Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 8 april 2012

Jonas Sjöstedt en idealist

Jag skulle kunna lägga ut treraders tyckanden som många andra bloggare gör, men då skulle lättjan snart ta över och bloggen tappa styrfart (det hände med min första blogg Ockulta ögat vars inlägg bara blev kortare och kortare - i den rollen har jag nu slutat som språkpolis, vilket förskräcker).

Men det är åtminstone värt att peka på Aftonbladets bokrecension härförleden, som förundrat fann en tydlig "idealist" i vänsterpartiledaren och författaren Jonas Sjöstedt.

Det är naturligtvis något som den här bloggen omedelbart uppmärksammade, men på ett rent abstrakt plan, i den då nytillträdde partiledarens födelsehoroskop!

Ja, det är nästan kusligt hur det allra första inlägget, rubricerat "Sjöstedt - kampen mot Mörkret", nästan ser ut som en tolkningsram för recensentens läsning. För arketypiskt Gott och Ont, eller persiskt-judiskt Ljus och Mörkret, tycks genomsyra hans författarskap!

Att tidningsbranschen plockar russinen ur bloggosfärens kaka är välkänt. Vem orkar vara kreativ varje dag? Samma aftonblad hade nyligen en träffsäker ledare signerad politiska redaktören Karin Pettersson. Det är naturligtvis rätt osannolikt att någon kommer på idén att jämföra Reinfeldt och romerska diktatorer bara fem dagar efter att jag kört min Reinfeldt i Caligulas fotspår

Det är förstås smickrande att råka bidra med idéstoff som förvaltas så väl som i Petterssons krönika och som resulterar i en ny och fräsch vinkling. Synd bara att det inte räddar ur den ondskefulle Reinfeldts fas 3-förnedring. 

I Sverige vill numera inte arbetsgivare betala för sin arbetskraft, och detta är precis vad regeringen Reinfeldt samtycker till med sin arbetsmarknadspolitik - vad än den falske mannen står och säger om att sänkta ingångslöner inte är något för Sverige!

Inga kommentarer: