Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 29 april 2010

Prima planeter - ändå motorsågsmördareAftonbladet bifogar förtjänstfullt en länk till rapporten från Denverpolisen i Texas där födelsedatum anges för såväl mördaren som hustrun, som han levande kapade huvudet på med en motorsåg. 


Här når astrologin kanhända sin gräns. Enbart dygnets lokala himmel men inget klockslag för att fingranska var gott och ont kommer att komma till uttryck.
Faktum är att man slå ur hågen alla föreställningar om att en planet i sitt hemmaläge på minsta sätt skulle göra en människa bättre eller godare. För se Jose Coronas imponerande serie av "starka" placeringar:

 • Månen i Kräftan - härskarläge
 • Merkurius i Tvillingarna - härskarläge
 • Venus i Oxen - härskarläge
 • Jupiter i Skytten - härskarläge

Fler än hälften är vid första påseendet hemma och "fria" att uttrycka sin egen natur, utan någon disponent och "beteendeförändrande" inverkan från ett "främmande" värdtecken.

Är det kanske just det som är problemet? Att för många planeter i hemmaläge ger en serie av förenklade, närmast klichémässiga förhållningssätt? Minns att jag ibland kallat planeter i hemmaläge för tautologier. "Merkurius i kommunikatörens Tvillingarna: snacka sig ur varje situation." "Månen i Kräftan: låta känslorna flöda ohämmade." "Venus i Oxen: total identifikation med kroppens lust- och olustförnimmelser."

Här framkastar jag bara tanken att alltför många planeter i hemmaläge kan ge psykologisk imbecillitet. Eftersom planeterna är "trygga" i sina hemlägen utför var och en sin uppgift på ett "klichémässigt" sätt. Mer komplexa horoskop avslöjar en mer komplex kognition/intellektualitet. En studie av detta påstående skulle kräva emellertid ett gigantiskt dataunderlag och får anstå.

I skrivande stund kommer jag bara på sångerskan Robyn (nytt fönster) som har en snarlik serie planetära härskarlägen i zodiakens första, personalistiska tredjedel. När jag skrev om henne, var det i anslutning till en minst sagt destruktiv (och "personalistisk") tidningsrubrik:


*****

Från latinarens karta kan jag bara peka på en misstänkt detalj. Det är Merkurius, tekniskt stark i sitt positiva tecken Tvillingarna. Texas-koordinaterna och tidzonen visar att kommunikatören "nått sitt hem" exakt vid midnatt (00:00 Tvillingarna).

Därmed blir intellektets (tankeredans) planet föremål för en direkt attack från våldsmannen Mars som från Fiskarna kastar en 90-gradersaspekt och aktiverar den kanske svåraste kombination av element: det irrationella eller undermedvetna Vattnet "tränger på" och infekterar det rationella Luftelementet!

Det är hög tid att bättre definiera etiketten "dissociation" på bloggen, och kanske dela upp den i flera nya "syndrom"! För Fiskarna/Tvillingarna är t.ex. inte samma sak som Skorpionen/Vattumannens "utstötning". Här är vad Charles Carter, som formade mitt tänkande över astrologin, sade om den förra kombinationen:

Det skulle kunna föreslås att den räta vinkeln mellan Tvillingarna och Fiskarna är av mindre allvarligt slag eftersom de [rörliga]* tecknen alltid har möjligheten att skingra sina svårigheter genom prat och diskussion, och att den fixerade och inbäddade kvaliteten i "komplexet" [Luft/Vatten] mest troligt uppstår under de fixerade tecknen.

Men omständigheter då prat är omöjligt uppstår, nämligen vid ensamhet, och författaren har mött svåra fall av fruktan för solituden (och för mörkret - symboliserande negatitivet). Mexikos drottning, som förlorade förståndet efter makens avrättning och utvecklade en fruktan för gift, hade kvadraturen i kombination med andra extremt svåra stresspunkter.

C.E.O. Carter - Essays on the Foundations of Astrology (1947, s.87-8)

Om Carters teorin för folk som tappar vettet av att vara med sig själva en kort stund i Jose Coronas fall, är förstås omöjligt att säga.  Men att han kan ha ett svagt och ostyrigt intellekt ses också av den andra "naturliga" illgärningsmannen Saturnus som från Skytten opponerar sig mot Merkurius.

Då ska man notera att Saturnus redan tagit kontroll över (eller "kapat") Jupiter i sin närhet. Så att dess vilja till begränsning yttrar sig genom expansion eller överdrift. (Därmed har Jupiters "fina" härskarläge blivit kraftigt stukat.)

Denna säregna historia av undertryckt tillväxt och förstärkning av undertryckandet in-formerar sedan Merkurius som således i sin allra första "nyfödda" grad i Tvillingarna knappast kan anses vara ett färdigformat intellekt.

En dubbelt angripen Merkurius är en varningssignal för moraliska blindfläckar och avashta-teorin om planetens mognadsstadier skulle här kunna den sista lilla indikationen på att mannen var intellektuellt otillräknelig.

Lägg till det att Månen i Kräftan är "naturligt patologiserande" och benägen att gå igenom korta men intensiva perioder av fritt fabulerande. Månen är dock det inre sinnet där vi formar våra föreställningar om vad som pågår "där ute" efter att vi blandat sinnesdata med våra tidigare erfarenheter.

Bara ett soltecken ska man inte säga för mycket om, men det är ändå så att Väduren och Coronas Oxe som alltjämt huserar de mest kriminella Solarna. I synnerhet Oxen slår mig mer och mer vara kopplad till riktigt bestialiska våldsbrott, sådana som har med kraftig åverkan på offrets kropp. Nyligen visade sig 3 av 6 granskade kannibaler vara födda i matens och ätandes Oxe!

*****

Andra bloggstudier av Fiskarnas störning mot det rena intellektets Tvillingarna:
 • Garvarn alias Hans Isaksson - fanatisk materialist/scientist som anses vanställa fakta. Mars i Fiskarna attackerar fyra (!) planeter i Tvillingarna
 • Fredrik Neij - medskapare till Pirate Bay, en teknik som i praktiken används till att stjäla underhållning. Ömsesidig reception: Jupiter i Tvillingarna och Merkurius i Tvillingarna. Domstolsfolk har misstänkt honom för att dra valser i rätten, vilket är exakt vad "dissociation" som "avsiktligt mörkande" kan ses som.

*****

En snabb kontroll av mitt dataunderlag med känd födelsetid (drygt 1200, varav knappt 1000 celebriteter) ger följande Mars-Fiskarna i attack mot Tvillingarna när en eller flera planeter gästar den senare:
 • Angelina Jolie - aktris med våldsamt fadershat, lesbisk (?), "superadoptivmamma"
 • anonym - institutionaliserad, svår adhd & asperger, borderline-diagnos
 • anonym - allt-i-allo-jobbare med paranoida tendenser
 • Charles Dickens - författare
 • Cilla Black - popsångerska
 • Cyril Fagan - astrolog, introducerade den sideriska zodiaken i väst
 • Elisabeth Kübler-Ross - studerade döden och nära döden-upplevelser
 • Eric Satie - kompositör, "dubbelnatur", bodde i två stadsdelar i Paris och korresponderade med sig själv mellan gatuadresserna!
 • anonym - mentala bortträngningar, troligen av homosexualitet (fanns inom familjen)
 • George III - mentalt instabil kung, slutade på dårhus
 • Harvey Milk - mördad homo-aktivist
 • Johanne Hildebrandt - journalist, krigskorrespondent
 • John Forbes Nash - schizofren matematiker
 • John Hurt - aktör, ansedd ha en "svår" personlighet
 • anonym - karaktärssvag kvinna på ständig avgiftning för olika pillerberoenden
 • Juliette Lewis - aktris, spelar enbart white trash i alla filmer, rocksångerska
 • Karl Pribram - världsberömd forskare och neurolog
 • Kevin Costner - aktör, uppträder numera även som country-artist
 • anonym - neurotisk kvinna, bi-polär?
 • Kurt Russell - aktör, typisk amerikansk vapenfetischist
 • Lois Rodden - vigde sitt liv åt att samla korrekta födelsedata för celebriteter
 • Margaux Hemingway - aktris, epileptiker, depressiv, självmord
 • anonym - vårdbiträde, vänlig, inoffensiv
 • Maurice Maeterlinck - författare, Nobelpris i litteratur
 • Melanie Brown - popsångare i Spice Girls, vulgär-lesbian
 • Michelangelo di Lodovico Buonarroti - allkonstnär, geni
 • Monica Lewinsky - Bill Clintons ökända sex-praktikant
 • Nicolas Sarkozy - sekulär president, intolerant mot islamsk kultur, säger sig vilja utländska kvinnors befrielse bara för att sedan trälbinda dem i västerländsk horkultur
 • Paul Simon - sensitiv och legendarisk sångare och låtkompositör, möjligen depressiva anlag
 • Pete Townshend - rockartist, hävdade incestuösa angrepp som barn
 • Priscilla Presley - aktris, kändishustru (Elvis Presley)
 • anonym - extremt aggressiv och neurotisk kvinna, alkoholist
 • Russell Brand - programledare, idiot och ful i mun - sparkad av flera arbetsgivare (MTV, BBC), fd drog- och sexmissbrukare
 • Ruth Westheimer, "Doctor Ruth" - känd amerikansk sexualrådgivare
 • Simone Beauvoir, de - författare, feminist
 • Ursula Andress - aktris, sexsymbol
 • Vincent Gogh, van - artist, depressiv, antas ha varit bi-polär eller autistisk
 • anonym - vänlig projektledare, laktosintolerant

Genom åren har jag godtyckligt samlat data, dock med viss övervikt på musiker (musiken var tidigare ett intresse) men framför allt på skådespelare eftersom dessa hyllas i den sekulära kulturen lika mycket som yrket ansågs vara ett tillhåll för outvecklade eller ringare karaktärer i en äldre tid.

Av dessa 38 celebriteter och okända människor med Mars i Fiskarna och någon eller flera planeter i Tvillingarna ser det rent spontant ut att vara ovanligt många med mentala problem!

Samtidigt finns det några eminenta genier här, inte minst Michelangelo och den ikoniska John Nash, matematikern vars horoskop jag ägnat ett inlägg. Han kan sägas förkroppsliga det folkliga talesättet att "geni ligger nära dårskap".

Folket skulle emellertid komma sanningen ännu närmare om de sade att Luft och Vatten är en påfallande ohelig allians. Den gutturala psyksmeten ur det omedvetna möter den blå världens delikata strukturer. Ibland springer den mentala skutan läck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar