Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 24 april 2010

Enkel & träffsäker astrologi: lidande poet



Ibland behövs inget grävande i djuprymden. Ibland talar astrologin totalt klarspråk. In your face. 

Aftonbladet hyllar poeten Johan Jönssons nappatag med LIDANDET och egentligen står det inget skrivet på stjärnhimmelen denna dag än just "kommunikation angående lidelsen" - eller lidandet när inte passionen fungerar som den ska.


Det är kommunikationstecknet Tvillingarna som tas i bruk av en nymåne i det primära Vattentecknet Kräftan. Men Luft och Vatten låter sig inte lätteligen blandas. Detta faktum har  bloggen upprepat till leda under etiketten "dissociation", så varför inte låta AB:s recensent beskriva fenomenet med sina synonymer: "ett kontaminerat, sönderfallande språk, närmast i serietidningstappning".

Notera att ett ultraexcessivt libido (Mars/Venus plus förstärkaren Jupiter)  trängts upp i den mentala zonen för diskursivt intellekt, för tankeflykt: Tvillingarnas Luft. Tvillingarnas ombud Merkurius lodar på sitt håll vattnen i Kräftan, ett tecken av typen Rajas guna, lidandets kvalitet. Kräftan är alltings början och slut, livmodern och graven. De tre Vattentecknen har inte med orätt många dystra signifikationer.

Vi talar om den fallna själen här, den som till skiillnad från Jesus inte kunde gå på vattnet utan trampade rakt igenom och föll syndafallet ner i den sublunära världen. En värld av dårar, av blott och bart människor. Här nere under vattnet hittar vi inga gudar, vi får förlita på att de kiommer till oss som Luftelementets blå avatarer...

Horoskopet innehåller inte en enda interplanetär aspekt, men det ska inte fattas som i västastrologin (som har så många flera aspekter att välja mellan), som att det råder själslig fattigdom, en brist på internkommunikation mellan planeterna (de psykologiska fakulteterna). Inget horoskop som använder de indiska aspekterna har särskilt många interplanetära kopplingar och det gäller att inte "läcka väst" i öst-modellen och vice versa, inte blanda äpplen och päron.

Mars/Venus/Jupiter i Tvillingarna är tvärtom en enorm kraft för det goda i att söka språkliga former. Närapå som för att övervinna att Merkurius själv håller på att drunkna i de djupa vattnen av oartikulerad känsla. Bloggen kallar Månen i sitt eget tecken för det naturliga patologiserandets placering för psyket (själen), och nog verifieras astrologin när man hittar så här exakta fall!

Förutan födelsetimma är detta ungefär vad som kan sägas om detta dygn eftersom himmelen begränsat sig till två fokuspunkter.

*****

Se även Marcus Birros horoskop (nytt fönster) för mer själsligt patologiserande. Samma grundmönster där också.

_____
Reservation angående födelsdatat: Wikipedia är kortfattad och nämner bara år och en inflytt till Stockholm. Birthday ger två födslar i Stockholms län detta år men bara en i Storstockholm. Jag valde därför det senare.

Inga kommentarer: