Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 28 april 2010

Astrologin om tiden för "Tobleronepolitik"

Det är bara att inse oavsett politiskt läger - någon myntade en språkklassiker igår! Bara en svensk, med en svensk historik, kan skratta så varmt åt och med den arma Mona vars politiska ambition långt överskridit hennes kompetens. Historien vi skriver finns alltid kvar och redo att titta fram igen. Och gårdagshoroskopet visar detta.


I zodiakbältet ser vi cirka halvnio på urtavlan Lejonet stiga via den något indragna beteckningen ASC(endenten) - Monas födelseögonblick. 

Ännu i andra sektorn för pengar ska lyckoplaneten Jupiter snart ta ascendenten i besittning. Men för någon annan än Mona. Hennes planeter ligger lokaliserade i husen som framgår av den inre planetkretsen.

I den yttre kretsen gårdagens himmel då det bevingade yttrycket myntades. Jag såg bara uppgiften att Odell sagt det till "TT på morgonen", men tidpunkten spelar mindre roll för den här jämförelsen av Monas födelsehoroskop, dess akilleshäl, och hur I RÄTTAN TID ens hoptjänande öde reaktiveras. Vad knappt en själ i landet längre vet, är att ödet existerar och att det här är Monas rendezvous med en av sina ofrånkomliga korsvägar.

"Vad är tiden liden" denna den 27 april 2010?

Jo, hennes monetärt färgade (2a huset) Jupiter har på sin eviga vandring nått en position där den direkt opponerar sig mot hennes själva existens, hennes Persona i ledarskapets eller Lejonets tecken!

Jupiter som vid hennes födelse låg i andra huset för pengar har sagts älska lätta pengar (det är Saturnus som sliter hårt för att ens komma en meter fram).

En politisk astrolog hade närapå kunnat förutsäga att det här var en period i livet då frågor om finanser eller ekonomi skulle segla upp i hennes liv via 7e huset - frågor om att ingå allians med någon. "Vill du gifta dig med den här människan i termer av hennes finansiella situation" är det budskap Jupiter i 7e ger, givet dess läge då Mona föddes.

Det här skulle kunna ha varit ett hoppfullt budskap (Jupiter eller Jove är jovialitetens och hoppets "stjärna"). Men nu föregicks transiterande ("T") Jupiters inglidande i opposition av en mer djupgående transit. Det är Gränsdragaren och Objektifieraren Saturnus (Kronos) som når fram till Monas medfödda ("N", natala) öde i monetära frågor!

Saturnus ger företeelserna deras permanenta form. Det är för att "Tobleronepolitik" svarade mot ett sant och objektivt förhållande som begreppet blixtsnabbt slog an i folkmun. Saturnus gav en yttre och synlig form åt Monas medfödda "lätta vind-för-vågpengar" i 2a ekonomihuset!

Faktum är att den astronomiska precisionen knappast kunde ha varit större - se dessa positionsangivelser med tolvtimmarsintervaller för en känsla av planeternas rörelse. Notera att "R" representerar en planet som skenbart backar tillbaka i zodiaken - en extra kraftfull planet säger den indiska astrologin. Men det är precisionen i gradtalen som intresserar oss här:

T-SAT
(VIR)
N-JUP
(VIR)
 T-JUP
(AQU)
N-ASC
(LEO)
T-MAR
(CAN)
N-VEN
(AQU)
100427 00.00 4:46R 4:39R 28:57 26:50 16:53 16:30
100427 12.00 4:45R 29:03 17:04
100428 00.00 4:43R 29:09 17:16


Det är först i vår tid precisionen nått ett sådant "overkill" att vi kan tala om enskilda bågminuter och ännu mindre delar (60 bågminuter på en grad av zodiakcirkeln). Låt oss bara notera vad en senantik astrolog kunnat konstatera:

Någon gång vid denna tid då den passerade Ödesmästaren Saturnus - han som visar vad vi tjänat ihop till - för första gången började gå retrograd i Jungfrun sedan sin ankomst där förra sensommaren, och just som han anträdde 5e graden, kickade igång Monas medfödda ekonomiberättelse i densamma femte grad!

*****

Redan den 17 april hade samma överoptimistiska ekonom Jupiter lagt sig i position för att opponera, inte sitt eget startläge (i 2a pengahuset) men väl handhaverskan av dessa förhållanden - Lejon-kvinnan Mona själv!

Och slutligen ännu en transit som tycks anknyta till Monas personliga öde, olycksbringaren Mars som redan legat och tryckt mot det svenska nationalhoroskopet i månader (sök "nationalneuros" eller "nationalpsykos" på den här bloggen via funktionen uppe till höger).

Även Mona är född Vattuman (som soltecken) och Venus som pengarnas signifikator häri är förstås inte oviktig sedan Jupiter sedan en tid gått in i tecknet och därför dubbelt signifierar ekonomiska spörsmål.

Som synes hade Mars egentligen redan något dygn tidigare nått sin exakta "dödsaspekt" (210°) i förhållande till Monas medfödda Venus.

Och Jupiter opponerade sig den 27e gradens Lejonindivider redan en tid innan. Varför kom det klassiska tillmälet först den 27e?

Man kan spekulera att vi har ett flertal samtidiga transiter över känsliga punkter i Monas horoskop. Vilket dygn står alla transiterna perfekt balanserade? Vilket är ögonblicket när SNITTET av alla de verksamma faktorerna talar om att KARMA förfaller i den ekonomiska frågan?

Det är fullständig överkurs och sanningen är att jag inte vet. Men man kan tänka sig att "tiden var ännu inte kommen", eftersom Fader Tid själv - Kronos eller Saturnus som mäter ut ögonblicken - ännu inte nått fram till Monas "lätta pengar" i 2a huset!

Och vem är Saturnus samarbetspartner i den fysiska sfären om inte (via Stenbockens naturliga komplement Kräftan) Månen. Jag noterar att Månen återigen ha verkat som "sekundvisaren" som prickar in tidpunkten för ett inträffande.

Visserligen hade inte retrograda Saturnus hunnit till en exakt konjunktion med Monas natala Jupiter (se tabellen ovan), men i perspektiv av denna duad var den 27e den PERFEKTA DAGEN. Månen passerade Jungfrun sedan dagen innan och skulle runt lunch gå över i Vågen. Saturnus och Månen tillsammans i Jungfrun är en fenomenal "trigger"!

För andra exempel på bloggen med Månen som "trigger" eller "sekundvisare", se tonåringen Tim Kretschmer som massmördade på tysk skola under en kritisk månkonfiguration. Eller episoden om när min kinesiska astrologiblogg attackerades runt själva min födelsedag. Eller när polske presidenten och en mängd politiker dödsstörtade nyligen. Etiketten "transiter" bör leda till alla dessa.

Det är en bra arbetshypotes att se Månen, som ännu befinner sig i Monas 2a ekonomihus med den hårde men sanningsenlige Saturnus, som gudomlig inspiratör till att Odell fäller det bevingade och med Ödet och Sanningen överensstämmande ordet. Månen är den närmaste "rådaren" över vår värld - den sublunära sfären.

När Littorin plagierar uttrycket "fyra timmar senare" (enligt någon tidningsuppgift) har Månen gått över i harmonierande eller körsjungande Vågen! Littorin hade givetvis hört Odell och plankade i linje med sin begränsade intelligens bara det perfekta uttrycket.

*****


Ett urval av artiklarna som följde:

DN redogör för händelserna.
Lena Mellin (AB) kallar det hela "trick".
Gun Hedlund, statsvetare (Expr): "dåligt debattsätt"
(S) kräver ursäkt (SvD)
Ett sömnpiller på Newsmill kallar uttrycket för "gubbigt maktspråk" - såå originellt tänkt.

Inga kommentarer: