Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 16 juni 2011

Vätebombens fader och misstrogenheten


"The arms race between the United States and the Soviet Union continued for more than 40 years, each side spending billions refining weapons both agreed could not be used. The Soviet Union is no more, and the major European powers are at peace with one another. If this is not (Edward) Teller's legacy, it is at least a credit to his influence.
     The Cold War's balance of terror has become magnificently obsolete, and states now at peace occasionally think they might dispense with the weapons which made that peace possible. But no state trusts that the last state to disarm would not use its singular power to overawe the rest. And so the world remains armed. And this, too, is a part of Edward Teller's legacy.

Dr David Berlinski - Where Physics and Politics Meet, ur essäsamlingen The Deniable Darwin (1996-2009)

Citatet är valt för att det kastar ett så perfekt ljus över zodiaktecknen som grundprinciper för det mänskliga tänkandet. Vetenskapsmannen Teller, som det brukar vara med verkligt framgångsrika, ser ur att vara direktkopierad från Himmelens uppsättning av grundteman.

Det är särskilt matematikern Berlinskis påminnelse om den ömsesidiga misstron nationerna emellan som stämmer in på Tellers horoskop, i en opposition mellan Solen och Jupiter som å ena sidan tjänar som en indikation på en förhöjd intelligens, men å andra sidan - via de emblematiska tecknen - visar hur den här intelligensen kanaliserats åt något mindre än människans ultimata öde.

Stenbocken är en makthungrig och slug aktör, alltid mån om att visa sig från sin bästa sida. Jag har tidigare funderat om tecknets markanta underrepresentation i testet på 200 brottsdömda horoskop har att göra med, inte att Stenbocken har någon äkta moral utan bara är så oerhört intresserad av prestige och officiell status (stengeten tronande högst på världsberget) att den kalkylerat avstår från brott eftersom det kan sätta käppar i hjulet för den egna ambitionen.

Kräftan, hemmet och den egna klanens symbol, står naturligtvis för "Homeland security" som de smått paranoida amerikanerna efter 11e september betitlad sin senaste kollektiva neuros. Hos Kräftans tecken finns då den djupa känsla som saknas hos Stenbocken, men båda tecknen var för sig räcker inte för att skapa en hel människa. Det krävs både en förmåga att överblicka den objektiva positionen och en inre, subjektiv upplevelse av situationen. Kräftan, lämnat åt sig själv, skulle bara börja generera patologiska fantasier - se Fredrik Reinfeldts åsikt om det sovande svenska folket. Enbart Stenbock lånar sig bara alltför lätt till skoningslös materialism och själlös realpolitik.



Ännu en impressionistiskt färglagd karta. Dr Berlinski kallar vätebombens fader för "präst-krigaren" och naturligtvis dras blicken genast till den destruktivitet som tecknas av de båda illgärningsmännen Saturnus och krigaren Mars i "vätans" element Vattnet, i den slutgiltiga upplösningens tecken Fiskarna. Denna destruktivitet riktas mot psyket/Månen i Oxen vilken kan läsas som "punktangrepp" mot ett territorium, ett land.

Så långt har stjärnorna målat upp en närmast perfekt bild av en mental fixering - en Världssjälens tillfälliga knut - men som Teller kom att hamna i position att agera ut som ingen annan. Han skapade domedagsvapnet så hemskt att ingen skulle våga använda det. Vi har sett Oxen dominera som soltecken bland brottslingar och onda despoter (skolexempel: Pol Pot som mördade miljoner av sitt eget folk), och det är inte utan att den här angripna Månen återskapar något av en paranoikers läggning. Månen i Oxen sägs vara en stillsam och trygg placering, och det var naturligtvis tanken om att ingen skulle våga starta krig som föresvävade Teller.

Men Oxen har ett märkligt primitivt sätt att implementera sin regim: den statiska materialistiska tillvaro som kan liknas vid den förmänskliga sömnen i djurriket, Paradiset innan Adam och Eva vaknade upp till uppdraget i nästa tecken: intellektuell rörlighet i förhållande till den deterministiska materien.

Det är emellertid nästa kombination av två materialistiska eller lergyttjiga tecken som jag inledningsvis berörde: Jupiter kallas "upphöjd" i Kräftan, men under stress kan detta indikera att expansionsplaneten leder till en hyperneurotisk otrygghet. Kräftans revirinstinkt på högvarv. Och det är förstås Sol-Stenbockens eviga grundfråga - "Who's the boss?" - som stör ut den här intelligensen (Sol aspekt Jupiter bör innebära extrem intelligens) så att den blir en mix av begåvning och patologi.

Dr Berlinski skrev sin essä efter läsning av Tellers självbiografi och han slogs omedelbart av fysikerns maktgirighet och falska, "förbättrade" historieskrivning. Han talar om den dubbla lögnen, dels självlögnen inför sig själv och dels den officiella lögnen. Precis vad man kan misstänka av de här två tecknen i kombination, Kräftan blir mytomanisk om sina egna förehavanden och djupaste motiv och Stenbocken skriver en falsk och tillrättalagd historia om sina historiska förehavanden.

På temat subtil sinnessjukdom har vi förstås också den klassiska osynken mellan irrationella känslor (Vatten/Fiskarna) och dess rationalisering i det logiska Luftelementet (Tvillingarna). Jämför den borgerliga regeringens försvarsminister Tolgfors för just en sådan störning i mellan "Homeland security"-tecknet Kräftan och grannen Tvillingarna.

*****

Se även ett äldre inlägg tillägnad samme Teller. Ibland rinner inspiration till att kommentera ett horoskop och jag har helt glömt att jag redan gjort det!

I gengäld är det intressant att se om återbesöket lett till nya perspektiv, men här ser det sig ganska likt ut, att döma av rubriken från maj 2010: "Mänsklighetens fiende - astrologiska antydningar".

Inga kommentarer: