Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 11 november 2009

Kuja dosha - skönhetsfläcken Mars

Inlägget är en komplettering till närmast föregående om Krypskytten, som således måste läsas först (nytt fönster).

Mars blemma (kuja dosha) tycks i indisk tradition vara ett omen som relaterar till äktenskapslyckan och "husfriden", förutom dess ökända status som en varningssignal att bokstavligen dö av att alliera sig med innehavaren av denna planetära yoga (kombinationen, yoga, är i detta fallet mellan en planet och ett hus).

Som framgick av inlägget om Krypskytten fanns där i bakgrunden just ett eländigt äktenskap, men jag valde att associera kuja dosha till mannens mordiskhet - ett definitivt steg bortom det jag läst på engelska språket om vedisk astrologi. Varför? Jo, för att sjunde huset (äktenskap) också innefattar andra kontraktsbundna allianser. Och om man besinnar att Krypskytten helt saknade Jord, dvs inte längre responderar på fysiska demarkationslinjer, inser man att det han upplever som en fast relation kanske inte är vad andra skulle kalla en sådan. Jag talar om den värsta sorten av fixering vid vilt främmande människor med vilka man ändå upplever sig stå i ett förhållande.

Låt oss ta en annan massmördare på bloggen som illustration. Ted Bundy arbetade på ett kriscenter dit kvinnor i själslig nöd ringde (om jag minns historien rätt). Dessa lösliga situationer över telefonlinjen tycks i Bundys upplevelse ha skapat fasta relationer av sjundehusnatur och han gick här vidare och började dejta kvinnorna i skakigt läge, bara för att sedan mörda dem.

Ted Bundy har den tredubbla kuja dosha! Mars i "rätt" hus (1a, 2a, 4e, 7e, 8e, 12e) i förhållande till såväl Ascendenten, Månen som Venus.

Den uppmärksamme noterar kanske att ett inledande krissamtal över telefonnätet dock är någon form av relation (sjunde huset), medan Krypskytten alls inte kände sina offer, utan bara siktade dem visuellt. Men lite eftertanke visar att det ändå är jämförbara fall. För ELD frågar inte efter kommunikation, den upplever samhörighet redan i själva den kognitiva akten, medan LUFT just är seriell diskursiv kommunikation - samhörigheten uppstår i luftrörelsen. I båda fallen var det individer som upplevde att de hade en relation med en person och där deras innersta avsikt var att skada (Mars).


*****

Givet detta synbarligen allvarliga omen, påminner de västerländska vediska astrologerna Hart de Fouw och Robert Svoboda om att vedisk tradition också innehåller "motgifter" till kuja dosha. Och dessa två massmördare är i vilket fall som helst extremfall, och ska inte tas som det typiska utfallet av Mars blemma. Från astrologernas "Light on Life" (1996) vill jag återge deras samtliga fyra punkter för faktorer som mildrar eller neutraliserar en kuja dosha:
  1. Innehavaren av en kuja dosha kan utan problem gifta sig med (eller ingå någon annan allians) med vem som helst som har en kuja dosha av ungefär samma styrka. "Ont kan man med ont förgöra." Lite tillspetsat skulle man kunna säga att två gangsters kan pola utmärkt tillsammans! Två kuja dosha i ett i övrigt illa fungerande horoskop skulle kunna bli ett riktigt Bonnie & Clyde-par!
  2. Trettioårsstrecket har redan sett slutet på Mars vitala period (Mars "mognar" vid 28 i vedisk tradition). Den innehavare av kuja dosha som förmår stå emot sin irrationella och emotionella natur och skjuta upp nära allianser (tills han/hon rasat ur sig sin ondska), kan därefter ingå helt lyckade förhållanden!
  3. Mars i härskarlägena Väduren och Skorpionen, eller upphöjd i Stenbocken, dämpar den onda kuja dosha-effekten! Författarna noterar dock oenighet i indisk tradition, vilket man villigt kan förstå efter att ha sett Ted Bundys hemska horoskop med Mars hemma i härskarläge i Skorpionen och tredubbel kuja dosha!
  4. Månen i samma hus som Mars (en chandra mangala/kuja yoga) nollställer en kuja dosha yoga. Jag håller inte med författarna om detta, men jag har å andra sidan bara studerat ett mindre antal kuja dosha. I fallet Ted Bundy kan man t.ex. förvisso argumentera för att det är andra faktorer än kombinationen av Mars och Månen som derangerade honom, inte minst en nymåne som föll på den eklipsskapande Rahu/Ketu-axeln, men i andra fall har elände likväl drabbat partnern/partners som associerat sig med en individ född med multipel kuja dosha (k.d. räknat från ascendent och Måne).
Som sagt tidigare på bloggen, den som tycker astrologin som känd i väst är komplex har uppenbarligen inte sett vedisk astrologi och deras extremt komplexa regelsystem där astrologen måste väga olika regler mot varandra, och där var och en av reglerna kan innefatta 3-4 kriterier som alla måste vara uppfyllda!

Inte otippat är astrologi överklassens och de högutbildades nöje i Indien (matematiker, filosofer), medan ämnet i väst sjunkit ner till "den obildade massans nivå" och där kunskapen nu är så låg att många felaktigt identifierar sig med "sitt" tecken (dvs, det soltecken veckopressen skriver om). Det finns skäl att fråga sig om "demokrati" verkligen är eftersträvansvärd om det som bjuds allmänheten är så grovt och tillyxat att det bara är att betrakta som sinnesbedövning ("junk food") snarare än verktyg att öppna sinnet med. Men ingen från de "högre stånden" kommer att berätta hur lyckliga de är över att folkflertalet sitter fast i inbillningen att de deltar i skeendet. Det rör sig om två skilda verkligheter.



Not. Mars kallas Kuja i södra Indien, men vanligen Mangala i norra.

Inga kommentarer: