Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 18 december 2009

Quick i sinnet (Överhettad Sol & Måne)

(Cirka 1800 ord, ~5 A4 sidor)

Fallet Quick, vem han mördat och vem han bara mytomant fabulerar om - jag har vagt noterat en följetång som bara pågår och pågår i pressen. Uppenbarligen saknar västerlandets vetenskap erforderliga verktyg för att kunna utröna sanningshalten när komplexa personer uttalar sig.

Att astrologin, förkastad sedan århundraden i Europa och aldrig egentligen en del av Sveriges kulturarv, gör bättre från sig är det inte tu tal om. Redan efter tio sekunders granskning av Quicks säregna horoskop ringer klockorna om en mytoman men inte utan grund i en våldsnatur.

Det lönar sig naturligtvis att ha några års erfarenhet av ämnet, och den som därtill memorerar distinkta strukturer kan till sist inte undgå att se återkommande grundtyper. Engångsbesökaren till den här bloggen ser tyvärr aldrig hur "argumentet för astrologin" ligger i den kumulativa, framväxande indiciemängden.



Den här bloggen har t.ex. nästan fånigt ofta mött Quicks dominanta "syndrom" i samband med slaskkändisar i medierna. Det är den bekanta "sensationalismen" - kicken av att ses och höras - som är det kraftfullaste motivet som driver Quick. Därmed måste frågan om vad han gjort och inte gjort ställas ur det perspektivet av om vi har med ett barn, en linslus att göra.

Quicks "sensationalism" - en som tänder på sin egen tändning (och spinner loss) - har vi sett i ett flertal horoskop som fokuserar det lilla barnets tidiga stadium av ego-etablering i symbios med en empatisk och inlevelsefull modersgestalt. Väduren resp. Kräftan, Eld och Vatten - intensifierade känslor.

Fem, tio sekunders analys av Quicks födelsehimmel visar alltså att det här är en psykologi fixerad i ett barns önskan om att dra mammas blickar till sig, och i så måtto bara grundtypen för alla de tusen och en människor som är redo att ta i lite för att placera sig där de kan bli sedda, hörda för, ja, vad de nu hittat på för att få publiken (modern mångfaldigad) att respondera.

Inslaget av ondska kan ses hos markis de Sade (nytt fönster) som hade denna kombination av Vädur och Kräftan. Rolling Stones-medlemmen Ron Wood som plockade en 40 år yngre småflicka och skötte sig illa hade samma sensationalistiska (oavlåtliga sug efter emotionellt uppmärksamhet). Anna Anka hade det, den galne ornitologen likaså.

Rockänkan Courtney Love hade ett synnerligen komplext fall av Vädur/Kräft-mixen där Quicks Mån-Kräfta dessutom led av "läckage" mot det mentaliserande Luftelementet...

Ja, bloggen dignar under relaterade fall och borde redan ha introducerat ytterligare kriterier för att underlätta navigering och sökande... Jag har ett svagt minne av att några snuskiga fall av syndromet "sensationalism" står att finna under etiketten "mord".

I inlägget "Mer om Väduren & Spädbarnet" (kort efter Anna Ankas rubrikskapande), några samlade tankar om kombinationen av Kräfta och Vädur - mor och avkomma.

I botten har vi alltså ett egoformuleringsproblem här, Anna Ankas "allt ljus på mig". Det som väcker till eftertanke och möjligen även förstämning för en astrolog, är att både Sol och Måne anses optimalt placerade enligt antika astrologiska spelregler. Solen når sin "upphöjelse" i Väduren medan Månen är som mest empatisk och inkännande i sitt härskarläge i Kräftan. Hur kan ett livsöde bli så skevt om båda Ljusen är starka?

Men lite reflektion visar att vi här har basen för en optimal gestaltning av ett evigt barn, permanentat i symbios med den milda och kravlösa modern! Jagets förstärkta vilja att visa sig duktig för mamma (på något sätt) och en matchande acceptans (t.o.m. efterlåtenhet!) på mödernets sida. Månen i härskarläge i Kräftan indikerar 100% feminin medgivlighet (och partiskt favoriserande av sin älsklingsunge).

Den empatiska och uppmuntrande Modern är nu bara en externalisering av själens "Måne". I förstone markerar planeten det egna inre sinnet. Vi får därmed berättelsen om någon som empatiskt hejar på sitt eget sololirande (Solen i jagiska Väduren). Mamma inne i själsdjupet frossar och lever upp när hennes Son utför sina trick inför världen.

Vi får en Eld/Vatten-överhettning som i själva utagerandet närmar sig solipsism, det är en rundgång som enbart handlar om att affirmera jaget och att det är någon, och den enda funktion omvärlden har är att via reaktioner hjälpa jaget centrera och uppleva sin realitet. I mer normala horoskop än det här brukar Vädur/Kräfta ge rätt harmlösa tyder, men i grunden fullständigt omogna. De sätter alltid sina egna behov i första rummet.

*****

Solen i Väduren drar ofta snett i ett komplext samhälle med rättigheter och skyldigheter. Tecknet toppade min granskning av 136 dömda brottslingar på ett sätt som jag tror är statistiskt signifikant (jag är inte matematiker) och en granskning av levande exemplar visar att Väduren är bättre på sina egna rättigheter än skyldigheter, så att den i kombination med realpolitiska stämningar och maktbegär (Stenbocken) också bildar "egenmäktighetssyndromet". Egenmakten utmärker t.ex. SAP:s horoskop, och där talade jag därför istället om kollektiv egoism.

Även detta syndrom gömmer sig, fast på omvägar, i Quicks horoskop: via Solens disponent Mars som kombinerar sig med Stenbockens härskare Saturnus! Det mötet äger rum i Lejonet, ett Eldtecken väl lämpat att härbärgera den aggressiva och jagiska krigaren, men en usel tillfällig hemvist för Saturnus som i sin negativa och åtstramande natur är en naturlig fiende till Lejonets härskare Solen, som står för generös utstrålning.

Och det är här hela horoskopet kollapsar i en närmast obegriplig röra av budskap och motbudskap. För till att börja med har nu Quicks solära del av livet - hans handlingsmänniska - havererat. Solen i Väduren representerar förmågan att bli Någon, att bevisa sig som någon inför mamma men sedan också bortom denna enhövdade publik. Men Saturnus sätter en snäv gräns för hur långt individuationen får lov att tas i detta fall. Horoskopet demonstrerar ett retributivt karma. Denna avstannade ego-formulering bottnar i felsteg i tidigare liv.

Anm. Astrologin är skäligen meningslös utan reinkarnationen som grundsyn - varför föds vissa under så vanvettigt komplexa planetära motiv? Varför var hovsångerskan Elisabeth Söderströms horoskop så "enkelt", som en gräddfil? Svar: enligt själavandringsläran var hon bara här för att bjuda på sin överflödande själ. Jfr hur hennes expansiva (Jupiter) Måne i Kräftan till sist utmynnar i en kontrollerad (Saturnus) form. En som lyckas ge en form åt sina känslor. Hos Quick, så långt man kan uttala sig utan födelsetid, ingen styrning alls av denna Måne, detta Psyke.

Kollapsen på Quicks himmel fortsätter. Mittemot kombinationen av astrologins två "naturligt onda" Mars och Saturnus (onda i bemärkelsen att de introducerar obehag och elände i en människas liv,  men även så att individen själv kan bli en agent som går ondskans ärenden), mittemot denna undertryckta (Saturnus) aggressivitet (Mars) hittar vi "måltavlorna": de naturligt goda Jupiter och Venus.

Båda dessa senare ger människan en "chans", Jupiter som allmänt välvillig och Venus - älskarinnan, gatflickan, alliansens skyddshelgon - som vidöppen för en intim tvåsamhet.

På ett förenklat sätt ser vi här "män kommer från Mars, kvinnor från Venus" utspela sig via oppositionen och det varje förbindelse mellan dessa två emotionella planeter ger excessivt libido - vilket jag på bloggen kallat horbockssyndromet.

Senast vi såg den obalanserade horbocken sticka fram sitt fula tryne (men ibland inte fullt så fula - Carolina Gynning har det här destabiliserande syndromet) var just i rockmusikern Ron Wood - en annan bebispsykologi som börjat misshandla sin 20-åriga flickvän innan hon klokt nog avslutade hela affären med den omogne 60-plussaren. Courtney Love, just dessförinnan, hade också syndromet. En extra kick libido hos kändisar är bara att räkna med, många lyckas kanalisera energin mot ett konstruktivt mål.

I Quicks fall uppstår emellertid en patologisk obalans mellan Mars pådrivande och erövrande tendens och Venus mer artistiska önskan om förspel innan aktens genomförande (sexualiteten upphöjt till nöje kallas dock kärlekskonst!) - medan mottagligheten för ett närmande (Venus) förefaller extremt pga den expanderande faktorn Jupiter, är kapaciteten till erövring (Mars) i princip utslagen genom den hämmande och ibland impotensframkallande Saturnus!

I studiet av det här horoskopet förstår jag för första gången den så ofta nämnda relationen mellan sexualitet och våld. Är Quicks mord faktiska, har de tjänat som fantiserade substitut för hans störda psykes vilja till incest med sin mor - hederlig Freud med andra ord. Och har han mördat i verkligheten, är det sak samma: ett utagerande pga sin sexuella hämning.

Att ingen verkar få någon rätsida på vad mannen gjort eller inte gjort, framgår tydligt av hans kommunikationsplanet Merkurius. Han är en lika kapabel på att bygga lögnaktiga utsagor som Tiger Woods, tack vare den alltigenom känslolösa ingenjörsplaneten Saturnus förmåga att bygga upp konstruktioner.

Tiger Woods hade en särskilt suspekt opposition där Merkurius kommunicerade "Stenbockens värderingar", dvs allt politiskt korrekt och rumsrent, medan disponenten själv, Saturnus, opponerade sig från Kräftan och i sin tur disponerades av ett totalt degraderat skorpionpsyke. Tiger Woods horoskop är väl värt noggranna studier. En värre psykopat har jag aldrig sett - och samhället släppte upp honom till toppen! Säger något om västerlandets psykologiska förflackning och penningens demoraliserande inverkan på alla!

En Merkurius konfigurerad med Saturnus i horoskop som luktar pyrt, bör genast misstänkas för en kallhamrad lögnare, en psykopat. Till skillnad från Tiger Woods, som lämnade efter sig ett oändligt spår av avverkade älskarinnor i livet som nu röjt honom, har Quicks "kick" varit smartare - han har bröstat sig över nu döda personer! Sådana som inte kan protestera och säga, "Du bara fabulerar!"

I grund och botten visar horoskopet hur extremt svårhanterliga placeringar i Vattenelementet är, och att peka på Månen i härskarläge i Kräftan är inte alls att automatiskt ge horoskopet toppbetyg. Visst, empatin finns där, men Kräftan är inblandad i så mycket psykopati och så mycket sexuellt relaterade mord och andra fall där man tappar förståndet, att en studie av brottslingar påminner om vad antikens astrologer måste ha upptäckt.

Av den anledningen har bloggen från första början valt att kalla Vattenelementet för "den irrationella själen" eftersom "sinnesmänniskan" är spritt språngande galen om den inte in-formerats och civiliserats av samhällelig moral. I det här horoskopet är emellertid Saturnus redan "förbrukad" som en detalj i ett besvärligt fall av repression, och fungerar inte som internaliserat (freudianskt) överjag.

Lägg därtill - som redan nämnt - att denna omaka kombination av vilt utagerande Mars och blockerande Saturnus är ett par hästar i vild kamp mot varandra som disponerar över Quicks handlingsmänniska - hans Sol i Väduren! Är inte detta underlag för misstankar om grava psykologiska störningar, vet inte jag.

Eftersom Månen "är sin egen" i hemmaläge i Kräftan disponeras den inte av någon utan sätter åstad att i fantasin förverkliga vad helst som i övrigt finns angivet på himlen. Den är således en mycket kritisk placering och beroende av yttre moralisk ryggrad, vilken inte ges på denna himmel.

Ett mycket sjukt horoskop således, och jag påminner åter om arketypiske psykologen James Hillmans tal om själar som kommer till jorden predestinerade att spela rötäggets roll. Här är en sådan. Spekulativt har Quick mördat - och mördat mycket! - i ett tidigare liv, och delar av det hans genom korrumperade psyke nu bekänner är gamla synder som mixats upp med hans "sensationalistiska" behov av att i fantasin gå in i nyhetsrapporteringen om brott begångna i Sverige på 1900-talet.


SvD: "Han har en dold agenda"
DN: "Bollen är satt i rullning"


Tillägg. 

Snabbanalysen skrevs innan jag läste någondera av artiklarna, men jag ser nu att DN citerar en psykiater som säger, "En desperat människas försök att göra sig intressant". Detta är inte alls långt bort från den bild en tränad astrolog utan att ens behöva ha mött Quick i praktiken eller känna till något om hans omständigheter kan sluta sig - och detta, som sagt, efter bara några sekunders granskning av horoskopet!

I Sverige förekommer, som sagt, inte astrologin i samhällsdebattten bortom tidningarnas "veckohoroskop", och än mindre den kombination av astrologi och psykologiskt vetande som den analytiske psykologen Carl-Gustav Jung hyste varma känslor för.

Moder Svea gick för långt när hon reducerade människan i linje med skinnersk beteendelära (människan en programmerbar automat) och samtidigt förkastade den andliga dimensionen - det hände väl ungefär samtidigt som det periodiska systemet, Darwin och industrialiseringen höljde  Väst i ett förföriskt löfte om det materialistiska mörkrets välsignelser - med satanisk smartness omdöpt till "förnuftsmässighet".

Och där står vi idag, ett av flera Västeuropeiska länder så andligt fattiga att vi knappast kommer att ta oss över det stundande tidsåldersskiftet på de värdegrunder och den verklighetsuppfattning som är den officiella. Kriminalisera till att börja med humanismen, det är vår enda möjlighet att åter nyktra till och börja se att naturen innehåller objektiva värdesystem!  Astrologin är en metod att synliggöra dessa.

För ett annat graverande exempel på naturens diskreta varningssignaler - se minuten då Svenska kyrkan välsignade det infertila homoäktenskapet och avslöjade sin förlorade kontakt med den kosmiska "naturrätten".

Ett återbesök i antikens värdesystem skulle kunna ge mycket stoff och inspiration för att återskapa den kompletta människobild (innefattande psykets modulering över många liv på jorden) som raserats av det materialistiska projektet, och där biologin, oaktat dess praktiska användbara insikter, likväl drar oss allt mer ur spår på ett större och mer genomgripande plan.

Inga kommentarer: