Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 25 juni 2011

Nya Moderaterna & självlögnen (del 129)

En så välskriven och återhållen krönika i AB av Björn Fridén! Det tempererade sinnet behövs om man överhuvudtaget har ambitionen att förmedla en större del av verkligheten till dem som fastnat i den egna ideologins perspektiv. 

Naturfilosofen Aristoteles trodde visserligen knappt detta var möjligt - vid den tid en svensk är röstberättigad är han i stort redan fängslad i ett habituerat tänkande och beteendemönster som under livet bara kommer att djupna tills vi på ålderns höst, som det heter, har reducerat oss själva till rena nidbilder av en människa, till en "typ". 

Aristoteles var därvidlag mer pessimistisk till människans möjligheter än lärofadern Platon. Varför har de som börjar ägna sig åt biologi en sådan osviklig tendens att tappa tankehöjd och landa i destruktiv determinism? Det är nästan så man börjar tro på en tudelad skapelse där Gud och Satan kämpar ett krig om själarna! 

Var Nya Moderaterna hör hemma har den här bloggen mödosamt tecknat en bild av i många inlägg. Från horoskopet för Nya Moderaternas grundande till en serie (attitydstinna och därmed inte tempererade) studier av dess ledare Reinfeldt. 

Inför upptäckten av de många strukturella parallellerna mellan dessa födelsehimlar och horoskop för gamla nazityskar, främlingsfientliga och brottsdömda, kan man verkligen undra vilka de svenskar är som gav Sverige en Reinfeldt-regering hösten 2006. 

Samtidigt måste ett sovande folk få pröva på innan de kan vakna och Reinfeldts klart sämre valresultat 2010 indikerar att tillräckligt många i landet nu har förstått vad en separatistisk politik leder till. Svenskarna hade ett högre tanketak tidigare och att det kollapsade under en räcka år får socialdemokraterna ta ansvar för, som alltmer närmade sig det fullständigt oregerliga monster som marknadskapitalismen är. 

Det var under Persson och Sahlin landet kantrade eftersom Mammon och hbt-kuttrande inte är rätt sätt att hålla ett helt folks intellektuella vigör på nivå Och med intellektualitet menar jag inget krångligare än att minnas sanningen, att "ingen människa lever enbart för sig själv". 

Privatism må vara ett frestande ideal - den egna världen är så mycket enklare att förstå sig på - men Reinfeldts vision fungerar inte i verkligheten. Med ökade klyftor rasar ett samhälle snart samman och ärligt talat, vad är den ökade konsumtionskraften du fått på din fattiga grannes bekostnad värd när alla pengar går till inbrottslarm och vapen för att försvara din orättfärdigt förvärvade "edge" jämfört med andra? 

Nya Moderaternas horoskop visar en mer ogenerad variant av EU-horoskopet. Där tecknade Solen ett fredsprojekt (Vågens jämvikt) som havererade i samma ögonblick man noterade att soldisponenten Venus inte ville lika mycket. Den var "fallen" i Jungfrun, privatintressets tecken - samma tecken som driver både Reinfeldt och hans parti.

I Nya Moderaternas horoskop t.o.m. stiger den fallna Venus i öster och förstärks av viljan till lätta pengar (Jupiter)! Vilket skamlöst parti för slavar som vill komma upp sig genom att tillämpa diskrimineringens världsbild på allt och alla. (Genom att klassa ner andra slipper man dåligt samvete för det man gör...)

De drog sig således inte ens för att via politiska reformer introducera en ny underklass, bara för att känna sig själva relativt lite rikare. Så tänker bara intellektuellt bankrutta varelser. Den dikotomisering Reinfeldt inte tycks kunna gå bortom är i själva verket intelligens på barndagisnivå (och nu förolämpar jag barnen!). 

Jag sörjer också att svenskar i gemen inte verkar ha kommit värst mycket längre i sin förmåga att lägga världsbildspusslet och förstå de gamla sanningarna, som den om att ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. 

Nya Moderaterna skapade sin egen kommande undergång bara genom att vara de tanklösa varelser de var. Men valet mellan imbecillen och den talangfulla samhällsbyggaren återstår alltid, just HÄR OCH NU.

*****

Astrologins tolv byggstenar och deras många kombinationsmöjligheter är ett bra verktyg för att börja förstå att, även om alla perspektiv existerar (för helheten är sammansatt), är inte allt perspektiv lika nobla.

Tyvärr gräver få så djupt i sin - västerlandets - idéhistoria att de upptäcker varifrån den moderna rättsstaten stammar - Lagen ligger kodifierad redan i zodiaken. Noggranna studier av planeternas välmående i de olika tecknen röjer att antikens samhällsvetare hade kristallklar blick för människans dispositioner.

Men det krävs intellektuell hunger för att överblicka hela sin väg som kulturvarelse, en hunger som få personhoroskopet uppvisar - särskilt i dagens informationsgytter. Så mycket att ta in för att bara klara att välja sin el eller teleoperatör. Inte konstigt att människor upplevs som rena idioter nuförtiden. De har ju inte tid för något annat än att bygga sin Reinfeldtska privatism!

Men jag hittade den intellektuella hungern i ett horoskop. Det tillhör MIT-matematikern och vetenskapsfilosofen David Berlinski - känd som en av den darwinistiska mytens värsta fiender! 

Jag väntar i dagarna spänt på en bok av honom från 2003 som jag först nu upptäckt. En astrologins intellektuella historia, förhoppningsvis skriven på samma smarta och knivskarpa sätt som i den ljuvliga "The Devil's Delusion" - om ateismens tunna argument för sin sak. 


Berlinski är en större själ än jag trodde och en gäckande figur - ska återkomma till hans horoskop. Skeptiker utgörs vanligen av naturvetenskapens C-lag, en högröstad skock anhängare de riktiga vetenskapsmännen tvingas acceptera i sina hälar. 

De är ofta extremt arroganta scientister, de liknar idrottens huliganer fast begränsar sig till verbalt våld. Ibland trillar vetenskapsmännen själva dit på det scientistiskt synsätt (den vetenskapliga metoden blir mer än ett verktyg, den blir ett föremål för avgudadyrkan).

Det tillhör svenskarnas olycka att de inte visat sig värdiga bättre vetenskapslitteratur än den smörja zoologen Richard Dawkins skriver. Berlinski är bara en av flera höggradigt kompetenta vetenskapsmän som lustmördat hans författarskap och påvisat en beklämmande okunskap och flummigt tänkande.

Det här C-laget är ibland så obildat (och med bildning menar jag åtminstone ett öga på flera av människans alla tankegrenar) att det är svårt att avgöra om de snarare tillhör någon slags religiös fundamentalism. 

Ett sånt fall är Amazon-recensenten som på den mediokra skeptikerns vis programmatiskt måste sätta en stjärna bara han/hon tycker sig se en bok om "fel" ämne. Uppenbarligen har den här människan inte ens läst boken eftersom den är en idéhistoria och inte en bok som förespråkar astrologi!



Men här har vi då David Berlinski, ett av världens skarpa snillen. Inifrån de "hårda vetenskaperna" tar han skeptikerns roll och avslöjar mången myt den politiskt korrekta naturvetarvännen likt Nya Moderaterna lever genom.

Inga kommentarer: