Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 29 juni 2009

Madoff och Klein - så nära men så olika



Antiglobaliseringskvinnan Naomi Klein och supersvindlaren Bernard Madoff (se SvD, DN, AB) är varandras absoluta motsatser - utom på stjärnhimmelen. Där ger de tillsammans ett lysande prov på att både tjuven och polisen spelar samma spel men har valt olika roller. Astrologins största nöt är att förövaren och offret ofta har exakt samma konflikter på himlavalvet!



Den brittiska toppastrologen Charles Carter påminde angående kontrasterande Jupiter och Saturnus, "den stora välgöraren" respektive "den stora illgärningsmannen", att det faktiskt är Jupiter som gillar "lätta pengar". Den traditionellt "onda" Saturnus figurerar i praktiken ofta i samband med djup moralism och folk som "vill göra rätt för sig".

Astrologin är verkligen en delikat balansakt med symboler som i sig kan anta många olika valörer! Om många krisartade omen sammanfaller på himmelen kan det tyckas som om man är säker på vad saken gäller, men inte ens då går det att vara hundra. Astrologin handlar om potentialer, men "den fria viljan" eller själen själv, finns inte inritad i horoskopet.

Carters påminnelse om vad en urspårad Jupiter kan ställa till med är, tror jag, en del av förklaringen till att Madoffs är det omoraliska svindlarhoroskopet, medan Naomi Kleins beskriver västvärldens dåliga samvete sedan Saturnus - "gränsdragaren" - djupt bitit sig fast i hennes signifikativa nymåne (projektstartande, aktivism, etc) i Väduren.

Solen och hennes sinnelag - Månen - är helt synkroniserade, och ämnet är Saturnus: var ägandets gräns ska gå. (För novisen: Saturnus symbol liknar siffran 5, en lie som skördar men också drar en definitiv gräns i rättan tid. Motpolen Jupiter liknar en snirklig 4:a.)

Väduren är inte i sig någon materialist, detta är ett engagerat och utåtriktat Eldtecken. Varför jag talar om "ägande" här beror på att Saturnus alltid skänker ett gott öga för denna världens maktstrukturer. Och Naomi Klein har dessutom "horsyndromet" på sin himmel, dvs en överdrivet libidinös läggning. Men här ligger denna kombination av Mars och Venus i Oxens, pengarnas, tecken och visar hur starkt simpel materialism pulserar i hennes ådror.

Pga denna intensiva, nästan besatta dragning mot Oxens territorium (sensualism, pengainnehav, landområden) måste det rimligen vara Saturnus, gränsdragaren och förordaren av måttlighet, som likt ett freudianskt Överjag vägrar henne att leva ut sina heta ox-böjelse. Istället blir hon en saturnisk världspolis, det onda samvetets röst som förstör allt det roliga för vällevnadsmänniskorna som surfar på Jupiters expansionsvågor! Jupiter är gamblern och chanstagaren, människan som lever på hoppet och alls inte roas av lagar och gränser.

Madoffs himmel innehåller också den egocentrerade Vädurens starka vilja att bli någon. Samma nymåne där också! Och samma kombination av Mars och Venus i pengarnas och det materiellas tecken som vi nu får lov att kalla horbockssyndromet! Det som skiljer är alltså frågan om Saturnus och Jupiters konfiguration.

Notera hur Naomi Kleins "lätta pengar" (Jupiter) hålls under strikt uppsikt av Saturnus via opposition. Och hennes vilja (Solen) är som sagt fullständigt identifierad med Saturnus moraliserande gränsdragningar.

Hos svindlaren Madoff influerar Saturnus inte på något sätt Jupiter, inte vad som går att bedöma av ett horoskop där födelsetimman är okänd i varje fall. Men man kan på indiskt vis använda Månen som "markör" för födelsen - den tecknar mer av personlighet med sina 2½ dygn i vart tecken istället för Solens hela 30 dagar.

Med Vädursmånen i 1:a jag-huset hos båda dessa personer kan man notera hur Naomi Klein alltså verkligen har den strama och självtyglande Saturnus som uttrycket för sitt personliga jag (1:a huset), medan Madoff saknar motsvarande moraliska broms i 1:a.

Vad han istället har är Jupiter - "lätta pengar" - i 11:e sektorn som i indisk astrologi också är ett ekonomiskt område. Indierna har en mer nyanserad zodiak där 2:a husets ekonomi (korresponderande till Oxens tecken) skiljer sig lite från de ekonomiska frågor som 11:e (korresponderande till Vattumannens tecken) handlar om.

Skillnaden mellan Klein och Madoff tycks alltså vara att Madoff har BÅDA sina monetära hus EXTREMT AKTIVA (horbocken skapar enorm lidelse i 2:a pengahuset och Jupiter söker "lätta framgångar" i 11:e finanshuset). Madoff har också "demonerna" Rahu och Ketu (norra och södra månnoden) mellan 2:a huset för "egna pengar" och 8:e huset för "andras tillgångar", och att denna "demoni" kopplar samman med hans horbockssyndrom skulle kunna vara det som sänker honom totalt. Se även massmördaren Ted Bundy för oerhörda problem i Skorpionens (dödens) tecken, understödda av demonpunkterna.

*****

Är det på dessa extremt subtila detaljnivåer astrologin skiljer ut förrädare, skurkar och skitstövlar från moraliskt upphöjda individer? Jag vågar inte säkert påstå det. Men det finns många tecken som tyder på att de typer av analys jag redovisat på bloggen i några månader nu bara är förskolan! Riktig indisk astrologi arbetar med sällsynt många kriterier innan den uttalar sig om något.

Då individens klockslag är A och O kan man bara spekulera kring varför Madoff och Klein föddes så nära varandra, astrologiskt, men landade i så olika praktik. Så långt vi kom här tycks det ha varit några små schackdrag på himlen som förändrade hela grundinställningen till ett ämne de dock båda är fullständigt besatta av: pengar och/eller kontrollen av markens råvaror (Oxen)!

För precis som i det svenska nationalhoroskopet indikerar själslivet (Månen) i Väduren exakt det som Vädurens härskare Mars själv sysslar med: och både den svenska nationalsjälen, Klein och Madoff har alla en själsdisponent (Mars) som klappar för materialism och pengar (Oxen). Sen är det bara en gradskillnad, vilken roll man tar i det materialistiska (förfallna) dramat: en del jobbar för skattverket, andra skattefuskar.

Se även det tidigare inlägg (nytt fönster) där jag jämförde ett antal ekobrottslingar, bl.a. Madoff, och noterade en remarkabel trend i horoskopen.


PS. Givet magnituden av Madoffs svindleri (500 miljarder dollar!) kanske någon läsare av den här bloggen undrar varför jag inte etiketterat inlägget med nyckelordet "Satan". Och det är faktiskt befogat i Madoffs fall, om man tänjer den tidigare definitionen lite som byggde på viktiga planeter i opposition mellan Oxen och Skorpionen.

För vilka är tecknens härskare? Jo, Venus respektive Mars. Och de finner vi här i "horbockssyndromet" och intrasslade i den demoniska axel som Rahu och Ketu bildar mellan Oxe och Skorpion, tecknen som bl.a. kan teckna "egna pengar i kontrast till andras tillgångar"... En ren satan, denne Madoff.

_____

Tillägg. Domen mot Madoff kungjordes under dagen. Straffet för historiens känske värsta svindlare blev 150 års fängelse.

Inga kommentarer: