Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 22 september 2011

SNS - lobbyism för simpel profitjakt

Anmärkning 110927. Tumultet kring Studieförbundet Näringsliv & Samhälle blev explosivt. Efter följande inlägg, tog forskare sin hand från dess verksamhet och ett skarpt brev publicerades i DN. Det dröjde inte länge förrän förbundets vd avgick.


Blott dygsgammalt bör inlägget kompletteras med uppgiften att dess huvudsakliga protagonist, chefen för Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, går ut i SvD och ångrar en del turbulens.

Två dygn gammalt tillkommer följande avslöjande i DN om chefen. Naturligtvis ges inte DN:s läsare möjlighet att berika sitt begreppsförråd via detta inlägg - tidningen har sett till att svartlista bloggen! Bara gudarna vet varför...

*****


Det känns som det bara var igår SNS ledda av Laura Hartman fick landets kapitalister att se rött efter rapporten att det saknas tecken på att konkurrensutsättning av skolor och vård på minsta sätt ger bättre "produkter". (Se inlägget Peje - rabiat entreprenör.)

Nu har Hartman lämnat Studieförbundet Näringsliv och Samhälle med den dunkla formuleringen att en plats vid Uppsala Universitet ger henne bättre möjligheter att bedriva sin forskning.

På Newsmill dundrar socialdemokratiske statsvetaren Ulf Bjereld om SNS:s nu totala brist på trovärdighet, och i SvD medger vd:n att det förekommit meningsmotsättningar med en professor som i sympati med Hartman lämnat arbetet på förbundet.

Värt att ta en titt på chefen för vad som uppenbarligen är en ren lobbyorganisation för näringslivet, Anders Vredin. Fascinerande namn, förresten - Vredin låter som vrede i diminutiv form eller kanske ännu hellre "det lilla vredet", en anordning man vrider på för att komma någonstans - ett instrument, en tjänare för andra större krafter!


Kommentarer överflödiga. Här har vi den perfekta materialisten. Jungfrun är inte bara vinsttänkandets tecken i det fall det med sin kalkylerande läggning söker sig bortom rena forskaruppgifter, i det här horoskopet har vi exakt bilden av en försjunken materialist, där Jord + Vatten skapar en fattig människotyp som enbart lever för sinnevärlden. En konsumist.

Detta är naturligtvis marknadskapitalismen upp i dagen och efter att ha sett så många horoskop av den här typen utan någon som helst filosofisk eller andlig ambition tror nu vi börjar komma i position att repetera en av bloggens allra tidigaste och vid den tiden ännu obestyrkta antaganden, den om den hyliska människan, en själlös zombie av kött och blod som naturligtvis i nio fall av tio är en rent sekulär ateist. Av någon anledning föds en hel del av denna "underart" till den verkliga homo sapiens, för dessa människor kan inte kallas i verklig mening visa. De är bara Naturen som verbaliserar sina egna outtömliga begär.

Ja, jag leker medvetet med nazismens läror om över- och undermänniskor här och för den delen med många andra ismer som människan formulerat under sin långa existens. Men de fyra elementen är definitivt rangordnade från första början från de positiva, Eld och Luft, och ner till de negativa, Vatten och Jord. Nere vid Jorden tar det ett tvärt slut, här är identifikationen med livets materiella utsida total och här hittar vi t.ex. biologer som utvecklar hela drömmar om livets mekaniska insida. De ser DNA och RNA och många andra märkliga ting. Allt detta händer inom den sublunära sfären. 

Ovanför Månens förvirrande inverkan verkar Luft och Eld men det är givet att där finns möjligheten att skapa "luftslott" som inte tas emot av de fallna själarna nere i gyttjan. De är så fixerade vid konkreta resultat (jordbrukande Jungfrun= jakten på skörd, vinst) att de inte ens förmår ta till sig de sublima tankemönster som läggs fram av de högsta själarna, avatarerna, som då och då frivilligt nedstiger till mänskligheten för att ge släktet en puff framåt. I den gamla vediska kosmologin finns det mörka världar i dimensioner "under" det kosmos vi kan se, där Tamas guna dominerar totalt. Men det finns också "blå" världar över mänsklighetens existentiella plan och där Sattva guna är den dominanta kvaliteten. 

Vredrins horoskop företer den kuriösa blandningen av en del mörk Tamas men företrädesvis dominant Sattva (medvetenhet och kunskap). Den senare dock begränsad till det mörkaste och medvetslösaste av elementen: Jord.

Man kan därför våga sig en tanke att det är i Jungfrun syndafallet når sin kritiska kulmen - det här är människan måste lära sig att bortse från sin tendens till privatism och själviskhet - och ständiga jakt efter förfining (eftersom konsumister snabbt tröttnar på förra årets modell och nu vill ha något lite bättre). 

Det finns ingen annan förklaring eftersom själen i nästa tecken, Vågen, redan framträder i full besittning av de omdömesgilla vågskålarna i Luft, dvs fullt medveten om den bakomliggande lagen. Utan att vara Guds bästa barn kan jag, född Sol i Våg, erinra mig en jul i barndomen. Jag, då sju år gammal, hade inte önskat mig några filtpennor i julklapp, men det hade min lillasyster, då fem. Det fanns en ogift tant i släkten som alltid favoriserade mig före systern.

Fast jag inte ens önskat mig pennorna köpte hon dem till mig och gav systern billiga vaxkritor. Jag minns nästan som igår hur det skar sig i kroppen inför denna orättfärdighet och gick fram till min syster och skänkte henne demonstrativt filtpennorna. Det är Vågens tecken. Jungfrun hade, tyvärr, behållit lyxen och skattat sig lycklig över sin tur.

Vanligen brukar "bättre" placeringar i horoskopet kunna lösa upp de här egocentriska propparna i maskineriet och bloggen har ägnat stor möda åt att reda ut varför inte Fredrik Reinfeldts Måne i Vågen lyfter hans distinkt privatistiska Sol i Kräftan.

Uppenbarligen lever han i två simultana världar och hur hans sinne (Månen) än tänker och tänker förstår han inte den förödande konsekvensen av att sätta Solen i Kräftan - strävan enbart mot det egna hushållet - som högsta politiska mål. Samhället som helhet vacklar betänkligt med en grundsyn som alltjämt domineras av egennytta, låt vara något utvidgad till dem som "tänker som jag, är som jag".

Vredins horoskop illustrerar den enligt Platon underordnade kasten handelsmän och bönder, förvisso producenter men också ett folk som ägnar sig åt profittänkande och som inte ska ha något ord med i leken när det kommer till styret av en stat. Ovanför krämarna bör den goda staten ha politiker (Reinfeldt av krämarna förrädiskt inplaneterad för att låtsas spela politiker). Men därtill, över politikerna ser Platon filosoferna, människor med uppgift enbart att hålla sikte på mänsklighetens högsta värden vilka måste ligga till grund för en god politik. Ur det perspektivet är profitjakten bara en mycket liten del...

I Sverige tycks det vara tvärt om, och det beror på att landet saknar intellektuell kultur. Näringslivet består enbart av drängar och här inkluderar jag Fredrik Reinfeldt (Jungfruascendent). Den här maffian har härjat i Sverige i fem år nu med sin pekuniära räknenissmentalitet, och det har lett till hemska resultat för många f.d. löntagare. 

Det är typiskt den ovärdiga människan att inte kunna berika helheten. Reinfeldts skattesänkningar har helt skett på bekostnad av den nya underklass han skapat. Den enda politiska riktning man kan jämföra hans icke öppet deklarerade sentiment med är fascismen! Tänk Italiens Benito Mussolini, som tjusades av teknik, styrka och duglighet. Händelsevis fick jag syn på att Mussolinis och Reinfeldts horoskop har beröringspunkter...

Blir inte SVT Uppdrag Gransknings avslöjande från igår om att Reinfeldts eget kontor sparkar "gamla och uttjänta 50-åringar" Regeringens fall, då går skam på torra land. Det är precis det jag sagt om att EN LEDARE kan förgifta ett helt folk, göra det själviskt, rasistiskt och gud vet allt. 

Att så kan se förefaller vara magi och modern vetenskap har ingen förklaring. Men det är något med Världssjälen och dåliga vibrationer som omedelbart sprider sig ut genom folkkroppens psykiska (omedvetna) skikt och strax visar sig som en ruttnare attityd än året innan. Stoikerna anslöt sig nära till den antika världsbilden och de hade en förklaring, kosmos är ett finmaskigt nät som gör det möjligt för ting på avstånd att råka i "sympatisk samsvängning". Alla som är snarlikt stöpta (kontrollera ditt horoskop!) tänder således till på samma signal, och signalen är förstås planeternas skiftande positioner.

Det är bara människans hybris, vilja att vara "någon", vägran att inse att hon ingår i ett större sammanhang, som förklarar varför den här sublima insikten kastats på historiens sophög och ateism och sinnessjukdom florerar i väst för tillfället. Det är helt klart att i mörka tidsåldrar kan man förvänta sig risigare symptom på själens fallenhet i Vatten- och Jordelementen än i t.ex. sattviska tidsåldrar.


Bonusspaning. Verifikation.

Två Timbro-lakejer rusar till näringslivets försvar i SNS sprider myter om valfrihet på Newsmill och söker väl där nedgöra Laura Hartmans redovisning.

Men deras horoskop bekräftar på det hela taget den beklagligt jordbundna tendensen hos folk som jagar profit och inte bryr sig ett dugg om vart projekt mänskligheten ska ta för stort nästa steg. Till näringslivet dras helt enkelt små själar, arbetsmyror som förvisso jobbar flitigt men som inte bör ha med idéproduktionen för samhällets vidkommande att göra. Skomakare, förbli vid din läst och gör det du är bäst på!

Först en chef för "Timbro idé" - vad nu detta är för falang för högerpropaganda. Det är parodiskt om detta är chefen för deras tankesmedja eftersom horoskopet helt saknar Luft! Det är bara ännu en dos jordbrun lergröt och därtill en rejäl störning i Lejonet, tecknet som normalt står för gott och inspirerande ledarskap.

Jag har haft anledning tidigare att notera hur dålig kvalitet det är på tänkarna högeröver och detta måste vara ett unikt svenskt fenomen eftersom konservatismen historiskt var den som förvaltade tankehöjden innan fenomenet "arbetarklass" kom att definieras med industrialismen.


Med sig i sin pamflett har han en kvinna, Eva Cooper, som tyvärr ser lika fanatiskt obalanserad ut åtminstone på Newsmill-fotot som horoskopets formidabla krig mellan Eld och Vatten låter antyda.




Symptomatiskt nog förestår hon "Timbro välfärd". Är det inte ofta så att vi arbetar med just det ämne vi inte riktigt har koll på själva? Ingen vill väl sitta och repetera det man redan kan, försåvitt man inte är en ren säck potatis som går på ren slentrian (massivt Jord-dominerade horoskop skulle kunna ge den tendensen).

Men även här ser man var skon klämmer: Saturnus med Jupiter i Jungfrun drar henne obönhörligt mot samma gamla ämne: Jungfrun som är i branschen för att hämta ut vinst. Här dock en förmildrande sida: Jungfrun representerar också personlig hygien, fitness, välmående etc, och hennes arbetsuppgift inom propagandaföretaget Timbro var just "välfärd". Det kan man välvilligt läsa som att hon dock har ett gott hjärta.

Jag har flyttat fram den okända födelsetidpunkten till lunch så att Månen blir lika odräglig och illamående (varav välfärdsorienteringen) som hos hennes kollega. Fallen i Skorpionen har detta psyke ett dåligt rykte och här hittar vi bland annat de allra girigaste typerna, patologiskt otillfredsställda med allt och alla.

Kombinationen mellan vinstsökande Jungfru och Skorpionen är kritisk! Inte minst märker man det i deras rent löjeväckande argument för att fritt konkurrensutsatta verksamheter "kontrollerar" eller självreglerar sig:

"När missnöjda sjuksköterskor säger upp sig och byter arbetsgivare skickar det en automatisk signal till sjukhusledningen, som tvingas vidta åtgärder."

Dessa två stolpskott anser således att tanklöshet är bättre än förutseende! De framtonar som två mini-monster, helt i den antiintellektuella Fredrik Reinfeldts tradition. Det är symptomatiskt att Eva Cooper är tanklöst överemotionell (Eld + Vatten) medan Håkan Tribell kan vara det värsta som skådats på bloggen, en stjärnhimmel helt i linje med de värsta piller- och sexmissbrukarna vilka helt badar i irrationalitetens Vatten.

Eftersom båda uppenbarligen kunnat skriva ihop en på ytan logisk debattartikel måste man förstå vad astrologin talar om när den klassificerar Vatten som omedvetet. Det handlar alltid om hemmablindhet i lägen när en kvalitet dominerar på bekostnad av allt annat. Visst tänker de här individerna, men de har helt tappat perspektivet. Den här bloggen är ett bra exempel: bloggarens myckna Luft gör texterna alltför idealistiska, de är allt för långt före sin tid - i synnerhet i Sverige, ett land som ligger efter stora delar av världen i fråga om tankehöjd. Här dominerar nyttotänkandet på bekostnad av förmågan att förändra världen.

*****

Tillägg 110924

Se det kusliga resultatet av en genomsökning av 5.300 horoskop efter astrologiska paralleller till Vredin.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag saknar Laura Hartmans karta och analys. Hon borde väl lyftas upp s.a.s. då hon kommit just till nämnda slutsatsen att: "det saknas tecken på att konkurrensutsättning av skolor och vård på minsta sätt ger bättre 'produkter'." Hennes måne byter tecken runt halv fem på morgonen...

Mvh/R.C.

Seaward sa...

Hon får stå över för tillfället eftersom jag egentligen inte har tid med bloggeriet just nu...

I hennes fall är det säkert, som du antyder, en födelse tillräckligt många timmar in på dygnet för att såväl Månen, Venus och Merkurius ska bilda en ytterst objektiv och sannseende natur. Med ytterligare två planeter i Tvillingarna en extremt intellektuell typ!

Vågen motverkar Sol-Jungfruns privatism (på ett sätt som Reinfeldts Mån-Våg ensam inte tycks förmå) även om jag tror Jungfruns tendens mot introvert isolering också timmar väl med forskarens livsväg - ensam och djupt koncentrerad vid skrivbordet passar en Sol-Jungfru som hand i handsken.

Men det är alltså Vågens känsla för fair play och goda förmåga till utvärdering som inte hade någon plats på SNS. Hartmans fallna Jupiter ("lätt rikedom") gör henne väl heller inte till någon "de snabba klippens mentalitet" - Stenbocken är ett av de tecken som kräver kvalitet mer än någon annan och diskussionen rörde ju om någon faktiskt blir bättre av att konkurrensutsättas. Svaret är förstås nej, penningen styr och tillverkarna jagar ständigt sätt att minska produktionskostnaderna. Sämre kvalitet på allt.