Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 20 september 2011

Solen - varav hjärtat är fullt talar munnen

I anslutning till moderat självsmicker i SvD av politikern och f.d. Timbro-spinnaren Johnny Munkhammar noterar jag en klarsynt läsare, Fred Torssander, som kommenterar flera tanklösa läsarinlägg. 

Jag citerar hans egen kommentar till den moderata politiken som syftar till att hålla människor i arbetslöshet alltmedan Reinfeldts "piska" tvingar ner dem i generande Fas 3-sysslor som knappast ökar chanserna till återkomst. Vuxendagis som affärsidé. Reinfeldts cyniska människosyn är kriminell. 

Förutsättningen för att kunna bryta utvecklingen mot ökad "Fattigdom, hopplöshet, extremism och våld" är att öka sysselsättningen.

Riksdagspartierna (inkusive SD är det kanske bäst att påpeka från början) har dock frivilligt avstått från varje möjlighet att deras beslut på något sätt skulle kunna leda till någon märkbart ökad sysselsättning genom att ge upp den demokratiska kontrollen av Riksbanken och till ytterligare mera visso ge Riksbanken uppdfraget att skapa "jämviktsarbetslöshet" med hjälp av penningpolitiken.

Det som återstår för Johnny Munkhammar (M) liksom de övriga riksdagsledamöterna är att försäkra sig om tillräckligt arvode för att själva undgå konsekvenserna av den "Fattigdom, hopplöshet, extremism och våld" som blir resultatet av deras beslut i tjänsten.
Det kommer att bli allt kostsammare att skydda sig och det kommer på sikt att kräva "gated communities" och livvaktsskydd. 





För moderaten Munkhammar råder det omvända jämfört med SvD:s chefredaktör, vars imponerande intresse för idévärlden till syvende och sist kunde reduceras till ett en inflammerad jakt på pengar och komfort för sig och sina närmaste. Simpel djurisk instinkt med lite intellektuell fönsterdekor.

Munkhammar har istället sin solära motor - sitt "livsuppdrag" - brinnande i just det tecken som vi tydligen kan öronmärka som särskilt benäget att rösta moderat: privatismens Jungfru.

Likt monetära Sol-Oxen Urban Bäckström (vd Svenskt Näringsliv) fortsätter denne Munkhammar att styrka bilden som denna blogg anslagit från första dag: Jord symboliserar materialismen och de begränsningar i förståndet som "denna världens herre" eller Pan/Djävulen introducerar. Många förmår aldrig se igenom stoftets evangelium och med Platon utbrista att det blott kroppsliga seendet är detsamma som att vara en död människa, nedsjunken i en grav.

Samtidigt finns det en förlösande öppenhet i det här horoskopet, fast då ska man förstås minnas att hans välkommande av EU helt kan återföras till hans falska ideologi som enligt horoskop helt handlar om att öppen handel ger sådana som honom själv tillgång till "lätta pengar". Faktum är att samma planeter som kan läsas som en vänlig personlighet (Venus opposit Jupiter, t.ex.) samtidigt indikerar en glidarnnatur). 

Det blir Solen - vad hjärtat klappar för - som till sist blir avgörande här: Jungfrun är via handelsmannen Merkurius en människa som jagar materiella vinster, lever blott för detta livet, utan framförhållning eller en ideologi som tar ansvar för framtiden på längre sikt. Jungfrun är genomsnittligt överhuvudtaget helt ointresserad av filosofi och livets stora frågor, bonden övervakar noga sitt eget åkerfält och väntar på den rika skörden. Mars i Jungfrun leder till ett extra aggressivt öga riktat mot Skytten (som varande den gränsöverskridande filosofen).

Förstår jag saken rätt är Munkhammar i den globala marknadskapitalismens namn för helt öppna gränser och arbetskraftens fria rörelse mellan länder. Annars har vi ju sett Jungfrun figurera i samband med avsevärd främlingsfientlighet, och det har kanhända att göra med att detta jordbundna och tecken som vill äga sin egen jordlott har all anledning att frukta Skytten, symbolen inte bara för hästberidna skyter utan för alla folkslag i rörelse! Jungfrun kan vara den symbol som, med privatistiska Kräftan, känner sig mest trängd här i livet och det är därför främlingsfientligheten ökar i dessa tecken.

Men Munkhammars horoskop är så påfallande drivet av Eld och Luft att den marknadskapitalistiska ideologin har sista ordet.

Likväl troligen en sympatisk människa som privatperson, identifierar min egen kommunikatör Merkurius i Vågen (socialt tecken) disponerad av Venus i Lejonet. Lustigt nog har jag samma Måne opposit Saturnus som moderaten fast i ombytta tecken. Kan det vara det som får mig att genomskåda den fria konkurrensens destruktivitet. Munkhammars Saturnus i Tvillingarna är dock bara barnet, Saturnus i Skytten har sett mycket mer under sina liv på jorden...

Inget står och faller med bara en placering, för att hävda undertecknads Sol i Vågen, ett steg längre kommet än moderatens, räcker inte som förklaring till ideologiska skillnader.
Horoskop och vilken ideologi det kan tänkas utmynna i, är en riktigt svår fråga!

Men se moderata propagandaministern Schlingmanns horoskop en gång till (den falske ordvrängaren som kan få "fel" att skrivas "rätt"), och jämför med Munkhammars himmel. Återigen ett fall av båda Solen och omoraliska Mars i privatistiska Jungfrun.

Fredrik Reinfeldts Mars vid Jungfruascendenten tycks sätta en trend och kanske är det därför vi hittar så många osjälvständigt ordertagare - den passiva Månen - i Jungfruns tecken hos moderata politiker (Munkhammar ingick inte i den undersökningen.) 

Till det här partiet söker sig de som bara är intresserade av sin egen ekonomi, människor som så att säga just håller på att försöka lära sig de fyra räknesätten men ännu inte är mogna att tänka stort, tänka på människan, tänka på varför vi lever. Några har nått så långt i sin mognad att de som Munkhammar ser "fritt (internationellt) penningflöde" som sin biljett till det ljuva livet.

Läs här Anders Westgårdhs förfärande krönika om verkligheten bakom Munkhammars ideologi om det nationellt obundna kapitalet. Fasansfullt att moderaterna faktiskt kan åtnjuta en tredjedel av svenskarnas förtroende!

Då och då hittar man födslar i Jungfrun som helt passerat privatismens skygglappar, kanske för att Solen i Jungfrun har en svag husplacering, vilket låter andra budskap träda i förgrunden. Omvänt kan en Jungfruascendent hämma en annars mer kapabel himmel. Kombinationsmöjligheterna är tusentals.


Tillägg.

Efter att ha publicerat detta gjorde jag en fascinerande upptäckt som kompletterar berättelsen.


Inga kommentarer: