna) inte konstigt att en tid av intensiv betoning på kunskapens tecken Tvillingarna resulterar i en kaskad av Dödahavsrullerelaterade inlägg på den här bloggen och - som det visar sig - nyligen har gjort en bok om kunskapsförmedlaren Jesus till en amerikansk storsäljare. 

Att DN istället sitter och skriver om "Aslan-intervjun den sämsta på Fox någonsin" säger väl egentligen allt om det intellektuella förfallet i det här landet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förlåt, men du som är så väl studerad i religion, varför använder du inte "Jesus" riktiga namn? Han hette Jehoshuah ben Arion och namnet förvanksades vid första konciliet i Nicea... Bara en undran.

Mvh,

Seaward sa...

Inte korrekt. Det finns ingen originaltext bortom de grekiskspråkiga testamenten som visar hur "Jesus" namn stavades.

Den variant du visar hittar man ofta i okunnig new age-liknande litteratur, bland annat någon nykonstruerad form av esséism. Men fejken faller på eget grepp - du anför en gammalhebréisk form som inte längre användes på Jesus tid. Se wikipedia.