Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 19 december 2011

Göran Greider tillbaka till Wall Street


Charlie Sheen som Bud Fox -
mannen som sålde sin själ till Djävulen


Göran Greider rekapitulerar i Aftonbladet berättelsen om hur västerlandet (där vi bor) satte på sig glasögon som fick hela världen att se ut som ett helt skruvat ställe - en Mondo Bizarro. 

Trettio års pervers mentalitet - "satsa på ditt ego-mentalitet" - når snart vägs ände, förutspår han. Marknadsliberalismens "jag bryr mig inte om samhället i stort, jag har så jag klarar mig", spricker så det skriker i fogarna i dessa tider och jag tycker synd om de vänner jag ser omkring mig som inte har vaknat än. Det kommer att göra ont, riktigt ont. 

Det är ju så skönt att vara medelklass och veta att man höjd sig några tiotals procent i status över underklassen de senaste årtiondena. Men snart ramlar vi alla ner på marken igen, bubblan sprucken och ännu en generation naken och avslöjad i att leva i en ren myt. Reinfeldts myt är generande, mer än 20% fler ungdomsarbetslösas under hans fem år med en cynisk och hånfull arbetslinje som tagit från de sämst ställda och mutat den, faktiskt, rätt sorgliga medelklassen.

Göran Greider uppehåller sig en stund vid en film som blivit en ikon, en markör som eftervärlden kommer att fortsätta hänvisa till för den trettioåriga bubbla av totalt vansinne som de flesta i Sverige och i västvärlden mer eller mindre omedvetet lever inuti och inifrån vilken de dagligen fattar sina beslut (i allmänhet enbart om vad att köpa och konsumera, handla och förbruka).

Jag kom på tanken att ställa horoskop på filmen Wall Street (och då datumet för dess USA-premiär). Nog borde väl den kartan bekräfta vad bloggen genom empiriska studier hittat i frågan otyglad girighet genom stickprov på gissningsvis 1.500 personer under de senaste åren.

Så här ser filmens Chandra lagna-horoskop ut, där Månen utgör ascendenten och därför berättar om varelsens (filmens) psykologiska universum:



Nu är det enormt länge sedan jag såg filmen men trots att det är Michael Douglas i rollen som den sviniga Wall Street-klipparen Gordon Gekko som man minns, var det en djup moralistisk film som Oliver Stone gjorde. Det slutade illa för de giriga. Ha det i åtanke i studiet av den här häpnadsväckande kartan.

Att Eld och Vatten dominerar så, beskriver väl en slav under sinneskonsumtion. En ung Charlie Sheen illustrerade väl en ung man (Bud Fox) som under onde Gekkos inflytande snart havererade som människa och t.o.m. sålde ut sin egen far för ett flärdfullt liv i pengar och lyx. Aktiehandel ligger förstår under handelsmannen Merkurius och här har vi Solen och Merkurius i Skorpionen, ett av de kalla Vattentecknen som vi så ofta hittat i samband med girighet och en besatthet att också få ta del av Solens, livets värmande kreativa Eld.

Se särskilt Jupiter - stor rikedom - kalla Fiskarna och hur den utgör grunden, är disponent över, pengarnas Venus i eldiga Skytten i femtehuset. Detta är ett extremt viktigt omen för spekulation (t.ex. börsverksamhet) sorterar under femte huset som inte bara är kreativitet och lek utan också spekulativ verksamhet. (Minns att Solen står för synen, att ordstammen "spek"  har med syn att göra och att lätta pengars Jupiter är femtehusets karaka eller signifikator). När Jupiter själv ligger i det onda åttonde för korruption och "andras pengar" har vi ett mycket eländigt omen om överdriven monetär girighet som alltså springer ur dödens kalla Vatten men åtrår de pengar som tycks finnas att hämta i spekulationens femte hus!

Häpnadsväckande nog upprepas detta Vatten/Eld-budskap även vad gäller Sol och Måne. Solen verkar ur det kalla och döda Vattenelementet - den blott djuriska instinktiviteten. Och sinnelagets Måne står i Lejonets Eld och attraheras av ting som lovar hetta, värme, liv, lyx och överflöd (Lejonet är ett av tecknen kopplade till "det ljuva livet").

Problemet är bara att denna Måne disponeras eller drivs av en kall Vatten-Sol. Jämför Fredrik Reinfeldts kalla Sol i Kräftan. Även om han ser de arbetslösa och sjuka som "tärande" är det i själva verket han själv som är vampyren, han som stjäl från de fattigas lilla Eld för att värma den kalla själen hos sig själv och sina likasinnade medelklassvänner. 

Men det finns en planet som har sista ordet på den här himmelen och det är horoskopets atma karaka: Saturnus är längst fortskriden av dem alla i Skorpionens trettionde grad. Här uppstår tänkvärdheten att själens symbol (atma karaka) råkar sammanfalla med den planet som kallas "själens form".

Saturnus är kall och tamasisk (mörk, sinnesförvirrad och materialistisk gränsande till en invånare i helvetesvärldarna - jämför Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts storkors i Tamas). Här kastar Saturnus sitt begränsande "onda öga" från iskalla dödens Skorpion och träffar sinnelagets Måne i varma och livshungrande Lejonet. Vilken märklig kortslutning av symboler! För vi vet ju redan att Månen disponeras från samma dödens kalla Skorpion-Sol. 

Solen och Saturnus är ömsesidiga fiender och det är nu ingen som helst tvekan om att vi ser ett horoskop som skildrar den totalt korrumperade själen! En själ eller en livsinställning så ond och utan inneboende godhet att den går under i sin egen ondska. För det är detta Saturnus som Liemannen i attack mot Månen i Lejonet symboliserar.

Och därför kan man säga att "sista ordet" - Saturnus som atma karaka - tillhör regissören (Saturnus): detta är till sist vad han anser om Wall Street-mentaliteten. Den går under på grund av sin totala brist på godhet.

För den som vill gå djupare i indisk astrologi (så oerhört intelligent!), kan man notera hur de två viktiga dharmahusen fem och nio båda är dåliga här och därför beskriver ett självdestruktivt livsöde (vilket är vad filmen handlar om genom Charlie Sheens rollgestalt). Femte husets tillfälliga ägare Jupiter ligger i onda åttonde huset och nionde husets ägare Mars ligger i tredje huset för merkurisk verksamhet (handel med värdepapper t.ex.). 

Det tredje är emellertid inte ett fullfjädrat ont hus utan ett s.k. upachaya-hus, ett "reformens" eller "förbättringens" hus. Så nionde samvetshuset som startar som en moraliskt korrumperbar Charlie Sheen visar via Mars placering i tredje ett uppvaknande när han till sist inser vilken skada han i sin egoism åsamkat faderns lilla flygbolag genom sin vanvettiga spekulation.

Den djupa rötan i horoskopet ser vi mellan femte och åttonde, och naturligtvis Saturnus mot Lejonet. Den senare aspekten, innan den dödar sig själv, beskriver naturligtvis Skorpionens sjuka avund gentemot det levande och välmående Lejonet - den ännu oerfarna Charlie Sheens vilja att tillhöra de stora spelarna. Det här är Faust och frågan om att sälja sin själ till Djävulen förtätat till ett horoskop!

Inte undra på att filmen är en ikonisk kommentar till det genomruttna kapitalistsamhället med dagens svenska moderater som de mest ruttna människor vi har i det här landet. Spänningen i Livets eget drama är nu enorm: ska också de, likt Charlie Sheen, vakna upp och förstå hur Livet själv tänkt sig att människorna skulle leva? Eller kommer de att leva och sedan dö som gamar, matade av den monstruösa modern Reinfeldt med brödsmulorna som skulle ha gått till de fattiga?

*****

Mer om den korrupta men döende västmentaliteten:

SvD: Gapet mellan fattiga och rika växer

DN: Gottar sig åt (s) försvagade ställning

Expr: Vad skulle de ha att säga om farsoten marknadsliberalism?

Se även: Horoskopet för rovkapitalisten Kravis - förebilden till Gordon Gekko i filmen Wall Street.


Inga kommentarer: