Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 11 april 2011

Eichmann & Reinfeldt - fler kopplingar

En läsarfråga om den indiska astrologins "onda" hus föranleder en fristående fortsättning på inlägget om Adolf Eichmann, den arketypiska diskrimineraren. En av de springande punkterna i nazistens horoskop var renlighetsivrande (renrasighet!) Jungfrun, men där urskillning och kritisk analys havererat.

"Den banala ondskan", som kvinnliga filosofen Hannah Arendt kallade Eichmanns framtoning och attityd, kan alltså kopplas till Jungfruns tecken, det tecken som då Månen befolkar det, enligt bloggens upptäckt uppvisar en förhöjd tendens till kriminalitet.

Ur "Light on Life", den eminenta introduktionsboken till vedisk astrologi av De Fouw & Svoboda, om husen 3, 6, 8, och 12:
"Ett dussthana är ett hus vars primära betydelser associerats med lidande. De här husen representerar de ting människor i allmänhet fruktar: sjukdom, förlust och död. Tredje huset tenderar att skapa bara smärre fruktan, vanligen i samband med mindre skulder…" (sidan 120, min ö.s.)

Jag har inte hittat några djupare argument i de få böcker om vedisk astrologi jag ännu läst än ovanstående. Men att fundera utifrån den naturliga zodiaken ger åtminstone mig vissa uppslag. 

Den stora illgöraren Saturnus är fallen i Vädurens enbart egocentrerade perspektiv (1a huset) och kastar i den naturliga zodiaken sitt korta onda öga mot just tredje huset. Jfr citatets hårda fordringsägare (Saturnus!) och det tredje huset som den skuldtyngdes sektor.

Den naturliga zodiakens tredje sektor korresponderar förstås med schackraren Merkurius, en omvittnat amoralisk planet som ofta får hela lasset att tippa - som i Eichmanns fall där både Merkurius och hans hus var illa tilltygade!

I den naturliga zodiaken kastar den lilla illgöraren Mars från första huset sitt långa olycksöga mot åttonde dödshuset. Tvärtemot Saturnus är Mars naturligt associerad med första huset, men den som propsar på eget liv aktiverar samtidigt åttonde sektorns dödstema. "Du börjar dö i samma ögonblick du drar ditt första andetag som nyfödd..."

Sjätte (och motsatta tolfte) husets status som "ont" skulle kunna förklaras av dess primära betydelse, "tjänstehjon, fiender, samt hälsa", men då har vi i ett cirkelargument använt husets redan givna innebörd för att förklara det.

På den här bloggen - och av just inlägget om Förintelsens arktitekt Adolf Eichmann - kan man dra slutledningen att det är blotta skakigheten mellan världslig förlust (Fiskarna) och flitigt arbete på att hålla allt rent och prydligt som är det onda i sig. Fliten och den världsliga anpassningen antyder, som statsminister Fredrik Reinfeldt säger utan att förstå ett vitten, en människa djupt sovande, fången i maya, den illusoriska materialismens pseudokognition!

Men bäst vore, som sagt, att hitta en förklaring som utgår från den naturliga zodiaken och planeternas aspekter för att förklara varför sjätte är ett ont hus. Obs. Tredje, sjätte, tionde och elfte är också upachaya, hus som gradvis förbättras - ännu en indisk parameter som inte används på den här bloggen eftersom ämnet redan som det presenteras är för inkrökt och vindlande för att egentligen passa att skriva om på ett icke-specialiserat sätt).

Jag har faktiskt inte systematiskt bockat av varje hus och hur alla planeter aspekterar huset, men det skulle kunna vara en ingång till en djupare förståelse av systemet med planeteters härskarlägen, upphöjelser och fall. Det sjätte lider av problemet att dess naturliga planetära korrelat, Merkurius, faller (debilitet) i oppositionsaspekten till Jungfrun/sjätte i den naturliga zodiaken. De Fouw/Svoboda: "företeelser folk i allmänhet finner misshagliga..."

Jämför Adolf Eichmanns horoskop där man skulle kunna anföra att hans Jungfruascendent via sin havererade härskare tar skepnaden av Fienden, det vill säga en satan med missionen att "sätta dit" underfolket judarna såsom varande av typen Fiskarna ("losers" i perfektionistiska och nitiska Jungfruns ögon). Jämför också Fredrik Reinfeldts Jungfruascendent där härskaren havererat genom att stå i Fiskarnas (förlusternas) hus - ett dussthana-hus!

Dessa är djupa kopplingar mellan Reinfeldts dolda syn på vad en duglig människa är och den prototypiska människohataren Aollf Eichmann! Tysken projicerar sin dåliga självkänsla på sjundehuspartnern, svensken förblir "sovande" och omedveten om sin rädsla för att hamna på obestånd - och alstrar en paranoid bild av svensken som en blogsugande igel på samhället. (Särskilt jordbunden Merkurius stannar ofta som krämaren som värderar allt beroende på om det ger vinst i denna världen).

Den borgerliga regeringen aviserar idag förändringar av sjuk"vårds"reformen. Försäkringskassanas handläggare får utökad individuell rätt att i efterhand justera besluten i de fall där det verkligen gått snett. 

Notera systemfelet i regeringens tänkande igen: Reinfeldts horoskop styrs av Jungfruascendenten - det enbart-individualistiska synsättet som genomsyrar hela hans ideologi och föreställningsvärld. Att hela hans utblick omvittnar ett systemfel kan en sådan här människa inte förstå om hon för närvarande befinner sig på insidan av ett arketypiskt idékomplex. 

Det kan tyckas förvånande att inte statsministerns Måne i den genuina balansens Vågen gör mer nytta än den gör, men relationen mellan ascendenten och dess härskare är en ytterst viktig tolkningspunkt och den är som sagt inte gynnsam för frågor om självinsikt i fallet Reinfeldt.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Att tredje huset skulle ha med skulder att göra, det var okänt för mig. Annars anger ju både vedisk och västerländsk astrologi att huset handlar om intellektet, skolgång, syskon o grannar, korta resor osv. Däremot är det intressant att 6:e i vanlig astrologi kallas för hälsans och arbetets hus medan det i vedisk är Ohälsans och fienders... Men som du brukar säga är den vanliga astrologin mer insmickrande:-)
S

Anonym sa...

Hej Siwert!

Snart slutar Saturnus att retrogradera samt att månnoderna intar din favoritposition på axeln... ;) Ska bli spännande att se vad det kommer att ta resultat i. Jag vet att bloggen ej skådar framåt, men ändå.

Personligen har jag haft så extremt många korta déjà vu:er det senaste halvåret att jag börjar fundera på om det är flaggningar av vad jag redan skådade i samband med valet av detta livet. Någon som känner igen sig i det? Kan retrogradandet ha något med återblickarna att göra.

Har noterat att du (dataprogrammet?) ej valt att visa vilka planeter som retrograderar i astrokartorna. Det kan också vara en pedagogisk orsak. Men vad indikerar en planet i retrogradering?

M.v.h. /R.C.

Seaward sa...

Jag försöker (under några år i alla fall) ge de vediska husen ett seriöst övervägande. Men mer som ett passivt men öppet lyssnande till resultaten. Tredje är det du säger även i Indien, inklusive syskonaspekten, men också ett kampens hus eftersom Mars är dess naturliga bhava karaka (hussignifikator). Det här är så mycket betydelser på ett bräde att man får vara väldigt konsekvent och medveten om vilka frågor man ställer horoskopet.

I fallet Eichmann nöjde jag mig med den enkla observationen att tredje som transporter/logistik är påfallande "överstressat" i hans horoskop, och att det rimmar väl med hans "jungfruminutiösa" planering av tågtransporterna till dödslägren.

Seaward sa...

@RC. Jag är mer eller mindre novis på nytt efter att ha givit västastrologin på båten och börjat om från noll, med kritiska analyser av det astrologiska systemet. Vedisk astrologi lär ut att den retrograda rörelsen STÄRKER planetens inflytande - på gott och ont!

Det här går förstås knappast att kvantifiera eller belägga i siffror, och jag har faktiskt inte brytt mig värst mycket om retrograda planeter ens under åren med den tropiska zodiaken.

Blogginläggens kartor kommer från ett fult men kompetent gammalt gratisprogram (Astrolog 5.40) på vilka jag manuellt ritar in de vediska aspekterna. Programmet är tacksamt i det avseendet att det lämnar plats över för de vediska aspekterna, gradtal och retrograda rörelser anges enbart i en särskild kolumn till höger om kartan.

Gratis programmet ZET har en överlägset snyggare grafik men det är omöjligt att rita in de vediska aspekterna eftersom planeterna (med gradtal) ligger "fel" i husen.