Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 26 april 2012

Mer om den unge Buddha och livslögnen

Noterar en ny ledarskribent på SvD och beslutar mig för att läsa Sanna Raymans belåtenhet över den moderata matmomssänkningen. Den har ju eventuellt givit en marginell effekt på sysselsättningen i restaurangbranschen.

Men gud så människor i ideologisk tvångströja tvingas justera verkligheten för att den ska passa dem själva! När Rayman gläds över hur prisnivåerna inom restaurangnäringen "förefaller dyka nedåt något", då blir min fråga om den här bristen på språklig känsla kan ha med just livslögner att göra. Som bäst kan en prisnivå som står närmast still sjunka något. Men "dyka"? Nu förstod jag genast att den här kvinnan inte behöver mig som läsare, i de här krönikorna kommer klassisk moderat ovederhäftighet att stå som spön i backen.

Men innan jag vänder mig till horoskopet en sak till ur textens själva upptakt: Rayman upplever att det väsnats om momssänkningen som en "skamlös flört med alla lyxrestaurangsbesökande rikingar." Gulligt, som en femtonåring som just totat ihop sin första paradox, tillägger Rayman: "Vilka tydligen hade röstat V om det inte vore för Alliansens restaurangserverade valfläsk..."

Det här är ett halmdockeargument som kommer sig av att Rayman och moderater i allmänhet inte är intresserade av att sätta sig in i en frågas alla sidor. Hon har uppenbarligen ingen aning om - eller vill inte medge - hur den verkliga kritiken sett ut. Att Sveriges fattigaste segnar neråt till följd av moderaternas frusna socialbidrag och arbetslöshetsersättningar och att en femma mindre för Fredrik och Filippas McDonaldsflott inte löser problemen med att hålla sig vid liv. Pga. återstående studielån och tid för elräkningen uppgick mina fasta kostnader den här månaden till tiotusen och hela arbetslösbidraget försvann direkt. Nu väntar fyra veckor utan mat. 

Dvs, jag får i stilla takt fortsätta tömma bankkontot på de återstående besparingarna i Raymans Reinfeldtland tills jag kan gå till socialen och ansöka om den fattighjälp Reinfeldt och Schlingmann så förväntansfullt skissade på i deras fascistiska bok Det sovande folket från 1993. Trots två akademiska utbildningar får man nämligen inte jobb i dagens bildningsföraktande Sverige, kapat av näringslivets intressen eftersom befolkningen ligger så långt efter resten av världen intellektuellt att vi inte på många generationer än kommer att ha något utom konsten att anlägga bergrum åt saudier att exportera.

Glöm aldrig att det var Svenskt Näringsliv som hävdade att humaniora är strunt. För det kommer de ansvariga att födas förståndshandikappade åtminstone i ett kommande liv. Sedan kommer de att längta efter ett intellekt att bilda, att dana. Är man dessutom strax över femtio är det dubbel kört i ett land styrt av de mest korkade politiker jag någonsin, i något av mina nu rätt många liv, mött. Inte ens husbonde i North Carolina på 1700-talet var så djupt sjunken som den här regeringen...

*****

Så låt oss nu se om Rayman når samma bottenlösa avgrunder som så många andra moderata horoskop - det verkar som om det är en särskilt självisk och outvecklad människotyp som söker sig till den ideologin, individer med dussintals av mediokra återfödelser framför sig intill polletten trillar ner och de förstår att ingen människa lever för sig själv allena - vilket är vad Nya Moderaternas derangerade partihoroskop signalerade.


Så mycket gott kan sägas att Raymans krönika andades studentikost och ungt lättsinne. Inga sorger vilade där i analysen. Likt den unge Gautama, som senare skulle bli den upplyste - Buddha - har Rayman ännu inte lämnat sitt privatistiska palats och sin indoktrinering. Hon har inte sett vad hennes politik gjort med folket, hur förfulade de blev tills nyligen då opinionsvindarna nu verkligen tydde på ett moraliskt uppvaknande från moderaternas själviskhet.

Mycket riktigt har Rayman oturen eller den bristande andliga krediten att få födas med en rimligt mogen Saturnus. Här är gränsdragaren skadad ("detriment") i den partiska eller klaniska Kräftan, med dess snäva utblick på livet. "Familjen eller våra små intressen först och främst." 

Den maffiamentalitet som Fredrik och Filippa avslöjat under sina år vid makten finns troligen här också, för notera hur Raymans himmel likt Fredrik Reinfeldts placerar en samtidig betoning på den mentala konceptionen om harmoni (Vågen) och den klaniska Kräftans privatistiska skyddsinstinkt.

(I DN sökte moderaterna skadekontrollera häromdagen angående bortslumpandet till privata vänner av Serafens sjukhus i Stockholm sedan det visade sig att moderaterna i Stockholms Stadshus var fullt medvetna om underpriset. Av dessa de första tecknen sedan (v) polisanmälde denne skandal kan man få en aning om att Filippa och hennes moderata anhang kan åka dit rejält för denna klassiska korruptionsskandal.)

Ja, Fredrik Reinfeldt och Sanna Rayman har faktiskt samma Måne (sinne) i balanskonstnären Vågen. Men i Raymans fall flyter härskaren Venus runt i Fiskarnas drömska och orealistiska Vatten som här eldas på av en egocentriskt placerad härskare (Jupiter). Kokpunkten i gränslandet mellan total dröm och ett trångt uppvaknande in i egoland.

Kvinnan har verkligen inte en suck om verkligheten! Just Vatten och Luft mellan Våg och Fiskarna är omvittnat borta i sin egen drömvärld (jag har sett allvarliga fall av total inbilskhet) och när man sedan noterar att horoskopet är tungt dominerat av egoperspektivets Vädur, då är det bara att lägga ner tolkningen. Horoskopet omvittnar exakt den dåliga koll på verkligheten som krönikan på bara några meningar varnade för. Det är dessutom fullmåne, en högspänning som alltifrån alltid ger en bra verklighetsanpassning.

*****

Den som vill gå djupare kan begrunda hur den kalla och frostiga (och snåla!) Saturnus i det kalla Vattenelementet söker släcka ut Vädurens unga liv (inklusive hoppets planet Venus). Men fråga inte Rayman om hur Moderat politik allvarligt håller på att ta livet ur landet på många fler plan än bara välfärden och situationen för de som har det så dåligt att inte ens en fettburgare från McDonalds ryms i budgeten. Hon har inte en susning.

Observera att Saturnus/Vatten mot Väduren etiketteras "sensationalism", pga. den fräsande urladdning de fysiska elementen i kontakt leder till. Bloggen borde från början ha gjort en bättre åtskillnad här. För det är ju dödens eller sorgens Vatten som här söker släcka livet och det är knappast någon annan sensationalism än det "ryande" som Rayman tycker sig höra - verkligheten som söker tränga in i hennes dockskåpstillvaro. 

Förstå, kvinnan är 37 och har inte förstått lagen om Rättvisa än! Få, sade den kinesiska tänkaren Konfucius, föds visa och lika få som föds avknäppa lyckas förvärva visheten under livet.

På ett komplicerat sätt pågår två samtidiga Eld/Vatten-krig i horoskop, där Elden i det ena bringar Venus i kallt Vatten till en upphettad nivå (välmående) men där Husbonden Saturnus å andra sidan dels skadat kvinnans förmåga till djup empati och dels söker döda landets unga (Moderat arbetsmarknadspolitik och totala avsaknad av progressiva åtgärder...)

Samtidigt går det ingen nöd på Rayman, det ser man. Trots att klockslag saknas är det en allmän indikation om materiellt välmående när både Sol och Måne, man och kvinna, karriär och privatliv samlas runt välståndsskaparen Jupiter... Men det ska till en extremt omogen själ att tro att egna närmiljön är världens ände.


PS. Det här horoskopet tillhör en oerhört känslig tid. Beroende på när under dygnet barnet föddes kan kartan uttrycka sig olika. Som detta Chandra lagna-horoskop antyder, ÄR det kall repression som är själen Raymans viktigaste karaktärsegenskap. En hård planet, ett primitivt tecken i det tionde huset för makt. Inte undra på att hon blev moderat, där fanns en livssyn som matchade hennes repressiva överjag som för länge sedan dödade hennes egen mognad (därav den dockskåpsliknande värld som sipprar från krönikan). 

Saturnus har en hemsk förmåga att avbryta en människa mognad i förtid, eller medge en mognad bara så sakta att individen redan passerat sin rätta tid när hon blir mogen de ämnen som de planeter och hus aspekterar representerar.

Shani, Den Långsamme (indiernas namn på Saturnus) kan låsa en person antingen via aspekt eller genom att själv stå i ett obskyrt hus och vara svag på andra sätt. Eventuella planeter den förfogar över, kommer då att uppvisa klena förmågor.

Enda undantaget är oppositionen, där Saturnus kalla hand är blir så outhärdlig att den driver fram Revolution. Men Raymans Saturnus lägger sin obevekliga 270-graders kontrollaspekt över barnet Väduren, så här kan man räkna med att hon fostrades till döds av sina föräldrar. Och i krönikan hörs resultatet.


PS. Allt har inte alltid varit illa med bloggaren. Kalla mig gärna hertig Albrecht. Då hölls det hov, minsann! Minnet av de goda tiderna är vad som gör att det går att uthärda en mental krympling som Sveriges sittande och sovande statsminister.




Läs också den alltid lika sakliga Ett hjärta rött om den uppblåsta bubblan Anders Borg och tunga ekonomen Lars Camfors kritik av det ekonomiska helvete den missriktade moderata politiken drar in människor i.

Inga kommentarer: