Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 25 maj 2010

Dödsmetallare faller på eget grepp

En sex sidors betraktelse över den fallna själen som skildrad genom hårdrocken.

[Intro 2. På förekommen anledning (några kommentarer som visar att en del av Slipknots lyssnare tycks sakna kompetens att följa texten), börja ev. med Wikipedias artikel om livsåskådningen nihilism - en nyckel, men inte den enda, till följande text.]

[Tillägg 100526 - SvD innehåller en freak-nyhet om tre teleabonnenter som alla dött i förtid efter att ha tilldelats numret 0888-888-888. Niofaldig åtta eller en åtta som "passerat gränsen för sig själv". Talet 8 kommer att spela en viss roll i följande resonemang, vilket är en lustig koincidens. SvD kanske läste och gav sig ut att dammsuga nätet efter mer material om åttans numerologiska kraft...]

Paul Gray 1972-2010


Hårdrockens utveckling sedan det sena 60-talet är närmast oöverskådlig. Stilar eller subgenrer grasserar som om man bevittnade ett rent organiskt fenomen som helt saknar mål - bifurkationen som ett egenvärde. 

Förgrening - bifurkation

Den intressanta filosofen och astrologen Anthony Damiani (nytt fönster) placerar bifurkationens princip under talvärdet 8, vilket leder till den här bloggens beskrivning av den indiska astrologins ena specialaspekt för Mars. Olycksbringarens "onda öga" på 210° har beskrivits några gånger som en "dödsaspekt" eftersom dödens Skorpion är det åttonde tecknet från Väduren (talvärde 1).

Åtta är alltså ettans nemesis, ettan där ett fenomen (som t.ex. människan) framträder som en individ, skild från sin omgivning. Förgreningens åtta indikerar herren Buddhas insikt om att "alla sammansatta ting går mot sin upplösning" - Skorpionen är den sammansatta varelsens sönderfall. "Från den dag du föddes började du dö" - en truism som ligger kodad i den antika zodiaken!

Aftonbladet skriver om ett dödsfall i en dyster metallgrupp med nihilistiska förtecken ("Gud finns inte", "allt är meningslöst", "undergång är det enda som är säkert"). Det är bassisten i Slipknot, Paul Gray, som hastigt avlidit redan vid 38 just som hans hustru väntade deras första barn (AB).

Jag bestämde mig för ett stickprov på mänsklighetens undervegetation som via ateism/nihilism tillber sitt eget utslocknande. Det är som om de är själlösa barn av Moder Natur, som i sitt ständiga förgrenande söker lösningar och utvägar vilka, som enskildheter, betraktade, "Hon" inte bryr sig ett dugg om. 

Minns existentialfilosofen Martin Heideggers (och ateisten Jean-Paul Sartres) tankar under det kalla 1900-talet om att vara "utslungad i en intighet" (geworfenheit). Ateismen kan ses som en följd av att de materialistiska vetenskaperna demoniserade den svarta världsrymd som fyller lite mer utvecklade själar med inspiration och förundran. 

Satans barn - denna världens barn - lever i förnekelse, och ser bara meningslöshet i en sådan väldighet som universum. De saknar förmåga att förundras, de är avskurna från "övervåningen" till följd av det materialistiska paradigmet. Om universums nuvarande tillstånd av "disenchantment" (av-förtrollning) hos materialisterna skrev filosofiprofessorn och astrologen Richard Tarnas utmärkt i sin mäktiga "Cosmos and Psyche" för några år sedan.

*****

Vilket kom först - hönan eller ägget?  Är det Satans barn som skapade det materialistiska paradigmet, eller låg västerlandet förprogrammerat som en "kapsel av tid" i jordklotets resa genom universum och varje instantiering av Världssjälen (i formen av en västerlänning) var mer eller mindre förmörkad?

Rör sig hela vårt solsystem genom en "slocknad zon" i en större plan just nu? Antik indisk tidsålderslära menar det. När indiska dödsgudar grinar illa och grymt är de ändå aldrig uttryck för nihilism (och naturligtvis inte gudsförakt) - Shiva skapar i själva verket insikt i tingens faktiska natur genom att upplösa den materiella illusionens slöjor. 

Helt klart är astrologins numerologiska kod 8 inte Shiva själv, utan "bara" naturens ständigt pågående bortdöende. Filosofen Platon sade att det inte finns en anstymmelse till äkta existens i tiden, bara ett ständigt "tillblivande". Ditt "nu" dör i samma ögonblick det föds och blir till ett "då" och "sen" har du inga garantier om alls. Skorpionen och talet 8 - bifurkationens tal - beskriver alltså den oegentliga existensens "skugga" - alltings ständiga borttynande. Som ett av de fixerade Tamas-tecknen är upplösningen en grundbult, ett faktum som inte kan förhandlas bort, men gåtfullt nog också just tamas - mörker och okunskap!

Allt sammansatt (aggregerat) - allt som inte definieras av Enhet (1) - går alltså mot sin upplösning. Se det kinesiska bifurkationsschemat här ovan, inte som en naturens evolution, utan som hårdrocks-nihilistens svarta dystopi: känslan av att varje dag dö en smula, upplösas ännu lite mer, vekna i livet och tappa greppet om något han hade kontroll över bara dagen innan. Ursinnet i hårdrocken är Satans eller Lucifers protest mot att själv ha tagit fel beslut (Änglarnas fall från Enheten/evigt liv). 

Kristendomen upplevs idag totalt ocool, men dess myter är korrekta och dess präktiga moralister har en poäng: hårdrock kommer från de själar som har börjat fatta sitt misstag. Det första barnet gör är att reagera med ilska och överdrivna gester - som Slipknots "dödsmasker".

Stickprovet Paul Gray bekräftar exakt den här bilden av en "andens underklass" som då och då bereds tillfälle att födas på jorden när stjärnhimmelen inte visar någon väg framåt och hela karten enbart handlar om den biologiska förgreningsprincipen: "nästan kvävd ande prövar i blindo strategier för att nå Ljuset":


Slipknot tänkte så det värkte i den grå hjärnsubstansen. De kom på idén med maskerna och att framträda som anonyma nummer. Paul Gray var nummer 3 den tredje i ordningen. Det här var inte särskilt originellt - Tarantino hade några år innan Slipknot bildades redan utforskat anonymiseringskonceptet i Reservoir Dogs - "mr White, mr Blue..."

Kreativitet eller introduktion av nya paradigm sorterar med Eld och Luft, etiketten "kreativitet" på den här bloggen. Så lät det i början av bloggandet. Någonstans har jag också beskrivit de två negativa elementen Jord och Vatten som de som lägger pussel med bitar som redan finns till hands i sinnesvärlden.

De är inte i samma mening kreativa och skulle Paul Grays horoskop vara representativt för gruppen som helhet, har vi just återvinning av redan använt material: maskerna, anonymiseringen, nihilismen. Bara recyclade poser.

Plötsligt minne - körde för övrigt inte John Cale maskprylen redan på 70-talet, under sin degraderade och självhatiska rockperiod? (Cale: dominant Vattuman och Skorpion för "utstötningssyndromet" som ibland kan teckna självhat - vilket bloggen noterat i samband med några homosexuella horoskop.)

Men Jupiter står ju hemma i sitt positiva Eldtecken Skytten i Paul Grays horoskop? Jupiter symboliserar den kosmiska förgreningens och expansionens princip.

Jag har bara en tanke om det: se den totala övermakten från Vatten och Jord! Lergeggan som binder människan djupt, djupt ner i Världssjälen, i dess mest fallna undervåning där illusionen om "materia" föds som den absoluta negativiteten mot vilken själen nu får en sista chans att interagera och jobba ur sig sina skador via "objektiva ting".

Jupiter i Eld är en motor men negativiteten i Vatten och Jord får hela livsförloppet att fäkta och ha sig enbart i den fysiska domänen. Jag har mött självtitulerade "sexmissbrukare" i nära anslutning till det här födelsedatumet och Grays kamp med droger påminner bara alltför mycket om Vattenelementets sårbarhet som kan stanna i simpel sensationalism - inte tänka, bara "tagga" sinnesförnimmelenser via importerad kemi. Fattiga själar! Undrar om Homer Simpson är en ren "Vatten-natur"... Han reagerar också direkt på sinnesdata utan att anlägga alltför många intellektuella perspektiv på det han ser. Doughnut... (dregel).

Se gruppen Slipknot som ett litet gäng unga män sjuka in i själen. Med sin show har de jobbat på att rensa sina själar från århundraden av ackumulerad problematik! Deras aningslösa publik tillhör samma kategori själar (i den utsträckning de är totala fans), och även dessa drar nytta av gruppens konfrontation med sitt egen hopplöshet.

Via satanism ("anklagandet av tillvaron för att vara meningslös") söker Naturen chockstarta sig själv på det sättet att den som en gång fallit ner i nihilism har smakat en sådan existentiell ångest att själen antingen "nollställs" (renas i Skärselden) eller kommer på bättre tankar inför sin nästa återfödelse (till jorden eller någon annan som en värld uppfattad medvetandestruktur).

*****

Det är nästan onödigt att peka på Månen i Stenbocken här. Ännu ett exempel på en individ som sökt definiera sig genom yttre eller objektiva ting! Månen i Stenbocken kallas "skadad" eller "defekt" (detriment) och det beror på att själens egen symbol här har kapats eller övertagits av Saturnus (Stenbockens härskare), vilken egentligen bara är den fallna Satan, kontrollör över "denna materiella värld".

När man fallit så lågt som Satan och tror att materien är den yttersta verkligheten, då är själens syndafall komplett. Bloggen har noterat åtskilliga som torskat på detta sätt och nu bara lever genom prylar och prylarnas inbördes positioner i en hackordning: Andres Lokko (dyrkan av prylar, kläd- och musikstilar), Neo ("gay-schlager från helvetet"), Anna Bergendahl (18 år och redan associerad med en "pryl" - gympaskor av visst märke), plastik-Heidi Montag (söker bygga sig en ny "objektiv kropp"), Alfred Nobel (praktisk, helt inomvärldslig vetenskap) - och säkert många andra jag inte kommer på just nu.

So what's the deal? Vi lever ju här "inne" i världen? Vi är ju alla i greppet på "denna världens furste" som Jesus kallade honom. Faktum är att de som kan läsa denna text och förstå den redan är på god väg mot mental frihet (det mentala är en analogi på lägre nivå till andlig frihet).

Men för dem som verkligen fallit ner på bottenvåningen är allt bara skit. De har inte intelligens nog att tänka sig loss ur sin fixering vid det materiella - deras andliga fattigdom är just det som förorsakat fallet ner i total konkretion. Slutet kretslopp av enbart negativitet.

De här människorna är inte sällan suicidala, och problemet är att inte heller självmord hjälper. För då reinkarnerar de bara på nytt med exakt samma blindfläckar som senast! Själen har fri vilja (utanför tid och rum) och måste själv vilja inleda en undersökning av alternativ till dess nihilism som just bara är en mental blockering, en slags sinnessjukdom.

Så här kids anropar ni Nihil vars ansikte kallas Satan.



Efter några dagar är det så dags för finkulturens betraktelse över dödsfallet: AB/Kultur.



17 kommentarer:

Anonym sa...

Ska du komma dragandes med dina "fattiga" och "lågtstående" själar när du själv inte tycks ha något bättre för dig i livet än att sitta och döma andra efter deras horoskop!!! Jag har själv aldrig varit något fan av Slipknot, tvärtom har jag alltid tyckt illa om dem, men anser ändå att lite respekt och taktfullhet och avstående från fraser som "falla på eget grepp" vore på sin plats när en människa just har dött. Till råga på allt en ganska ung människa som inte hann leva färdigt!
För övrigt har Slipknot aldrig spelat "dödsmetall".
Puss och kram från zodiakens och jordens värsta avskum till anlig underklass, dvs. en jättesatanistisk svartmetallare vars senaste inkarnation till råga på allt inträffade när SKORPIONEN hade sitt allra ondaste ínflytande.

Seaward sa...

Skorpion? Bra, då har du bara en våning kvar att rasa igenom - som i kaffereklamen - innan du bottnar i Jordelementet och kan påbörja resan "hem" igen! :-) Den resan har Gray just anträtt.

Naturligtvis är det ett "fall på eget grepp" om man är dödsmetallare - vilket många på nätet karaktäriserar Slipknot som. Särskilt om man inser att deras uttryckligt nihilistiska tema är en dyrkan av döden. Du kanske måste putsa lite på din filosofi så att du hänger med i det som sägs här.

Hårdrocken är för övrigt ett känt tillhåll för posörer som älskar att flasha symboler vilka de inte riktigt har koll på...

Erik sa...

Oj, det här var nog det mest meningslösa jag någonsin läst.

Förresten borde du nog läsa på vad Dödsmetall är för något...

Anonym sa...

Om man inte vet vad dödsmetall är, Slipknot eller vem Paul Gray var för person överhuvudtaget så är detta ämne inget för dig. Att inte ens ha Pauls rätta nummer (2 och inte 3) betyder hur lite insatt du är i detta. Tror inte ens du vet nånting utan all din info får du via Aftonbladet. Som om dom vet allt och har rätt?

Näe, håll dig till dina tramsiga stjärnbilder istället. De ingen som igentligen bryr sig om den skiten ändå. Om du skulle få för dig att skriva om något liknande, kolla upp fakta innan du häver ut dig kommentarer utan grund.


R.I.P
Paul Gray

Seaward sa...

Även du, Erik, måste nog putsa lite - på läsförmågan - för att förstå att jag använder dödsmetall i lös bemärkelse, med fokus på gruppens nihilistiska texter.

Jag har aldrig hört Slipknot, Korn eller annan "nu metal" - men det var inte musikaliskt oväsen av en eller annan subgenre som var frågan. Samma påpekande gäller också följande anonyma kommentator vars tomma frökenfäktande om detaljer inte ens snuddar vid inläggets röda tråd! Du förstod inte ens att det här var en diskussion om djupa existentiella frågor, va?

Jo, jag vet att den här musiktypen attraherar typ trettonåringar. Så gläds åt att era hjärnor fortfarande har tio års tillväxt kvar - om nu inte "dödsrocken" får celltillväxten att avstanna.
:-)

Erik sa...

Jag är knappast att räkna som en 13 åring med mina 27 år. Och knappast de jag känner heller som tycker om musiken. Tvärtom så utvecklas hjärnan mer av musiken än galna religioner och vanföreställningar...

Hur vida man attraheras av musiken eller inte, gör knappast skräpet, eller sinnesjukdomen, du skriver bättre eller sämre.

Dödsmetall är en ganska snäv musikgenre, det är som att säga att Eminem spelar R&B...

Henke sa...

Så lycklig över en annan människas olycka? Det låter nästan så. Har svårt att tro att en medlem i t.ex Slipknot skulle skriva så nedvärderande om dig om rollerna var omvända. Och det säger allt, tycker jag. En liten människa livnär sig på andra likt en parasit. En stor människa uppmuntrar andra.

Anonym sa...

och att säga: Så här kids anropar ni Nihil vars, ansikte kallas Satan, är helt fel, vet du vad hårdrockstecknet kommer ifrån? helt klart inte, det var DIO som startade med detta endast för att han tyckte det såg fräckt ut, och han har fått dett ifrån sin Italienska mormor som som gjorde det tecknet för att driva bort något ont/satan/djävulen, så ditt antagande att det är ett tecken för att anropa satan är helt fel!

Det är ett tecken för att driva bort honom, läs gärna på fakta nästa gång du tänker skriva och publicera något tack.

Simon sa...

När jag läser ditt inlägg, kan jag inte undvika att fundera över dina värderingar. Att dömma en hel grupp, och en person efter astrologi är inte korrekt. Jag skiter fullständigt ifall du har pluggat några universitetskurs i olika ämnen eller inte.

Att dessutom säga att "Dödsmetall" (vilken för övrigt är en genre som knappt existerar längre) är en musikstil för mindre intelligenta personer är också en ren och skär förolämpning. Det har gjorts många studier på just "metal", och man har uteslutande kommit fram till att det är de personer med högre intelligens som lyssnar på just denna musiken. Det är klart att det finns undantag - det finns det alltid.

Kontentan utav detta bör vara att du ska läsa på mer om ett ämne, innan du utger dig för att vara någon slags expert på ämnet. Dina astrologiska korsningsscheman kommer aldrig att berätta en hel historia om en persons levnadssätt.

Seaward sa...

Om Dio och satansgesten.

Har du ens hört om begreppet homeopatisk magi - teorin om att ont med ont ska fördrivas?

Där har du förklaringen till fingrarnas hornsymbol - de söker representera Intighetens Herre (det svarta baksuget som till sist drar in alla som går nära det).

Min tidigare kommentar står fast:

"Hårdrocken är för övrigt ett känt tillhåll för posörer som älskar att flasha symboler vilka de inte riktigt har koll på... "

Seaward sa...

Problemet med alla dessa "intellienta" hårdrockare enligt "många studier" (en patetisk felkonstruerad studie redovisad i svensk press ligger nog närmare sanningen), fenomenet med de som kommenterat hittills är att _inte en enda_ har haft talang nog att se att bassisten inte ens är en viktig del i texten!

Gray tjänar som utgångspunkt för ett filosofiskt resonemang om nihilism kontra en metafysisk världsbild som tillskriver universum Mening.

Visst blir man intelligent av hårdrock, det märker vi tydligt här! Så intelligent att man inte längre klarar att läsa en genomsnittligt komplex text.

Anonym sa...

Det jag finner mest lustigt är hur en person kan försöka använda sig av "stora ord" för att verka betydelsefull. Av att läsa det du skriver verkar det som att du är troende och då inom kristendomen eller möjligen en av de religioner sprungen ur Judendomen. Enbart det gör att jag anser att du inte bör uttala dig om någon som, enligt DIG, tillhör "den andra sortens och sidans tillbedjan".

När det gäller existensialism och sådant måste jag säga att de flesta som lyssnar på hårdrock gör det på grund utav att de vägrar bli hjärntvättade av kommersialismens samhälle, något som de flesta troende inte har några som helst bekymmer med eftersom de redan har fått de små grå sönderblekta av de texter de läst. Det är inte ett uppror mot Gud, Vishnu, Jahve eller vem du nu må kalla den högre makten, det handlar om ett uppror mot det fängelse som kallas Jorden, det fängelse som kallas det moderna samhället. En hårdrockare söker frihet som de inte får, det är den stora grundtanken i allt bakom musiken och texterna. Något även en blind skulle kunna se om han eller hon inte redan skapat sig en uppfattning om allt.

Vill du prata om de filosofiska aspekterna kan väl sägas att jag inte anser det vara nihilistiskt, det handlar inte om andlighet eller om att söka sig världsliga egendomar, det handlar om sin rätt som människa i världen, något som alla kan ta till sig.

Men jag tror inte att ens det jag skriver kommer att få dig att gå från ditt sätt att se på saken. Du kommer fortsätta att anse dig själv vara en mycket viktigare del i universums kugghjul än en person som troligen uträttat mer under sin korta tid i livet än du kommer göra under hela din livstid. Men fortsätt gärna att underhålla mänskligheten med dina fördömande texter om människor som du vet allt om genom astrologi.

Jag skulle gärna tillåta dig att utföra en likvärdig analys om mig, men efter du läser det ovanstående kommer du säkert ha en förutfattad mening om mig med.

Mvh Johnny

Anonym sa...

haha, underhållande

Seaward sa...

Tack för ett utforskande svar, Johnny.

Nej jag är varken mer eller mindre religiös eller sektanknuten än de grupperingar inom hårdrocken som bekänner sig till Nihilismen (dyrkan av föreställningen att inget spelar någon roll, att inga universella spelregler som berör människan finns). Din gissning om min hemvist visar att du inte är särskilt förtrogen med kristen diskurs - en kristen skulle aldrig nämna den hinduiska dödsguden Shiva på ett så positivt sätt som görs i inlägget.

I själva verket tar du själv upp ett flertal tankar som redan finns i mitt inlägg, bland annat idén om att hårdrockaren (i den nihilistiska tagningen) står för ett "uppror mot det fängelse som kallas Jorden".

Jämför det du själv säger med den judisk-kristna myt jag citerar, om Lucifer som kastades ut från "himmelen" (skapelsens osynliga "övervåning") och störtades ner och bands i Jordens innanmäte! Du talar exakt samma språk!

Detta var då det ursprungliga Syndafallet som sedan varje enskild själ som bryter mot grundbudet Enhet (1) och söker lösgöra sig själv som något fristående, någon som utropar sitt (inbillade) oberoende. Det kan t.ex. ske genom att som nihilisten vägra inse att Alltet hålls ihop av något "högsta" (Gud) som förhindrar att talvärdet 8 är sista ordet, dvs förnekandet av en mening med hänvisning till jordens eländiga förgreningar och förruttnelsecykler.

Hårdrockare älskar att älta eländet i det materiella i sina texter. Men just för att de förnekar en bakomliggande ultimat princip "faller dödsdyrkaren på sitt eget grepp" och dör i sin avsky (psykisk självförgiftning). Du har den negativa reaktionen mot det jordiska helt klart för dig - halva mytcykeln. ("Vägen ner") Nu behövs bara medaljens andra sida, berättelsen om att det finns en övervåning i tillvaron ("Vägen upp").

Och där kommer t.ex. den senantika grekiska filosofen Plotinus in med sina extrema visioner och tankar om hur universum hänger ihop.

Men med de studierna tappas impulsen att bara vara ett neggo - för nu väcker universum förundran i stället för dödsångest och ilsk och dissonant metallrock!
:-)

Tom sa...

Sen när har Slipknot någonting med dödsmetall att göra?

Jag citerar från wikipedia: "Slipknot är ett nu-metal-band från Des Moines, Iowa (...)"
http://sv.wikipedia.org/wiki/Slipknot

Jag förstår att det är siffrorna du vill komma åt, men under tiden kan vi ju kalla sakerna vid deras rätta namn.

Förstår dock att termen "dödsmetall" kan låta lockande för en rubrik! Här lite tips inför din nästa artikel:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Death_metal

MVH

Tom sa...

Ojojoj... jag ögnade lite mer på din artikel nu.

"Men för dem som verkligen fallit ner på bottenvåningen är allt bara skit. De har inte intelligens nog att tänka sig loss ur sin fixering vid det materiella - deras andliga fattigdom är just det som förorsakat fallet ner i total konkretion. Slutet kretslopp av enbart negativitet."

Har du märkt Siwert hur mycket negativitet du själv sprider? Har du tänkt på kommentarerna du får? Har du tänkt på om någon skulle raljera över din död en dag, som du raljerar över Grays? (Själva bandet är för mig precis lika likgiltigt som för dig.)

Vi bör alla se oss själva i spegeln ibland! :-)

MVH

Seaward sa...

Tom, du "ögnade lite mer" men missar ändå det av nöden påkallade extraintrot med länken, som tydligt pekar ut artikelns kärnämne: en diskussion av nihilismens effekter i termer av en ålderdomlig världsbild.

När du trots extra fingervisning bara ser "spridning av mörker" är det för att du inte förstått de bärande linjerna i artikeln. Skulle du själv välja att göra en solskenshistoria av något så i grunden sjukt som den nihilistiska livsåskådningen?