Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 31 januari 2011

Kosmologi & vetenskap. Rasism i astrologin och dess frånvaro.

AB:s kulturartikel om den antisemitiska svenska Nobelpristagaren Verner von Heidenstam frånkänner på typiskt sekulärt och värderelativistiskt vis moralen dess tidlösa status.

Detta är naturligtvis bara nys, och via bloggens många stickprov på främlingsfientliga och uttalat rasistiska horoskop (en gradskillnad, inte en artskillnad!) har några zodiaktecken dragit uppmärksamheten till sig - i historia och nutid. Den moral kulturskribenten talar om är den med mänsklig idioti uppblandade samhällsföreställningen om moral, inte den tidlösa Lag som äldre kulturfolk visste något om och som astrologin än i dag synliggör.

Jag ska inte ännu en gång redogöra för varför dessa mer rasistbenägna tecken "stämmer" med de tankar och traditioner som knutits till dem, men den intresserade kan skumma inlägg etiketterade "rasism / främlingsfientlighet" för resonemang som funderar över t.ex. förhållandet mellan polära komplementpar som t.ex. Jungfrun och Fiskarna. Von Heidenstam hade t.ex. Månen i Jungfrun, den placering som t.o.m. visat en statistiskt signifikant överrepresentation även bland främlingsfientliga i vår egen "upplysta" tid.

Jungfrun och Kräftan - två "idéer" eller arketyper. Någon kanske skulle kalla dem grundprinciper, vilka det är lönlöst att i sig söka förklaringar till. Vårt medvetandes räckvidd förmår inte mer än observera synliga effekterna av det som förefaller vara ett "spöke i maskineriet". Astrologin (liksom den judiska kabbalan) synliggör samband som förmodas utgår från dessa aldrig skådade grundprinciper, men vilka den antika människan ibland såg som Guds egna tankar!

Det är den idealistiska filosofin (Platon!) som ligger astrologin närmast som den här praktiska metodens teoretiska bas. Vi är alla idéer i en värld som ytterst är av medvetandenatur. Så längre Gud tänker oss, finns vi, men för att ingen ska bli skakis bör tilläggas att Gud betecknar det som går utanför tid och rum, blir följden att vi är EVIGA "FRIA" TANKAR i Guds medvetande. 

Därav den ålderdomliga beskrivningen av människans andesjäl som en Pneuma, en andedräkt i rörelse. Notera att även den osynliga Luften bara är en yttre "dräkt"! I det allra innersta råder total odelbar enhet, det tidlösa, gudomliga är själva kärnan i varje enskild varelse.

Materialitet och alla de upptäckter som finns att göra längsmed den här vägen, är ytterst bara ännu en av Själens föreställningar - Själ är beteckningen på en pneuma (eller i indiskt språkbruk en jiva-atma) som halkat utanför "the charmed circle", vi skulle kunna kalla den en utbrytare, en rebell mot den gudomliga verkligheten. 

Själens vändande sig från den riktiga verkligheten leder till olika typer av drömmar varav den lägsta formen av fantasi är den om den egna materialiteten. Den levande varelsen kan inte gå mer vilse för drömmen om materialiteten innefattar myten om döden, den rena materian helt renons på "medvetandestoff".

Den som verkligen tror kan förflytta berg, hette det i antiken, men idag återstår bara ömkliga skuggor på isolerade ashrams i Indien av de mirakler människan (eller åtminstone några) fordom kunde utföra via blotta medvetandekraften. Fakirer i trance som ligger på krossat glas och låter flera ton tunga lastbildar köra över dem i ett hypnotiserat tillstånd av osårbarhet (som tanken är, så blir också utfallet!) verkar rakt ingenting mot gamla legender om kinesiska mästare med förmågan att gå genom solida väggar!

Notera att föreställningen om "mind over matter" inte avser materiella krafter där en kraft är högre rankad eller mer potent än en annan, utan en högre verklighets direkta intervention i den fantiserat lagbundna värld som materialismen tror är dess bas! Jag kan visserligen tänka mig detta scenario, men kan jag tro? Nej. I massans uppfattning har världen sedan länge koagulerat, klumpat ihop sig. En kosmisk variant av den svenska jantelagen är förhärskande. Det här kulissbygget kommer mänskligheten att fortsätta med under överskådlig framtid.

I övre tonåren drömde jag under en lång period varje natt att jag lämnade min fysiska kropp och flög fritt över Stockholm om natten. Jag minns särskilt en lustig dröm i vilken jag roade mig att orientera mig efter alla stadens kyrktorn. Detta var själen, halvt bunden till denna världen men halvt i besittning av sin fria pneumatiska natur. 

Själen är mellanzonen mellan den fallna illusionen av värld och den rena skapande tankevarelsen - andesjälen som passande nog ofta kallades Hermes (Merkurius) i antika texter. I indisk astrologi heter Merkurius Buddhi, "intelligens", och det är uppenbart att västerlänningen i sitt materialistiska paradigm knappt ens använder sin Buddhi annat till att räkna och kalkylera inom den här världen (matematiker och spekulativa filosofer undantagna). 

Att samma "intelligenskropp" också kan användas för "shamaniska" resor helt bortom den här världens definitioner är inte en accepterad möjlighet i just vår tidsålder... Jag har träffat en kvinna i mitt liv med förmågan till "astralresor" och hon var också en helare på distans. (Se den här personliga minnestrippen - jag kommer att återvända till guden, typen eller idén Hermes/Merkurius senare.)

Den enskilde må kunna tänka sig bortom sin samtids gränser, men Tidsandan själv blockerar honom alltjämt. I en materialistisk fantasi som den Jorden befinner sig i, fungerar faktiskt tyngdkraften! Men det har den inte alltid gjort, vår evolutionistiska skapelseberättelse är en dikt som vi just nu drömmer fram i vår föreställning om "objektiva fakta". 

I samma dröm upplevs hårda sifferdata som bevis eller starka indicier om att något är för handen och i inte bara ett subjektivt (falskt) intryck. Det är i den andan - i den materialistiska drömmen - jag har tagit en del stickprov på astrologin för att se om denna antika modell även i modern tid och med vår typ av krav responderar på det sätt vi anser signifikativt. 

När jag nu letar upp alla de horoskop bland 4.700 samlade som jag märkt ut med "rasism" eller "nazism" och finner 81 stycken, fler än de som bloggen granskat individuellt eller i mindre grupper (minns 19 nazister eller tiotalet svenska rasbiologer), då finner jag att det något utvidgade testet alltjämt ger en statistiskt signifikant överrepresentation för samma två psykplaceringar (Månen) som tidigare diskuterats ingående i försöket att förstå varför dessa "Idéer" är så sårbara eller benägna till isolationistiskt tänkande. 

Svaret är för övrigt oerhört enkelt: Jungfrun och Kräftan ÄR eller representerar varianter på isolationismens idé! Det går som sagt inte att gå bortom ett axiom eller en grundprincip. "This is what I do", är en redan tröttsam fras i dagens egocentrerade filmunderhållning, men uttalandet passar perfekt för zodiaktecknen. "Kritik och diskriminering (urskillning) är vad jag gör", säger Jungfruns Form. "Instinktivt slutande mig inför främmande närvaro", är mitt bidrag till helheten, säger Kräftan, idén om att det existerar ett revir att värna.

I del två av det här inlägget, där resultatet av de 81 rasisthoroskopen redovisas, ska jag också fundera över de zodiaktecken som visat sig vara signifikant underrepresenterade när det kommer till rasistiska och negativistiskt snäva tankegångar.

Precis som i fallet med genomgången av samtliga Nobelpristagare i litteratur uppstod här en slags "spegeleffekt" mellan vissa zodiaktecken, vilket jag tyder som att astrologin faktiskt synliggör ockulta naturlagar i den psykiska verklighet materialisten inte ens tror existerar.

Inga kommentarer: