Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 11 november 2009

Krypskyttens vådliga fullmåne

Ett inlägg om extremism med utgångspunkt i John Allen Muhammed (Wikipedia - nytt fönster) som krypsköt på folk i 2000-talets början och dödade tiotalet. Nu avrättad enligt SvD och Aftonbladet.


Födelsedagens himmel illustrerar en idédriven människa. Den rena Eld- och Luftmänniskan är en rent kreativ kraft, men ger också extremister som antingen kan göra något gott eller bara ställa till med elände för sig själva och andra.

Jag kan livligt föreställa mig den rena övertygelse som driver Kubasvensken utifrån en idealistisk världsbild som (med rätta) ser materialismen som en ond särutveckling på jorden. Men idén blir så viktig att man inte längre ser om de egna metoderna lämpar sig eller blir kontraproduktiva. Ytterst sett är det enskilda livet för en "eldsjäl" alltsomoftast ett rent tärningsspel - ibland väljer man att ansluta sig till en revolution (en tankens revolution eller en aktivismens revolution) i just rätt ögonblick och blir del av en ny tidsanda. Ibland fallerar det nobla uppsåtet totalt.


I horoskopet för John Allen "Muhammed" är uppenbarligen den kombination av Månen med aggressorn Mars som i Indien i vissa lägen kallas kuja dosha - "skönhetsfläcken Mars" - en nyckelfaktor. Psyket ska helst inte "stå i brand" och Mån/Mars-individerna hetsar gärna och går ut i krig för totalt irrelevanta saker. Piratpartiets Falkvinge är en som har denna "psykiska skada", Mona Sahlin en annan.

Kuja dosha uppstår när Mars befinner sig i 1a, 2a, 4e, 7e, 8e eller 12e huset. Men detta är ju hälften av husen och innebär att var och varannan person är en "pesthärd" i ett eller annat avseende, så vedisk astrologi säkerställer alltid ett motiv genom att söka dubbleringar. Återkommer ett omen flera gånger då anses ett "tema" vara för handen.

Om kuja dosha också uppstår räknat med Månen som en virtuell ascendent/1a hus (sk Chandra lagna, Månen = Chandra, ascendenten = lagna), då är saken allvarlig. Detta är fallet i Mohammeds horoskop.

Inträffar kuja dosha även om man räknar husen från Venus, då är individen en vandrande farsot! Särskilt partnerns liv sägs vara i fara, varför jag har läst att indiska män undviker äktenskap med kvinnor som har multipla attesteringar av kuja dosha för att slippa dö i förtid! Det omvända är också sant, kvinnor ska hålla sig undan män med en skönhetsfläck orsakad av Mars.


Mars kombinerad med Månen uppfyller alltså en av de tre kuja dosha-indikationerna enligt ovanstående, och man kan bara spekulera i att en känd födelsetid skulle avslöja att den nu avrättade krypskytten var smutsad av illgärningsmannen Mars även räknat från ascendenten.

Och för övrigt är det inte en nådig fullmåne han föddes under, eftersom den också involverar nämnda mördare samt den andra göraren av ont, Saturnus - guden som drar gränser för livslängd. Uppenbarligen måste denna sjuka människa ha varit besatt av det saturniska motivet att ända andras liv, dra gränser för dem på det mest konkreta sätt. Och gissningsvis var det hans totala brist på realism (noll placeringar i Jordelementet) som gjorde att han valde ett så olämpligt uttryck.

Vid rättegången förekom uppgiften att massmorden var baserade på äktenskapsproblem med hustrun - Månen/kvinnan i en mans horoskop kombinerad med grälsjuka Mars - men uppenbarligen var morden en del av två extremisters heliga krig. Det är notabelt att bloggens båda militanta islamistiska fall (så här långt) tillhört den mycket ovanliga horoskoptypen där både realism (Jord) och empati (Vatten) helt och hållet saknas.

Ska man generalisera lite från detta (alltför) snäva underlag, verkar det mindre riskabelt att sakna Eld och Luft i ett horoskop än att sakna de två negativt polariserade elementen, som dock hör hemma i (och representerar) den vardagsnära verkligheten. Eld- och/eller Luftbrist kan i värsta fall tyda på "överanpassning" och föga mer än politiskt korrekta åsikter och ett mentalt liv som från morgon till kväll är fylld av tankar enbart om praktiska frågor.

Det är när den rena kreativiteten visar sig som man måste räkna med den extrema typ individer som känner sig kallade till något extra! Antingen blir de helgon eller terrorister!

Intressant nog finns det inte i någon stor världsfilosofi något löfte om att Gud skulle vara enbart god. Kreativitet är ett tveeggat svärd! I den kinesiska klassikern I Ching (Förvandlingarnas bok) sägs det explicit att Himmelen är avsändare till såväl gott som ont, och detsamma gäller i den västerländska filosofin från Platon och framåt. Är Gud verkligen detsamma som ALLTET (allt som tänkas kan), då kommer både ljus och mörker från samma Källa. Och det kanske var det som fick den mindreasiatiska filosofen Herakleitos att redan på 400-talet fvt säga, "Vägen upp och vägen ned är en och densamma väg". Eld/Luft och Vatten/Jord är således delar i samma cirkulation. Eld/Luft-varelserna då på väg "upp", bortom från sinnesvärlden och på väg att återerövra det Platon kallade "Idévärlden".

Det kanske är under sådana, själens tillväxttider (efter, kanhända, många liv som enbart sinnesbunden människa) som den andliga klarsynen ännu inte är perfekt, och hysteriskt missriktade livsinvesteringar kan ske. Jag skulle för min del vilja klassificera den ärkesvindlaren Bernard Madoff som en lika stor terrorist som någon galen religiös bombare/mördare som helst.

Titta under ytan och eliminera svamlet om människans unika värde, så ser du väsenslikheten. "Människovärde" är ett patetiskt försök av människan själv att ställa sig i centrum efter att först ha mördat Gud, dvs vägrat inse sin del i en större helhet där det alltid var uppenbart att universum knappast skapades för människan och hennes bekvämlighet.

"Mordet" på Gud kom sig av vissa mindre intelligenta människors upptäckt att Gud knappast kunde vara god om han skapat en så "grym" och "orättvis" värld. De som utifrån dessa obearbetade iakttagelser såg sig föranledda att "hämnas" på Gud genom att bli ateister, var alla omedvetna om att om begreppet Alltet verkligen ska gälla för något, så måste både ont och gott ingå i det.

Ateisten kan således betraktas som en feg och förkrympt varelse som inte vågar besinna Livets verkliga komplexitet utan sneade till i samma ögonblick han nästan fattade att Gud inte var någon tröstnalle (men sedan har hittat argument för att rationalisera sin tidiga emotionella besvikelse).

De gamla kineserna var inte lika infantila som väst på senare tid - den taoistiska klassikern Tao Tê Ching (Boken om Vägen och Kraften) säger: "Himmelen är inte god (på ett vekt mänskligt sätt), den behandlar de otaliga varelserna som halmdockor (sådana som man kastar på offerelden i religiösa ritualer)." Men från detta realistiska omdöme om den ordinära verkligheten gick taoismen vidare - in i den mystika insikten.

Många teologer i väst har visserligen besinnat saken och Rudolf Otto talade om det gudomliga som något fasaingivande och helt annorlunda, men vid den tiden hade redan västerlandet sjunkit ner i en simmig och oreflekterande materialistisk livsstil och gemene man kunde inte längre tänka klart. I västs ökade specialisering, "departementalisering" och teknifiering, återstod nu bara nej-sägare till den gamla världsbilden, människor helt utan överblick. Inte ens Bertrand Russell - ateist och för många det tidiga 1900-talets största filosof - förmådde längre, enligt idéhistoriens fader Arthur Lovejoy, fatta universalgeniet Gottfried von Leibniz 1700-talstankar om determinismen och Gud.

Det är därför inte att undra på att svensken i gemen inte har någon som helst koll på fenomenet Islam utan hysteriskt och neurotiskt blandar samman dess extremistiska och galna del med den legitima. Samma västerlänningar hyllar å andra sidan kapitalistiska svin sådana som Madoff. Hur många svenskar har inte som hobby att spekulera ekonomiskt via börs eller andra typer av placeringar. Dessa är då embryon till att återfödas som en Madoff i ett senare liv.

Bloggetiketten "mord" rymmer även unge tyske Kim Kretscher som bröt samman och dödade över dussinet elever på sin skola. Nu inte en fullmåne utan en nymåne, men återigen Mars involverad som psykstörning och mer än troligt multiplel kuja dosha. Jag har inte gått igenom de publicerade fallen, men Mars blämma eller skönhetsfläck (multipelt attesterad) borde rimligen vara överrepresenterad i denna bloggkategori.

Se även om motgiftet till kuja dosha i nästa inlägg.

Inga kommentarer: