Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 29 mars 2013

Leo Lagercrantz & själar med potential

Det var en rätt otymplig diskussion av människorättskämpen Leo Lagercrantz horoskop jag förde i januari 2012. Ursäkten är väl att det inte går att sitta på två stolar samtidigt: astrologisk analys med dess många spelregler går knappast att göra till underhållande läsning.

Men det kanske går att förenkla resonemanget något, nu när  Lagercrantz återkommit till Carl Bilds oljesmuts, massmorden i Lundin Oils fotspår och den flata högerjournalistiken i samband därmed (AB).

I "dubbelinlägget" som började med ordet "ogooglebar" men övergick att diskutera Saturnus som själens form, återvände jag till den spännande frågan om planetens bakomliggande disponent som dess potential. Jag sade att t.ex. kombinationen av Saturnus och Jupiter i Skytten saknar utvecklingspotential eftersom gränsdragaren och formgivaren Saturnus ligger i expansionens tecken och expansionens herre Jupiter är står i sitt hemmaläge. Den expansiva Jupiter är helt aktualiserad och själens form (Saturnus) indikerar därför en höjdpunkt, ett fulländande, ett förverkligande av "lusten att tillväxa". 

Jag har funderat över några jämnåriga från den senaste kombinationen av Saturnus och Jupiter och noterat att ingen gått från klarhet till klarhet. Bland mina över 7.000 sparade horoskop hittar jag 124 stycken födda i denna tid. Men eftersom de stora ödesplaneterna ofta är bortträngda i horoskop för människor som lever det "lilla livet", upptagna av sina personliga göranden och låtanden, har jag svårt att se hur man kan forska i den här kombinationen. 

Mellan år 1900 och 2020 möts emellertid Saturnus och Jupiter i Skytten några gånger, och går man till föregående "subgeneration" finns en möjlighet värd att studera.

Range of search: 1.01.1900 - 1.01.2020
In steps of: 24h 0m
Search for...:
ju.sag & sa.sag


17.12.1900 -  5.01.1902
23.01.1960 -  1.02.1961
30.03.2019 - 22.04.2019
 6.11.2019 - 31.12.2019

Om nu kombinationen saknar "potential" att gå längre (Skytten representerar i sig den maximalt uppblåsta bubblan), då borde den här gruppen vara underrepresenterad bland Nobelpristagare - bloggen val för att studera astrologins eventuella verkan via de mest begåvade medlemmarna av den här arten. 

Tanken är enkelt: den som redan är aktualiserad vilar så att säga på sina lagrar. Det är bara de horoskop där en spänning råder mellan en planet och dess disponent där det finns en potential att förverkliga i detta liv. En "själslig form" som tränger på och söker sitt förverkligande. (Notera att resonemanget utgår från Skyttens arketyp - tillväxtens, framgångens eller expansionens urbild.)

Innan jag granskar alla 500+ Nobelpristagare måste jag, tillhörig en grupp födslar just innan sub-generationen "23.01.1960-1.02.1961", medge att det egna livet regredierat om man bara beskriver det formellt (saturniskt) i termer av karriär, status (eller i mitt fall med en sjundehusplacerad Saturnus, i termer av äktenskap). Detta är helt i linje med hur jag i "ogooglebar" beskrev en Saturnus i Skytten disponerad av en Jupiter som låg ett steg efter sitt manifesta uttryck, i dödens Skorpion. 

Sannerligen, alla mina relationer varit kortlivade! Ingen har nått ens tre år. Redan Liemannen (Saturnus) i 7e huset hotar med partnerns frånfälle (eller skilsmässa), men när husets ägare disponeras från Skorpionens tecken, måste symboliken rimligen anses akut!

Negativa tecken, som Skorpionen, betraktas som sinistra eller vänstervridna i astrologin (ingen politisk konnotation!) - de "skruvar sig neråt" eller begår syndafallet. Därför tillhör bloggaren en sub-generation där "själens form" bär på en potentiellt regressiv rörelse! 

Faktorer som var manifesta i födelsen förväntas avta eller tyna bort, och i det här fallet då särskilt på äldre år (Saturnus = ålderdomens signifikator). Att födas i ett åldersdiskriminerande land som Sverige och i en tid när marknadsliberalismen dömer ut folk redan vid 40 eftersom de då medför alltför höga lönekostnader för den onda företagen, det är naturligtvis ingen höjdare, om man har den här typen av signatur i sin födelsekarta! 

Mycket av bloggens politiserande sen Reinfeldt vid valet 2010 fortsatte hålla greppet om "det sovande folket" (som han, tydligen med viss rätt, kallat svenskarna), kan återföras på just denna potentiellt regressiva Saturnus. Vissa skulle kanske tala om "griniga gamla gubbar", men i det här fallet dubbelt så:

Inte bara den melankoliska Saturnus - det glädjelösa åldrandet - utan också en Jupiter som söker pusha dödens tema! Inte underligt att Helvetet är ett så populärt ord på bloggen! Jupiter ligger dessutom just under den västra horisonten i Fiendens hus. Denna fiende kan ur den filosofiska Jupiters perspektiv knappast vara någon annan än Djävulen, en återkommande figur i dessa inlägg! (Bör tillägga att jag inte är någon miserabel typ - den som söker leva det filosofiska livet är alltid lyckliga, i linjen med filosofins och religionens planet Jupiters grundnatur. Det är bara det att lyckan inte längre är avhängig materiella förhållanden.)

*****

Allmänt är den negativa potential Saturnus i Skytten disponerad från en Jupiter i Skorpionen tecknar - sinnebilden av individer som är pre-destinerade att falla ner från en uppblåst bubbla. Det är fallet som, som bäst, väcker den filosofiska sidan! Skytten/Jupiter är en obotlig optimist och synbarligen oförmögen att ta hinder och problem i beaktande, och det är därför Tobias Billström med sitt starkt Skytt-betonade horoskop är livsfarlig som migrationsminister, Skytten är helt okänslig för de problem som Skorpionen - flyktingar - slåss för sitt liv mot.

Potentialen till regression ligger alltså i att Själens form (Saturnus) startar i ett lyckligt tecken, Skytten är kanske det allra lyckligaste och bekymmersfriaste av dem alla (Jupiter/Jove = jovialisk). Men från Eldens relativa frihet och rena intelligens börjar disponenten Jupiter i Skorpionen genast underminera livsödet. 

Den negativa potentialen tycks antyda att själen redan vid födelsen har en "vilja" att vända åter till dödsskuggans dal. Ännu ett syndafall från Himmelen, ännu en återfödelse! Notera att det två stora planeterna här tecknar fallet från Eld till Vatten. Från ren intelligens till den fördunklade avbilden i djupa Vatten.

(En synsk bekant sprätte vid något tillfälle ur sig ett impulsivt uttalande, hon "såg" att jag hade ytterligare en återfödelse som människa kvar. På vilka grunder hon sade detta kan väl ingen utröna. Trovärdigheten minska eftersom synskheten är blandad med mycket personlig smuts vilket uttrycker sig som vanföreställningar kring den egna situationen. När det gäller andras belägenhet i nuet eller i framtiden har hon korrekt förutsagt flera händelser. Hon förutsåg en benskada som ännu låg flera år in i min framtid.)



En lång inledning som leder fram till iakttagelsen att också Leo Lagercrantz har en himmel med samma negativa potential, dvs. samma tendens att vakna upp från en liberal eller frihetlig Skytt-bubbla där allt är utmärkt, och upptäcka våndorna i Skorpionen - där aktiva syndare, som Skorpionascendenten Carl Bildt driver sitt mörka spel och dit före detta syndare förvisas - när det blir tid att återbetala gamla skulder från tidigare liv.

Skillnaden mellan Lagercrantz och bloggaren är dock avsevärd och "sent ska syndaren vakna" skulle ha kunnat vara tillämplig på undertecknad eftersom det är Saturnus (ålderdomen) som beskriver denna botten som går ur eller denna drunkningsdöd eller denna påminnelse om vår dödlighet. (Jag höll faktiskt på att drunkna den 15 maj 2005 på småtimmarna, och detta tillbud framkallade en nära döden-upplevelse där inte mindre än tre egyptiska präster - utan peruker eftersom de tydligen inte längre var i tjänst - kom för att hämta mig där jag låg djupt ner i vattnet med en tung ytterrock efter att ha gått i sömnen (!) över en kajkant.

Det här tillbudet stämmer fånigt väl med Liemannen Saturnus ägd av Jupiter i skorpioniska Vatten. Min första upproriska tanke till prästerna  under vatten var just, "Men snälla! Vatteninvigningen har jag ju redan gjort! (I ett tidigare liv i Egypten.)" Reaktionen kom så direkt att det var min själ som talade direkt - den mindes vad inte jag idag minns eftersom egot sällan är rent nog för att fungera som villigt verktyg åt den Verkliga Människan som bor i kroppen.

När det gick upp för mig hur nära döden jag varit ser man snart en ökning av bokinköpen - tillbudet väckte först min filosofiska ådra som blivit helt korrumperad under fem år av verklighetsfrånvända klippare i IT-branschen. Och med ett återupplivat intresse för astrologin dröjde det inte länge innan jag mottog de två "blå drömmarna" jag tidigare redogjort för och vilka invigde mig i den sideriska zodiaken, en hemlighet som västerlandet av på grund av det stora världsödet inte längre har rätt att känna till. Den västerländska astrologins ignorans motsvarar exakt hela den västerländska självlögnen.

Leo Lagercrantz har sin "potentiella regression" kopplat inte till senkomlingen Saturnus utan direkt till Månen och Merkurius. de två första planeterna på människans livsväg. Han bör därför redan i unga år ha börjat visa problembarnets tecken. En nej-sägare som skorpioniskt började invända sig mot missförhållanden och kanske t.o.m. en tendens att vilja peta hål på omvärldens självbelåtna Skytt-bubbla (vi talar här om arketypen Skyttens sämre uttryck, klipparen, chanstagaren, folk som lever på hoppet). 

Nu var faktiskt bloggaren exakt ett sånt här pain-in-the-ass redan som ung - snar att invända sig mot vuxenvärlden och påvisa missförhållanden, och Saturnus står i nästan exakt opposition med hans ascendent (personliga utblick). Och med Månen på ascendenten är budskapet därför påfallande likt det man ser i Lagercrantz månhoroskop. Skytten som "global klippare" får här mothugg från  disponenten i Skorpionen.

Men Lagercrantz har den bästa möjliga position att verkligen likt Offerlammet rena världen från dess synder, för hans Jupiter har parkerat sig i månhoroskopets tolfte hus som "försaka världen (för att återvinna sin själ)". Det är kanske inte lika vasst som Jesus som i dessa påsktider gjorde det mest skrämmande, släppte greppet om sin egen individualitet för att vinna den makt över liv och död som bara en människa som upphöjs till gudens nivå kan ha. Den stolta LEO (Lejonet) där den själsliga individualiteten är så viktig, kommer att nå SCORPIUS (Skorpionen) där allt man berömda sig om att vara måste överges för att själen ska kunna återupptas i Himmelen.

I en så kompromisslöst skarp artikel som Lagercrantz senaste, med udden riktad mot den svenska journalistkåren (eller stora delar av den), är det inte utan att man ser detta "offer av världens smicker" (12e huset) i syfte att hålla både sinne (Månen) och intellekt (Merkurius) på kurs och i harmoni med Sanningens ande, som för Jesus och hans judiska modersamfund Ebioniterna var det absolut viktigaste i en människas liv.

Efter en serie inlägg där Chandra lagna-horoskop närstuderats på jakt efter det kollektiva sinne som astrologin ser skifta allt som Månen går från station till station, är det intressant att se hur rätt orienterat denna födelsehimmel är.

Skytten i öster har Solen och Mars med sig som verksamma välgörare. Detta säger något om Jupiters kraft att förädla - båda dessa eldplaneter är i indisk astrologi essentiella problemhärdar eller illgörare. Hur Solen, som också kallas "jiva-atmans", den levande själens signifikator kan vara essentiellt ond har troligen en filosofisk botten. Astrologins Sol beskriver på individnivå i själva verket en utsänd solstråle in i detta kosmiska mörker som är vår värld av tid och rum. Eftersom detta är ett annat sätt att beskriva syndafallet är den identitet som den "levande själen i världen" bygger upp genom ett ego och egots rapporter om en omgivande miljö från början till slut ett falsarium och därför av ondo. 

Astrologins horoskopställande handlar alltså från början till slut om att söka klargöra exakt hur förblindad eller bedövad den fallna själen är! Inte konstigt att indisk astrologi ter sig dyster jämfört med den falska västvariant som söker blåsa upp individens ego tills dess att "min sanning är viktigast för mig" leder västerlandet till dess oundvikliga civilisationskrasch. Det är ingen slump att västastrologin snöat in på Väduren (ego) = vårdagjämningen. Här ser vi roten till européernas ondska, korttänkthet och subjektivism - och inte minst vilja att kriga och döda andra för att tillgodose det egna egots behov, på individnivå eller kollektivt. 

Att Solen kallas "upphöjd" i Väduren, ska därför inte automatiskt betraktas som något mer än att Vädurens passionerade Eld-natur och krigiska framåtanda är precis det medium varigenom den beslöjade Solen som bäst kan uttrycka sig i sin förvärldsligade och fallna natur. Mot sig har Solen en likaledes naturlig illgörare Saturnus, och som logiskt nog representerar tiden och timglaset som sätter en gräns för hur många år denna Sol eller från Himmelen utsända solstråle kan få lysa.

Varför Jupiter, ägare till Leo Lagercrantz sinne och intellekt, "bara" är verksamt neutral, beror på husen Jupiter tillfälligtvis äger (baserat på Månascendenten). Dessa accidentella ägarskap ger en blandad mix, där man särskilt kan notera hur Jupiter verkar ont genom att vara god och äga 4e huset för hem och familjens privata angelägenheter. Här således ett andra omen om att den unge Leo från första början varit något av ett besvärligt barn!

Men en sammanlagt neutral aktivitet hos en essentiellt god planet är inte fy skam, och särskilt inte när Jupiter själv står i 12e huset där man upplöser världens synder. Och det är just Jupiter som genuint samvete man så tydligt hör i hans senaste artikel.

Problemet är bara att Ljusets barn predikar för döva öron i mötet med Mörkrets barn. Den gamla filosofiska sanningen att en människa bara kan förnimma det hon själv bär på i potentiellt (eller aktualiserat) tillstånd, gäller här. De journalister i högerpressen Lagercrantz går till storms mot (faktiskt inte helt olikt hur den här bloggen kan låta, men bara mer slipat), torde till merparten vara de som Jesus och Ebioniterna kallade just "Mörkrets barn" eller Satans avföda!

En del religionsforskare har noterat den historiska paradoxen att det folk som utvecklade en astrologi som liknar en celest motsvarighet till rasbiologin 2.000 år senare själva faller offer för Förintelsen, men där nu andlig höghet avsaknaden därpå istället bestäms av den ignoranta människans enda perspektiv: det kroppsliga! 

I min värld var det korrekt att ge Jesus på båten för att han tog lätt på rörelsens astrologiska doktriner. De stämmer ju så förbluffande väl. Och är inte otack världens lön? Han utvaldes på astrologiska grunder och blev större än livet självt, men som alla otacksamma barn förstår man inte vidden av det grundarbete föregående generation lade ned. 

Här sitter jag, datatekniker under några korta år som arbetslös fas 3-slav och supportar min fas 3-anordnares räkning supporten på ett webhotell eftersom dessa arma nissar inte ens har de allra mest elementära kunskaperna om den teknik webhotellet erbjuder sina kunder. Så sjukt har samhället blivit under Fredrik Reinfeldt och hans marknadsliberalism! Arbetsgivaren vill inte längre betala några löner och att dagens tjänster och produkter är ett rent skämt av oduglighet, spelar ingen någon roll. Reinfeldt och liknande dårar manar alla att jobba mer och längre för att ha råd med "premiumprodukterna" - som i bästa fall fungerar (se dock skandalen med bilmärket Audio och deras värdelösa motorer som ideligen går sönder).

Högern har levt gott på att den lilla människan på gatan inte förmår stiga upp till Eld och Luft och se myten de lever genom. Det är Satans ormyngel som styr det här landet just nu, men hur ska man kunna uppfatta det om man både är en fallen själ (ett predikament som gäller alla som fortfarande är i livet) och går med sinnet fixerad vid det materiella från morgon till kväll? Det är västerlandets naturalism, dess vägran att befatta sig med stora frågor, som kommer att bli slutet för den här civilisationen. Den kommer att dö utan att t.ex. den här bloggens sideriska zodiak återupprättas. Det var inte västerlänningarnas öde i den större planen än att tjäna som mellanlandning för själar, själar som trampar vatten, själar som rör sig.

*****

[Här följde ursprungligen testet av Nobelpristagare födda med en själslig form "utan potential". Pga. av ett förrädiskt metodfel utgår det och kommer, när tid ges, att presenteras i ett eget inlägg.]

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant teori, inte minst eftersom jag ju själv tillhör samma "själsliga kull".
En sak som jag själv hade funderat på, och det innan den här bloggen ens fanns till, var att jag hade intrycket av att det fanns oproportionellt få -59:or som är kända eller har uppnått någon hög position av något slag. Jag vet inte om det bara är en känsla eller om det stämmer med fakta - men av ovanstående text verkar det ju som om det skulle finnas visst fog för den :-)

En rysansvärd historia, den där med drunkningstillbudet! Och intressant det där som hände efteråt...
Det där med fallet från eld till vatten fick mig att tänka på två ständigt återkommande drömmar jag hade som mycket litet barn, och som finns inpräntade i mig. Båda handlade om att jag föll i vattnet. Den enda drömmen upphörde alltid när jag ramlat i, i den andra kom jag ner under vattnet och upptäckte en liten flicka som låg där nere. Den drömmen hade mer karaktären av en mardröm. Jag minns än, fast jag säkert inte var mer än 4 år, hur glad jag kände mig när dessa drömmar äntligen upphörde och jag kunde börja drömma om andra, roligare saker...
S

Anonym sa...

Var tog Vattumannen vägen i sökningen?

Seaward sa...

Finns i sökmönstret: (sa.cap | sa.aqu)

Sat i Stenbock eller Sat i Vattumannen - vilketdera hemmaläge gäller för "full aktualisering av själens form"

Seaward sa...

Testet av Nobelpristagarna, om det inte är behäftat med något allvarligt metodfel (jag skrev detta inlägg i 200 km/tim), gav vid handen att Saturnus fulla aktualisering gynnar världslig framgång.

Om detta även gäller en Saturnus vars disponent har "positiv potential" samt det omvända vid "negativ potential", måste man förstås testa separat.

Mitt intryck av dussinet individer födda med Saturnus och Jupiter i Skytten var som synes inte representativt för hur saturnusar "utan potential" (men fullt aktualiserade) beter sig hos de högpresterande.

Men jag håller faktiskt med dig i din upplevelse. Jag har förstås tittat lite efter andra 58/59 genom åren och också noterat en viss brist på folk som uppnått himlastormande framgång! Om "själens form" har ett undertema som kan illustreras som den motsträviga Skorpionen (som skyr ljuset) är detta verkligen en tanke om att själen avsiktligt vald att födas med en "livsplan" som skyr den globala framgången (Skytten)...

Det är kanske fåfängt att påminna om att Platon ansåg de äldsta själarna vara de som valde bort världsliga framgångar, men bristen på ära och berömmelse kan astrologin förstås tecken på hundratals sätt förutom den här tanken om en "negativ potential" hos Saturnus disponent (planetens själ)

Dessutom ska potential kanske definieras bättre. Zodiaken själv innehåller en uppenbar progression, Väduren tar ännu bara hänsyn till sin subjektiva upplevelse, halvvägs genom zodiaken har denna direkta upplevelse övergått i Vågen, som mentalt kalkylerar med "luftslott" som tillgodoser alla synpunkter och intressenter. I en definition skulle en upphöjd Saturnus i Vågen hämmas av alla disponenten Venus placeringar låg i tecknen ett t.o.m. sex. Men skulle då en Venus i "dödsskuggans Skorpion" innebära en positiv potential för Saturnus i Vågen? Kanske, om äktenskapslöftet innehåller orden "till dess döden skiljer oss åt".

Ett annat sätt att definiera positiv eller negativ potential är förstås utifrån disponentens hemmahörighet i antingen zodiakens positiva eller negativa polaritet. Men den tanken ger ett rätt simplistiska resultat: antingen har planeten och dess disponent synergi, båda är t.ex. positiva eller negativa, eller också tenderar de att "trampa vatten" om "Vägen upp" (+) kvittas mot "Vägen ned" (-). Sådana här spelregler är kanske till sist ändå bara uttydarens egna "mind games" eller strategier för att hitta in till en dialog med horoskopet. Och den här dialogen är egentligen bara täckmantel för att man tränar sig i kontakten med sina högre rationella funktioner - de som någonstans övergår i ren intuition.

Drömmar är som horoskopen arketypiska vägskyltar, fast upplevelser från detta och tidigare liv återanvänds som stoff. Redan sju år gammal misstrodde jag min fars kompetens att styra hushållet vilket översattes i mardrömmar där han alltid lämnade familjens bil och den började rulla nerför en backe. I drömmen är jag ännu för liten och vet inte hur man kontrollerar fordonet och jag upplever extrem maktlöshet i drömmen.

Intressant nog berättade han långt senare hur han som ung oerfaren förare själv rullat baklänges nedför en backe. Hur allvarligt tillbudet var, vet jag inte.