Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 24 november 2009

Nästan tidstvillingar: två kvinnomisshandlare

Ringa och grov misshandel. Den ena domen, för en känd sångare, gav böter, den andra domen, för en "känd SVT-skådespelare", ledde till fyra månaders fängelse (Expr). Skillnaden i födelsetid mellan de aggressivt okontrollerade männen var bara fyra dagar!

En liten granskning av vad det är för instabil period vi talar om är därför på sin plats!

 

Tvillingarnas tecken - tidens grundtyp frambringar intellektuellt vitala individer och båda är uppenbarligen rappa kommunikatörer! Astrologins tre eldplaneter Solen, Mars och välgångens Jupiter har samlats i detta väldigt cerebrala och snabbtänkta tecken, och då alla väl ändå vet vilka namn vi talar om, kan påminnas om den oerhört snabba tungvrickare sångaren är.

Kommunikation bryts nu ner i två delar i indisk astrologi och muntlig överföring eller informationsförmedling lyder under Oxens tecken (munnen). I väst har den här finfördelningen så vitt jag vet gått förlorad (eller har aldrig varit känd). Därför är det av intresse av den orala delen är maximalt gynnad hos både sångaren och skådespelaren: Venus är hemma i sitt ena härskarläge, vilket är ett omen om harmoniska röstkvaliteter.

Beträffande den intellektuella betoningen på Tvillingarna, handlarden mer om det framgångsrika (Jupiter) och energiska (Mars) kommunicerandet som sådant, viljan att aktivt (Solen) som yrke förmedla något. Solens kombination med Jupiter är också ett omen om förhöjd intelligens (men ingen absolut garanti för mental balans - alla indikationer måste vägas mot varandra).

Man skulle kunna misstänka att det är aggressiva Mars som får en skjuts av förstärkande Jupiter och som sedan leder till att viljan (Solen) följer upp slaget så att den utagerade våldsamheten är ett faktum, men jag tror inte det är så enkelt. Här ligger en förhöjd (Jupiter) nivå av lättretlighet (Mars) i ett tecken som är känt för otålighet (kort humör), men det skulle gå bortom de vildaste fantasier att föreställa sig att hela satsen årgång 1966 av Sol-Tvillingarna utövat våld!

Å andra sidan har de här två dömda männen inte samma Måne (psyke) så det går inte lätt att peka på den lunära sidan heller. Men låt oss titta på vardera Månen.

Skådisen, som uppenbarligen har den svåraste aggressionsstörningen (jag bortser nu från att det ryktas om att sångaren även varit aggressiv i tidigare relationer), har en Måne i Fiskarna som faktiskt förekom helt nyligen på bloggen. Det var i samband med den melankoliske brittiske sångaren Richard Hawley. Hans senaste skiva är en enda lång ursäkt för relationsstrul, och det är inte första gången jag varit inne på den mindre lyckade kombinationen av sinnesplaneten med den okänsliga, gränsdragande och i värsta fall rent diktatoriska Saturnus.

Hos britten fanns nu en fenomenal grund i Fisk-härskaren Jupiters fina placering från vilken att bygga formellt precis och emotionellt djup musik. Detta tycks ändå inte kunnat avhjälpa hans privata stämningslägen, där uppenbarligen Månen med Saturnus skapar en inbunden och svårkontaktad grundnatur.

Den dömde skådespelaren saknar tyvärr samma grundläggande stöd från Fiskarnas härskare. Det är till och med så att psykplanetens disponent Jupiter i Tvillingarna, fastän en lyckostjärna i karriären (Solen), förvandlas till ett potentiellt problem på hemmaplan (Månen, det privata). Varför?

Jo, av den anledningen att känslolivets disponent - själens själ - utlöser ett problem mellan de oförenliga Luft- och Vattenelementen. "Ena handen känns inte vid - eller vet inte ens - vad den andra håller på med", "lost in translation", "dissociation" - jag har givit den här oförenligheten på elementär nivå flera namn. Jag noterar att skådespelaren blånekat vid två av de fyra misshandelstillfällen han nu dömts för.

Vid sångarens födelse fyra dagar senare gäller inte längre det resonemanget! Månen befinner sig nu i Väduren vilket exakt korresponderar till hans påfallande självcentrerade och klädmedvetna stil. Med Väduren handlar det om barnpsykologi och ett hetlevrat och fullständigt subjektiva reaktioner. Jonas Gardells Måne i Väduren (dessutom vid en destabiliserande fullmåne) säger allt om ett barns vrålande, "Fitta! Fitta! Fitta!" (Gardells många könsord hade inte med Månen i Väduren i sig att göra utan med måndisponenten Mars belägenhet i könsorganets tecken Skorpionen.)

Jonas Gardell har för övrigt gått vidare nu, enligt en tidningsartikel, och slopar hela den delen av sin personlighet som frossat i svordomar! Har han gått på hypnoterapi eller lobotomerat sig? Den delen var en mycket djupt sittande del av hans psyke, en del av samma komplex som skapat hans homosexualitet...

Så vad gäller i sångarens fall? Jo, lustigt nog samma som för skådespelare. För eftersom Mars nu är psykets disponent måste vi ännu en gång gå fram till Tvillingarna och där lokalisera Mars i kombination med Jupiter och Solen.

Alla vägar bär till Rom! Det är alltså planetklumpen i Tvillingarna som är spindeln i nätet, där aggressionsplaneten förstärks av Jupiter som lånar sin kraft till allting den kommer i kontakt med!

Men historien slutar inte här, för också krutdurken i Tvillingarna disponeras utifrån - av Lufttecknets härskare Merkurius. Och så händer det igen! Båda kvinnomisshandlarna har Merkurius i kvinnans tecken Kräftan, vilket innebär att problemetiken att översätta känslor (Vatten) till ren och logisk tankeverksamhet (Luft) uppenbarar sig en andra gång för den grove misshandlaren och en första gång för sångaren.

Ska vi våga ta detta som differensen: dubbelt anfäktad av "tappar översättningsförmågan" ger grov misshandel och fängelse, enkel förekomst av samma problem men med en överhettad och perspektivlös Vädurs-Måne ger "bara" böter?

Fler och fler tecken på bloggen talar om att Luft/Vatten är ett problem, om flera tecken pekar mot den här bedrägliga mixen. Hustrumisshandlare 1 från häromdagen, hade en viss förekomst av samma sak, men notera där hur andra faktorer gjorde grovjobbet.

"The First Cut is the Deepest"

*****

Bonusspaning.

Från samma år som skådisen och sångaren har jag också en födelse till Fiskarnas tecken (Solen + Saturnus) i kombination med debil Måne i Skorpionen och tråkiga berättelser om aggression från styvfäder. Från året därpå, men Saturnus alltjämt kvar i Fiskarna har vi Sol-Tvillingarna Nicole Kidman med debil Måne i Skorpionen (den här gången en generell emfas på Vatten och Luft således) och hennes underligt tillslutna personlighet och antydningar om att det hände saker under åren med Tom Cruise hon aldrig tänker skriva om i någon självbiografi.

Med för att det ska vara någon mening med att säga A på det här sättet måste B rimligen vara att hon fått stryk under äktenskapet med Cruise. Kidman har personliga (ångestridna) egenskaper som direkt för mina tankar till det nämnda kvinnliga fallet med samma Mån-Skorpion från året innan.

Tom Cruises födelsetid är inte verifierad (det finns en tid som ger honom Vågascendent), men så mycket kan sägas om denna Sol-Tvilling att han har Månen och Rahu i Kräftan, i opposition från Saturnus i Stenbocken - samma år och konfiguration som Yvonne Ryding för övrigt.

Cruise har emellertid också Venus i Kräftan, så hans båda kvinnoplaneter är angripna av Saturnus via opposition.1 (Men åter: Ryding hade också sin Venus under Saturnus kontroll!) Det är helt uppenbart att Cruise är ett kontrollfreak, precis som så många har upptäckt - och han gillar uppenbarligen att hålla sina kvinnor innanför strikta gränser!

Här måste man eventuellt gå in på könsbetingade skillnader, för i fallet Yvonne "evigt ung och vacker" Ryding, riktar hon uppenbarligen sin kontrollerande och konserverande Saturnus mot sin egen Venus, dvs har internaliserat "det objektiva måttet" (Saturnus som freudianskt överjag eller skönhetsideal) och ser till att åldras med bibehållen skönhet. För Tom Cruise handlar det istället om att han identifierar sig med Saturnus, husets stränga patriark och riktar sin kravfullhet utåt mot kvinnor i huset (objektifieringar av hans egen Venus).

Det var rent förlösande att höra Christian Bale komma med den yttersta förolämpningen: att han använd Tom Cruise som rollmodell när han tränade in sin psykopat-karaktär i "American Psycho"! Och då ska man minnas att Christian Bale själv har ett vidrigt horoskop, helt dominerat av det hårda och egocentriska "egenmäktighetssyndromet".


_____

1. Det är min misstanke att Saturnus koppling mot Venus skulle konservera skönhet även om man inte levde tokrenligt - ingenting verkar bita på vissa människor och det kan bero på att gränsdragaren Saturnus försinkar kroppens gradvisa generation (åldrandet). Lite paradoxalt eftersom Saturnus själv "är" ålderdomen. 

Att både hon och Tom Cruise har såväl själen (Månen) som skönhetsplaneten Venus kontrollerad av "formella" Saturnus skulle kunna vara en indikation på hur fysisk skönhet uppstår. Men jag har inte gjort någon genomgång av horoskop för att se om alla med den här trippeln har gynnats utseendemässigt.

Cruise är dock mycket kortvuxen, och det ingår i "traditionen" kring Saturnus - den sägs hämma längden om den angriper ascendenten. Detta stämmer på mig, 1.76 lång (en bit under manligt medel). Saturnus ligger opposit Ascendenten.

Samma Sat/Asc-förhållanden gäller en bekant, och i ett tredje fall med en längd betydligt under medel angriper Saturnus Solen, Merkurius och Venus i Jungfrun via 3/4-delsvarvet. (Som i fallet Cruise mycket bra ansiktsform.) Ett fjärde fall var en påfallande liten och nätt kvinna född i soluppgången i Kräftan - och återigen Saturnus som opponerade från västra horisonten. 


Men: dessa är bara strödda iakttagelser som jag mindes just nu, ingen säkerställd trend.

Inga kommentarer: