Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 31 januari 2011

Besatt av de besatta

En liten men intressant observation av journalisten Ann-Charlott Altstadts horoskop. I AB förfasar hon sig över kristen "extrem" terminologi av typen "demoner" och hur den sortens medeltida mentalitet hotar att lobba sig in och underminera hennes moderna, platta och alltigenom socialrealistiska verklighet.

Faktum är att hon t.o.m. är mer fixerad än den här bloggen vid begreppen som alluderar till osynliga krafter eller makter som kan äta sig in i människan och leda henne till osunt tänkande. Skälet till det är okunnighet. Här saknas varje tillstymmelse till insikt om att t.ex. djuppsykologin med början redan på 1920-talet och fram till vår egen dag, vidimerat och legitimerat antikens tankar om demoner och besatthet. 

Idag kallar vi dem, med Carl-Gustav Jung, autonoma psykologiska komplex. Ingen kan väl vara omedveten om de transpersonella energier som plötsligt kan gripa hela folkmassor. Altstadts sekulärt socialrealistiska grund är så tunn att hon troligen inte hur mycket hon än kunde försökte, skulle förstå varför egyptier skändar mumierna i Konungarnas dal. Jo, förresten, det symboliska utagerandet, under inflytande av mörka och transpersonella krafter, är ingen svår nöt. 

Svårare då att egentligen förklara hur människor kan uppvisa multipla personligheter eller, som ett team psykiatriker och medvetandefilosofer knutna till University of Virginia för några år sedan gjorde, redovisa ett knippe totalt obegripliga beteenden kliniskt observerade. [1] 

I ett fall rörde det sig t.ex. om en "störd" människa som samtidigt kunde föra tre diskurser samtidigt! Tungan talade i ett ämne, medan höger och vänster hand respektive skrev två helt olika berättelser. Jag tror inte neurologin ens är i närheten att förklara sådant. Så störande är fall som dessa för den enkla människans myt att hon bara är materia, att forskargruppen med jämnmod konstaterar att psykiatrin inte annat gjort i hundra år än sopat märkligheter under mattan!

Sant är att bibeltrogna kristna också saknar de mest allmänna kunskaper och förmodligen sällan funderat över dessa antikens demoner i termer av analytisk eller arketypisk psykologi. De saknar "3D-seende" och upplevs med rätta som lika stora fundamentalister som de sekulära invånarna på plattmarken (se en kort reflektion över dessa ting i inlägget Psykotikern & avataren).

Vad Jung och flera i hans efterföljd gjort, är egentligen bara att revidera språkbruket en smula, men bevara kontentan av vad den mer insiktsfulla delen av mänskligheten alltid har vetat om. Att vi inte ens är herre över våra egna tankar. Modern neurologi har visat att egot är den sista delen av psyket som blir varse processer som påbörjats flera tiondels sekund tidigare. Men ego är det enda den förfallna sekulära själen litar till. På den lilla ön i ett enormt hav av omedvetande sitter hon och håller krampaktigt tag om sitt förnuft. 

*****

Hur kan den här typen av demonanfäktelse se ut, astrologiskt? Jag menar, det är en civilisationens sjukdom och därmed en så stor villfarelse att det knappast registrerar i enskilda horoskop. När dock fixeringen i antireligiösa sentiment blir märkbar, som i Altstadts fall, då bör Den Onde, Nihilisten, synas på något sätt på födelsehimmelen. 

Som redan Zarathustra lärde i det gamla Persien, så är tillvaron en kamp mellan Ljuset och Mörkret, mellan två autonoma krafter vilka tillsammans bildar den fenomenvärld vi alla tror på så länge vi färdas med i den här tidsströmmen och drömmen. Alla är destinerade att utifrån sina tidigare gärningar i andra segment av samma dröm, spela antingen den ena eller den andra rollen - och för folkflertalet någon grådassig mellannivå som varken är det ena eller det andra.


Altstadts födelsehimmel beskriver exakt den moderna lögnversionen av Rationalism som för Platon innebar insikt i den idévärld som logiskt föregår den fallna fenomenvärld som dagens falska rationalister kallar den enda för att slippa adressera de djupare psykiska krafterna på andra nivåer i tillvaron. Här på Altstadts himmel ser vi Stenbocken, som här måste anses kanalisera Den Store Satan [2], angripa hennes eget psyke (Månen). Detta dock bara under förutsättning att födelsen inträffade någon gång efter sjutiden på morgonen. 

Den hypotetiska uppskattningen verkar korrekt eftersom världstillvända Stenbockens attack mot ett psyke i vågskålarnas våld så perfekt beskriver hennes ytligt formalistiska hantering av hela ämnet. Den libidinösa kombinationen av Mars och Venus i förening med materieprincipen Saturnus visar att denna världens furste (Satan, Saturnus i vissa lägen) verkligen är stark i henne och att sinnet (Månen) disponeras just från samma region (materien) för en perfekt politiskt korrekt syn på människan som enbart en fysiologisk maskin. 

Precis som Satan vill ha det. Jordbundna andar, blytunga, som cirkulerar nära denna världen liv efter liv utan att ha kraft att tänka utanför lådan!

Se också det i vissa stycken snarlika Maria Lundqvists horoskop! I samband med en attack från den jordbundna förnuftsprincipen (Stenbocken) mot Vågen funderade jag där över i vilken utsträckning hon demoniserat våldtäktsdömde Tito Beltran genom material från sina inre oförlösta psykiska komplex (demoner). 

För astrologistudenter är det mumma att kunna studera två så kategoriska horoskop med förhöjd libido i Rajas guna vilka samtidigt bär på så mycket saturniska spänningar och tendenser att vilja skjuta ifrån sig inre psykiska realiteter. I Altstadts fall genom att häckla dem som klär energiblockeringarna i ord eller som i Lundqvists fall (med rätt eller orätt) tillskriva andra människor en abnorm lusta. Astrologin lär bara ut den klassiska "skönhet ligger i betraktarens öga" - det är DINA DEMONER DU SER, inget annat.

*****

Se även bloggens skolexempel på ett horoskop som tecknar total lojalitet mot denna världens furste Saturnus i hans mest materialistiska läge i Stenbocken, evolutionsbiologen Patrik Lindenfors, född bara några veckor efter den demonintresserade journalisten. Han är synbarligen trevlig prick men minns att det transpersonella Mörkrets princip specialiserar sig på att spela rollen av ljusängel eller "upplysningsman"! 

Det är i spänningen mellan Mörkrets furste och Ljusängeln Mikael världen tickar på. Borta i Kina, skildrades Yin och Yang mer neutralt, som de kosmologiska konstanter de är. Grekerna för sin del, talade om Kärleken och Hatet som den duad som genererade fenomenvärldens flimmer. Jag förstår inte hur lågt intelligensen sjunkit i dag när folk har problem med demoner och djävlar. De finns, och de skapas just av människor i Förnekelse - det Ontologiska Mörkrets tillstånd.


______

1. Kelly & Kelly et al. - Irreducible Mind. Toward a Psychology for the 21st Century (Rowman & Littlefield, 2007)

2. "Kärt barn har många namn", och det på samma sätt ett feltänk att exklusivt associera Djävulen/Pan eller Satan med Saturnus. Egenskaper som kan knytas till människor i Djävulens ledband, ofria språkrör för en materialistisk världsbild, kan härledas från många olika astrologiska indikationer.

3 kommentarer:

ann charlott altstadt sa...

Hej

Jag är född den 7 januari kl 21.28 i Norrköping, berätta mer om mitt horoskop.

Med Vänliga Hälsningar

Ann Charlott Altstadt

Anonym sa...

Hej ACA!

Vid klockslaget för din födelse ligger Månen kvar i Vågen. Du får en ascendent i Lejonet. Månen i tredje huset. Solen, Ketu och Merkurius i femte. Saturnus och Venus i sjätte. Jupiter i åttonde huset. Det går nog att kräma ur lite mer från dessa uppgifter. Har själv exakt samma Måne. Men inte den sammantagna kunskapen/sinnet för en analys...

Mvh/R.C.

Seaward sa...

Tack för kommentar. Eftersom det här inte är någon "önskespalt" gör jag ett undantag bara för att ämnet religionen och dess monster intresserar mig så väldigt!

Jag får en känsla att din tungt betonade Skytten (soltecknet), symbol för både forskning och i andra tider filosofi och religion, är så stark i ditt femte hus för kreativitet och frågor om Självets natur (Solens "naturliga" hus), att man nästan kan misstänka ett religiöst färgat barndomshem - tyvärr fånget i legalistisk formalism, att döma av andra faktorer.

Konformismens Saturnus hemma i Stenbocken griper hårt i barndomshemmets Måne (i mentala avvägaren Vågen) och indikerar att den aktiva livsvägen (Solen) söker sig bortom just sådan legalism som i artikeln identifieras som "extrem" religion.

Att stränge Saturnus angriper Månen (psyket) från 6e hälsohuset och riktar sig mot 3e huset för intellek, introducerar genast frågor om onda makter och besatthet! Man kan misstänka "episoder" inom släkt eller familj här, särskilt som också Solens disponent Jupiter är placerad i ett mörkt hus (8e), ibland sjukdomsrelaterat men påfallande ofta associerat med låsta attityder.

Horoskopet är baktungt i Jordelementet (via just detta sjätte hus för hälsa och tjänande) och Jord kan just beskriva fundamentalistiska formuleringar som "synd ger sjukdom" vilka visserligen stämmer men där den psykologiska bryggan saknas. Typiskt för fundamentalism är också att esoteriska rebusar presenteras som bokstavliga sanningar, som att Jesus gick på vattnet, när historiens troliga innebörd för de invigda var att markera att han aldrig, likt oss andra drasuter, föll ner i den sublunära vattensfären (se vidare doketismen som Rom kättarförklarade).

Nämnde evolutionsbiologen Lindenfors med samma Saturnus i Stenbocken synnerligen om sig och kring sig har beskrivit religiös korvstoppning i barndomen och tillstått att det sannolikt påverkat honom i ateistisk riktning.

Jag vet inte, men det är möjligt att Stenbocken (patriarkalism, formalism, m.m.) faktiskt är en generell och märkbar kraft för alla födslar runt 1964. Saturnus hemma i Stenbocken är en stark position och identifierar man sig inte med denna traditionalistiska indikator blir det troligen uppror. Saturnus i negativt hemmaläge är så stark att man måste förhålla sig till den!

Jag har t.ex. goda minnen av en person född i början av samma år, men där i en helt sekulär hemmiljö Saturnus och Solen tillsammans yttrade sig som en stark men kärleksfull bindning till en åldrig fader (såå Saturnus/Åldermannen!), en småföretagare, medan kontakten med modern var extremt negativ.

Modern begick självmord men dottern hade dessförinnan, i tonåren, tillbringat en kort tid på mentalsjukhus! Saturnus är en stor spänningsskapare och en av de tydligaste ockulta symbolerna för medhavd surdeg in i detta livet från tidigare liv.

-Bara ett exempel på hur effekterna kan variera enormt under en begränsad period men att "gudarna" eller de astrologiska principerna är ganska lätta att känna igen, trots att de kan förkläda sig på många sätt. Det är en "igenproppad" astrologisk princip som, när den tar kontroll och styr hela människans tankemönster, kan liknas vid antikens demoner. Och det är ändå en mycket återhållsam definition på demoner.